Pituranje motora

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Pituranje motora

PostPostao/la Bodul009 » 01. 12. 2013. (12:49)

Poštovanje

Moj Yanmar je u prilično lošem stanju pa ga planiram sredit (ruzinav).
Planiram ga prvo pjeskarit a onda obična temeljna za željezo i završna.
Iz vašeg iskustva koliko bi trebalo premaza da to bude kako treba :?: i ima neka farba koja je bolja ili lošija ?
slika
Bodul009
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka

Re: Pituranje motora

PostPostao/la dendo » 01. 12. 2013. (14:29)

možeš li staviti sliku motora?

talijanski proizvodjač od kojeg uzimam epoksi smolu nudi boju specijalno za unutarnje motore.Po njegovim uputama nanosi se direktno na staru boju,direktno na metal nakon čišćenja čeličnom četkom i odmašćivanja.Dostupne boje su plava,zelena,crna,crvena,žuta.

Meni se za sve bravarske konstrukcije jako dobro pokazao od Hempela Light primer i završni Poly enamel.Drži dobro i na obojenim metalima.Radijatore doma sam tako rješio, temperature su do 80-90 i nema nikakvih problema.Skoro sam siguran da bi to i na motoru izdržalo.Rješenje je kvalitetno i ne preskupo.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la som » 01. 12. 2013. (14:30)

Ima sam Yanmara 1GM10 i nakon pjeskarenja sam ga pošprica s acetonom i kad je to izvitrilo da sam mu tri ruke Hamerita.To je bilo prije 10 godina i još je u nelošem stanju.Vrlo jednostavno i jeftino a traje dosta dugo.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bananko28 » 22. 12. 2013. (18:11)

dal je tko skidao sa DESOLOM staru pituru sa motora? šteti li gumenim dihtunzima?
Dovukao sam volva 2002 i ako ga budem sređivao, farbat cu ga sa hempelovim polienamelom. prije toga hempelovim primerom. Poznam čovika koji je tako ofarbao zračni motor na pili za drva. već par godina izgleda kao novi... ;)
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la dendo » 22. 12. 2013. (18:32)

to za hempel je bila i moja preporuka iako nisam farbao motor nego druge stvari.Drago mi je sad čuti potvrdu toga.Ako izdrži na zračno hlađenom motoru koji ima višu temperaturu onda smo sigurni i za vodeno.Ja bi staru pituru skida pjeskarenjem,to je najkvalitetnije a nije preskupo.Ostalo po meni nije dugoročno.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la bananko28 » 22. 12. 2013. (18:45)

dendo je napisao/la:to za hempel je bila i moja preporuka iako nisam farbao motor nego druge stvari.Drago mi je sad čuti potvrdu toga.Ako izdrži na zračno hlađenom motoru koji ima višu temperaturu onda smo sigurni i za vodeno.Ja bi staru pituru skida pjeskarenjem,to je najkvalitetnije a nije preskupo.Ostalo po meni nije dugoročno.

Znam da je pjeskarenje najbolje, ali na žalost ovuda kod mene to nitko ne radi. nešto cu probati desolom, nešto ručno. svaki dan po sat vremena i eto ga.....duga je zima :lol: :thumbup:
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 22. 12. 2013. (18:57)

zna li možda netko za još neko sredstvo osim DESOLA?
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la neli27 » 22. 12. 2013. (21:52)

Bananko,posudit ču ti pištolj za piketat,za sat vremena si gotov,temeljna i dve ruke završne i motor kao iz butige.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la Juraj » 22. 12. 2013. (22:30)

Pjeskarenje je definitivno najbolje za skidanje stare piture,ruzine itd ..Ali ne kod motora!!!Očistit i izvuć pjesak sa mjesta di nebi treba bit je zajebana misija. A da ne pričamo o mogućim usputnim oštećenjima semeringa,ovoga ,onoga ... prijatelji mehaničari nikako čut za pjeskarenje (pričam o tome kad sam je uređivao motor) ,nego ruke na muke .....
Nakon pripreme dvije ruke primera,pa dvije efekt boje.Rezultat-
slika
slika
Za sada sam zadovoljan....
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la plavnik » 22. 12. 2013. (22:57)

Bodul vidim da si sa Krka.

U Puntu ima firma koja se bavi "pjeskarenjem" suhim ledom. Pred malo su skidali koper sa jedne jahte u Brodogradilistu. To sa suhim ledom ne steti motoru...

Raspitaj se malo....
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la bananko28 » 23. 12. 2013. (10:34)

neli27 je napisao/la:Bananko,posudit ču ti pištolj za piketat,za sat vremena si gotov,temeljna i dve ruke završne i motor kao iz butige.

Hvala ti neli, ali probat cu ručno sa desolom. :thumbup:
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la tragos » 23. 12. 2013. (15:21)

moja preporuka ti je da ne radis sa desolom , desol je za skidanje premaza koji se koriste za ograde i kucne svrhe, samo ti razlita pituru, postoju ti kemikalije za skidanje boja od hempela i kad ides radit s tim kemikalijama gledaj da je kiselina a ne lužina ka desol. puno bolju pripremu povrsine dobit ces sa cetkama za na busilicu ili brusilicu al moraju bit ili mesingane ili kromove četke, nikako obicne čelične cetke
tragos
Member

Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la som » 23. 12. 2013. (17:42)

bananko28 je napisao/la:
neli27 je napisao/la:Bananko,posudit ču ti pištolj za piketat,za sat vremena si gotov,temeljna i dve ruke završne i motor kao iz butige.

Hvala ti neli, ali probat cu ručno sa desolom. :thumbup:

Nemoj si komplicirati život jer kemija ti boju omekša pretvori u nešta slično gelu i dobro je za ravne površine do kojih možeš špatulom. Shvatit ćeš o čemu ti ljudi govore kad vidiš da ti desol ostaje po raznim mjestima koja nemožeš dohvatiti. Najlakše ti je željezne dijelove premazat Ferosanom pa ih posli pituraj po svojoj želji a aluminijske dijelove možeš očistiti CORTEC VpCI-426 ( malo si proguglaj) Ja sam svog 1GM10 rastavio cilog, opjeskario, opra acetonom i dao mu 3 ruke Hamerita s tim da sam svaku ruku nakon pituranja stavlja doma u konobi u pećnicu na cca 60 st C. Ka u pravoj termolakirnici. Naravno sve to dok mi bolje polovice nije bilo da me ne preparira.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Basaforca » 23. 12. 2013. (22:30)

Juraj je napisao/la:slika
slika

Lipo si ovo odradija kolega, svaka cast :clap:
Basaforca
Senior Member

Tip plovila: Pilotina Marušić 950

PostPostao/la Bodul009 » 24. 12. 2013. (14:21)

Juraj svaka čast motor izgleda odlično, mislio sam pjeskarit jer vecina mi je to savjetovala a i najlakse za mene :D , Plavnik hvala na savjetu -nisam cuo za te u Puntu malo cu se raspitat.
slika
Bodul009
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.