IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la ravno stopalo » 26. 03. 2014. (21:30)

Kad čitam ove tekstove od oliowee-a i od madija postajem zavidan na vašim slatkim brigama oko propela,kopči,okretaja,brzina i sličnih sitnica.
Šta bi dao kao i vi, konačno nađem brod po svom guštu,meni prihvatljive cijene,pa da odmorim glavu od problema, i da se zabavljam piljenjem kolumbi,mjenjanjem propela i kopči,,istraživanjem zvona,skidanjem tankova,plastificiranjem,mislim da nema ništa ljepše kad vidiš na kraju rezultat koji te zadovoljava makar ulupao gomilu para i vremena u to.
Oliowee negdje sam pročitao da ti je osovina duga 2 m;je to stvarno toliko dugo?
ravno stopalo
Korisnik baniran - dvostruki nick

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: u fazi nabavke

PostPostao/la oliowwe » 27. 03. 2014. (20:21)

ravno stopalo je napisao/la:Kad čitam ove tekstove od oliowee-a i od madija postajem zavidan na vašim slatkim brigama oko propela,kopči,okretaja,brzina i sličnih sitnica.
Šta bi dao kao i vi, konačno nađem brod po svom guštu,meni prihvatljive cijene,pa da odmorim glavu od problema, i da se zabavljam piljenjem kolumbi,mjenjanjem propela i kopči,,istraživanjem zvona,skidanjem tankova,plastificiranjem,mislim da nema ništa ljepše kad vidiš na kraju rezultat koji te zadovoljava makar ulupao gomilu para i vremena u to.
Oliowee negdje sam pročitao da ti je osovina duga 2 m;je to stvarno toliko dugo?

pa zaista je gust to sve sam ili uz malo pomoci sa strane sredjivati, ali moram priznati da mi je ovaj forum do sada bio od nezamjenive koristi, jako sam puno korisnih savjeta dobio i procitao ovdje, a sad koliko para toliko muzike, evo ja kao novopeceni vlasnik cca 5-6 mjeseci ovog plovila nisam imao pojma o dieselima , propelama osovinama a sad se s time mucim i koliko god je problema, veliki je gust kad se problem rijesi, nesto naucis i ides dalje.....
osovina 2 m!!! to sam napisao odoka nisam jos izmjerio ali tu je negdje, zapravo sad je brod vani i dok cekam da se tacek javi izmjericu tocno pa javim, i evo nisam do sad ni pomislio da je to nesto dugo previse.....
ja sam drugi vlasnik i otkrio sam do sada puno pogresaka prvog vlasnika ili mozda nedostatak novca i vremena, volje, sto ja znam cega, ali brod je dobar, relativno nov (5 godina) i sad je na meni red da pokusam nest slozit ,a novca nikad dosta, ali za jedno godinu dvije bi sve moglo bit na mjestu, svake godine malo
lp
oliowwe
Member

Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la oliowwe » 29. 03. 2014. (07:26)

oliowwe je napisao/la:pozdrav Tacek i ekipa

Evo napokon sam uspio dignuti brod, i imao sam sto vidit, propela je 16 x 12, kormilo visine 42 cm , bez donjeg vjesanja, kako kod nas kazu nema Maškul, onaj donji dio gdje se kormilo nasloni i pricvrsceno je na kolombu, spojler je napravljen tako da produzava ravni zavrsetak dna pa su sada i malo drugaciji podaci o brodu

Dakle ponovo
Motor marinizirani peugeot 1,9d 60 ks, max obrtaji bez opterecenja 4500 rpm,( Tvornicki deklarirano na 4600 rpm)
kopca perkovic kbs200 omjera 2:1
osovina fi 30 duzine cca 2 m malo pod kutem neznam koliko
brod tezina cca 1500 kg sa opremom motorom i dvije osobe
duzina na vodenoj liniji zajedno sa spojlerom 6 m, ukupna duzina od pramca do krme 6,9 m sa platformom na krmi koja je iznad vode i rampom za izlazak na kraj
sirina na vodenoj liniji 2,05 m , ukupna sirina u sredini broda je 2, 30 m
trenutno je propeler desnookretni trokraki i dosta se tesko vrti u praznom hodu kad ga vrtim rukom???
brod je riva 750 poludeplasmanac , cisti neobrasten
od kobilice do propele ima 16 cm a do kormila 14 cm gledano od sredine propele, a pala propele ima samo 5 cm mjesta do trupa broda
eto to su sad svi podaci frisko izmjereni i sad mozda mozemo ponovo izracunati pravu propelu za ovaj brod.
Da li je moguce da je motor malo krivo centriran pa se zato propela tesko vrti??? i da to onda smanjuje obrtaje jer sa ovom propelom max dobijem u voznji 2100 - 2200 rpm???
Spoj osovine i kopce je ona guma neznam kako se zove ali nisam primjetio da se bas puno grije
nekoliko slika cu staviti kasnije cisto za info
Srdacan pozdrav i hvala unaprijed

isparavak - osovina je duzine 1 m ili 1,2m izmjereno od kopce do propelera, jedino neznam koliko osovine ide kroz kobilicu pa je zato stavljeno onih 20 cm razlike, mozda je manje
evo par slika dna, broda, kormila, propelera
http://upload.slike.com/slika?image=139 ... G_0636.JPG
http://upload.slike.com/slike/2014/03/1 ... G_0638.JPG
http://upload.slike.com/slika?image=139 ... G_0639.JPG
http://upload.slike.com/slike/2014/03/1 ... G_0644.JPG
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 31. 03. 2014. (11:54)

pozdrav

kako jos cekam odgovor od experata, poslao sam u medjuvremenu specifikacije broda i motora u adriapropele u zadru i dobio sam ovaj odgovor : propelu trenutnu da posaljem na korekciju i bila bi class 1 - 14X 11 3 pale za pd brod, i kako mi je sad brod vani to cu i uciniti jer treuntna 16 x 12 sigurno ne odgovara, a i nije puno daleko od tacekovih 13,5 x 12, 5
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 09. 04. 2014. (07:34)

Class 1 nije uobicajen kod propelera ispod 15 coli. Malo mi strano zvici taj odgovor. Svakako kod ovako malih propelera bolje je kupiti novi nego prepravljati.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la agalac1 » 09. 04. 2014. (17:40)

ravno stopalo je napisao/la:Kad čitam ove tekstove od oliowee-a i od madija postajem zavidan na vašim slatkim brigama oko propela,kopči,okretaja,brzina i sličnih sitnica.

Razlika između odraslih i djece je samo u cijeni njihovih igračaka.

Pozdrav
agalac1
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: CORONET 27

PostPostao/la oliowwe » 11. 04. 2014. (18:05)

tacek je napisao/la:Class 1 nije uobicajen kod propelera ispod 15 coli. Malo mi strano zvici taj odgovor. Svakako kod ovako malih propelera bolje je kupiti novi nego prepravljati.

pozdrav majstore
evo propeler je dosao sa prepravke, barka u moru, i sad je dosta bolje, pun gas sada oko 3400 rpm (prije 2200), sad ide na 2500rpm sto je preporucen broj obrtajaza ovaj motor za duze voznje, oko 7,6 knota, a na pun gas ide 12 knota
Propela je dijametralno ostala ista 406 mm (ili mi se cini 16") tako pise u oba dokumenta ( prije i poslije korekcije) ali je pitch smanjen za nekih 106mm, sto bas i neznam sto je mislim da zakrenutost jer mi se cini da su sada vise zakoseni, u nekim dijagramima se vidi da je prilicno izbalansiran jer su skoro sve linije ravne(zelena, plava i smedja) sto prije nije bilo, tako da class 1 vjerojatno je jer je ostao ist 16"ili ce varam???
jos fali najmanje 700 do 800 rpm mozda max 1000 rpm , ali to ce vec biti malo teze postici
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la kreso01 » 14. 04. 2014. (18:30)

Tacek ,do sad mi je na brodu bila propela 15x13 , brod je razvijao sve okretaje (čak i previše lako) i nakon ugradne skija iliti brkova te stanjivanja i prerade kolumbe ,brod je postizao max 15kn, putna je bila oko 10kn ali već oko 9kn pojavjivala se strašna vibracija.motor je 100% u centru (provjereno nekoliko puta).dali je uzrok vibracije pre velika propela jer je razmak između vrha lopatice propele i trupa oko 2,5 cm ili ta propela jednostavno nije za tolike brzine ili je uzrok nešto treće :? ?imam i propelu 14x8 sa većom pokrivenošću koju bih optimizirao da mi brzina ostane ostane ista, jer lovim na dosta udaljenim poštama a vrimena uvik malo
koje su tvoje preporuke?
liva je 14x8 a desna dosadašnja 15x13
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
kreso01
Member

Tip plovila: primorka 630

PostPostao/la ivan3 » 14. 04. 2014. (18:52)

Mislin da je 2.5cm preblizu.
Ima točno definirano koliki je minimalni razmak, ali tribalo bi iskopat.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la agalac1 » 16. 04. 2014. (19:13)

Min 10% promjera propelera mora biti udaljena od dna .
Udaljenost ruba propelera od dna broda mora biti najmanje 10% promjera propelera.
agalac1
Member

Tip plovila: CORONET 27

PostPostao/la ninjutsu » 28. 04. 2014. (11:41)

Koji propeler bi preporučili za Šibenik 800.?
Steyr 250 KS /4500 okr
Kopča ZF45A 1: 2,43

Trenutno GOLDLINE 19 R 20 , 4 pale desnokretni - komentar ?

Hvala :roll:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la tacek » 01. 05. 2014. (17:20)

kreso01 je napisao/la:Tacek ,do sad mi je na brodu bila propela 15x13 , brod je razvijao sve okretaje (čak i previše lako) i nakon ugradne skija iliti brkova te stanjivanja i prerade kolumbe ,brod je postizao max 15kn, putna je bila oko 10kn ali već oko 9kn pojavjivala se strašna vibracija.motor je 100% u centru (provjereno nekoliko puta).dali je uzrok vibracije pre velika propela jer je razmak između vrha lopatice propele i trupa oko 2,5 cm ili ta propela jednostavno nije za tolike brzine ili je uzrok nešto treće :? ?imam i propelu 14x8 sa većom pokrivenošću koju bih optimizirao da mi brzina ostane ostane ista, jer lovim na dosta udaljenim poštama a vrimena uvik malo
koje su tvoje preporuke?
liva je 14x8 a desna dosadašnja 15x13

Nijedan od te dve propele nije za PD brodove jer su oba dvije prema obliku za deplasmance znaci do nekih 10 milja.
Propelu treba odabrati prema okrtajima propele (znaci motr, redukcija itd. te prema postignuti (ocekivani) brzini broda.
Za vibracije moze biti uzrok dotok mora na propelu, ako je nije dovoljno udaljena od kolombe, ako je preblizu trupu broda, ili ako je savijena osovina, ako lezaj ima zraka ...Poz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 01. 05. 2014. (17:22)

agalac1 je napisao/la:Min 10% promjera propelera mora biti udaljena od dna .
Udaljenost ruba propelera od dna broda mora biti najmanje 10% promjera propelera.

sve zavisi od oblika dna iznad propele. Ako je oblik V onda se moze dosta pribliziti - racuna se na najmanje 1,5 promjera osovine. Ravno dno iznad propele ca 2 do 2,5 debline osovine, tunelsko dno jos malo vise...
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 01. 05. 2014. (17:24)

ninjutsu je napisao/la:Koji propeler bi preporučili za Šibenik 800.?
Steyr 250 KS /4500 okr
Kopča ZF45A 1: 2,43

Trenutno GOLDLINE 19 R 20 , 4 pale desnokretni - komentar ?

Hvala :roll:

Nemoj previse razmisljati i ispitivati. Pitaj Dunkica. On ima odgovor jer zna sve moguce kombinacije.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la ŠARUN » 01. 05. 2014. (19:53)

Pozdrav
Evo da počnem od početka,montirao sam novi motor JLM Perkins 75 ks umjesto marcedesa 240 u Galeba 6.75 sve komplet novo od motora do propele 17x16 sa 4 pate osovina f 35 malo skračena jer je motor povučen 10cm prema krmi ,montirama hidraulična kopča od Perkoviča pod kutem od 8 stupmjeva Brod ide u more ali osiječaju se velike vibracije .brod ide vani i primječuje se oštečenje odozgo propelera na dnu broda /vidi se na slici/ poslje sam montirao trokraki propeler 18x16 i dosta su se smanjile vibracije te sam izvukao osovinu za 1.5cm da dobije propeler više mora ali su vibracije ostale iste.Brzina broda je 12.5 čv 2700 od 3000 okretaja
stara propela 16x11
http://imageshack.com/a/img835/7639/4kh7.jpg

četverokraka propela 17x16
http://imageshack.com/a/img835/961/6tcq.jpg

trokraka 18x16
http://imageshack.com/a/img838/2962/lzd6.jpg
ŠARUN
Member

Tip plovila: Ocqueteau espace 625,Yanmar

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo