MOTORNO ULJE

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

MOTORNO ULJE

PostPostao/la kumpanjo » 13. 03. 2011. (17:54)

Radi se o klasičnom dizelašu četiri cilindra ,dvi godine star, s direktnim ubrizgavanjem - nije važno sad koje je marke(da ne bude piše ti u knjizi održavanja ili taj itaj preporučava to i to ulje) .Proizvođač naglašava; ulje mora biti MIL-L-2104C ili po API klasifikaciji CC, CD ili CE.
Pitanje glasi; koje ulje bi neko preporučija s obzirom da se tu zahtjevaju ulja čije su klasifikacije ukinute , ne proizvode se i ne prodaju pod tim API oznakama.(zastarjeli tipovi )
( napominjem ! ne pita se što je to API,ACEA,MIL ili što znači npr SAE15w40 ili SAE 30 ) unaprijed hvala!
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

Re: MOTORNO ULJE

PostPostao/la primorac » 13. 03. 2011. (20:42)

MOBIL SUPER 1000 X1 15W-40 ACEA A3/B3-98, API SL/SJ/CF, VW 501.01/505.00, MB 229.1
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la kumpanjo » 13. 03. 2011. (22:44)

primorac je napisao/la:MOBIL SUPER 1000 X1 15W-40 ACEA A3/B3-98, API SL/SJ/CF, VW 501.01/505.00, MB 229.1

Dosad sam koristio Valvoline 15w40 CF 4, i čini mi se da za motor s direktnim ubrizgavanjem treba barem ACEA B3, a kako ovaj Mobil ima tu oznaku i još API CF, odnosno za stupanj je kvalitetniji od onog Valvolinovog moga bi odgovarati .
A koliko dođe litra ili bolje koliko je kanta od 20 litara?
kumpanjo
Member

PostPostao/la tacek » 14. 03. 2011. (07:39)

TOTAL QUARZ 7000 15W-40 ACEA A3/B3-98, API SL/SJ/CF. Kod ovog ulja ne mozes pogrijesiti
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la borro » 14. 03. 2011. (08:40)

"klasifikaciji CC, CD ili CE. "
Gle, to su klasifikacije koje se više ne koriste iz razloga što danas većina ulja nadmašuje te klasifikacije i zadovoljava tražene uvjete.
I moj motor star i previše po specifikaciji zahtjeva CD klasifikaciju, međutim, tako "lošeg" ulja više nema, jer sva nadmašuju tu klasifikaciju. Tako da ja ljievam Ina Super 3 ili Super 5.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la primorac » 14. 03. 2011. (11:09)

borro je napisao/la:"klasifikaciji CC, CD ili CE. "
Gle, to su klasifikacije koje se više ne koriste iz razloga što danas većina ulja nadmašuje te klasifikacije i zadovoljava tražene uvjete.
I moj motor star i previše po specifikaciji zahtjeva CD klasifikaciju, međutim, tako "lošeg" ulja više nema, jer sva nadmašuju tu klasifikaciju. Tako da ja ljievam Ina Super 3 ili Super 5.

Super 3 - API CF MIL-L-2104D
Super 5 - API CG-4/CF/SL

Za taj tvoj motor Boro bolje je koristiti CF nego CH-4 ulje, uz interval zamjene 100 sati ili jednom godišnje ako motor ne radi više od 100 sati u godini. Sve drugo je bacanje novaca.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 14. 03. 2011. (12:59)

U uži izbor bi došlo spomenuto TOTALOVO ulje ,kao i onaj od MOBILA ( ionako imaju iste klasifikacije jedino što bi tu trebalo uzeti u obzir da Total ima 7ooo diesel) a zna li netko cijene na veliko (20 l.) i di ga se može nabaviti ,mislim da ga i neki šalju poštom.Ipak radim oko 500 sati tokom sezone ,a nije mala količina u pitanju ,10 litara karter plus kopča 1,5 l istog ulja (hidraulična -preporuka proizvođača isto ulje ko i motor 15w40) i sve to puta tri promjene.
Inače još lani je API najavio povlačenje odnosno ukidanje klasifikacije CF4 ,a dali još vani koristi neznam ,a kod nas je sigurno još prisutna.
LJudi uglavnom zanemaruju važnost ulja i filtera i livaju svašta u motore i ne paze na ove oznake ,a malo upućivanje u temu da nakraju ogromnu korist i vlasniku i motoru , čini mi se da mnogi misle da su one inače temperaturne oznake(npr. 15w40) jedina stvar nakoju treba paziti. vidićemo koliko će ova tema daleko odvesti jer nisam siguran ali o ovome se i nije raspravljalo.
kumpanjo
Member

PostPostao/la borro » 14. 03. 2011. (15:12)

@ primorac - uglavnom koristim Super 3.
Raspravljalo se već dosta i o filterima na ovom forumu, al eto, krenula opet rasprava. Inaće da ponovim iz svog iskustva, uopće se više ne obazirem na ljepotu kantica-Shel, Total-Elf-Valvoline-Mobil-Selenia-biloštodrugo.
Od kada sam obišao obje naše rafinerije i tvornicu maziva Zagreb, i razgovarao s tehnolozima i kemičarima, te vidio kako se provode testiranja, više ne padam na razne nazive, osobito ovih što završavaju na tisuće (2000, 3000, 7000 ili neke xy, gt, gtx oznake).
O čemu se radi, nas par smo imali priliku obići pogone i bit za stolom sa stručnjacima, pa smo eto saznali da tamo neke rafinerije po svijetu i evropi između ostalog kupuju bazna ulja i od Ine, a onda se uz dodavanje aditiva toče doslovno iz iste pipe u najrazličitije bačve od Castrola preko Shella do nečeg trećeg.
A ulja uglavnom nastaju da se bazna ulja miješaju sa aditivima (jednog od 3 proizvođača aditiva na svijetu). E sad koliko je tu npr. Total bolji od Maziva Zagreb to je sad i je i nije. Tehnologija je svugdje ista, bazna ulja su gotovo u postotak slična, adrugo je stvar reklame. Aditive i tako svi imaju iste, a kupuju se u paketu.
I onda kupiš ulje skuplje 20-30 posto zbog ljepše kantice.
A gledao sam i kako se provode testovi kvalitete i nekako vjerujem našim uljima. Ne bih rekao da naši išta zaostaju za ostalima, u nekim su svarima (da ne idem u detalji) i bolji.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 14. 03. 2011. (17:01)

Boro, ako si bio u Maziva Zagreb, vidio si mnogo, a vjerujem i naučio. Istina je da su bazna ulja svugdje ista, međutim tajna je u aditivima. Ne postoje gotove smjese aditiva, već se ulja razvijaju za određene namjene u laboratorijama proizvođača.

Za neku usporedbu, od sorte vina plavac mali iz istog vinograda, različiti vinari napravit će vrlo različita vina.

Sva ulja u momentu kad ih kupimo doista odgovaraju specifikacijama koje su deklarirane na pakiranju, ali razlika kvalitete od proizvođača do proizvođača se može ustanoviti tijekom eksploatacije. Uzmimo za primjer jedan moderan industrijski motor, recimo Perkins, koji navodi terminal izmjene ulja na 500 sati, ulje API CF. Rečeno ulje - Super 5 - nakon 350 sati više nema TBN ni ostala maziva svojstva kao svježe ulje, dakle motor više nema normalno podmazivanje, ispiranje i zaštitu. (Proizvođač tog ulja u specifikaciji navodi izmjenu na 350 sati). U isti taj Perkins ulijmo Mobil Super M diesel, odnosno njegovog nasljednika MOBIL SUPER 1000 X1 (kako se danas zove) isto udovoljava API CF, ali nakon 500 radnih sati
TBN mu je i dalje viši od 2, bez obzira na način eksploatacije... Kako to? Zašto? Tajna je u aditivima, količini i odnosu istih.
Naravno, kod starijih motora gdje je interval 100 sati (ljudi ulje minjaju na 50 sati jer se radi o maloj količini) neće bit štete od Super 5-tice.

Možda je anti-reklama, imam bratića, strojara na domaćoj obalnoj plovidbi, kad mu stignu SAE 30 bačve ulja domaćeg proizvođača, hvata ga muka...

@Kumpanjo - ako te tješi, Mobil Super 1000 X1 je novo ime za Mobil Super M diesel. Za cijene malo proguglaj, nađi veletrgovca, ja ga kupujem u lokalnoj trgovini autodijelovima :thumbup:

Uglavnom, renomirani proizvođači brodskih motora uvijek će rado dati informaciju o uljima za njihove motore uz detaljna objašnjenja.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 14. 03. 2011. (17:49)

Doduše od zastupnika motora nisam dobio preporuku za Inina ulja. Važno je ko šta je spomenuto kakva svojstva ulje ima nakon nekih 250 sati rada jeli ono bliže svojim karakteristikama dok je bilo novo ili se pretvorilo u neku vrsta "suncokretova ulja"
Loše ulje može satrati motor jednako kao i najextremnija explatacija i zato je pravilan odabir iznimno važan. Proizvođači i prodavači mogu forsirati nekog određenog proizvođača ulja ,pa i neka je lošiji od drugih.Slučaj Caterpillar,lani je jedan moj kolega uzeo njihov motor ,uz ulje u motoru dobio je i dodatnih 20 litara ,nema imena ni zemlje ni proizvođača,samo crna kanta s imenom motora i specifikacijama ulja,i desi se to ako se nezna čitati napisano prisiljen si uzeti njihova ulje koje možeš u stvari nabaviti povoljnije možda pod drugim imenom iza prvog kantuna.
ponešto poznavanje vlastita motora ,i znanje čitanja etikete s ulja riješice puno problema vlasniku.
Ali je uvijek dobro čuti i druga mišljenja i,odnosno iskustva jer iskustvo govori više.
kumpanjo
Member

PostPostao/la primorac » 14. 03. 2011. (17:57)

Eto, ja ću spomenuti Yanmar.... tamo nema ničeg osim specifikacije koje ulje koristiti (a ako se baš ima novaca može se kupovati ulje na kom piše "Yanmar" opet naravno sukladno specifikaciji za određeni motor). Ne navode se proizvođači ulja, ali se vrlo precizno navode specifikacije ulja i termini izmjene. Tako bi trebali postupiti i drugi (ozbiljni) proizvođači motora.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 16. 03. 2011. (09:22)

Gle, sad ne znam baš tako detaljno neke stvari. U današnje vrijeme je otišla tehnologija i suradnja do te mjere da se ulja razvijaju točno za određenu grupu motora. Možda je ovo ulje Mobil razvijeno za neka viša opterečenja ili za morske uvjete (slani zrak ulju zna učiniti čuda u kratkom roku), no točno se sječam priče da proizvođači ulja (kao npr maziva ZG) aditive kupuju u paketu. Ne namješavaš sam aditive tipa daj kulu ovog, pol kile onog, 30 g. nečeg treće... već su oni pripremljeni unaprijed za namješavanje s uljem sa točno određenim omjerima sredstava i protiv pjenjenja, i za čiščenje i za ovo i ono (ima ti čuda stvari).
e sad, moguće je da određeni proizvođači koji rade i ogromne količine ilja traže i specifične aditive za točno određene uvjete, vjerojatno je tako. Jer kad bi sagledao koliko proizvođača ulja na svijetu imaxvrsta uljaxgradacija - gdje bi došao da za svako ideš raditi druge aditive, a bazna ulja praktički identična.
Nso dobro slažemo se da razlike postoje u svakom slučaju, ali u tom nekom roku moralo bi prema specifikaciji odraditi deklarirano.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 16. 03. 2011. (14:27)

Evo da Vam samo kažem, upravo sam se vratio sa predavanja u uljima i mazivima i iskreno ne želim reklamirati nikoga, ali svašta sam čuo, i opet imao priliku razgovarati sa stručnjacima i "službeno" i privatno. Pokušati ću im kad budem u prilici postaviti neka zanimljiva pitanja koja izvučem sa foruma.
Samo kratka crtica
- ako kupujete Castrol ili shell, kupujte ga u Njemačkoj, Austriji i sjevernije, jer je za Italiju, Španjolsku, nas i ovaj region puno puno nekvalitetnije nego za "zapadnu Evropu".
-gradacija npr 10w-40 ne govori vam ništa o kvaliteti samog ulja već samo o viskoznosti na određenim temperaturama
-ulja se mogui miješati ali iste gradacije
-aditiva sad u svjetu ima više proizvođača, i dalje idu u paketu, bazna ulja u Evropi u principu proizvode 4 veća proizvođača (uglavnom), mi više ne, aditive svi kupuju iglavnom iste, bazna ulja su uglavnom ujednačene kvalitete 8ovaj dio Evrope)
-Valvolin se uglavnom proizvodi u Bugarskoj-izbjegavajte
-Ina dvotaktol -ovaj novi-prema istraživanju sa Hrvatskim Šumama, pokazao se kvalitetniji od Stihlovog-motorke se znatno manje kvare i troše se dijelovi (reprezentativan uzorak jer motorke rade po nekoliko tisuća sati i to preko 8 sati u komadu)

Kad dobijem na mail - ovih dana- staviti ću neke korisne podatke i informacije
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 16. 03. 2011. (15:39)

Čuja san da su ulja za naše tržište nekvalitetnija u odnosu na neka zapadnoevropska , ali eto sad znamo i koja ulja!
O Valvolinu sam isto čuja da se proizvodi tu u blizini ali nisam čuja di ! i da je sumljive kvalitete! A eto opet sam ga liva -jer kažem sve su to šta sam čuja mogle biti glasine i nisi moga nikome virovati, ali eto sad imamo točniju informaciju. Lani sam privrnija cili internet tražeći podatke o uljima i što i gdje koristiti , dosta njih ovdi u motorima ko moj koriste TOTALA , neki i desetke godina ,a ja na kraju stvarno neznam što bi ulija
To se traži Borro, informacije s iskustvom i iz prve ruke :thumbup:
kumpanjo
Member

PostPostao/la tacek » 16. 03. 2011. (18:32)

borro je napisao/la:@ primorac - uglavnom koristim Super 3.
Raspravljalo se već dosta i o filterima na ovom forumu, al eto, krenula opet rasprava. Inaće da ponovim iz svog iskustva, uopće se više ne obazirem na ljepotu kantica-Shel, Total-Elf-Valvoline-Mobil-Selenia-biloštodrugo.
Od kada sam obišao obje naše rafinerije i tvornicu maziva Zagreb, i razgovarao s tehnolozima i kemičarima, te vidio kako se provode testiranja, više ne padam na razne nazive, osobito ovih što završavaju na tisuće (2000, 3000, 7000 ili neke xy, gt, gtx oznake).
O čemu se radi, nas par smo imali priliku obići pogone i bit za stolom sa stručnjacima, pa smo eto saznali da tamo neke rafinerije po svijetu i evropi između ostalog kupuju bazna ulja i od Ine, a onda se uz dodavanje aditiva toče doslovno iz iste pipe u najrazličitije bačve od Castrola preko Shella do nečeg trećeg.
A ulja uglavnom nastaju da se bazna ulja miješaju sa aditivima (jednog od 3 proizvođača aditiva na svijetu). E sad koliko je tu npr. Total bolji od Maziva Zagreb to je sad i je i nije. Tehnologija je svugdje ista, bazna ulja su gotovo u postotak slična, adrugo je stvar reklame. Aditive i tako svi imaju iste, a kupuju se u paketu.
I onda kupiš ulje skuplje 20-30 posto zbog ljepše kantice.
A gledao sam i kako se provode testovi kvalitete i nekako vjerujem našim uljima. Ne bih rekao da naši išta zaostaju za ostalima, u nekim su svarima (da ne idem u detalji) i bolji.

Za Total zna se da je proizvodjac aditiva. Oni ne sparaju sa aditivima. Neki sparaju ili 'ponestane' kojeg od aditiva. Zato samo na one koji su originalni proizvodjaci aditiva.
tacek
Meštar od propela

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.