Bog. evo imam jedan problem i evo da postavim temu kako bi prikupio još koju ideju kako da to rješim.
Problem je u sljedećem.
Imam brod za turizam od 18 metara bavim se višednevnim izletima i na brodu je motor perkins 120 ks,6 cilindri
moj problem je u komandama kopče.Pošto sam pri izgradnji broda a na uštrb prostora odlučio na jednu mehaničku kopču koja je u liniji sa motorom(radilica i osovina su u ravnini)ta kopča je bila na jednom starom valjku u cestogradnji i ja sam ga preradio i ugradio na brod.funkcijonalnos je izvaredan kao i brzina,opterečenje motora.pa i prostor u strojarnici.
Ali pošto je kopča mehanička ja sam kroz brod provukao cjevi od 22mm i pomoču pužnih vijaka i poluga uspjevam upravljati kopčom.sve to radi,mislim funkcijonalno je ali upravljanje vršim okretanjem malog kotača u komandnom mostu.sada bi želio da ugradim standardnu polugu za uključivanje isključivanje kopče.Standardne sajle ne dolaze u obzir jer treba prilična sila da se uključi kopča,sama duljina od nekih 14m cirka od mosta do kopče tu soluciju isključuje.
U razgovorima sa nekim kolegama strojarima čuo sam o malim elektromotorima sa prekidačima koji se ugrade na kopču a poluga služi kao prekidač(IZMJENIVAČ SMJERA STRUJE)Ti elek.motori imaju mali pužni vijak koji upravlja uključivanjem kopče.
Ako netko ima slično nešto ili nekakvo iskustvo sa sličnim problemom bio bi zahvalan da me uputite gdje da nabavim to(neko zastupništvo)ili se opet naslonit na svoju inovetnost.
unaprjed zahvalan BARAN V.L