Hidraulicne kopce

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Hidraulicne kopce

PostPostao/la focus » 31. 03. 2009. (18:52)

Nedavno sam ugradio u brod hidraulicnu kopcu TM 345 sa TW.Osim podatka da ne smijem ukljucivati
TW iznad 1200 ob/min nikakve druge informacije o nacinu koristenja nemam.Molim ako neko ima
iskustva o stvarima koje su bitne da napise.

Unaprijed hvala
focus
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Navar 795

Re: Hidraulicne kopce

PostPostao/la zore70 » 12. 04. 2009. (22:28)

Nemaš nikakvih posebnih napomena ni uputstava za tu kopču.
U nju ti ide monogradno ulje SAE30 gradacije,moraš ga prominit nakon prvih 30-tak sati a posli svakih 300 ili godinu dana,šta ti prije istekne.Gledano sa krme,sa live strane kopče imaš jednu leptir maticu koja drži žičani filter ulja,pa ga odvij,izvuci filter i isperi u nafti.To ti je sva mudrost održavanja te kopče.I nemoj je prilit uljem preko max,ne voli to!
Sa trolingom moraš jako pazit jer korištenje iznad 1300 okretaja može ozbiljno oštetit kopču i to jako brzo,za koji minutu rada na visokom gasu.Samo moraš pazit da kod nekog manevra,okreta di tribaš dodat gasa ne zaboraviš isključit troling.
Ugodna ti vožnja :D
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la focus » 13. 04. 2009. (07:52)

Hvala puno, evo ako moze jos neka pitanja.
Postoji li jednorucna komanda za motor koja u sebi ima naprajed, nazad, + trolling tako da ne mogu pogrjesiti, tj da
komanda sprjecavca dodavanje gasa ako je ukljucen TW.Zaboravan sam dosta pa se bojim da ne dodam gas kad ne treba.
I jos dok vozim sa ukljucenim TW i iskopcam u ler je li se smije ukopcati ponovo naprijed a da kopca polako prihvati.
Meni pise da u kopcu ide SEA 20 W 40, a tog ulja kod nas nema pa sam stavio 20 W 50.
Inace primjetio sam da mi je max.broj okretaja pao za 100 ugradnjom kopce, sve ostalo je kao i prije isto.Jel moguce da kopca pravi toliko dodatno opterecenje u odnosu na prethodnu. Da kazem motor je Sole mini 44, stara kopca 2:1 SMI-R2, nova kopca TM 345 2:1, propela 16x12.
focus
Member

PostPostao/la zore70 » 13. 04. 2009. (23:06)

Nema ti takva komanda a nekakav sigurnosni sistem još niko od proizvođača kopči nije napravija osima za velike i skupe kopče koje imaju komandu priko elektroventila i sl..
Ostaje ti samokontrola,tj dva puta promisli prije nego podigneš gas :D

Šta se tiče gubitka 100 okretaja to nebi smilo bit radi kopče.
Ona je veća i troši više snage od male Soleove mehaničke ali ne toliko pa malo provjeri u čemu je kvaka...
Svaki put kad iskopčaš pogon put naprid ili nazad u "ler"iskopčaj i komandu trolinga jer i kad motor radi na leru i osovina se ne
vrti unutar kopče se vrti pumpa ulja koja podmazuje snopove lamela,cirkulira ulje kroz hladnjak pa je bolje da iskopčaš troling da se sve stabilizira...
Inače nea tom trolingu bi,ako je originalan mora imat jedan neutral prekidač na kojeg možeš spojit jednostavno sijalicu ili blinkajući LED pa imaš kakav,takav podsjetnik da si uključija potencijalnog ubojicu kopče :D .
To i malo navike kroz praksu i nebi treba imat nezgoda..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la focus » 15. 04. 2009. (20:17)

Ma sto se tice neutral prekidaca bilo bi dobro kad bi on signalizirao rad TW. To cu probati.
Da li mozda znas je li moguce pojacati snagu Sole mini 44 sa nekom fabrickom turbinom.
focus
Member

PostPostao/la zore70 » 17. 04. 2009. (17:52)

To ti je nažalost nemoguće tvornički izvest jer ne postoji a u kućnoj radinosti nesigurno jer bi mora ugradit neku turbinu,rješit njeno podmazivanje pod tlakom,stavit iza nje neki hladnjak stlačenog zraka,povećat količinu ubrizganog goriva u cilindar,pomaknit kut paljenja.......i još.....I na kraju svega bi ti onda bili mali tvornički rashladnici motora..
Jedino po meni rješenje lipo na njega vrati originalnu kopču,lipo ga ušminkaj i dobro udaj pa dodaj nešto i kupi
jači motor bez kopče i na njega prividaš TM345 i lipo se sigurno bez briga voziš..eto :)
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la focus » 18. 04. 2009. (07:52)

Ma ja sam prije kupovine kopce razmotrio kupovunu novog motora.
Kod mene je problem sto mi sole mini 44 knap staje ispod pajula.
Mozda ima 10mm od poklopca, a svi jaci motori su visociji tako da sam kupovinu motora odbacio.

Poslusao sam te, pregledao nivo ulja u kopci, imo sam viska, i sad kad sam ga stavio izmedju crta kopca se uposte
necuje i imam 2950 obrtaja ( od 3000 ) sto mislim da je ok.Mjerio sam nivo buke i on je u kabini oko 75 db vani jos i manje i sa time sam prezadovoljan.

Imam nekih 7.1 Nm/h na 2300 okretaj i mislio sam pojacanjem motora dici tu brzinu na 8 ali nema veze i ovako je
dobro.

Pozdrav i puno hvala na savjetima.
focus
Member

PostPostao/la marin » 20. 06. 2009. (10:45)

ako sam dobro shvatio, bilo bi dobro kad bi ta komanda TV-a mogla radit nešto kao papučica kvačila u autu, držiš je nogom cijelo vrijeme i popuštaš i stiskaš koliko treba, i pustiš skroz kad bilo šta drugo radiš s glavnim komandama, tu bi bio minimalan onda rizik od prženja kopče?

focus, po tvom zapažanju, koja ti je razlika s hidrauličkom u odnosu na staru mehaničku, ako izuzmemo funkciju TV-a ? Mekše ukapčanje ili ima još toga ? Mislim, opravdava li to razliku u cijeni
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la focus » 20. 06. 2009. (10:52)

marin je napisao/la:ako sam dobro shvatio, bilo bi dobro kad bi ta komanda TV-a mogla radit nešto kao papučica kvačila u autu, držiš je nogom cijelo vrijeme i popuštaš i stiskaš koliko treba, i pustiš skroz kad bilo šta drugo radiš s glavnim komandama, tu bi bio minimalan onda rizik od prženja kopče?

focus, po tvom zapažanju, koja ti je razlika s hidrauličkom u odnosu na staru mehaničku, ako izuzmemo funkciju TV-a ? Mekše ukapčanje ili ima još toga ? Mislim, opravdava li to razliku u cijeni

Razlike u korist hidraulicne kopce po meni su sigurnost, manje buke i manje tresnje, a mane veci gubici u transmisiji
bar kod mene
focus
Member

PostPostao/la marin » 20. 06. 2009. (14:16)

znači ipak je osta onaj pad od 100 okretaja ? čudno.

baš nešto gledam kako bi uzeo baš ovu istu kombinaciju kao i kod tebe, znači sole mini 44 i hidrauličnu s TV, jer sam primjetio da je to 4 cilindra u odnosu npr. na 3 kod yanmara 40 slične snage i težine, a i čujem samo pozitivne stvari, ne manje važno ima ovlašteni dobavljač u Splitu. Uglavnom bi radio na minimumu, kakvo je tvoje iskustvo, vibracija, buka, potrošnja, pouzdanost ?
marin
Old Senior Member

PostPostao/la focus » 21. 06. 2009. (13:33)

marin je napisao/la:znači ipak je osta onaj pad od 100 okretaja ? čudno.?

Pa mozda je cudno a i mozda bi se to moglo ocekivati jer je kopca TM 345 namjenjena za jace motore.
Kad rade proracun za propelu racunaju ti sve moguce gubitke pa i gubitke kopce, pa vjerovatno ova hidraulicna trosi
vise snage nego obicna tako da to dolazi do izrazaja kod veceg broja obrtaja gdje kriva obrtnog momenta motora
pada.

Sole mini 44 je kalasicni dizel, i malo mu sto smeta a u kombinaciji za hidraulicnom kopcom, sa rashladnikom ulja
moze da radi dugo.Desava mi se da ga ujutro upalim i predvece ugasim i to trpi odlicno bilo ljeto ili zima.
Covjek od kojega sam kupio brod kaze da mu je motor jedino stajao kad bi povukao vodu umjesto goriva.
Kaze samo sam otpustio vodu iz staklenog fitra i nastavio dalje.
Sto se tice vibracije i buke samo ga stavi mekano, dobar centar i buka i tresnja ce biti minimalna.
Malo mi smeta sto je polje podesavanja TV kratko tako da u stelovanju brzine ima malo muke.

Eto toliko
focus
Member

PostPostao/la marin » 21. 06. 2009. (21:46)

ok, tako nešto sam i očekivao . . .

inače, kod dealera u splitu postoji neka verzija mini 44 T pretpostavljam turbo, s istim gabaritima razvija 47KS, čini mi se da je to ono što je tebe zanimalo, možda bi se bilo pametno raspitat ima li slučajno mogućnost nadogradnje, razlika u cijeni čini mi se oko 800 euro, a i vjerojatno bi znali dat odgovor je li to normalno 100 okretaja manje
Evo cjenik i dealer ovde:
http://www.dang.hr/cijenik1.pdf
marin
Old Senior Member

PostPostao/la lošinj » 22. 06. 2009. (18:49)

Da li se isplati na manje motore cca. 40 ks stavljati hidrauličnu kopču,ako da molim pojašnjenje?
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la focus » 22. 06. 2009. (19:46)

lošinj je napisao/la:Da li se isplati na manje motore cca. 40 ks stavljati hidrauličnu kopču,ako da molim pojašnjenje?

Pa ja sam stavio na sole 42 KS i sve je ok.
Uzeo sam i rashladnik ulja za kopcu premda mislim da ne treba.
Ako mislis pendulat to ti je najbolje rjesenje.
focus
Member

PostPostao/la dome » 22. 06. 2009. (20:06)

Koliko košta i gdije naj povoljnije kupiti TM345 sa TV i rashladnikom ulja ?
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.