električni motor za panulu

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

električni motor za panulu

PostPostao/la street » 04. 11. 2013. (12:35)

BOk svima
razmišljao sam uzeti neki 4t motor za panulu, do 6ks.
Nakon toga mi je sinulo da je mozda bolja opcija uzeti električni motor, koji je uz to sve i "nečujni"
kolika snaga elek.motora mora biti za barku od 650kg? kolika mu je autonomija uz npr 60Ah aku?
koliko taj hir košta :D ?
hvala
street
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

Re: električni motor za panulu

PostPostao/la bananko28 » 04. 11. 2013. (12:49)

street je napisao/la:BOk svima
razmišljao sam uzeti neki 4t motor za panulu, do 6ks.
Nakon toga mi je sinulo da je mozda bolja opcija uzeti električni motor, koji je uz to sve i "nečujni"
kolika snaga elek.motora mora biti za barku od 650kg? kolika mu je autonomija uz npr 60Ah aku?
koliko taj hir košta :D ?
hvala

ostavi se toga, skupi ko vrag, daj bateriju, skidaj ga.....5 lit benca i možeš se ubit od panule
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la valko » 04. 11. 2013. (17:17)

Mislim da je ipak dobro malo o tome popričati. Meni se također čini primamljivo panulavanje u tišini i bez smrada ispušnih plinova :thumbup: Netko će možda i biti spreman platiti taj luksuz...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la Raketa » 04. 11. 2013. (17:25)

Ja bih svakako panulivao na električni motor, ok dosta košta, ali je to manji problem od, kako sam razumio, posebnog akumulatora velikih gabarita za njega, i ograničene autonomije. Pa tegli akumulator punit svako malo..pa kad te zadesi duboko pražnjenje a zadesi te..pa kupi novi akumulator svako toliko.. Ali iskreno, kad bi si mogao priuštit i benzinski pomoćni i električni, imao bih ga.
Inače po meni je ta stvar rođena za male barčice na slatkim vodama i bajbotove.
Raketa
Member

PostPostao/la porer » 04. 11. 2013. (17:43)

Evo čovjek cijelo ljeto vozi turiste, vuče panulu do kasno uvečer i sve fercera. Nije ni motor preskup.

Link: viewtopic.php?f=116&t=13149
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la WislyWisly » 04. 11. 2013. (17:43)

Nabavit pomoćni električni motor ili benzinski, mislim da ima smisla raspravit o tome. Za panulu, ali i kao pomoćni ako veliki motor zakaže moglo bi se nabavit neki torqueedo. Imam 2 akumulatora od 100 Ah , a namjera je stavit i solarni panel 100-120 w na krov kabine. Kad bi se sve to dobro uskladilo u sistem vjerovatno bi dobro funkcioniralo. E sad kolika brzina i autonomija bi to bila sa električnim je diskutabilno. Uglavnom ako samo izađem ispred luke na lignje palio bi samo pomoćni. A ako idem na udaljenu poziciju do Hvara 10 milja idem velikim motorom, a tamo opet za pipanje terena upotrebu dolazi mali motor. Ako netko ima iskustva bilo bi korisno podijelit s nama :thumbup:
WislyWisly
Member

Tip plovila: Patrol 690 yamaha 150

PostPostao/la pagus » 04. 11. 2013. (18:14)

Stvari za sada stoje otprilike ovako:
- olovni akumulator sprema oko 41 Wh po kilogramu težine ( recimo moj Victron od 140 AH težine 31 kg teoretski bi mogao spremiti 41 *31 = 1271 Wh olitiga 1,27 kWh
- kila benzine daje ti 12,5 kWh

Nebi vjerovao, ali jedan dec benzine ti daje istu količinu energije kao moj aku od 30 kila. :Angry36:

Sve ostalo je na strani elektromotora, akumulatori su sve bolji i jeftiniji i ja se nadam da ću jednog dana i sam montirat elektromotor na svoju barku. :thumbup:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la zoombi » 06. 11. 2013. (15:47)

Pozdrav! I sam se mučim s nabavkom pomoćnog motora dali električnog ili dvotaktnog malog. Prije 2 tjedna sam od prijatelja posudio malu yamahu mislim da je M-12 i napravio test koliko sam mogao.
Najbrže što sam mogao dobiti brzine bilo je 1.8-2.1 čvora po gps-u i to kad je akumulator bio pun i po bonaci. Rekao je da ima i jedan jači pa ću probat i s njme. Osječaj tišine i plovidbe mi se jako svidio i zato još nisam odustao od električnog. :wave:
zoombi
New Entry

Tip plovila: ZAR 47, Yamaha F100

PostPostao/la Rexi » 07. 11. 2013. (18:31)

mene zanima dali ovo ima netko upareno sa solarima?

i dali funkcionira bez potrebe punjenja s kopna?
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 07. 11. 2013. (18:41)

Da ako se ne voziš.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la porer » 07. 11. 2013. (19:48)

Ne znam jel čitate vi unatrag? Par postova gore stavio sam link na barku koju sam radio, čovjek cijelo ljeto voza turiste na obližnje otočiće (ture milju - dvije tamo pa natrag), vuče panulu a kad padne mrak ima sa 190 Ah više nego dovoljno da se vrati u porat s najdalje pošte (4 milje).
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Ivica DU » 08. 11. 2013. (01:28)

poznam čovjeka koji je elektromotor preko remena spojio na osovinu tako da elektromtor stoji pod pajulima, snagu namješta pomoču potenciometra, kad panula samo kopču glavnog motora stavi u ler i nabaci taj remen na osovinu, max brzina mu je 4 milje i koliko znam nema nikakav solar....
Ivica DU
Member

Tip plovila: Starfisher 840

PostPostao/la Pape » 08. 11. 2013. (10:58)

...Ivica...moš li to do njega poć malo poslikat, pitat koji elektro motor, kako mu se to sve ponaša i koliko može panulat...i jasno koji je brod...... pa nan ovde malo to obisit? ...možda kome posluži....evo interesira i mene kako to izgleda...zašto, jerbo na svoju kopču ne mogu ugradit troling...

...zašto ti opet sve to govorin...ideja je dobra...ali evo ja prvi da ne kopam sam (a usput i da se ne zaeben u stratu a moš se zaebat lako jer sve ima svoje začkoviljice) da znan neke osnovne informacije šta gledat, tražit i odakle počet....a i u konačnici da ne ostane pusta tlapnja....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 08. 11. 2013. (18:50)

porer je napisao/la:Ne znam jel čitate vi unatrag? Par postova gore stavio sam link na barku koju sam radio, čovjek cijelo ljeto voza turiste na obližnje otočiće (ture milju - dvije tamo pa natrag), vuče panulu a kad padne mrak ima sa 190 Ah više nego dovoljno da se vrati u porat s najdalje pošte (4 milje).

Porer nemoj se ljutiti ali izgleda da ti nisi pročitao prvi post u ovoj temi.Čovik govori o bateriji od 60 Ah.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bota » 08. 11. 2013. (19:25)

Pape je napisao/la:...Ivica...moš li to do njega poć malo poslikat, pitat koji elektro motor, kako mu se to sve ponaša i koliko može panulat...i jasno koji je brod...... pa nan ovde malo to obisit? ...možda kome posluži....evo interesira i mene kako to izgleda...zašto, jerbo na svoju kopču ne mogu ugradit troling...

...zašto ti opet sve to govorin...ideja je dobra...ali evo ja prvi da ne kopam sam (a usput i da se ne zaeben u stratu a moš se zaebat lako jer sve ima svoje začkoviljice) da znan neke osnovne informacije šta gledat, tražit i odakle počet....a i u konačnici da ne ostane pusta tlapnja....

Evo pape motora, samo struje fali. :D A lipe su in i cijene.
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.