Krekirane kartice za gps

O gps-u, navigaciji, kartografiji, kartama i njihovoj upotrebi

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Krekirane kartice za gps

PostPostao/la Eventum » 11. 02. 2009. (14:50)

porer je napisao/la:Eventum, debelo OT ali da ti objasnim. Mi proizvodimo hardware i za svaki proizvod postoji i software koji služi za konfiguriranje istoga. Posredno moj software koji je besplatan naplati se kroz prodani hardware.

Jasno... što znači da je vaš sw free za download, ali ne znači da je besplatan.
Eventum
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Elan i45.1

PostPostao/la Eventum » 11. 02. 2009. (14:57)

Probao sam Ubuntu, uspio sam naći samo 40% sw-a za stvari koje inače koristim, sam OS brže radi u usporedbi s Vistom, ali mi se čini totalno sporije u odnosu na XP... uz dodatni problem učenja korištenja aplikacija koje mi trebaju. Nisam probao emulator Windowsa... budem probao i to...zvuči zanimljivo (jeftinije) ;)

Nisam previše pratio, ali ne plaća li se GoogleEarth ako se koristi u komercijalne svrhe?

Da ne bude OT, vjerujem da ćemo vrlo brzo imati PC-e na brodu... :think:
Eventum
Senior Member

PostPostao/la Eventum » 11. 02. 2009. (15:00)

Gaso je napisao/la:Probaj možda neki ljudski Ubuntu, Kubuntu, za nekog običnog zemljaka su odlični, osim ako nemaš nekih potreba za specialnim aplikacijama, koje trebaju isključivo XP/Vista, ali i tih aplikacija je svaki dan manje, a i za to možeš još uvijek imat emulator Windowsa(Wine), kdje obično Windows aplikacije rade brže nego u samim Windowsima.

Probao sam Ubuntu, uspio sam naći samo 40% sw-a za stvari koje inače koristim, sam OS brže radi u usporedbi s Vistom, ali mi se čini totalno sporije u odnosu na XP... uz dodatni problem učenja korištenja aplikacija koje mi trebaju. Nisam probao emulator Windowsa... budem probao i to...zvuči zanimljivo (jeftinije) ;)

Nisam previše pratio, ali ne plaća li se GoogleEarth ako se koristi u komercijalne svrhe?

Da ne bude OT, vjerujem da ćemo vrlo brzo imati PC-e na brodu... :think:[/quote]
Eventum
Senior Member

PostPostao/la porer » 11. 02. 2009. (15:43)

Eventum je napisao/la:Jasno... što znači da je vaš sw free za download, ali ne znači da je besplatan.

Ma je, besplatan je, ali ne bih dalje o tom... Može na pp ako baš želiš.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mali od palube » 17. 02. 2009. (07:48)

Prije cca 7-8 godina napravio sam program koji radi s poskeniranim malim kartama jadrana. Namučili smo se Marina i ja podosta s tim skeniranjem, jer je skener bio A4, pa smo svaku kartu spajali iz 4 dijela. Inače, kad se te karte pretvore u bit-mape (pixele), onda se tek vidi koliko su neprecizne. No, napravili smo i sve korekcije, uveli odstupanje u broju pixela po x i po y osi, pa se položaj miša množi s tim nekim koeficijentom koji je drukčiji za svaku kartu. Uveo sam i GPS odstupanje koje piše na svakoj karti i sve u svemu, program radi dobro. Testiran na moru nekoliko godina. Stari laptop, max rezolucija 800x600, vodoravna crna crta po sredini monitora (otišli kontakti) debela 4-5 mm, ali sve radi. Garmin spojen na serijski port (ide i na USB) i moj brod je crveni kvadratić na karti. Na temelju zadnjih nekoliko pozicija ucrtava i kurs plovidbe, računa brzinu itd... Ima čak i rute... čini mi se da može zapisati 50 ruta s po 20 točaka... tako nekako. Karte su poveliki .jpg fajlovi pa se na tom starom laptopu sporije učitavaju, ali na godišnjem odmoru ionako imam vremena. Laptop sam direktno spojio na 12V. Potrošnja zanemariva, ali paljenje motora je uglavnom izazivalo pad napona dovoljan da se laptop resetira. Ukupna preciznost vrlo dobra - dovede me na vez. U to vrijeme se još šuškalo o nekom namjernom odstupanju koje GPS uređaji primaju sa satelita... navodno je to bilo nekih 50 m... ili 30... ne sjećam se, ali u praksi to nisam primjećivao.
Sve u svemu, program postoji, samo moram naći način kako da ga skinem s tog starog laptopa, koji također nije paljen od moje posljednje plovidbe 2006-te. A i kablove imam samo na 12 V (upaljač u automobilu). Program je rađen u Visual Basic-u, ali čini mi se da ulaz sa serijskog porta prepoznaje jedna procedura napravljena u C++ Builder-u. To se više ne sjećam. Sjećam se da je kabal za spajanje na serijski port računala koštao previše, pa sam i to sam prelotao. Malo se vidi da je napravljen u kućnoj radinosti, ali ko ga šiša...
Dakle... karte su kupljene papirnate i plaćene uredno kunama i lipama. VB i C++ su licencirane verzije, također plaćene kunama i lipama. Ako sad forumašima ponudim (besplatno), cijeli taj paket (tko voli nek izvoli), krši li itko ikakav zakon?! Dakako, ne smijem distribuirati karte... Okej! Kome ovo može pomoći neka najprije kupi vlastite karte, pa mu tek tada mogu dati ove svoje poskenirane s ISPRAVLJENIM NEPRECIZNOSTIMA. Na kraju, to su karte stare 7-8 godina...
Imao sam jednom priliku na nekom drugom brodu vidjeti kako radi sličan program ali s vektorskim kartama. Osim što je znatno brži u zumiranjima, sve ostalo je bez veze. Ružno i praznjikavo. Više mi se sviđaju ove male karte... valjda zato što su šarenije.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la mirko konobar » 17. 02. 2009. (10:23)

Samo ti nudi scanirane karte, radili su to prije par godina i dečki iz jednog planinarskog kluba (Rijeka mislim). Bilo je na newsgrupama. Nije puno proteklo da su im zakucali na vrata :o
Kad ćete shvatiti da je intelektualno vlasništvo plod nečijeg rada i kao takvo ne možee biti dijeljeno okolo besplatno?
Znači ne zezati se s tim...
mirko konobar
New Entry

Tip plovila: Bakan 500, Yamaha 50 2T

PostPostao/la raptor » 17. 02. 2009. (10:42)

mirko konobar je napisao/la:Samo ti nudi scanirane karte, radili su to prije par godina i dečki iz jednog planinarskog kluba (Rijeka mislim). Bilo je na newsgrupama. Nije puno proteklo da su im zakucali na vrata :o
Kad ćete shvatiti da je intelektualno vlasništvo plod nečijeg rada i kao takvo ne možee biti dijeljeno okolo besplatno?

Bravo Mirko :thumbup: nažalost a kako vidiš kod nas je moderno nešto krakirat(čitaj ukrast),otuđit,ne poštuje se ni tuđe ni javno :!: Kad sam kupia gps onda sam i pošteno platia i kartografiju 1000 kn a nisam kopa di bi moga "skinut" isto ;)
Čudi me jedino zašto ova tema uopće i egzistira ovdi i da nije zaključana :wtf: Bezakonje i podrška istom su dobrano
usidreni ovdi na forumu a reakcije gotovo da i nema, osim naravno podrške i davanje uputa kako učinit kriminalno djelo,za ne povirovat :o
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 17. 02. 2009. (10:44)

Eventum, jesmo OT ali dobro.
Ni sa XP-om ne dođe tih 40%(programi za pisanje, photoshop itd..., slično dođe več sa Ubuntu sistemom) pa što ti posebno treba uvijek dodatno instaliraš. Kod ubunta imaš apt-get install. Ako ti baš treba MS Office, onda pogledaj u googlo crossoveroffice, pa češ imat sve u emulatoru.
Ako brineš o brzini, tu ne mislim samo na startarnje sistema, tu su praktično svi sporiji od XP. Ali kad se jednom starta, pogledaj koliko resurca ti troši XP ili Linux, te koliko ti radi HDD, jer na xp trebaš još hrpu drugih stvari instalirat, Virusscaner i još druge, koji uvijek u pozadini nešto rade. Za brzinu, najbolje uzet Gentoo pa sve kompajlat iz sourca. Najprije se nastave sve optimizacije za konkretni procesor, skompajla kompajler, tek onda skompajlaš sve ostalo. Desktop se uzmt recimo lagani XFce, pa dodaš samo ono što ti treba.
Pa da vidiš brzine. Jedino ako nisi baš u tim vodama sa kompjuterom nebi baš preporučio sve to. Nego Ubuntu, koji je univerzalan za sve procesore ili 32bit ili 64bit i ne uključuje sve optimizacije, ali je jednostavan. Ubuntu sa XFCE desktopom ti je Xubuntu, ovaj je puno brži od Gnome desktopa, koji ima Ubuntu.

PS: Karte se nesmiju skenirat, to je isto ko kopirat neko muziku ili filmič iz CD/DVD/BD-a.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la josip » 17. 02. 2009. (11:26)

Zanima me samo koliko od vas je kupilo originalnu verziju Windovsa za svoj privatni komp, ili vam je neki "PRIJATELJ" instalirao, jer u Hrvatskoj postoji ogroman nesrazmjer u prodaji PC-a i programa, a svi POŠTENI :!: :!: :!:

- Koliko je od Vas poštenih išlo na FAX a da nisu kopirali " TUĐI INTELEKTUALNI RAD "-- 0 bodova

- koliko... da ne nabrajam ima toga dosta

MoP , mene zanimaju te karte, ali ne za javnu ili bilo kakvu sličnu uporabu, već za EDUKACIJU :!: :!: :!:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la mirko konobar » 17. 02. 2009. (12:31)

josip je napisao/la:Zanima me samo koliko od vas je kupilo originalnu verziju Windovsa za svoj privatni komp, ili vam je neki "PRIJATELJ" instalirao, jer u Hrvatskoj postoji ogroman nesrazmjer u prodaji PC-a i programa, a svi POŠTENI :!: :!: :!:

- Koliko je od Vas poštenih išlo na FAX a da nisu kopirali " TUĐI INTELEKTUALNI RAD "-- 0 bodova

- koliko... da ne nabrajam ima toga dosta

MoP , mene zanimaju te karte, ali ne za javnu ili bilo kakvu sličnu uporabu, već za EDUKACIJU :!: :!: :!:

Gledaj josipe, lupetanja, nagađanja i generaliziranja u pravilu ignoriram dok se ne dotaknu mene.
Zato moram reagirati s argumentima a ti ako ih imaš izloži ih.

1. Student sam koji se u potpunosti financira svojim radom.
2. Koristim Windows XP professional student edition koji sam downloadao slobodno a aktivacijski ključ dobio sam preko mog fakulteta.
3. Pored toga dovoljno zaradim da kupim jevtini notebook koji u cijeni ima uračunat Windows Vista basic tako da i to imam legalno plaćeno.

Znači sve što koristim imam legalno, da ne nabrajam ostali software koji koristim, sav je open source (ako uopće znaš što je to) ili freeware.

4. Mene, moje znanje i moj rad tijekom studija (sada sam 4. godina, fakultet ima 10 semestara - 5 godina) ocjenjuju malo jači macani nego što si ti tako da ovo tvoje "0 bodova" generaliziranje smatram osobnom uvredom na račun neprospavanih noći, par godina angažiranja na predavanjima i vježbama te rada od kojeg sve to financiram. To tvoje je klasična šankerska priča stoga popij svoju pivu i odi s mirom negdje grintati kako je država zajebana, kako je recesija, kako nema potpore za takve kao ti i slično samo me zaobiđi.
mirko konobar
New Entry

Tip plovila: Bakan 500, Yamaha 50 2T

PostPostao/la mali od palube » 17. 02. 2009. (13:06)

mirko konobar je napisao/la:Samo ti nudi scanirane karte, radili su to prije par godina i dečki iz jednog planinarskog kluba (Rijeka mislim). Bilo je na newsgrupama. Nije puno proteklo da su im zakucali na vrata :o

Karte sam kupio. Legalno, papirnate i sjeverni i južni Jadran. Bilo mi lijeno vadit iz njih širine i dužine (nekad davno) i to s jedva 3 tipke prekucavati u GPS. Poskenirao sam ih, KORIGIRAO NEPRECIZNOSTI i napravio program koji ispisuje koordinate za položaj miša (mičeš miša i u textboxićima se ispisuju zemljopisna širina i dužina). Ni to mi nije bilo dovoljno, pa sam kupio navigatorić koji ima izlaz za serijski port PC-a. Sljedeća varijanta programa primala je preko serijskog porta poziciju i čini mi se, točno vrijeme. Ostalo je sve lako. Možeš mu podvaliti bilo koji .jpg i reći da su u gornjem lijevom kutu koordinate te i te i on će na cijeloj slici izračunavati koordinate.
E, sad to skeniranje. Svoje karte sam poskenirao sebi. I to je to. Sam programčić je moje intelektualno vlasništvo (iako to nije nigdje registrirano) i dakako, j.be mi se za to vlasništvo. Ako nekome pomaže, poslat ću mu i source code. Mislim da je neko sr@**e u grafici, pa polupravac koji bi trebao prikazivati kurs na karti ne radi nešto najbolje. To ću svakako popraviti.
Da... imao sam namjeru i te karte mapirati, tako da se pojedini dijelovi ponašaju kao hyperlinkovi na stranice peljara, koji bi također trebao postojati na disku. Puno posla, ali nije neizvedivo. Moglo bi se čak i legalno distribuirati uz suglasnoti vlasnika prava na karte i na peljar. Ima li uopće neki peljar u elektroničkom obliku. Kupio bih ga i program napravio barem sebi.
Zadnja izmjena: mali od palube; 17. 02. 2009. (13:12); ukupno mijenjano 1 put/a.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la T&T DENTEX » 17. 02. 2009. (13:10)

dobro , mirko skužili smo ., kod tebe je sve uredno i po špagi .Ajmo dalje ko još ima prijavljene windovse i ostele programe...
Pa fala bogu da je tema največe glupost , naravno ja sam je postavio ali vidim da je ljudima interesantna ali u dogledno vrijeme če najvjerojatnije biti u cijelosti pobrisana.
slika
T&T DENTEX
Senior Member

Tip plovila: kuster 550 cabin

PostPostao/la raptor » 17. 02. 2009. (13:29)

Da se i ja pofalim :mrgreen: i sam imam sve legalno,i kupljeno i instalirano :lol:
T&T,nisan ja protiv ove teme već protiv svih takvih i te vrste.Pa onda može neko otvorit podtemu bilo gdje i reklamirat svoje pržene stvarčice ili nešto slično,to je bit moga negodovanja a nikako ne tko je otvorio temu ;) :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la T&T DENTEX » 17. 02. 2009. (13:41)

triba sve pobrisat i gotovo .ajde da se ja i ti u nečemu slažemo.
slika
T&T DENTEX
Senior Member

Tip plovila: kuster 550 cabin

PostPostao/la raptor » 17. 02. 2009. (13:56)

T&T DENTEX je napisao/la:triba sve pobrisat i gotovo .ajde da se ja i ti u nečemu slažemo.

Slažemo se mi u dosta stvari osim u jednoj o kojoj neću ni pisnit(za sad) :mrgreen: :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na GPS, navigacija i pomorske karte

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.