INOX osovine "refužo"

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

INOX osovine "refužo"

PostPostao/la madi » 26. 01. 2011. (09:51)

U fazi sam kupovine inox osovine promjera 40mm i sve bi to prošlo nezamjećeno da i kod toga nema "caka", pa da iskustvo podjelim s vama.

Jučer sam u razgovoru sa vodećim HR trgovcem za inox, većini nama poznatim Strojoprometom došao do sljedećih saznanja.

Jednostavnim rječnikom rečeno, štange inox AISI 316L nisu 100% ravne nego imaju određenu toleranciju odstupanja što znači da ju potrebno naknadno tokariti i "izravnjavati".

E sada, dali su to beznačajna odustanja ili ne, nemam pojma.

Za moju osovinu fi 40mm odstupanja su oznake h11 (0,16)

Nadalje, velika je razlika u cijeni između kupljene "refužo" osovine (1,5m = 800kn) i osovine kupljene u trgovini nautičkom opremom (1,5m = min 3.200kn).

I na kraju na moje pitanje o kupnji kvalitetnijeg inoxa AiSi 630, rekao da oni to nemaju i da je to samo jako skupa "prodaja magle" u odnosu na AiSi 316.

I da završim, vjerovatvno ću i ja kupit kod njih kao i dobar dio vas a na ove "iskrivljena" ću zažmirit oči, mada bi bilo bolje da sam živio u neznanju :) :)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

Re: INOX osovine "refužo"

PostPostao/la Trogiranin » 26. 01. 2011. (15:50)

Madi, nisam upućen u detalje oko ugradnje, tj. da li ugradnju radiš sam ili ti to radi neki meštar. U svakom slučaju ako kupiš osovinu u Strojoprometa refužo moraš je nosit na obradu,narez za maticu i cink, konus, kunj pa onda je po meni sigurnije i pametnije, a i puno jeftinije kupit par milimetara deblju osovinu i odnit je kod dobrog meštra sa kvalitetnim strojem na kompletnu obradu. Onda ćeš bar znat šta imaš ugrađeno, jer ko kaže da ona gotova u butigi nije slučajno nekome u skladištu pala na pod i malo se iskrivila, a to je dosta čest slučaj :twisted: ... :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la emils » 26. 01. 2011. (16:27)

Madi,

vidi cijene i kod Medite. Ja na poslu kod njih dobijem dosta bolje cijene nego kod Strojoprometa. Sad valjda su im i maloprodajne takve. E i kao što je Trogiranin rekao, šipku trebaš "pretvoriti" u osovinu bez obzira na sve. Ako ti treba kontakt za isprobane meštre koji se time bave javi se.

http://www.medita-inox.hr/kontakt.html
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la baraba » 26. 01. 2011. (17:12)

@madi, miješaš kruške i jabuke, općenito svaštariš oko tog broda.

ako se dobro sjećam, napisao si da ćeš ga koristiti za gospodarske svrhe, prijevoz ljudi i slično.
nadam se da imaš jaku vezu kod hrvatskog registra ako misliš da će ti dati odobrenje za brod kojeg sam sređuješ.

svaka čast na trudu i volji, ali trebaš imati certifikate za svu bitnu opremu na brodu. u to pogotovo spada osovinski vod i svi pripadajući dijelovi vezani uz motor- također rigorozna kontrola je oko sve opreme pod vodom koja prolazi kroz trup (kinstoni npr.).

za struju trebaš imati certifikat nekog projektanta i neku vrstu izjave firme koja ugrađuje opremu, kao i za svaki električni uređaj, od navigacijskog svijetla do bilge pumpe. i tako dalje da ne duljim...

pripazi da sav novac ne bude potrošen, pa da opet moraš riješavati probleme oko toga...
baraba
Member

PostPostao/la madi » 26. 01. 2011. (17:40)

baraba je napisao/la:@madi, miješaš kruške i jabuke, općenito svaštariš oko tog broda.

ako se dobro sjećam, napisao si da ćeš ga koristiti za gospodarske svrhe, prijevoz ljudi i slično.
nadam se da imaš jaku vezu kod hrvatskog registra ako misliš da će ti dati odobrenje za brod kojeg sam sređuješ.

svaka čast na trudu i volji, ali trebaš imati certifikate za svu bitnu opremu na brodu. u to pogotovo spada osovinski vod i svi pripadajući dijelovi vezani uz motor- također rigorozna kontrola je oko sve opreme pod vodom koja prolazi kroz trup (kinstoni npr.).

za struju trebaš imati certifikat nekog projektanta i neku vrstu izjave firme koja ugrađuje opremu, kao i za svaki električni uređaj, od navigacijskog svijetla do bilge pumpe. i tako dalje da ne duljim...

pripazi da sav novac ne bude potrošen, pa da opet moraš riješavati probleme oko toga...

Što se tiče registracije neće bit problema, razgovarao sam kapetanom.
Ipak je to barka ne brod za prijevoz putnika.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 26. 01. 2011. (17:41)

emils je napisao/la:Madi,

vidi cijene i kod Medite. Ja na poslu kod njih dobijem dosta bolje cijene nego kod Strojoprometa. Sad valjda su im i maloprodajne takve. E i kao što je Trogiranin rekao, šipku trebaš "pretvoriti" u osovinu bez obzira na sve. Ako ti treba kontakt za isprobane meštre koji se time bave javi se.

http://www.medita-inox.hr/kontakt.html

Aj mi, molim te baci preko PP kontakt za meštre.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 26. 01. 2011. (19:17)

Madi...kao prvo osovina promjera 40 je pretjerano debela za taj motor i brod...traži debelu bukulu,veću flanđu za kopču...
Neznan odakle ti sve ove informacije,zaista lutaš okolo i radiš ludorije na svakom koraku..
Osovina u Strojoprometa je sirovi inox za obradu...neravan,deblji i nestabiliziran...kad platiš izradu konusa,navoja i kopanje klina i najvažniju stvar..brušenje
osovine u tolerancije za flanđu,manžetnu i ležaj...onda će ti bit crno isprid očiju i upitno jeli sve u redu..jer se na tu dužinu mogu oslobodit zaostala napezanja i osovina nakon prve vožnje počme "balat"
Osovina kupljena na nekom provjerenom mistu u propisanoj toleranciji nije skupa ka šta si naveja..i ispast će manje nego kemijanje sa nepoznatim materijalima i meštrima.

Tražiš osovinu AiSi 630.."kvalitetniju" a već si pretjera sa debljinom,šta će ti to,ali ćeš nabrijat motor na 400ks i razbijat sante leda propelom?
Čovječe samo lutaš i učiš se o svom trošku na stvarima koje koštaju a sve je odavno poznato...
Ipak u konačnici,novci i brod su tvoji pa tako i odluka ;)
Usput..staje li ti kupljeni motor u brod ?
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la madi » 26. 01. 2011. (19:57)

zore70 je napisao/la:Madi...kao prvo osovina promjera 40 je pretjerano debela za taj motor i brod...traži debelu bukulu,veću flanđu za kopču...
Neznan odakle ti sve ove informacije,zaista lutaš okolo i radiš ludorije na svakom koraku..
Osovina u Strojoprometa je sirovi inox za obradu...neravan,deblji i nestabiliziran...kad platiš izradu konusa,navoja i kopanje klina i najvažniju stvar..brušenje
osovine u tolerancije za flanđu,manžetnu i ležaj...onda će ti bit crno isprid očiju i upitno jeli sve u redu..jer se na tu dužinu mogu oslobodit zaostala napezanja i osovina nakon prve vožnje počme "balat"
Osovina kupljena na nekom provjerenom mistu u propisanoj toleranciji nije skupa ka šta si naveja..i ispast će manje nego kemijanje sa nepoznatim materijalima i meštrima.

Tražiš osovinu AiSi 630.."kvalitetniju" a već si pretjera sa debljinom,šta će ti to,ali ćeš nabrijat motor na 400ks i razbijat sante leda propelom?
Čovječe samo lutaš i učiš se o svom trošku na stvarima koje koštaju a sve je odavno poznato...
Ipak u konačnici,novci i brod su tvoji pa tako i odluka ;)
Usput..staje li ti kupljeni motor u brod ?

Eeee Zore, Zoreee....
Pa zašto imam Vas, "drugove forumaše" nego da me spuštate na zemlju... ipak je ovo za mene sve novo i relativno zanimljivo mi je "glavinjat" i učit se na poprilično skupim greškama :D Ipak želimo svi mi što jeftinije a po mogućnosti kvalitetnije proći. Kada budem uređivao sljedeću barku bit ću pametniji :think: :think: ....

Imam ponudu od Unimara za Vetus i Eliche radice osovinski vod, i ta varijanta mi uvijek igra.
Ako uspijem što "ušičarit" kakvom stramputicom, isto dobro :) , ipak se tu okreće lipa hrpica ojera.

Eliche radice mi je čak predložio promjer osovine 40 do 45mm.

Što se tiče motora, nisam siguran dali će stati, vidit ću kada i kako modificiram nosače. Varijanta sa zadnjim nižim i prednjim višim nosačima motora i nije neka fora Naniju. Motor dolazi krajem veljače.

I na kraju, nije me briga Zore, ali nisi neki moralista :lol: :lol:

Nego reci ti meni koliko da skinem cca visine i po dužini kobilice? Dali da napravim jednostavan kosi rez ili kakve "valove" (moderatori ovo niste vidjeli)
madi
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 26. 01. 2011. (22:39)

Preporuka osovina 40-45 :shock:
Taj dobro misli zaradit na tebi...
A jesi li mislija na inercijske mase prilikom ukopčavanja... :o
Pa ne radiš vapor za privozit aute čoviče...na tim okretajima promjer 35 potpuno zadovoljava u AiSi316 kvaliteti..razliku pretvori u gradeladu za sljedeći meeting :lol:
Ako ne iman ti ja jedan komad osovine od hidrokrilca promjera 85mm...preporuka iz Fxgerskr marine :lol: :roll:

Aj kad nađen koju sliku ošegane kolombe obisit ću negdi..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la baraba » 28. 01. 2011. (14:53)

madi je napisao/la:Što se tiče registracije neće bit problema, razgovarao sam kapetanom.

onda je sve ok, ostalo mi je u sjećanju da misliš voziti goste na izlete. :thumbup:

o kojoj snazi motora se tu radi i koliki broj okretaja će imati osovina? koja je ukupna dužina osovine?
napiši gornje podatke pa se na temelju toga može izvući potreban promjer.
baraba
Member

PostPostao/la madi » 28. 01. 2011. (17:41)

baraba je napisao/la:
madi je napisao/la:Što se tiče registracije neće bit problema, razgovarao sam kapetanom.

onda je sve ok, ostalo mi je u sjećanju da misliš voziti goste na izlete. :thumbup:

o kojoj snazi motora se tu radi i koliki broj okretaja će imati osovina? koja je ukupna dužina osovine?
napiši gornje podatke pa se na temelju toga može izvući potreban promjer.

Htio sam biti "skroman" i rekao da je barka. Ipak je to barka registrirana za prijevoz 12ljudi i imati će tu namjenu, znači obavljat će se djelatnost prijevoza putnika (turista). Kod kapetana su dogovoreni svi detalji registracije.

Pod temom Izračun propela smo razradili detalje viewtopic.php?f=116&t=4937&start=50:

INPUT TORQUE 4.9 HP/100
PROG.1 FOR SHAFT DRIVE BOAT
OUTPUT TORQUE 12.2 HP/100
TOTAL LADEN WEIGHT Tons 3.5
POWER/WEIGHT RATIO 50.0 HP/TON
WATERLINE LENGTH Met. 6.7
MONO/CAT M
NUMBER OF ENGINES 1
HORSEPOWER 175
ENGINE R.P.M. 3600
GEAR REDN RATIO 2.5 :1
PROP DIAMETER X PITCH 19.0 X 22.0’’’
STYLE 3-BLADE E/SKEEWED
SPEED kts 19.9 KN
MATERIAL NIBRAL
BLADE AREA RATIO 65 %
MAX PROP DIAMETER ins 19.0
BLADE LOADING 86 %
B.A.R. REQUIRED 65
EFFICIENCY 60 %
SLIP 22 %
SHAFT DIAMETER mm. 40.00
SHAFT MATERIAL AISI 630 STAINLESS T-MET
MAX BEARING SPACING 1.90 Met.
DIESEL CONSUMPTION 0.52 NM/Lit
PROP THRUST 770 Kilos

S obzirom da bi osovina mogla biti (da dobijem manji kut i radi rasporeda težine) do izlaza iz kobilice dužine najmanje 80-tak cm, neznam koliko dugačka treba biti statvena cijev.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 31. 01. 2011. (08:25)

Promjer osovine izracunava se:
1. Snaga motora
2. Broj okretaja motora
3. Redukcija na kopci
4. Razmak izmedju dva lezaja
5. Kvaliteta materiala osovine.
Material za osovine nije onaj sa rinfuze! Za osovine uzima se material koji je brusen, mora imati vanjsku zastitu (PVC mrezicu), a preduslov je skladistenje na ravnu podlogu a ne na dva nosaca na regalu. Osovina mora biti potpuno ravna. Treba pripaziti i na nacin skladistenja poslije kupnje - na ravnoj dasci na podu. Tek onda se radi konacna obrada. Mislim da je za osovine najveci mestar ipak Scam iz Rijeke. Pozdrav
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la kalafat » 01. 02. 2011. (13:01)

ja san uzima te "refužo" osovine u strojoprometa al normalno prije toga bi doša sa komparatoron i ostalin istrumentima sve izmirit jel ravno , odstupanje promjera i slicno i obavezno prije ugradnje osovina triba na brušenje. sta se tiče scama osovine su ok jedino sta radu prekratak navoj, primjer na osovinu duzine 1500 promjera 30 navoj 15mm duzine tako da si prisiljen uzet onu maticu da dodatkon za cink sa 6-erokutom nema teorije navidat klasicnu maticu a da ostane navoja za cink sa navojem
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Trogiranin » 02. 02. 2011. (07:01)

Kalafat ko da si mene pita !!! :clap:
A da ne spominjem kako je onda problem nać cink sa unutrašnjim šesterokutom za tu maticu !!! :thumbdown: Izludija, a na kraju istokarija od tog šesterokuta narez i onda zavidaj i cink sa narezon na maticu, a ne sa inbus vidom kroz njega ka šta je inače. :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la kalafat » 02. 02. 2011. (09:56)

Trogiranin je napisao/la:Kalafat ko da si mene pita !!! :clap:
A da ne spominjem kako je onda problem nać cink sa unutrašnjim šesterokutom za tu maticu !!! :thumbdown: Izludija, a na kraju istokarija od tog šesterokuta narez i onda zavidaj i cink sa narezon na maticu, a ne sa inbus vidom kroz njega ka šta je inače. :wave:

a znan i ja san se prvu godinu ispizdija dok san naša cink jer za ti šesterokut paše jedino unimarov cink a za nač ga to je pokora, pa je bilo tupijanja i na kraju napravij aisto ka i ti
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.