Hidraulicno kormilo,duplo upravljanje

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Hidraulicno kormilo,duplo upravljanje

PostPostao/la seagull2 » 21. 06. 2014. (13:14)

Imam na barci hidraulicno upravljanje kormilom iznutra,pumpa je na kormilu, htio bi napraviti argolu za upravljati s krme...Kako se to radi? sta da trazim i di
seagull2
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sciallino 23 yanmar 4lh-hte 142 ks

Re: Hidraulicno kormilo,duplo upravljanje

PostPostao/la Drago » 21. 06. 2014. (16:53)

Ako vec imas argolu onda samo ovo http://www.oltrevela.com/vetus-45-045-0 ... etus-emerg,
tako da kad zatvoris ventil odvojis timun u kabini.

to je naj jeftinije,ima i rjesenje sa nepovratnim ventilom ali to i kosta http://www.oltrevela.com/vetus-45-126-2 ... orno-vetus
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la seagull2 » 21. 06. 2014. (17:11)

odlicno svaka cast ! hvala
seagull2
Member

PostPostao/la som » 23. 06. 2014. (15:35)

Drago je napisao/la:Ako vec imas argolu onda samo ovo http://www.oltrevela.com/vetus-45-045-0 ... etus-emerg,

to je naj jeftinije,ima i rjesenje sa nepovratnim ventilom ali to i kosta http://www.oltrevela.com/vetus-45-126-2 ... orno-vetus
Najjeftinije je skinuti osigurač s pumpe i odvojiti kormilo od hidraulike dok se ručno kormilari. Košta nula kuna.
Dole livo di se spaja timun.
slika
Nepovratni ventil služi kod ugradnje pumpe autopilota a ne za argolu.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la seagull2 » 23. 06. 2014. (17:11)

som je napisao/la:
Drago je napisao/la:Ako vec imas argolu onda samo ovo http://www.oltrevela.com/vetus-45-045-0 ... etus-emerg,

Najjeftinije je skinuti osigurač s pumpe i odvojiti kormilo od hidraulike dok se ručno kormilari. Košta nula kuna.
Dole livo di se spaja timun.
slika
Nepovratni ventil služi kod ugradnje pumpe autopilota a ne za argolu.

Nije ni to losa ideja ali malo mi je sex...svaki put otvarat dole timuneriju..treba micat stol da bi otvorija ormarun jedan pa uvuc se itd.. . Treba bi bas pitat jednog na matejusci kako je on to rjesia jer znam da on kad koristi argolu da mu se u kabini vrti i timun a moze vozti i vamo i namo bez da ista otvara zatvara itd.
seagull2
Member

PostPostao/la neli27 » 23. 06. 2014. (20:03)

Ako nema nepovratni ventil montiran na glavi onda može samo na argolu(onda mu se vrti i timun)ali večinom su montirani nepovratni ventili,ja bi montirao jedan bajpas ventil kao na slici i riješio problem,na argoli ti je olakšano upravljenje barkom.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la Trogiranin » 23. 06. 2014. (20:47)

Ja na svom brodu imam hidrauliku od Scama. Nemam nikakve ventile i imam na krmi argolu. Sve radi normalno jedino šta je ta caka kad kormilariš argolom vrti se i kormilo u kabini. Malo je tvrđe za timunat argolom, ali zato manje šeta livo desno i bolje drži pravac. Puno mi je praktičnije na ovaj način jer u nekim situacijama mogu poć i u kabinu ili obrnuto i u slučaju potribe korigirat pravac plovidbe, a ako je to razdvojeno onda .....
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la seagull2 » 24. 06. 2014. (15:16)

Trogiranin je napisao/la:Ja na svom brodu imam hidrauliku od Scama. Nemam nikakve ventile i imam na krmi argolu. Sve radi normalno jedino šta je ta caka kad kormilariš argolom vrti se i kormilo u kabini. Malo je tvrđe za timunat argolom, ali zato manje šeta livo desno i bolje drži pravac. Puno mi je praktičnije na ovaj način jer u nekim situacijama mogu poć i u kabinu ili obrnuto i u slučaju potribe korigirat pravac plovidbe, a ako je to razdvojeno onda .....

E ta mi je informacija trebala,to i zelim! hvala!
seagull2
Member

PostPostao/la Trogiranin » 24. 06. 2014. (16:16)

Kod malih sistema to funkcionira i nema nikakvih štetnih posljedica ni po kormilo, ni po hidrauliku. Znam brod na kojemu je to tako već 25 godina. Od njega sam i ja skinija ideju. Jedino je obavezno razdvajanje ventilima u slučaju ugradnje automatskog pilota na kormilarsko kolo u kabini. To je već malo luksuzniji oblik plovidbe koji iziskuje i malo kompliciranije izvedbe i veća ulaganja :mrgreen:

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la seagull2 » 24. 06. 2014. (20:31)

a bili moga onaj autopilot za jedrilice okricat tu argolu ?
seagull2
Member

PostPostao/la jaxy » 24. 06. 2014. (21:58)

jaxy
Senior Member

Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la Trogiranin » 25. 06. 2014. (08:20)

Takav autopilot ima Amiklić na gulu 745. Vidi kod njega, a koliko se sićam negdi je u temi o gulu bila i slika njegove argole spojene sa pilotom.

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la open510 » 19. 08. 2015. (14:34)

ajde da i ja probudim ovu temu sa svojim problemčićem :)
Imam i ja ka Trogiranin isti sistem, bez ikakvih ventila. Negdi od pumpe (ne vidi se dobro jer je ispod instrumentne ploče, ali se može napipat rukom) je spojena cjevčica koja vodi do otvora na ploči tj. vide sa malom rupom u sredini za odušak.
Problem je šta mi se nekako odvojilo jedno crijevo na spoju sa pumpom, naravno razlilo se nešto ulja i nema pritiska tj. upravljanja ni kad se crijevo opet spoji. Ako se odvida crijevo (bilo koje) na spoju sa cilindrom, ulje štrca van odmah (nema zraka). Cjevčica od oduška do pumpe je puna ulja, pokuša sam ulivat malo pomalo ulje na taj otvor na ploči i vrtit volanom livo-desno da zrak izađe, ali baš i ne ide sjajno (štrca ulje van nazad kroz odušak, ulje čak lagano curi van negdje oko osovine volana).
Pretpostavljam da je donji dio crijeva koji ide prema cilindru pun ulja jer je niže postavljen od volana, gornji dio crijeva sigurno ima zraka kojeg triba nadomjestit uljem.

Pitanje: kako najlakše dolit ulje u sistem na potrebnu mjeru? Kako se to inicijalno kod prvog postavljanja radi, ulivat pomalo odozgo direktno u cijev i čekat da zrak pomalo izađe van ili možda nekako pod pritiskom (šprica) ulivat ulje s donje strane (kod cilindra) dok ne počne curit van na otvoru kod volana/pumpe?
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la seagull2 » 19. 08. 2015. (16:35)

open510 je napisao/la:ajde da i ja probudim ovu temu sa svojim problemčićem :)
Imam i ja ka Trogiranin isti sistem, bez ikakvih ventila. Negdi od pumpe (ne vidi se dobro jer je ispod instrumentne ploče, ali se može napipat rukom) je spojena cjevčica koja vodi do otvora na ploči tj. vide sa malom rupom u sredini za odušak.
Problem je šta mi se nekako odvojilo jedno crijevo na spoju sa pumpom, naravno razlilo se nešto ulja i nema pritiska tj. upravljanja ni kad se crijevo opet spoji. Ako se odvida crijevo (bilo koje) na spoju sa cilindrom, ulje štrca van odmah (nema zraka). Cjevčica od oduška do pumpe je puna ulja, pokuša sam ulivat malo pomalo ulje na taj otvor na ploči i vrtit volanom livo-desno da zrak izađe, ali baš i ne ide sjajno (štrca ulje van nazad kroz odušak, ulje čak lagano curi van negdje oko osovine volana).
Pretpostavljam da je donji dio crijeva koji ide prema cilindru pun ulja jer je niže postavljen od volana, gornji dio crijeva sigurno ima zraka kojeg triba nadomjestit uljem.

Pitanje: kako najlakše dolit ulje u sistem na potrebnu mjeru? Kako se to inicijalno kod prvog postavljanja radi, ulivat pomalo odozgo direktno u cijev i čekat da zrak pomalo izađe van ili možda nekako pod pritiskom (šprica) ulivat ulje s donje strane (kod cilindra) dok ne počne curit van na otvoru kod volana/pumpe?

Ja sam sebi isto radio argolu direktno na osovinu kormila dole ali nije mi se tila hidraulika okricat,pretvrdo..neznam zasto valjda je jaka pumpa (dosta je velika) i onda sam stavio jedan BY-PASS ventil kojeg bi samo prebacio kad dodjem na krmu (montirao sam ga na dostupno misto-produzio crijeva itd) i ona radi savrseno.. A za ozracit i nalit sistem ti je najlakse dole kod kormila otpustit malo crijeva na spojeve - iako meni ima odzracnike ,stavi dole neku cistu posudicu za skupljat ulje sta izaje ,prvo jedno crivo pa drugo nalivaj gore ulje na pumpu i malo vrti timun da izbaci zrak..kad zavidas spojeve dole jos malo vrti on ce sam to malo izbacit ako ostane sta,pumpu napuni negdi do pola od oka nemoj previse jer ce ti izbacivat na odusak i balit bezveze.. Zivili
seagull2
Member

PostPostao/la open510 » 20. 08. 2015. (07:14)

hvala na savjetu, probat cu u subotu ujutro kad dođem do broda pa cemo vidit :wave:
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.