Ostavit motor u moru ili dignit vanka?

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Ostavit motor u moru ili dignit vanka?

PostPostao/la Marin2112 » 06. 07. 2013. (19:22)

Pozdrav ekipa. Zanima me koliko vas trima motor van mora dok je brod vezan, a koliko ga ostavlja u moru. I vase misljene o prednostima i manama? Ja sam ima sa pasarama iskustva sa oba slucaja, i nisam primjetio nikakvu razliku po pitanju odrzavanja motora i propele, ili nesto slicno. Trenutno dizem motore van, glavni i pomocni, al zbog suzenog manevarskog prostora u lucici, razmatram spustanje. Okruzen sam drvenim brodovima, vlasnici stariji ljudi, smeta in...
Marin2112
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 630

Re: Ostavit motor u moru ili dignit vanka?

PostPostao/la zaratino81 » 07. 07. 2013. (10:15)

ne mogu virovati da to pitaš. oćeš mi reći koja je prednost držanja pente u moru dok je brod vezan?
Osim što imaš čistiti nakon par miseci propelu i petu od gujbi.
zaratino81
Member

Tip plovila: Drvena pasara 6,5 m VM 6 kW

PostPostao/la ab ovo » 07. 07. 2013. (10:58)

Pa prednost je u slučaju da digneš motor, cink ostane vani, a dno pete se toća u moru. :think:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la Marin2112 » 07. 07. 2013. (11:59)

zaratino81 je napisao/la:ne mogu virovati da to pitaš. oćeš mi reći koja je prednost držanja pente u moru dok je brod vezan?
Osim što imaš čistiti nakon par miseci propelu i petu od gujbi.

A jebi ga, zna san da ce se odgovori pretvorit u ovo, ti nemozes virovat jel? A kad prolazim lucicama, ima svita koji drzi motore u moru, pa me eto zanimalo misljenje takvih ako ih ima na Forumu. Ja ga isto drzin vanka, jer eto da ne bi cistia propelu i petu od trave, itd, i zato sta eto u SELU vlada takvo misljenje da je to bolje... al opet ako se brod vozi redovito, onda obrastaj i nece bas tako brzo, jel tako? A drza sam na jednom motoru sve spusteno uvik (Tohatsu 6 konja), i cistia sam propelu jednom godisnje....isto ka i kad ga drzim vanka... Dakle nisam uvidia neku veliku prednost. O tome pricam. Cink? Pa utjecaj mora na cink kad je u moru ili 10cm od mora,pogotovo kod mirovanja broda, mislim da nema velike razlike, mozda se ja grubo varam?
Isto tako u manualu od motora pise da se motor zimi ne drzi izvan vode jel tako? Nego obavezno u moru, da ne bi doslo do smrzavanja vode zaostale u peti, itd, itd... Dakle i proizvodac smatra da nema neke velike brige ako je peta/propela u moru.
A i Z-noge i osovinske propele su stalno u moru, jel tako? I svaki put kad dizem motor gledam one puste kabele, gume, itd, kako se grce i rade vamo-tamo, al je to dobro za njih?

Eto, ja sam pretpostavia da ce rasprava krenit u tom smjeru, pa da cujemo obe strane, a ima ih sigurno, jer kao sta sam reka, dosta je proc lucicama...

A moje skromno misljenje, kao sta se vidi iz gornjeg posta, da i jedna i druga shema imaju i prednosti i nedostataka, a na kraju da i nije toliko bitno i presudno.

Danas i brode izbjegavaju drzat u moru, znas, jel uvatit ce travu i napast ce ih osmoza... Je brate, al brodi su napravljeni da budu u moru, a ne u garazi!

Pozdrav
Marin2112
New Entry

PostPostao/la vladorad » 07. 07. 2013. (16:51)

ja ga dignem da ga ne ukradu :)

Inače stari vukovi kažu da je manja šteta kad je već motor na brodu da je umočen u more
samo moru virujem
slika
vladorad
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 35h+ johnson 35, pg550 kvarnerplasti

PostPostao/la Inshoma » 07. 07. 2013. (17:02)

Moje mišljenje je da bi ipak trebalo pročitati user manual i onda postaviti ovakvo pitanje. A cink... grubo se varaš ili imaš jako loš cink.
Inshoma
Member

PostPostao/la Marin2112 » 07. 07. 2013. (19:59)

Ma je, ja san sam sebi cudan sta uopce mislim cakulat o ovakvim stvarima po forumu. User manual sam procita, A cink je tu da se trosi, zato ga englezi zovu sacrificial anode. Ako se ne trosi on, trosi se nesto drugo onda. Pitanje sta i na cijem brodu. Cink je lako i jeftino zaminit. Dobro. Tema je stvarno glupa, tj. krenila je krivim smjerom. Zaboravite. Hvala svejedno.
Marin2112
New Entry

PostPostao/la Inshoma » 07. 07. 2013. (20:16)

Marin2112 je napisao/la:Ma je, ja san sam sebi cudan sta uopce mislim cakulat o ovakvim stvarima po forumu. User manual sam procita, A cink je tu da se trosi, zato ga englezi zovu sacrificial anode. Ako se ne trosi on, trosi se nesto drugo onda. Pitanje sta i na cijem brodu. Cink je lako i jeftino zaminit. Dobro. Tema je stvarno glupa, tj. krenila je krivim smjerom. Zaboravite. Hvala svejedno.

Ako ti piše da nakon svake upotrebe u moru motor treba isprati slatkom vodom dali misliš da ga je dobro ostaviti u moru!? Ali dobro.
Inshoma
Member

PostPostao/la zaratino81 » 07. 07. 2013. (20:42)

ova tvoja tema je diskusija ka i svaka druga na forumu. ne znan zašto tako reagiraš i vriđaš se, ajd možda san ja pritira s prvon rečenicon, ali volija bi da mi neko dade bar jedan argument zašto je dobro držati pentu u moru dok je brod na vezu.

Puno dobrih odgovora si dobija, ne smatran se velikin stručnjakon, ali san poslon vezan za takve stvari i mogu ti reći da bi ja uvik diza pentu, po mogućnosti da uopće ne dira površinu mora (ako mi to trim i krmeno zrcalo dozvoljavaju) i vadija bi kaić na suvi vez (ako naravno to mogu priuštiti)

Z noge nažalost nemaju tu sriću da ih se može dignut nakon upotrebe zato njima odlaze cilindri hidraulike trima noge, galvanska im poždere peraje nakon par godina, a mana
mercruiser motora sa Z nogama su kolektori koji se raspadnu nakon par godina jer vlasnik ne može priuštiti uzimljavanje i suhi vez.

U današnje vrime ni renomirani proizvođači plovila od stakloplastike nisu imuni na greške u odljevu iz kalupa, brodi su im "puni zraka", ako znaš što to znači. Između gelcoata i plastike ima zraka, gelcoat puca i eto ti vraga. Osmoza za koju sezonu, a tebi garancija istekla.

Samo mali dio argumenata a ti vidi što ti je bolje. Skužaj ako san te uvridija.
zaratino81
Member

Tip plovila: Drvena pasara 6,5 m VM 6 kW

PostPostao/la Marin2112 » 08. 07. 2013. (07:32)

Nisi me uvridia, nego si sad napisa odgovor kako spada. Ja mislin sve ovo sta i ti mislis, zanimalo me misljenje i nekog ko ne radi tako i razlozi. Moj jedini razlog bija bi taj da ni neko od susida na vezu ne pokupi noge od motora, jer su nas stisli u lucici, pa vazem sta mi je manje zlo. Oko mene su veci drveni brodi, a vlasnici su dosta stariji ljudi, a stvarno je u knap za manovru za izac. Sumnjam da cu ih spustat, jer je more stvarno uzasno sporko na toj poziciji i sa malon cirkulacijom, al opet jucer sam vidia 3 motora priko 100 konja - u moru.

Pozdrav
Marin2112
New Entry

PostPostao/la Inshoma » 08. 07. 2013. (08:41)

Moj jedini razlog bija bi taj da ni neko od susida na vezu ne pokupi noge od motora, jer su nas stisli u lucici, pa vazem sta mi je manje zlo.

Veži se krmom.
Inshoma
Member

PostPostao/la sinitram » 08. 07. 2013. (09:20)

Pozdrav,

Mozda se razlgo krije u tome da doticni vlasnici penti nije briga o odrzavanju ili mu je tlaka svaki put dizat motor vanka.
Isto tako mislim da ako se koji put i dogodi da ostane u moru nije neki problem.
Sigurno da ce se dizanjem motora produziti vijek i stanje pete. Cink radi samo kad je brod u pokretu i tada se trosi (tada se i stvara galvanska struja), u stanju mirovanja more jede cink kao i sve u moru, beznacajno.
Sta se tice trave, ako se vozi cesto i motor je u upotrebi tada nece biti trave, primjer pogledajte trajekte i njihovo dno.
Opet kazem, sve ovisi o vlasniku i njegovoj brizi za odrzavanjem, to je individualno.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la sikira » 08. 07. 2013. (10:32)

Ja sam svoj vanbrodski konjaže 50ks uvik diza, nikad ga nisam ostavlja stope potopljene umore, još bi podmetnija cok mali da peraja ne bude malo uronjena.
sikira
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pershing 115'

PostPostao/la dimulius » 08. 07. 2013. (11:27)

sinitram je napisao/la: Cink radi samo kad je brod u pokretu i tada se trosi (tada se i stvara galvanska struja), u stanju mirovanja more jede cink kao i sve u moru, beznacajno.

hm, hm i opet hm.
Galvanska struja nema nikakve veze sa gibanjem (galvanska struja nastaje kad su u tekucinu uronjena dva metala razlicitog potencijala), tako da je gornja izjava netocna.

Inace, jedna od najvecih prednosti vanbrodskog motora je upravo dizanje iz mora. Idealno bi bilo kada bi citav motor (ukljucivo nosac) bio van bilo kakvog kontakta sa morem.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la mpiva13 » 08. 07. 2013. (13:17)

Na površini različitih metala uronjenih u elektrolit(vodu ili more koje ima veču vodljivost) se stvaraju slojevi okisda ili soli koje usporavaju koroziju izazvanu galvanskim strujama.
Kad se plovilo kreće,more ispire sloj oksida i soli s metala i time se galvanske struje povećavaju odnosno korozija ponovno ubrzava.
mpiva13
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Poludeplasman 5.5m, plastificirana šperploča

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.