vanbrodski vs unutarbrodski motori

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: vanbrodski vs unutarbrodski motori

PostPostao/la josey » 02. 11. 2023. (21:41)

kad je nesto 10% jeftinije onda kazes da je jeftinije.
kad je nesto 2 za 1 onda to nije “jeftinije” nego skuplju opciju razmatras samo i iskljucivo samo ako je u pitanju zivot, a sta nije, il ako ti novac nije bitna stavka.
a buduci da niko od nas ne kenja eure neg gov_o vulgaris, izbor bi triba bit logican i jednostavan.
A ako tome pridodamo
lakse odrzavanje
jeftinije odrzavanje
brze odrzavanje
brzu zanjenu ako motor rokne (u 2-3h skines stari motor i novi stavis, daj to na unitarnjem napravi)
bolje manevriranje
agilniji i brzi brod
...

onda definitivno ne stoji da je jedini razlog sta je vanbrodski jeftiniji.
jer nije jedini razlog, i nije “samo” jeftiniji nego je znacajno jeftiniji.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la SEA » 03. 11. 2023. (07:36)

josey je napisao/la:kad je nesto 10% jeftinije onda kazes da je jeftinije.
kad je nesto 2 za 1 onda to nije “jeftinije” nego skuplju opciju razmatras samo i iskljucivo samo ako je u pitanju zivot, a sta nije, il ako ti novac nije bitna stavka.
a buduci da niko od nas ne kenja eure neg gov_o vulgaris, izbor bi triba bit logican i jednostavan.
A ako tome pridodamo
lakse odrzavanje
jeftinije odrzavanje
brze odrzavanje
brzu zanjenu ako motor rokne (u 2-3h skines stari motor i novi stavis, daj to na unitarnjem napravi)
bolje manevriranje
agilniji i brzi brod
...

onda definitivno ne stoji da je jedini razlog sta je vanbrodski jeftiniji.
jer nije jedini razlog, i nije “samo” jeftiniji nego je znacajno jeftiniji.

ja bas nevidim bas VB motore kao nesto extra jeftinije
uzeo si za primjer najskuplji motor tj yanmar ima i drugih opcija
nakon 10*g vb se odvida i baci ,unutarnji ce jos raditi sljedecih 20g

malo je to kopleksna tema
koju bi bolje bilo vezati s tipom broda

primjer 3.0td nanni toyota basa 175hp sam platio bio 107tkn onda danas je to skuplje ali nije preko 150tkn
takav VB mora biti barem 250hp da bi okretni momenat i snaga bili slicni a tad pricamo o istim ili vecim novcima

primjer cijene
http://www.inboardmarineengine.com/home/55-nanni-6-420-tdi-320-hp-inboard-marine-diesel-engine.html
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la josey » 03. 11. 2023. (08:39)

SEA, usporedjujes kruske i jabuke

molim te cjenu u hrvatskoj, modela koji zadovoljava eko norme, dakle kojeg mozes registrirat.
ja sam si bar dao 10 min i nazvao na tel uvoznike i dobio cjene i informacije.

To sta ti mislis da je 4LV YANMAR najskuplji model, nije nego je jedini, drugi model nemaju u ponudi jer ne zadovoljava eko norme.
dakle YANMAR 4LV195 je jedino sto mos registrirat
ako ti ne odgovara, onda volvo penta D4 koji je skuplji 2000e

vratimo se natrag na YAMAHU
yamaha 200ks 2775ccm 22 000e
volvo penta d4 51 000e
ili preskupi yanmar 4LV195 2755Cccm (dakle 50ccm manje od N/A yamahe)
dakle usporedio sam motore sa istom snagom i istom zapraminom (a ne kruske i jabuke, dizela sa 6000ccm i benzinca sa 2000ccm)

stajalista si dakle da vanbrodski motor nakon 10god bacis u smece, a da unutarnji dizel vozi jos 20 god nakon toga?
daj mi molim te samo jedan poluargument zasto mislis da je to tako?

znam vanbrodske koji su okrenui 6000 sati, a znam i dizele koji su se raspali nakon 1500h

a osim toga da je to sve tako,
reci mi koliko kostaju servisi na dizelima?
Škarik, turbina, stelanje dizna, pumpe, odrzavanje opcenito. a kolko to kosta na vanbrodskom? a vanbrodski to nema!? upravo moja poanta.
odrzavanje vanbrodskog je znatno jeftinije/lakse/brze

superiornost dizela je jedino u nasim glavama :(
josey
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 03. 11. 2023. (12:24)

mnogo ga komplicirate

Francuz od 7m sa dizelom je puno bolja opcija od francuza od 7m sa VB-om.
Jedini razlog zasto su francuzi poceli ubacivat VB-ove umisto dizela, je bija taj da ponude "isti" brod po nižoj cijeni.

Josey, prica ti ne drzi vodu dok ne obisis VB po krmi te drvenjace :Happy45:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la som » 03. 11. 2023. (12:27)

Čudesno!
A skoro svi kamioni cak i u Americi, svi autobusi, kombiji, jadrolinijini brodovi su s dizlima.
Gdje god se trazi pouzdanost i trajnost nema benzinaca. Nijedan avion ne leti na benzin, osim igracki "sam svoj majstor".
Čudesno.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 03. 11. 2023. (13:37)

ha cuj,
mislim da tu nije stvar u pouzdanosti nego je tu cista ekonomska racunica
ti strojevi imaju po par iljada kilowata i po par iljada radnih sati godisnje, ako zbrojis koliko dizeli manje trose od benzinaca, onda dodjes do ljepe svote na godisnjoj razini.

Osim toga, svi ti strojevi o kojima pricas su iz "onog" doba kad je dizel sadrzava i sumpor i svasta nesto i bija 50% jeftiniji od benzina, (opet ono sa ekonomijom i ustedom na godisnjoj razini) danas kad je nametunta sva ova ekoloska sr@**a, kada dizeli i nisu bas tako pouzdani ko nekada, rikavaju pumpe, rikavaju šprice...

aj budimo realni, kod danasnjeg modernog benzinca ti se nema sta pokvarit, a kod dizela, tj turbodizela, da ne brkamo kruske i jabuke, dizel da bi se nosio sa benzincem mora imat turbo na kičmici, pa svi hladnjaci, kopca ... pa nije ni cudo da kosta duplo od benzinca.

Evo budi iskren i reci mi kad si zadnji put vidija na moru da se je teglilo nekog sa vanbrodskim ? (ne istranku sa tomosom 4 nego brodicu 7-8-9m sa modernim EFI motorima 150-200ks? )
eventualno ako je pacjent zaboravio nalit gorivo.

2 dimulius
a sad bi ti na drvenjacu yamahu od 200ks, a nemore bratko, :mrgreen:
to je drvenjaca, sa motorom koji se vrti u blokadi dok god ne posauga 300 litara dizela i gura 12kn taj uski dugi brod kroz more na koje ni SAR ne ide :( nije za pohvalu al jbg desi se, i je, priznajem nijedan brod te duzine sa vanbrodskim na ovom svjetu to nemoze.

sad ces ti reci, eto skaces sam sebi u usta.

ne uskacem, jos prije x postova san napisa "ako mislis ne gledat vremensku prognozu a ic na more onda moras kupit dizel."
al buduci da niko od nas nije toliko lud da ide po takvom moru onda moze i VM benzinac, a ako te uvati na moru, a boze moj, uteknes negdi u zavitrinu i cekas da prodje.

budimo realni, svi mi idemo na more uzivat, kad je lipo vrime, jelda?

kad buden kupova novi brod kupit cu sa VM :silent:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 30. 11. 2023. (08:32)

som je napisao/la:Čudesno!
A skoro svi kamioni cak i u Americi, svi autobusi, kombiji, jadrolinijini brodovi su s dizlima.
Gdje god se trazi pouzdanost i trajnost nema benzinaca. Nijedan avion ne leti na benzin, osim igracki "sam svoj majstor".
Čudesno.

Nije to do pouzdanosti nego do dizajna i funkcionalnosti.
Zamisli autobus sa Veradom od 400 ks obišenom na zadnjem braniku.
Broj 2,ne znam kakva bi mu trebala propela da ga pokrene.

Na kamion ako staviš vanbrodski,nemoreš zakučit prikolicu,ili gubiš mjesto za teret i palfinger.

Čudesno da si kod aviona prominio kriterij,ne spominješ dizel,a nisi napisao da su to u neku ruku vanbrodski ;)

Bravo za đozija,sve vam je rekao kako je. :clap:

Dizel je za teža spora plovila ,i ona koja su prevelika za VB,ili stvarno tuku svaki dan ko trajekti,patrole i slično.
Hebe se njima za troškove servisa,minjaju preventivno(nije podjeb@vanje),to plaćaju drugi,ne oni koji zapovjedaju plovilom.Nešto slično ko josi šta radi,rijedak slučaj koji navija u ovom slučaju za benzin jer zna šta priča.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Rexi » 04. 12. 2023. (19:48)

od forumaske brodice ovi poceli diskutirati o tankerima i trajektima :roll:

moje misljenje nakon iskustva sa oba je da tuku tuku - ima dusu, ima miris nafte i toplinu oko srca.
vb - milina za usi, peri-deri kad ga trebas, kad ne trebas ugasi i uzivaj u niskoj potrosnji i odrzavanju efi-a.

kako tko voli, mene vise nitko ne moze nagovoriti na unutarnji
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 04. 12. 2023. (21:13)

Rexi je napisao/la:moje misljenje nakon iskustva sa oba
kako tko voli, mene vise nitko ne moze nagovoriti na unutarnji

Ako je tvoje iskustvo sa 30,40 ili više godina starim unutarnjim motorom i par godina starom VB motorom vjerujem da te nitko ne moze nagovoriti da ga ponovis.

Usporediti iskustvo s unutarnjim motorom koji je debeli penzioner i novi VB i nije neka usporedba.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Gec » 04. 12. 2023. (22:15)

Vidim moja kategorija se ovdje ne spominje :) unutarnji benzinac 5,7 V8 sa "Z" nogom. Ima prednosti i mane oba ovdje suprotstavljena tabora. Jest da troši ali je pouzdan ako se normalno održava.
Švabo od kojeg sam kupio na motoru za 30 godina promijenio kolektore, prije dvije godine vodenu pumpu, fergazer nikada nije otvorio. Redovito mijenjao ulje, filtere, svječice, remene i te potrošne stvari. Pokažeš ključ i radi ko singerica.
"Z" pogon duoprop sam ja promijenio 3 semerringa, sve pregledao i u odličnom stanju, mijenjano ulje svake sezone i svakih 5 godina harmonike. Motor i pogon Volvo Penta, pregledao ga stari mehaničar, kaže da je sve u super stanju.
Prije sam bio jedriličar i ovo mi je bila prva sezona na ovakvom motornjaku, sviđa mi se trim i flapsovi. Iznenadio sam se kako tuče valove kad se podesi. Austrijanac do mene ima Antaresa 680 sa vanbrodskim, manevrira sa njim kod pristajanja kao da ima bow truster, ne čuješ ga a leti, jebena sprava! Kad pristane digne ga i ispere sistem hlađenja sa slatkom vodom. Na kraju sezone mu motor kao nov. Sve ima prednosti i mane i naravno svoju namjenu ali za plovila do cca 8m je za mene vanbrodski zakon.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la josey » 04. 12. 2023. (22:25)

naravno da nije usporedivo,
kad vanbrodski benzinac mladić u svemu šije unutarnjeg dizelasa mladića,
kako tek onda vanbrodski benzinac mladić šije unutarnjeg dizela penzjonera, neusporedivo :)

sori mora san

ja ako napisen da san vozija
11m sa novim dizelima i
11m sa novim benzincima

i ako ista kazem na ruku benzincima, onda ce bit ti si i nako lud ti se ne racunas.
ako nedaj boze kazen da su dizeli bolji, onda ce bit dobro jutro.

tako da najbolje sutit, i reci vam da probate sami.

brod koji mislite kupit, rentate jedan dan verziju sa u utarnjim i verziju sa vanbrodskim, i onda na kraju kupite brod koji vama vise odgovara / bolje se vozi itd.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 05. 12. 2023. (09:30)

Meni već piše u potpisu pa nemoram više ponavaljat ;)

Jako mi je žao što Rexi ako nisi probao 20-30 ks noviji dizel na primorki, dalmatinki, jedrilici bilo čemu... Gec tvoja kategorija je po starinskom "najnezastupljenija" recimo u mom kraju puno se ih opeklo pa više nemaju brod uopće, bilo su to redom ljudi dvojnih državljanstva povratnici stranicu koji su uopće bili u prilici kupit tako nešto, dosta njih iz amerike... ipak bar dok je bilo u pogonu uspjeli su neki i dosta oplovit, pa godinama pričat koliko su potrošili goriva... kod nas (mislim moji poznanici i prijatelji) takve brodove drže u moru isključivo i samo ljeti, i kad sve dovedu u red onda ih služi dobro...
Moj stariji barkajoli nebi ni pričali samnom da tako nešto kupim, dobro nikad se nezna činjenica je da za polovno kupit, ima ih kod nas i u italiji puno više nego vb i dizel kombinacija pa je i kupnja lakša i jednostavnija, zato ih i ima kod mene najviše takvih
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la peroLA » 05. 12. 2023. (09:41)

e da, jedan prijatelj koji cijeli zivot radi u Trstu u banci, i sad penzioner ovdje kupio kuću i uživa u životu... cijeli život ima glisere nutarnje benzince sa z nogom, gledao je i pičuljane i ostale ali kaže da nije za njegov đep, oplovio je cijeli jadran... ali 2.5mjeseci max ljeti pa na suho...
po meni bilo što samo da je original onako kako je zamišljeno tvornički pravilo br.1
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 05. 12. 2023. (09:58)

auuuuuu
z noga sa benzincem?
auuu
sta se tice performansi i potrosnje na istu tu nogu stavis turbo dizela dizela i preporodis se.
ko nevjeruje nek proba ;)

sta se tice odrzavanja,
najskuplje odrzavanje, skuplje i od unutarnjeg dizela sa z nogom pogotovo direct drive, a skuplje i od vanbrodskog benzinca

sta se tice pouzdanosti, najnepouzdaniji.
ovo ne znaci da ne valja nego da je najnepouzdaniji od tri navedene opcije.
za charter dusu dalo za bit u minusu svaku godinu.

pogon za imat brod u moru 2mj godisnje, i to samo za osobne potrebe.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Gec » 05. 12. 2023. (16:23)

josey je napisao/la:auuuuuu
z noga sa benzincem?
auuu
sta se tice performansi i potrosnje na istu tu nogu stavis turbo dizela dizela i preporodis se.
ko nevjeruje nek proba ;)

sta se tice odrzavanja,
najskuplje odrzavanje, skuplje i od unutarnjeg dizela sa z nogom pogotovo direct drive, a skuplje i od vanbrodskog benzinca

sta se tice pouzdanosti, najnepouzdaniji.
ovo ne znaci da ne valja nego da je najnepouzdaniji od tri navedene opcije.
za charter dusu dalo za bit u minusu svaku godinu.

pogon za imat brod u moru 2mj godisnje, i to samo za osobne potrebe.
Pa kažem sve ima svoju namjenu, ova kombinacija je za tzv. vikend kruzer i sezonu od par mjeseci, to je ono što meni treba i fučka mi se koliko troši, razmišljam da i auto uzmem sa 4,2 V10 motorom da se izguštam prije penzije, poslije ćemo razmišljati o potrošnji :). Ovo za zamjenom benzinca sa turbo dizelom na istu getribu, to je tek recept za katastrofu, koliko košta dobar dizel sa 200 ks i kad ga namontiraš okretni moment pojede "Z" pogon dok si rekao keks. Kao što kaže Perola samo držati se tvorničkih kombinacija i dok ide a ide dugo sve ako se normalno održava.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.