Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
primorac je napisao/la:MOBIL SUPER 1000 X1 15W-40 ACEA A3/B3-98, API SL/SJ/CF, VW 501.01/505.00, MB 229.1
borro je napisao/la:"klasifikaciji CC, CD ili CE. "
Gle, to su klasifikacije koje se više ne koriste iz razloga što danas većina ulja nadmašuje te klasifikacije i zadovoljava tražene uvjete.
I moj motor star i previše po specifikaciji zahtjeva CD klasifikaciju, međutim, tako "lošeg" ulja više nema, jer sva nadmašuju tu klasifikaciju. Tako da ja ljievam Ina Super 3 ili Super 5.
borro je napisao/la:@ primorac - uglavnom koristim Super 3.
Raspravljalo se već dosta i o filterima na ovom forumu, al eto, krenula opet rasprava. Inaće da ponovim iz svog iskustva, uopće se više ne obazirem na ljepotu kantica-Shel, Total-Elf-Valvoline-Mobil-Selenia-biloštodrugo.
Od kada sam obišao obje naše rafinerije i tvornicu maziva Zagreb, i razgovarao s tehnolozima i kemičarima, te vidio kako se provode testiranja, više ne padam na razne nazive, osobito ovih što završavaju na tisuće (2000, 3000, 7000 ili neke xy, gt, gtx oznake).
O čemu se radi, nas par smo imali priliku obići pogone i bit za stolom sa stručnjacima, pa smo eto saznali da tamo neke rafinerije po svijetu i evropi između ostalog kupuju bazna ulja i od Ine, a onda se uz dodavanje aditiva toče doslovno iz iste pipe u najrazličitije bačve od Castrola preko Shella do nečeg trećeg.
A ulja uglavnom nastaju da se bazna ulja miješaju sa aditivima (jednog od 3 proizvođača aditiva na svijetu). E sad koliko je tu npr. Total bolji od Maziva Zagreb to je sad i je i nije. Tehnologija je svugdje ista, bazna ulja su gotovo u postotak slična, adrugo je stvar reklame. Aditive i tako svi imaju iste, a kupuju se u paketu.
I onda kupiš ulje skuplje 20-30 posto zbog ljepše kantice.
A gledao sam i kako se provode testovi kvalitete i nekako vjerujem našim uljima. Ne bih rekao da naši išta zaostaju za ostalima, u nekim su svarima (da ne idem u detalji) i bolji.
Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.