odlučio sam pokrenit ovu široku temu s obzirom da smo ja i otac trenutno u potrazi za novim brodom i imamo dileme vezano za unutar vs vanbrodski motor.
Tražimo deplasmanca cca 6,5 do 7 metara (tipa MF 695) za ribolovne i izletničke svrhe, tako da se analiza može ograničit na ovakav tip broda.
Molim forumaške znalce da mi udjele koji savjet vezano za ovo prema sljedećim kriterijima (napisat cu i svoju dosadašnju pretpostavku za svaki kriterij pa mi možete dat svoje mišljenje

1. Trošak kupnje/posjedovanja motora
- cijena motora u startu: manji trošak za vanjski ako uspoređujemo motor koji će dat istu brzinu (usporedba malo slabijeg vanbrodskog sa jačim unutarnjim), iako je ovo diskutabilno jer neću kupovat novi...
- troškovi održavanja (sama usluga god servisa i dijelovi): koja je verzija jeftinija? - po člancima na netu mi izgleda da je vanjski jeftiniji zbog jednostavnijeg servisa, a za dijelove ne znam
- potrošnja goriva (usporedba motora koji razvijaju istu brzinu- malo slabiji vanjski vs unutarnji): koja verzija manje troši? stekao sam dojam da za manje brodove manje troši vanjski kad se sve uzme u obzir, ali molim vas vaše
mišljenje
- trošak velikih servisa/obnove: možda ovo ide u korist unutarnjeg (manji trošak) s obzirom da imaju dulji vijek trajanja, a time i rjeđu potrebu za obnovom/mijenjanjem
- zaključak vezan za trošak kupnje/posjedovanja općenito: unutarnji/vanjski?
2. Praktičnost (o estetici nećemo pričat jer mislim da je pre subjektivno)
- izletničke aktivnosti (kupanje): što se mene tiče prednost ide unutarnjem s obzirom na 'čistu' krmenu platformu i često komotniji vanjski kokpit, bez obzira na kutiju za motor u vanjskom kokpitu
- ribolov: - kančanica: praktički nema utjecaja, možda čak prednost vanjskom jer nema kutije za motor, pa je kretanje slobodnije
- panula: čini mi se optimalna kombinacija unutarnji motor s troling ventilom i duplim komandama --> mogućnost lova iz ruke, a ako se lovi štapom opet si bliže štapu za reagirat. mišljenja?
znam da je tema široka i možda će nekom izgledati banalno s obzirom na iskustvo, ali odlučio sam ovako potražiti mišljenje s obzirom da nemam iskustva sa poludeplasmanskim tipom broda i ne znan šta očekivat (imali smo starog Galeba dosad).
hvala