Računalo umjesto plottera

O gps-u, navigaciji, kartografiji, kartama i njihovoj upotrebi

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Računalo umjesto plottera

PostPostao/la amiklic1 » 09. 08. 2008. (15:34)

Evo našeg proizvođača podvodnih kućišta. nažalost, stranica mu ne radi (izgleda).

http://www.gorgonija.com/br1opremakyrosub.htm
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la unije » 09. 08. 2008. (21:15)

amiklic za prognozu nije samo važno gledati internet i papati slikice kao hamburger. čak i danas je prognoza kompleksna stvar i moraš imati određen nivo znanja da bi mogao informacije dostupne na mreži sažvakati, prootumačiti. nadalje potrebno je biti stalno on-line kako se kaže, a to već znači dozu profesionalnosti. teško češ naći osobu prosječnih znanja koji imaju toliko slobodnog vremena da sjede za kompjuterom i prate stanje atmosfere. dan danas imaš ljude kojima jednostavno nije jasno da ciklona dolazi sa NW gdje starta jugo koje jača. oni i dalje misle da jugo "dolazi" s juga.
glede kamere i vidljivosti; kamere gornje klase imaju originalna kučišta, originalna osvjetljena i to šljaka veri najs. improvizacije su tu slaba rješenja
karamba šta je na kraju bilo s tobom tvojim humminbirdom i onim lumenom iz splita šta sve zna glede a u svezi dubinomjera ? lik jer reka sve objasnit a zavozija je krmom ka titanik prije sante :lol: :lol:
kako se ono zva?? :roll:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 10. 08. 2008. (08:12)

huminbirda sam prodao, a taj lik se zvao hum (na forumu) ako se ne varam, taj čovijek nije loš i pun je znanja , ali činjenica je da nije bilo nikakve prezentacije u splitu na sajmu (u moru) , koju su obečavali niti je stavljena snimka (kod nas na jadranu) na forum niti bilo gdje , što je meni dovoljan pokazatelj da sam u dotičnoj diskusiji ja bio u pravu, i nadam se da sam ponekog kupca odvratio od kupnje istog ! ,a o profesionalnosti dotične tvrtke iz splita nemam riječi iako sam od njih kupio dosta uređaja nisu izlazili u susret nikako (čista prjevara), a preko telefona (prije kupnje) skidali zvijezde s neba !
Kad smo več kod tvrtki moram naglasiti da je jedina tvrtka koja 100% izlazi u susret i nakon prodaje HONDA i gospodin Fred Bobek , njima skidam kapu i preporučam i drugima da se ugledaju na njih jer tako se posluje !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la unije » 10. 08. 2008. (08:47)

ima još jedna firma marine-electronics sa krka što se tiče brodske elektronike sa njima je sve uvijek čista petica. profesionalni odnos prije i poslije kupnje i možeš ih uvijek natezati za uši neće se buniti.
inače akramba taj hum mi nije odgovorio na nekoliko trivijalnih pitanja koja su se ticala čisto manipulacije i tumačenja slika mjesecima na starom forumu. svi smo mi dobri ali tu se petljao po forumu a nije mi odgovorio na jednostavan opis slike. imaš puno elektroničara koji su bili na moru pet puta i onda kad s njima pričaš vrte samo one parole šta pročitaju na uputstvima šta ih da proizvođač ;) a praksa znatno odstupa tu.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 10. 08. 2008. (13:19)

za sve one koji običavaju ribati istim akvatorijem postoji zgodan softver, zove se drDepth. radi 3d sliku dna koja ostaje zabilježena u računalu.

Evo stranice
http://www.drdepth.se/

Po meni je boja ova opcija od skupog i neprovjerenog (ne treba gledati slike proizvođača nego neke koje su korisnici snimili) plottera

A šta se tiče prognoze, ne kažem da treba biti stručan, ali puno je lakše dostupna informacija putem neta nego na tv ili radiju.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 10. 08. 2008. (14:01)

kako ide povezivanje 3D kartografije i gps pozicije? koja je rezolucija ? 5 m pixl?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 10. 08. 2008. (15:11)

3d me ne zanima pa nisam niti provjeravao. Ipak, možda kasnije budem i to...

Ako imaš 3D kartu kartu u dobroj rezoluciji, onda će i prikaz biti doar. Ali takve karte, ako uope postoje, su jaaako skupe. Garmin Vison 3d je osrednje ako ne i loše kvalitete prikaza.

Može dati samo općenite konture.

Moguće je povezati GoogleEarth s GPS-om i dobiti realnu sliku, ali opet ovisi koliku ti rezoluciju dozvoljavaju na određenom mjestu.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 10. 08. 2008. (20:44)

ma slike 3D dna sa drdepth, a ne površinske situacije...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 10. 08. 2008. (21:51)

Na drdepth ti je prikazana crtica (okomita linija) koja ide s površine na dno na pozicciju točno ispod tvog broda.

Skini program i pokreni demo pa ćeš vidit'.

Ima negdi stranica s tim, al' ne mogu sad nać
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 11. 08. 2008. (06:59)

a ne skidam ti ja svašta sa mreže...ono što sam vidio je gud. nego može se radi praktičnosti spojit laptop i baciti slika na one male televizije šta imaš kupit za par sto kuna LCD ekran ima usb, video ulaze. staviš laptop negdi na policu a mali ekran ispred tebe.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 11. 08. 2008. (08:22)

Ja mislim stavit' monitor 15" (teško za naći danas) ili 17" isprid sebe, rastavit ploču motora na dijelove i stavit kako mi paše možda desno uz rub.
Onda na tom monitoru može se podijelit (tile windows opcija) kako želiš.

A te male LCD TV su dobra opcija isto. Može se lipo smistit. Možda i dva komada imat, jednu za drdepth (na njemu možeš podilit' ekran za polovicu kao 3d prikaz a polovicu kao formu dna, ali nema prikaza riba (ako to uopće znači), a drugu za navigaciju.

Mislio sam i motor nadgledat putem toga, al' Lombardini ima 4u1 LED pokazivač, pa se neću s tim zezat jer senzori su skupi.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 11. 08. 2008. (21:41)

a to je kao kod mene onda. ja ću sve instrumente pobacat po onoj pregradi/pultu. ionako su svi istog promjera pa kako koji krepa vrimenom staviš drugog u istu rupu. sve mi je od vdo veliki brojač okretaja iznad ispod temp i tlak te ispod nivo nafte.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 12. 08. 2008. (14:33)

Da, lakše je sve organizirati kad sam složiš...

Uvik se može nać neki uski prostor u koji pašu satovi ili LED zaslon, a nema ništa drugo za baš tu stavit'.

Isto je i s lampicama. Obično ih ekipa stavi odmah isprid sebe, čime se zauzme dosta velik prostor, pod izlikom "nek su tu da ih lakše vidin'".

Ja ću lampice motora stavit' skroz desno uz bok natkabine, a brojač okretaja (4u1 instrument) na kojem su brojač okretaja, brojač sati rada, votmetar i temperatura vode također na neko zgodno misto... Od lampica ima tlak ulja, temperatura vode, grijači i punjenje baterije. Stavit' ću sklop kojim mogu regulirat osvjetljenje lampica, da noću ne svitle prejako (jedan mali prekidač negdi na ploči...).

Ključ za paljenje i zvučni alarm bit' će na okomitoj stijenci odmah desno... (ovo su samo ideje, ko zna kako će ispast na kraju :D ).

Također, mislin stavit' indikator (sat) razine nafte i ampermetar. Bit će tu i panel solarnog sustava, a kako sam počeo nabrajat' bit će i još štogod :lol:

Pošto smo par puta naručivali panele od aluminija tza neke klijente, sebi ću isto sredit' jedan s prekidačim/osiguračima/lampicama na kojem će bit' kontura broda sa svjetlima i indikatorima ispravnosti, da je sve na jednom mistu. To će doć' par sto kuna, a isplati se (inače nije baš par sto kuna, ali...)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 12. 08. 2008. (20:35)

već sam skinio sve ledice od rasvjete sa svih instrumenata. često vozim noću i ako imaš samo jedan koji ti smeta ne vidiš ništa. u kabini ti mora biti potpuni mrak da bi sigurno vozio barku
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 12. 08. 2008. (22:15)

Dobra ideja. Ipak, ja ih neću skroz skidat' al' mogao bih ih skroz prigušit, da jedva daju malo svjetla, tek toliko da se vidi samo po mraku...
Ako svitli sve sigurno da ne vidiš vozit barku.

Iman ja AN-PVS7 naglavni uređaj za noćno osmatranje, kao i AN_PVS4 ciljnik. Ciljnik je za mitraljez na provi, a ovaj naglavni je za upravljanje u noćnim akcijama :D ...
Za krmeni top ne triba noćni ciljnik poto e bit' sedmocijevni pa on sam dosta dobro osvitli koju milju isprid sebe... :D :D
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na GPS, navigacija i pomorske karte

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.