Dugi77 je napisao/la:Situacija je sljedeća;
E sad na pomoćnen motoru također postoji alternator i moje pitanje je ustvari dali ja moren paralelno i njega spojit da krca bateriju dok je va motu.
U principu, ta dva motora nebi bila upaljena skupa, ali dali bi se nešto desilo kad bi kin slučajen to bila??
Dali dva različita motora moru istovremeno punit istu bateriju?
...samo neznan ča se dešava sa regulatorima napona ili nečin drugin.
Jedan je motor yamaha 40 getl, drugi je tohatsu 8...
Ovako, Tohatsu 8 ima samo ispravljanje izmjeničnog napona iz generatora, nema i regulaciju kao Yamaha (ako govorimo o novoj F40GETL ili tzv. 40/70).
Taj priključak je predviđen za osvjetljenje na barki i pogon trošila koja podnose "neispeglani" istosmjerni napon tj. napon s velikim brumom i oscilacijama. Nije za direktno spajanje audio-video-GPS-FF i sl. opreme. Unutarnji otpor je relativno velik u odnosu na Yamahu i/ili akumulator.
Spajanjem na akumulator takav generator će puniti, ne baš previše, i punjenje će značajno slabiti kako se akumulator bliži napunjenom stanju tj. kako mu napon raste. Punjenje će posebno slabo biti do pola gasa npr. panulanje.
Spajanjem još jednog izvora (Yamaha 40) na Tohatsua+akumulator, neće se ništa dogoditi jer taj izvor je puno jači sa znatno manjim unutarnjim otporom pa će sav teret punjenja preuzeti na sebe. Akumulator ako je dovoljno jak (barem 40Ah) neće dopustiti oscilacije napona od Tohijevog generatora i sav brum će "ispeglati" pa se mogu spojiti audio-video-GPS-FF i sl. uređaji.
Obzirom da kroz ispravljač (rectifier, 99% sam siguran da je običan graetz od 10A u zalivenom kučištu s vanjskim žicama) struja teče samo u jednom smjeru onda ne bi smjelo biti problema jer startanjem Yamahe napon akumulatora će porasti i time se smanjiti struja iz Tohijevog generatora. Diode u ispravljaču djeluju kao oni diodni separatori za akumulatore i ne dopuštaju da struja poteče iz akumulatora i Yamahe dalje kroz zavojnicu generatora.
Sličan efekt je i u regulatoru Yamahe.
Dakle, ne bi smjelo biti nikakvih problema. Za probu, ja bih ipak za prvi puta stavio osigurač od 5A na "+" od Tohatsua prema akumulatoru, za slučaj da je ispravljač neispravan pa da zavojnica generatora ne doživi pušionu.
Problem nastaje ako se dva snažna izvora s regulacijom (i s malim unutarnjim otporima) spoje na slabi/mali akumulator ili još gore, bez akumulatora.
Tada nastaje problem da "jači" izvor s manjim unutarnjim otporom stvara slabijem izvoru dodatno opterećenje uz slabi akumulator.
Pozzz