zaratino81 je napisao/la:ne mogu virovati da to pitaš. oćeš mi reći koja je prednost držanja pente u moru dok je brod vezan?
Osim što imaš čistiti nakon par miseci propelu i petu od gujbi.
A jebi ga, zna san da ce se odgovori pretvorit u ovo, ti nemozes virovat jel? A kad prolazim lucicama, ima svita koji drzi motore u moru, pa me eto zanimalo misljenje takvih ako ih ima na Forumu. Ja ga isto drzin vanka, jer eto da ne bi cistia propelu i petu od trave, itd, i zato sta eto u SELU vlada takvo misljenje da je to bolje... al opet ako se brod vozi redovito, onda obrastaj i nece bas tako brzo, jel tako? A drza sam na jednom motoru sve spusteno uvik (Tohatsu 6 konja), i cistia sam propelu jednom godisnje....isto ka i kad ga drzim vanka... Dakle nisam uvidia neku veliku prednost. O tome pricam. Cink? Pa utjecaj mora na cink kad je u moru ili 10cm od mora,pogotovo kod mirovanja broda, mislim da nema velike razlike, mozda se ja grubo varam?
Isto tako u manualu od motora pise da se motor zimi ne drzi izvan vode jel tako? Nego obavezno u moru, da ne bi doslo do smrzavanja vode zaostale u peti, itd, itd... Dakle i proizvodac smatra da nema neke velike brige ako je peta/propela u moru.
A i Z-noge i osovinske propele su stalno u moru, jel tako? I svaki put kad dizem motor gledam one puste kabele, gume, itd, kako se grce i rade vamo-tamo, al je to dobro za njih?
Eto, ja sam pretpostavia da ce rasprava krenit u tom smjeru, pa da cujemo obe strane, a ima ih sigurno, jer kao sta sam reka, dosta je proc lucicama...
A moje skromno misljenje, kao sta se vidi iz gornjeg posta, da i jedna i druga shema imaju i prednosti i nedostataka, a na kraju da i nije toliko bitno i presudno.
Danas i brode izbjegavaju drzat u moru, znas, jel uvatit ce travu i napast ce ih osmoza... Je brate, al brodi su napravljeni da budu u moru, a ne u garazi!
Pozdrav