LPG, UNP iliti plin za marinizirane benzinske motore

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

LPG, UNP iliti plin za marinizirane benzinske motore

PostPostao/la Hammerless » 27. 07. 2015. (18:04)

Malo sam pretraživao po tražilici, i ima puno postova na forumu koje spominju LPG, iliti UNP, no uglavnom je to unutar samo par tema koji su bazirani na vanbrodskim motorima i pokušajima da se nekakav kineski poluproizvod opremi LPG instalacijom, ili uopće nekakvi motorčići od desetak-dvadesetak konja prenesu na potrošnju plina... moja inspiracija za temu je upravo gledanje tog čamca Chris Craft gdje bi isti sa ugradnjom LPG-a postao odjednom vrlo interesantan ne samo meni, jer bi postao i financijski puno povoljniji za korištenje, iako je i dalje preeskup i pre"nekoristan" za naše uvjete... ploviti sa čamcem od 9 metara i sa 430 konja za trošak nečega duplo manjeg i duplo sporijeg je itekako intrigantnan detalj... ;) :thumbup: no poanta ove teme nije taj Craft, već bilo koje drugo plovilo i generalni princip i korist ugradnje i korištenja UNP-a kao pogonskog goriva na plovilu.

Svakako mislim da bi generalna tema i njezina saznanja mogla biti od jednake koristi i bilo kome drugome tko ima vanjski ili unutarnji benzinski motor za pogon svojeg plovila, nije tu bitan nijedan konkretan model iz oglasa, nego bi tema bila baza znanja za svakoga koga bi ugradnja i korištenje LPG-a na plovilu zanimala.

Gledajući po netu, jako je teško pronaći bilo kakav popis nautičkim benzinskih pumpi koje poslužuju i LNG... u nekim starim postovima iz 2006-2008.-e sam našao da ih je tada na Jadranu bilo cca 4, ali da je u kratkoročnom planu izgradnja i opremanje još nekoliko benzinskih pumpi sa UNP-om za brodove, osobito jer su gliseri i druga plovila - posebice vani, gdje Švicarci prednjače i u proizvodnji i u korištenju LPG plovila! - jako popularni.

Zato pitam i zanima me - naravno, poštujući i pozivajući sve forumaše da daju doprinos sa svojim saznanjima (ako treba te pumpe pobrojati jednu po jednu i da mi sami složimo tu listu nautičkih LPG pumpi!) - ima li netko nekakva saznanja glede popisa pumpi koja poslužuju UNP za plovila, ugradnje LPG uređaja u inboard i outboard motore u čamce i plovila općenito, troškova, nedostataka, praktičkih iskustava iz života (upotrebe, problema, na što paziti osobito) itd itd...

U biti, sve što bilo kome padne na pamet, neka stavi tu, netko zna više, netko manje - od viška glava ne boli, svi zajedno puno znamo, i dobro bi bilo objediniti to znanje u jednoj konkretnoj temi, da postojeći i novopridošli forumaši ne lutaju... :wave:
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

Re: LPG, UNP iliti plin za marinizirane benzinske motore

PostPostao/la Jarun-Zagreb » 27. 07. 2015. (19:04)

Mišljenja sam da je plin neisplativ za brodice, prije svega ima par problema oko te tematike.
Prvo premalo pumpi koje mogu točiti plin
Drugo tank ogromni gdje ga staviti, ne isplati se tank ispod 200lt
Trece koliko bi punjenje tog tanka trajalo,
Četvrto ta instalacija bi koštala kao neki diesel motor
Peto ko ima para za takve đunke njemu nije bitna potrošnja, a kamo li da mora čekat par sati da ga natankira.
To je moje skromno mišljenje, možda nisam u pravu, ali opet da nisam bilo bi vise brodica i pumpi,
Jarun-Zagreb
New Entry

Tip plovila: Plastična pasara-Tomos 4ks

PostPostao/la Hammerless » 27. 07. 2015. (19:05)

Održavanje plinskih instalacija na brodu: Ne popravljajte ih sami!!! (tekst jednog servisa LPG instalacija na plovilima)

Imati plinsku bocu na brodu nešto je posve uobičajeno na većini današnjih brodica i jahti koje služe za ugodan višednevni boravak posade koja se ne odriče komfora na kakav je navikla na kopnu. Štednjak ili kuhalo na ukapljeni naftni plin, isti onakav kakav koristimo i u kućanstvu, čest je i na brodovima u vlasništvu jednako kao i na onima namijenjenima čarteru.

No iako većina vlasnika plovila pažljivo kontrolira kvalitetu konopa na brodu, te ih mijenja kada se istroše i postanu nepouzdani, redovito pregledava električne instalacije i baterije (akumulatore), te redovito servisira motor, pregledava jedra ili “vižitaje” sidreni lanac, jer upravo o njemu, složit ćete se, ovisi sigurnost i broda i posade, o plinskim instalacijama gotovo se u pravilu malo ili nimalo ne brine. A upravo je plin na brodu mogući izvor problema, a nerijetko i krivac za požare, pa i gubitak plovila. O ugroženim životima posade ne treba ni govoriti. Odlučili smo se stoga raspitati kakve su obaveze vlasnika plovila (pojedinaca ili čarter tvrtki) koje se odnose na održavanje plinskih instalacija na brodu, tko je nadležan za njihovu kontrolu te je li ona obavezna kod pregleda brodice ili jahte za koju se traži ili pak produžuje plovidbena dozvola.

U Hrvatskom registru brodova potvrđeno nam je da je Hrvatska u procesu prilagodbe nacionalnog zakonodavstva okvirima EU zakonodavstva, između ostaloga preuzela i Direktivu 94/25/EZ (kasnije nadopunjenu i Direktivom 2003/44/EZ) koja regulira tehničke uvjete za projektiranje, gradnju i korištenje plovila za sport i razonodu duljine trupa od 2,5 do 24 metra. Odredbe te Direktive unesene su u hrvatsko zakonodavstvo tijekom 2005. godine, i to u Pravilnik o brodicama i jahtama i Pravila za statutarnu certifikaciju brodica i jahti (oba donesena 2005. godine). “Plinske instalacije i plinska trošila na plovilima na sport i razonodu regulirana su primjenom ISO normi koje se odnose na sustave ukapljenih naftnih plinova i posebno za kuhinjska kuhala na tekuća goriva” objasnio je za Nautica Portal rukovoditelj sektora za koordinaciju pri Hrvatskom registru brodova ing. Andro Viđak. Jedna od tih normi, ona pod oznakom EN ISO 10239, primjenjuje se na sve trajno ugrađene plinske instalacije i trošila na brodicama i jahtama koja kao gorivo koriste naftne plinov. Ta norma između ostaloga propisuje i obaveznu izvedbu sustava za smanjenje tlaka, izvedbu i materijal plinskih cjevovoda, ventila i spojeva, smještaj spremnika, ventilaciju, izvore zapaljenja, brtvljenje, ... Ti se propisi i zahtjevi odnose na projekt plovila, instalaciju i završna ispitivanja tijekom gradnje.

Podrazumijeva se da vlasnik plovila brine o plinskim instalacijama

Ista ta norma u jednom od svojih dodataka zahtijeva i da se u knjizi uputa za korištenje plovila, koju svaki vlasnik dobiva od proizvođača prilikom kupnje broda, detaljno navedu upute o načinu korištenja, upozorenjima, provjerama i održavanju plinskih instalacija i trošila. Obveza postojanja knjige uputa za korištenje plovila i njezine predaje kupcu broda također je regulirana europskim direktivama kojih se rebaju pridržavati svi proizvođači. “Dakle, obveza provjere stanja i održavanja plinskih instalacija i trošila, kao i tehnički zahtjevi, odnosi se na sva plovila za sport i razonodu, bez obzira na duljinu trupa ili namjenu plovila, sukladno uputama danim od proizvođača plovila, te stoga odgovornost za stanje i sigurnu uporabu plinskih instalacija i trošila leži na vlasniku plovila” zaključio je Viđak.

Drugim riječima kazano, hrvatski propisi ne reguliraju posebno obavezu pregleda i održavanja plinskih instalacija na plovilima za sport i razonodu, a prilikom obavljanja redovnih tehničkih pregleda tih plovila u u svrhu izdavanja ili ovjeravanja plovidbenih isprava isključivo se provodi opći pregled plinskih instalacija i trošila, smještaj spremnika (plinske boce) i kompletnog sustava, i to onoliko koliko je to moguće napraviti vizualnim pregledom. Pritom se, naime, podrazumijeva da bi svaki vlasnik plovila trebao biti svjestan važnosti održavanja plinskih instalacija i pravovremene zamjene dotrajalih dijelova te da to redovno i radi. Zbog osjetljivosti toga sustava svakako je dobro da pregled obavi ovlaštena osoba ili servis, no ta odluka leži isključivo na vlasniku plovila i nije posebno regulirana važećim propisima. Odnosno, ni Pravilnik o brodicama i jahtama ni Pravila za statutarnu certifikaciju brodica i jahti ne propisuju postojanje obaveznih ovlaštenih servisa za za pregled i održavanje plinskih instalacija, te je angažiranje takvog servisa ostavljeno na savjest vlasniku plovila.

Marijašević: “Nailazio sam na plinske cijevi omotane običnom izolir trakom!”

No pridržavaju li se vlasnici plovila tih preporuka i je li dovoljno pretpostavljati da su svi vlasnici brodica i jahti doista odgovorni za vlastiti život i živote putnika na brodu? Stvarnost, nažalost, daje negativan odgovor na ovo pitanje. „Naše dugogodišnje iskustvo govori da se dobar dio vlasnika plovila uopće ne pridržava ovih naputaka nego se upuštaju u nestručne improvizacije i vlastite 'popravke' plinskih štednjaka i kuhala, pa čak i instalacija. U svojem sam poslu vidio svakakvih improvizacija, znao sam naići čak i na situacije da je plinska cijev omatana običnom izolir trakom, da su instalacije povezivane običnim plastičnim vezicama i slično“ priča nam Mladen Marijašević, voditelj servisa tvrtke „Servis Navis“ koja se bavi ispitivanjem, održavanjem i popravkom plinskih instalacija, brodskih kuhala i štednjaka, detektora plina i plinskih boca. Marijašević ističe kako ga nerijetko zovu vlasnici plovila na kojima su instalacije već u toliko lošem stanju, a „sam svoj majstor“ sistem u međuvremenu je iscrpio sve raspoložive ideje za „popravak“, pa je poziv ovlaštenom servisu preostao kao zadnji korak kako bi se problem riješio.Najgora u svemu jest činjenica da se mnogo takvih improvizacija i nestručnih popravaka nalazi upravo na brodovima u vlasništvu čarter agencija.

„Ovakvim neodgovornim ponašanjem vlasnici plovila, bez obzira radi li se o privatnim osobama ili čarter agencijama, ugrožavaju ne samo svoju ili tuđu imovinu nego i ljudske živote. Ima doista savjesnih i odgovornih vlasnika plovila, ali nažalost još uvijek je više onih drugih“ kaže Marijašević i upozorava kako su plinske instalacije na tako malom prostoru kakav je brod izuzetno opasne ukoliko se održavaju i popravljaju nestručno. Dajte stoga stručnoj i ovlaštenoj osobi da vam pregleda brodski štednjak, da provjeri instalacije i plinsku bocu, sve ventile, brtve i spojeve. Ne košta mnogo i ne traje dugo, a može spasiti živote.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Hammerless
Member

PostPostao/la Hammerless » 27. 07. 2015. (19:10)

Jarun-Zagreb je napisao/la:Mišljenja sam da je plin neisplativ za brodice, prije svega ima par problema oko te tematike.
Prvo premalo pumpi koje mogu točiti plin
Drugo tank ogromni gdje ga staviti, ne isplati se tank ispod 200lt
Trece koliko bi punjenje tog tanka trajalo,
Četvrto ta instalacija bi koštala kao neki diesel motor
Peto ko ima para za takve đunke njemu nije bitna potrošnja, a kamo li da mora čekat par sati da ga natankira.
To je moje skromno mišljenje, možda nisam u pravu, ali opet da nisam bilo bi vise brodica i pumpi,

Hm, hm... isplativost je svakako VEĆA negoli kod ugradnje u osobna vozila, i daleko prije se isplati ugradnja negoli u osobno vozilo.

Premalo pumpi je, po meni, možda i najveći problem.

Ogroman tank - štima, jasno je da se ne isplati za male brodiće sa malim motorima gdje nema ni računice u potrošnji, niti ima mjesta za tank.

Punjenje tanka bi trajalo kratko - imam već ne znam koje osobno vozilo na plin, pa natanka 50-60 litara za dvije minute... nema razloga da ne natanka 200 litara plina za 7-8 minuta. U svakom slučaju prije negoli 500 litara diesela.

Instalacija bi koštala vjerojatno malo i više negoli za osobni auto, od 7.000 - 40.000 kuna, ovisno o veličini motora i drugim stvarima, navodno za te velike motore trebaju dva isparivača itd itd, što sve poskupljuje ugradnju.

Hammerless
Member

PostPostao/la Jarun-Zagreb » 27. 07. 2015. (19:13)

Jel ti to iz glave pises ili je to copy paste nekog teksta
Jarun-Zagreb
New Entry

Tip plovila: Plastična pasara-Tomos 4ks

PostPostao/la Hammerless » 27. 07. 2015. (19:16)

Ovaj tekst je c/p, rekoh u uvodu... naučih ponešto iz njega, pa neka nauče i drugi...

Hammerless
Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.