anlaser motora 9KS

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

anlaser motora 9KS

PostPostao/la plavo_more » 28. 11. 2012. (21:05)

Na motoru DMB450 ()KS) ugrađen je anlaser (uputnik) marke ISKRA. Evo, to je već treći kojeg sam kupio jer su mi se jako trožile blazinice (ležaj- bukola). Uzrok je bio u nastaloj hrapavosti rukavca rotora. Mjenjao sam te bukole (20 kn), ali nisu trajale više od par mjeseci. A i taj elektromotor je već kod novomontirane bukole imao relativno manju brzinu vrtnje. Prvi anlaser je bio proizveden 1985g, drugi 2000godine. Očito je da ti rukavci nisu dobro cementirani ili to uopće nisu.
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

Re: anlaser motora 9KS

PostPostao/la peroLA » 28. 11. 2012. (23:10)

Jesi provijerio cink protektor na motoru on se nalazi ispod poklopca iza filtera nafte ili na desnij strani cilindra ispod velike vide... ja sam lani mjenjao zupcanuk alu bogu hvala radi ko ura od 85 i znam jos takvih primjera znaci nesto ti definitivno nije uredu
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la plavo_more » 29. 11. 2012. (18:47)

Zn protektor je sasvim OK. Svake jeseni ga skidam i očistim od kamenca prije nego što ispirem blok i glavu motora s HCl (10%). Nigdje nisam opazio niti trag galvanske korozije. Čudi me da s anlaserom nisi imao još problema, jer ja nisam jedini koji ih ima.
plavo_more
Member

PostPostao/la peroLA » 30. 11. 2012. (08:47)

Mislim mjenjao sam ja i bravu kad je crknula i el. instalaciju na novo radio, mjenjao bukule, četkice, i onaj zupčanik... npr. dok nisam skužio da je zupčanik pokvaren jer je malo radio malo ne.. skidao sam ga dosta puta... ali kad sam kako treba popravio nije bilo problema... kad idem na lignje bez sidrenja dosta palim gasim ali uvjek radi... jedino što ja imam dobro riješen buton dekopresora(potegnuta sajla), pa ga skoro uvjek palim sa dekompresorom... susjedu je jednom bobina riknula... nju je lakše nabavit jer je isto kao od stojke postoje kraća u duža ali obe rade... eto još sad sam zalupao o stol da se nebi zeznuo s tim pohvalama ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la MV KRK » 30. 11. 2012. (22:29)

za taj motor ti paše anlaser od legendarnog renault 4 gtl,pa potraži za rezervu dok se još da nać.
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la plavo_more » 30. 11. 2012. (23:25)

MV KRK je napisao/la:za taj motor ti paše anlaser od legendarnog renault 4 gtl,pa potraži za rezervu dok se još da nać.

Da, to sam i ja čuo. Ali gdje ga nać? Jedino na groblju automobila. Pokušati ću! Hvala!
plavo_more
Member

PostPostao/la mpiva13 » 01. 12. 2012. (07:58)

Koliko se sićan isti je alnaser na stojadinu i yugu, samo vrti u drugu stranu, pa bi piksne, četkice i kučište tribalo odgovarat(možda i rotor, nisam siguran).Inače su ti alnaseri konstruirani za paljenje benzinaca pa ih udar kompresije kod jednocilindričnog dizela lako iskrivi.Obavezno potezati dekompresor i polako ga puštati prilikom paljenja.Istih sam i ja imao problema sa piksnama, zupčanicima dok nisam centrirao rotor koji se iskrivija, a posli uvištija puštanje dekompresora i nikakvih problema nije bilo.
mpiva13
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Poludeplasman 5.5m, plastificirana šperploča

PostPostao/la plavo_more » 01. 12. 2012. (08:53)

MV KRK je napisao/la:za taj motor ti paše anlaser od legendarnog renault 4 gtl,pa potraži za rezervu dok se još da nać.

Informirao sam se, košta ravno dvostruko više od Iskrinog!
plavo_more
Member

PostPostao/la plavo_more » 01. 12. 2012. (09:00)

mpiva13 je napisao/la:Koliko se sićan isti je alnaser na stojadinu i yugu, samo vrti u drugu stranu, pa bi piksne, četkice i kučište tribalo odgovarat(možda i rotor, nisam siguran).Inače su ti alnaseri konstruirani za paljenje benzinaca pa ih udar kompresije kod jednocilindričnog dizela lako iskrivi.Obavezno potezati dekompresor i polako ga puštati prilikom paljenja.Istih sam i ja imao problema sa piksnama, zupčanicima dok nisam centrirao rotor koji se iskrivija, a posli uvištija puštanje dekompresora i nikakvih problema nije bilo.

Hvala na korisnoj informaciji! I ja sam redovito palija koristeći dekompresor da bi izbjega početni zakretni moment kojeg prate radijalne (bočne) sile, ali nisam koristil tehniku laganog povećavanja kompresije. Vjerojatno je tu greška!
plavo_more
Member

PostPostao/la neli27 » 02. 12. 2012. (16:18)

Več sam ranije napisao,anlaser od DMB i torpeda su isti vrte u lijevo,i nije problem u Anlaseru nego o rđi koja se sakupi na zupčaniku zamašnjaka i kod paljenja gura bočno zupčanik anlasera,kad nebi bilo vode u santinama do zamašnjaka to se nebi događalo,inače ti novi anlaser košta 1300kn u Rijeci.Zato nastojte da vam motori ne budu do kartera u vodi.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la plavo_more » 02. 12. 2012. (16:29)

neli27 je napisao/la:Več sam ranije napisao,anlaser od DMB i torpeda su isti vrte u lijevo,i nije problem u Anlaseru nego o rđi koja se sakupi na zupčaniku zamašnjaka i kod paljenja gura bočno zupčanik anlasera,kad nebi bilo vode u santinama do zamašnjaka to se nebi događalo,inače ti novi anlaser košta 1300kn u Rijeci.Zato nastojte da vam motori ne budu do kartera u vodi.

Zamašnjak mog motora je daleko od bilo koje vode. Kod mene je problem u tome što je klizna površina osovine (rukavca) rotora sa strane kolektora porozna, dakle sa suprotne strane od zupčanika, i to već kod drugog anlasera.
plavo_more
Member

PostPostao/la peroLA » 21. 10. 2013. (22:45)

Eto i mene u problemima s hrapavim rotorom i bukulama.. vise njih mi je reklo da pase od gtla ali gtl je desno okretni a od tla lijevo okretni ali sa dvije vide a ne tri..od nekih sam cuo da gtla ima 4vrste ali danas sam ih pogledao 50komada na groblju i samo ove dvije verzije sam nasao... po iskrinom katalogu pise da navedenog koriste dva torpeda i dva lda..ali reno se ne spominje...tako da vjerojatno kupujem novo iako ije i to upitne kvalitete...
peroLA
Old Senior Member

Eko ti ga na...

PostPostao/la peroLA » 12. 06. 2014. (07:42)

Jučer dođem na more i pokretač vrti u prazno, ni manje ni više kupljen novi i monitran u 11mjesecu 2013, a barka je bila vani od 15.12 do 20.4... jedom mi je bilo malo vode u santini do bloka, ali samo jednom i to dan i pol... jer je i nova lojna ovojnica stavljena pa izprve nije bila pritegnuta do kraja....
skinem starter i zupčanik ružinav pun naslaga i blokiran....
analaser je očišćen odmašćen i sve namazano i sastavljeno nanovo i sad je opet kao nov... ipak me čudi njegovo unutarnje stanje(jer je bilo kao da je bio na dnu mora godinu dana) i pitam se kako ga mogu dodatno zaštiti dali mogu staviti neku brtvu ili nešto....
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la som » 12. 06. 2014. (20:49)

Možeš sve prešpricati ( osim kliznih površina) Urethan sprejem koji ima kupiti u Čipoteci. Daš dvi ruke i ka šta bi Pape reka: Prst u uvo.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 13. 06. 2014. (07:31)

eto jučer sve riješeno... vrti ko lud nadam se da neće biti trenutnih posljedica.... kako sam čuo izgleda da ako je dosta puna santina do 10-15cm ispod samog startera da je ta vlaga opasnija nego da i sam bude u umočen... zato valja paziti na santine.... ja sam se opekao sad s novim lojnom pletenicom jer nisam odmah zatego i jednom kad mi je zakrpan auspuh probio pa me je punilo...
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.