primorka - vraća mi ispuh ispod cerade

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

primorka - vraća mi ispuh ispod cerade

PostPostao/la ognjen » 31. 05. 2011. (11:11)

Pozdrav!

Radi se o Primorci, stavljena je konstrukcija za ceradu i ceradu i sad se javio problem,

očito vrtloženje zraka preko cerade vraća dio ispuha u prostor ispod cerade i natkabine.

Ispuh mi je na krmi, malo iznad mora. Prije nije bilo tog problema, tako da je sigurno radi vrtloženja oko cerade.

Malo me strah da li kod velikog broja sati u vožnji (5-8 h na dan) može doć do kakvog trovanja (ugljični monoksid)?

Da li je netko imao slično iskustvo?

Dal skrenuti ispuh prema van od barke, neko koljeno il slično?
ognjen
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka 6,30, Torpedo 18/24

Re: primorka - vraća mi ispuh ispod cerade

PostPostao/la peroLA » 03. 06. 2011. (07:32)

hm, čudno.. znam da imaš za kupit raznorazne nastavke za auspuh, s kojima bi možda riješio problem... ili ako je cerada potupno zatvorena, namjestiti je ako je moguće da je iza više zatvorena a otvorena sa strane ili tako nekako.. da nisi možda to isprobavao samo na mijejstu.. jer u vožnji mi je sve to skupa čudno da se dešava..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la ognjen » 04. 06. 2011. (06:49)

peroLA je napisao/la:hm, čudno.. znam da imaš za kupit raznorazne nastavke za auspuh, s kojima bi možda riješio problem... ili ako je cerada potupno zatvorena, namjestiti je ako je moguće da je iza više zatvorena a otvorena sa strane ili tako nekako.. da nisi možda to isprobavao samo na mijejstu.. jer u vožnji mi je sve to skupa čudno da se dešava..

Ma čudno je i nama, probano je u vožnji, i izgleda da su uz novu konstrukciju i ceradu takva vrtloženja zraka da dio dima baca ispod cerade.
Morat ćemo zadnji dio držat pritvoren na dužim relacijama. Dugo godina imamo barku, ali tek sad je napravljena vanjska cerada,
i odmah se to osjeti, tako da nema sumnje da je to uzrok.

I meni je malo čudno, jer je krov ravan, bez nekih krivina.

Nije tako jako, da se ne može disat, ali se osjeti...

pozdrav..
ognjen
New Entry

PostPostao/la Groff » 04. 06. 2011. (20:25)

Ognjene, svaka barka ka ima ravnu krmu prilikom vožnje " zavlači - povlači " zrak a snjin i ispušne plinove. Jedino da provaš ispuh stavit po bandi broda, da ne bušiš valje, provaj stavit na ispuh kakovu gumenu cjev i savij ju do boka i onda isprovaj.
Srićno !
Groff
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la ognjen » 05. 06. 2011. (00:19)

Groff je napisao/la:Ognjene, svaka barka ka ima ravnu krmu prilikom vožnje " zavlači - povlači " zrak a snjin i ispušne plinove. Jedino da provaš ispuh stavit po bandi broda, da ne bušiš valje, provaj stavit na ispuh kakovu gumenu cjev i savij ju do boka i onda isprovaj.
Srićno !

Hvala na savjetu, tako sam nekako i mislio probat, pa ako to bude dalo rezultate, onda ću kod sljedećeg vađenja barke prebaciti ispuh na bandu broda.

Valjda je cerada sad samo pojačala povlačenje zraka-ispušnih plinova!

Hvala i pozdrav!
ognjen
New Entry

PostPostao/la Siki » 15. 09. 2011. (09:17)

Postavi koljenasti nastavak na auspuh da ti puše u more i izbaci ga 10 cm. Dim će odlaziti u more i zaostajati za barkom u vodenim mjehurićima pa ti se neće vračati pod tendu. Probaj isto sa gumenom cjevčicom pa češ dobiti rezultat.
Mala!!! Ja sam tvoja zlatna želja, tri puta ću ti ispuniti ribicu!!!
Siki
Member

Tip plovila: Primorka (Torpedo 14/16)

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.