propeleri: ALU vs INOX

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

propeleri: ALU vs INOX

PostPostao/la Flyer » 17. 05. 2013. (09:37)

aladin je napisao/la:Flyer,

malo je izvan teme ali vidim da na Yamahi imas inox propelu. Mozes malo usporediti iskustva sa inox i aluminijskom (pretpostavljam da si prvo imao aluminijsku)

hvala

Na Yamahi F150 nisam nikad imao Aluminijski propepeler .
Kad sam kupio motor, je bio propeler Black Steel 13 3/8 x 19
slika
Koji sam zamijenio sa Ballistic 14 1/2 x 19
slika

Oba dva propelera su čelični
Sa Black Steel-om sam dosao do 42kt na 5500 o/min, dvoje odraslih, 100 litara goriva
Sa Ballistic-om sam dosao do 44,4kt na 5800 o/min, dvoje odraslih, 100 litara goriva
Sa Ballistic-om u istoji situaciji, ali sa 6 odraslih na čamcu, sam došao do 40kt
Na 3000 i na 4000, sa Ballistic-om, postićem 2kt više nego s Black Steel-om na istim o/min

Tablica brzina i potrošnja goriva za Gumenjak Flyer 646 sa Yamaha-om F150.
More mirno. Bez vjetra.
Istisnina = 700kg
Vanbrodski motor = 216kg, prijenosni omjer 2:1
Nosivost= dvoje odraslih + 100kg oprema + 100 litara goriva
Propeler 1 = Ballistic 14 1/2 x 19 (inox)
o/min--------------brzina(čv)-------------------l/sat---------------------l/nm
3000------------------21---------------------------19-----------------------0,90
4000-----------------29,8-------------------------23,5---------------------0,78
5000------------------38---------------------------37-----------------------0,98
5800-----------------44,4--------------------------50-----------------------1,12
Propeler 2 = Black Steel 13 3/8 x 19 (inox)
3000------------------19---------------------------18-----------------------0,94
4000-----------------28,5--------------------------23----------------------0,80
5000------------------36---------------------------36-----------------------1
5500------------------42---------------------------46-----------------------1,09

Jedina usporedba između aluminiskiji i čelični propelera koju imam, potječe od kada sam imao Marshall M100 s Optimax-om 115
Tablica brzina i potrošnja goriva za Gumenjak Marshall M100 sa Optimax-om 115ks.
More mirno. Bez vjetra.
Istisnina = 350kg
Vanbrodski motor = 170kg, prijenosni omjer 2,07:1
Nosivost= dvoje odraslih + 50kg oprema + 50 litara goriva
Propeler 1 = BlackMax 13 x 19 (Alu)
3000----------------18,2-------------------------10,2----------------------0,56
4000-----------------27--------------------------19,2----------------------0,71
5000----------------37,7--------------------------31-----------------------0,83
5450-----------------41,1------------------------37,4----------------------0,91
Propeler 2 = Apollo 13 1/8 x 19 (Inox)
3000-----------------18,7---------------------------10----------------------0,53
4000-----------------27,5---------------------------20----------------------0,72
5000-----------------37,7-------------------------31,4----------------------0,83
5650-----------------42,7---------------------------39----------------------0,91

dome je napisao/la:kod Yamahe iznad 100 ks kod isporuke propeler se odabire po izboru kupca dakle može biti isporučen aluminijski,inox ili polirani inoks kako kupac želi.Poropeler istovjetnog koraka i promjera imati će isti učinak na poriv bez obzira na materjal izrade.Propeler izrađen iz poliranog inoksa samo je i isključivo stvar prestiža najbolja usporedba se može povući sa felgama na autu .............

Ne slažem se baš totalno s time.
De facto, aluminij ima jedan nedostatak: nizak modul elastičnosti, pa se tanke alumuminijiske elise saviju zbog djelovanja vanjskih sila
Youngov modul elastičnosti ( N/mm^2):
Aluminij : 68500
Čelik AISI 304: 196000
Do 80-100ks snage, elastična deformacija (savijanje) se može smanjiti s malim povećanjem debljine elise, pa za takve snage, aluminijski propeler zaslužuje prednost pred čelicnim .
Prevelikim povećanjem debljine aluminiskim elisa, pri većoj snazi, prouzročije se manj thrust zbog suprotnost od inercijskim sila..
Zbog toga, ako je snaga veća od 100ks, čelićni propeler zasluzuje prednost pred aluminijskim, osobito sto se tice čiste brzine.
Nedostatci inoxa:
Veća opterečenja na osovinu brodskog vijka i mjenjaču (pogotovo kad se manevrira).
U slućaju udara, popravak propelera nije jednostavan.

@Aladin:
Koji propeler imas?
Maks. broj okretaja?
Težina broda u plovidbi?

Ciao
Flyer
New Entry

Tip plovila: flyer 6,5m + F150

Re: propeleri: ALU vs INOX

PostPostao/la aladin » 17. 05. 2013. (17:38)

Flyer,

ja sam odprilike cuo da se sa inoxom dobije nesta sitno na brzini jer je tanji ali ako slucajno sa inoxom udaris u nesta ne strada samo propela nego i malo vise prijenosa

Na zalost razocarat cu te sa ovim drugim pitanjima tj. odgovorima.

a.) imam propelu koju sam dobio sa motorom (mislim da je aluminijska - bio sam zapravo uvjeren da je aluminijska dok men nisi zbunio sa ovim "bojanim celikom") Motor je dosao sa brodom pa je i prop onaj kojeg uvijek stavljaju na brod
b) jednom sam ga isao odvrnuti do kraja ali se ne sjecam koliko je okretaja postigao. negdje blizu 5000. Ja ga "putno" vozim na 4300 okretaja i tada vozi cca 23kt
c) vjerujem da je brod tezak blizu 2T jer ima tikovinu, dosta opreme a i ja sam skoro 100kg

Ovo za prop sam te pitao iz ciste znatizelje. Ne brijem na brzinu pa se nikada nisam trudio istrazivati kako dobiti pola čvora ili 100 okretaja. Zao mi je sto ne mogu bolje odgovoriti.
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Flyer » 28. 05. 2013. (09:27)

aladin je napisao/la:Flyer,
Na zalost razocarat cu te sa ovim drugim pitanjima tj. odgovorima.
Ovo za prop sam te pitao iz ciste znatizelje. Ne brijem na brzinu pa se nikada nisam trudio istrazivati kako dobiti pola čvora ili 100 okretaja. Zao mi je sto ne mogu bolje odgovoriti.

:) Nisam razočaran (kak bih mogao?? :) )
Zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se što nisam prije odgovorio.
Izbor propelera nije važan samo zbog ostvaarivanje vilikih brzina, nego glede optimiziranja potrošnje, pobolišanja ubrzanje od mirovanja do glisiranja, itd...
Primjerice od mom gumenjaku se pokaže da 2 propelera slićnog meterijala, istog koraka, ali drugačije površine krila, drugog cup, drugog rake, i malo drugog promjera, mogu promjeniti do 5% performansa čamca.
Promjene bi bile još jasnije ako zamjenimo samo koraka za dve cole:
Npr.: Moj čamac je tezak 1300kg I ja stignem do 5800 okretaja sa propelerom 19”. Idealno za moj čamac bi bio čak i propeller od 17”...motor bi dobio jos 200 đira, čamac bi izgubio 3 čvorova na cijeli range 3000-6000 brzine, bi trošio nešto više između 4000 i 6000 okretaja ali bi trošio 10% manje goriva u nižu broju okretaja, i, osobito u slučaj velikog tereta na brodu, čamac bi bolje glisirao i brže reagirao na gas

a.) imam propelu koju sam dobio sa motorom (mislim da je aluminijska - bio sam zapravo uvjeren da je aluminijska dok men nisi zbunio sa ovim "bojanim celikom") Motor je dosao sa brodom pa je i prop onaj kojeg uvijek stavljaju na brod

Vjreovatno imas INOX propeller Yamaha Standard Black Stainless Steel. Što mi ne znamo su dimenzije.
13 ¾ X 17? 13 ¾ X 19? Nešto drugo?
b) jednom sam ga isao odvrnuti do kraja ali se ne sjecam koliko je okretaja postigao. negdje blizu 5000. Ja ga "putno" vozim na 4300 okretaja i tada vozi cca 23kt
c) vjerujem da je brod tezak blizu 2T jer ima tikovinu, dosta opreme a i ja sam skoro 100kg

5000 okreta ?
To je daleko od maximalnog broj okretaja na F150.
Preko specifikacije, Yamaha F150 ima deklariranu snagu od 110.3 kW / 5.500 okr/min . Znaći da bi se na full gas motor trebao vrtiti negdje između 5500-6000 okr./min. bez obzira na kojem brodom je montiran. Trebamo izabrati propeller koj će omogučiti našoj penti doći do takvih okretaja.
slika
Select a propeller which will allow the engine
to reach the middle or upper half of the oper-
ating range at full throttle with the maximum
boat load.

------------------------------------------------------
Incorrect choice could adversely af-
fect performance and could also seriously
damage the motor.

------------------------------------------------------
Onda to nije(samo) zbog maxilmalne brzine ili brže glisiranja, nego važno je za 'zdravlje' motora.
Npr.: Ako korak propelera je prevelik, znači da konstantno optrečuje motor (primjerice, kao kad u drugom stupnju krenemo strmom serpentinom).
Ako ovaj podatak (5000 okr.) je točan, ako trup je čisti, ako penta je montiran u točnoj visini, onda propleler nije prikladan....
Je li možes provjereti koji propeler točno imas? Na SBSS-u to piše u glavini propelera prema krmi.
Ovakav:
slika

Ciao
Flyer
New Entry

PostPostao/la aladin » 28. 05. 2013. (14:28)

Probat cu ovako pogledati pa javim. Ako ne uspijem morat cemo pricekati moje prvo kupanje :-)
aladin
Moderator

PostPostao/la kutnjak » 08. 07. 2013. (14:27)

Evo probat cu stavi ovaj svoj post u ovu temu koja je vise-manje ista, posto nitko nije reagirao na ovaj post u zasebnoj temi.

Vanbrodski motori kad se kupe novi obicno se standardno isporuce sa trokrakom aluminijskom propelom, koja je vise-manje univerzalna i jeftinija. Citao sam malo na netu o propelama za VB motore, i po teoriji propele od inox-a bi trebale bit bolje od aluminijskih, a one sa 4 kraka bi trebale bit bolje od trokrakih za recimo lakse izglisiranje, omogucit glisiranje pri manjim brzinama (pri manje okretaja motora), i konacno omogucit manju potrosnju goriva. Drukcije dizajnirane 4-krake propele su recimo bolje za velika opterecenja (velike tezine broda), a trece pak za postizanje vecih konacnih brzina, za bolju kontrolu (upravljivost) kad ima mora, itd.
Pitanje je ima li ko konkretnog iskustva sa zamjenom 3-krake propele sa 4-krakom, i kolike se konkretno ustede goriva mogu tako ostvarit? Je li to 5%, 10%, ili nesto trece? Drugim rijecima, isplati li se takva investicija za 1, 3, ili 5 godina? Mene konkretno zanimaju te 4-krake propele koje lakse izglisiraju brod, i mogu znaci glisirat na manjim brzinama, pa tako stede gorivo, a nisam bas neki speed addict da mi treba veca konacna brzina...

Evo i sajta di sam procitao par stvari o propelama za VB motore:
http://www.evinrude-parts.com/new_rebel ... eller.html

Honda ima veliku ponudu propela za svoje VB motore, http://marine.honda.com/outboards/acces ... less-steel, pretpostavljam da i Yamaha i drugi proizvodjaci puno toga nude.

Flyer, imas li ti kakvih iskustava ili saznanja o 4-krakim propelama, i jesi li to ikad probao na svojim motorima i vidio neki efekat?

Aladine, Bajica, je li znate da je neko mijenjao propele na Patrolima i kakvi su efekti bili?

Tacek, ti si specijalista za propele, imas li ti sta pametnoga ovdi rec ili savjetovat?

Pitat cu isto pitanje kod Bobeka u Honda Marine HR, da cujem i sta oni preporucuju...
kutnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 725 / Honda 150

PostPostao/la Flyer » 15. 07. 2013. (11:28)

kutnjak je napisao/la: [...] Drukcije dizajnirane 4-krake propele su recimo bolje za velika opterecenja (velike tezine broda), a trece pak za postizanje Veći h konacnih brzina [...]
isključujem za sada ovu vrstu propelera s 4 kraka, koji su vrlo specifični i tipični za tržište sportskih brodova, natjecanja i OFFSHORE-a, dok je većina ljudi ovog foruma više zainteresirana za one propelere s 4 kraka “za zvaki dan” .
[...] propele od inox-a bi trebale bit bolje od aluminijskih.[...]a one sa 4 kraka bi trebale bit bolje od trokrakih za recimo lakse izglisiranje, omogucit glisiranje pri manjim brzinama (pri manje okretajaja motora), i konacno omogucit manju potrosnju goriva [...]

:thumbup:
Stoga, možemo izjaviti da, uspoređujući jednake faktore (promjer, uspon, glavina, nagib , Ulazni brid, geometrija krile) propeleri s 4 kraka imaju vecu ukupnu površinu krila pa omogućuju:
1. Vecu potisnu silu propelera.
    1.1. glisiranje pri manjim brzinama (pri manje okretaja motora)
    1.2. pobolišanje ubrzanja od mirovanja do glisiranja
    1.3. Manji skliz propelera preko nižih-srednjih brojeva okretaja ; čamac brže reagira na gas
    1.4. bolja upravljivost u slučaju jakog mora
    1.5. manje prop-wolk efetk kad se manovrira, osobito u rikvers
    1.6. Veći uzgon u krmi
    1.7. Manja vibracija
Nedostak cetvrtog krila je oko 400 okretaja/min manje na full gas te gubitak 2-3 čv maximalne brzine zbog povecavanja trenja na visokom broju okretaja.
Ovo je teorija, ali u konkretnoj situaciji je (kao uvik) malo drugacije....
Pitanje je ima li ko konkretnog iskustva sa zamjenom 3-krake propele sa 4-krakom,[..]

Najbolje je isprobati 2-3 propelera kod dilera koji ti dopusta isprobati različite modele ili da posudis kompatibilne propelere od prijatelja
Sa prijateljom sa sličnim gumenjakom, smo potrošili par sati na isprobavanjepropelera sa 4 krakom.
Učinci su bili različiti:

Flyer 646 - Yamaha F150 - 1300kg - prijenosni omjer 2:1
Prop1<14 ¾*19 *3 INOX>Ballistic
Max broj okretaja: 5800 50lt/h
Brzina glisiranje 12kt ; 2400okr/min
Cruise speed : 25cv - 3500 okr/min - 22l/h
Max brzina 44kt
Prop 2<14 ¼*17* 4 INOX>Solas Titan
Max broj okretaja: 5800 60lt/h
Brzina glisiranje 10kt 2200 okr/min
Cruise speed : 26cv - 3500 okr/min - 21l/h
Max brzina 41kt
Sa propelerom s 4 kraka , Gumenjak glisira za pola sek. manje, ali gubi 3 čv u maximalnoj brzini. Penta nije osjetlijva na trim i pojačava se kavitacija u velikoj broj okretaja.
Taj Ballistic 19*3 pale je rezultat različitih testova provedenih između 5 različitih INOX propelera tako da nisam očekivao velike promjene.
Kako sam prije rekao, moj idealan propeler je Ballistic 17 *14 ¾ * 3 (koji sam kupio, pa cu ga isprobati sljedeci tjedan..)

Mar-co 64 - Mercury Optimax 150 - 1600kg – prijenosni omjer 1,87:1
Prop1<14 ½ *19 *3 INOX> Laser II
Max broj okretaja: 5000 50lt/h
Brzina glisiranje 13kt ; 2600okr/min
Cruise speed : 20cv - 3500 okr/min - 19l/h
Max brzina 35kt
Prop2<14 5/8*17*4 INOX>Revolution
Max broj okretaja: 5300 60lt/h
Brzina glisiranje 12kt ; 2500okr/min
Cruise speed : 21cv - 3500 okr/min - 19l/h
Max brzina 35kt
Propeleri su vrlo slični. Skoro isti unos potrošnje, max brzine te brzine glisiranje. Upravljivost je možda bolja sa REVOLUTION 4 te penta dobije 300 okretaja na full gastako da je motor manje opterećen (Optimaxa idealan max range je 5250-5750).
(Moje mišljenje je da covik ipak nije nasao prikladan propeler za njegov gumenjak....ako bi bio moj gumenjak, ja bih prvo našao jedan propeler koji će omogučiti penti doći do barem 5500 okr/min. Ovo bi trebala biti osnova od koje krenuti.)

Open fisherman 22” - Suzuki DF140 - 2000kg - prijenosni omjer 2,38:1
Prop1<14 *19 *3 ALU>Suzuki
Prop2<13 *19 *4 INOX>Solas Titan

Zar 61 suzuki 140 1600kg prijenosni omjer 2,38:1
Prop1<14 *19 *3 ALU>Suzuki
Prop2< 13 ¾ *19 *4 ALU>Solas Amita
Za ova zadnja dva čamca nemam prave podatke, nego samo informacije de relato.
Nakon zamjene, oba broda su bolje i brže glisiraa i uspjeli su podržati 2 čva niže minimalne brzine glisiranja . Brodovi su mnogo brže reagirali na gas .
Fisherman, nakon zamjene od 3 pale ALU do 4 pale INOX je dobijo čak 300 okretaja/min više na full gas.
Oba dva brodovlasnika su ipak mijenjali Suzuki DF140 s Suzukiom DF175.

[...]kolike se konkretno ustede goriva mogu tako ostvarit? Je li to 5%, 10%, ili nesto trece? Drugim rijecima, isplati li se takva investicija za 1, 3, ili 5 godina? Mene konkretno zanimaju te 4-krake propele koje lakse izglisiraju brod, i mogu znaci glisirat na manjim brzinama, pa tako stede gorivo, a nisam bas neki speed addict da mi treba veca konacna brzina...

To su sve dobra pitanja, koje nemogu imati odgovor sve do kada ne znamo kakva je sad situacija:
Znam da je brod težak 2000-2200kg i da ne volis brzinu. Znam da imas Hondu BF150 VTEC- prijenosni omjer 2,10:1 - koji “vole” visoki điri i kratki uspon. OK.
što ne znamo je:
    -Model propelera (korak, materijal, promjer, itd)
    -Max okr/min
    -Brzina i potrošnja preko 3000-3500-4000-4500-5000-5500 đira
    -Postotak korištenja motora temeljen na okrataju/minuti (npr.: 50% na 2000-3000 okr/m; 40% na 0-900okr/min; 10% na 4000-5000 okr/m; itd..taj podatak možes lako dobiti ako ispitaš ECU sa computer-om).
Možda propeler koji imaš sada nije prikladan, pa se može povećati efikasnost motora sa nekim drugim propelerom . Kad ćemo znati te podatke , probati ćemo izračunati što će biti sa drugim propelerom.
Ciao
Flyer
New Entry

PostPostao/la aladin » 13. 08. 2013. (16:07)

A gdje ja mogu vidjeti koja je moja propela? Na propeli ne pise apsolutno nista
aladin
Moderator

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.