IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 21. 03. 2013. (07:57)

Nacelno ti je redukcija premala . Trebala bi biti najmanje 2,5:1 a mozda i vise.
Ako imas vec ovakvu kombinaciju a mislim da ti nije svrha divljati po moru preporucujem promjer propele 12'' a hod 12 do 12,5'' zavisno koliko ces voziti ljudi (opterecenje). Zavozit ces oko 10 milja. Vise sa ovakvom kombinacijom ne mozes ocekivati. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la niko » 03. 04. 2013. (07:57)

Evo da se ubacin u temu.
Iman Esteou 630 i motor mercedes OM 604, osovina 30mm.Motor ima 95 ks na visokih 5000 okretaja odnosno 150 N·m (111 lb·ft) @3100 rpm.Kopču i propelu još nisam kupio pa vas molom da me posavjetujete .Zore bi trebao znati sve o ovom brodu jer sam ga kupio u Igora.Težina broda 750kg, motor 250kg,rezervar goriva 60l, vode30l+ ostalo
došlo bi do cca 2 tone ukupno.Ako nešto nisan predvidija ispravite me.Radi se o poludeplasmancu na vodi 5,5 met dužinski , 2,06 širinom.Van vode brod 6,06 dužina a 2,46 širina.Napomena motor je složen sa bosh pumpom izbačen comonrail.
Pitanje glasi koja kopča i propeler?
Ribolov je posebno umno stanje, neko umije neko neumije....
niko
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: kuster 15

PostPostao/la Pape » 03. 04. 2013. (08:16)

...računat s 2 tone ovog broda...mislin da ti je malo previše kilaže...tvornička deklarirana težina broda s motorom (perkins 4108) i 100kg opreme je 1300kg....pa evo da Tacek ima neku točniju referencu odakle bi krenija za koju će kilažu uzest...

:wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la niko » 03. 04. 2013. (11:03)

Novi san u ovom pa neznam dali u proračun ulazi broj osoba.Ako ulazi onda san blizu.
niko
Member

PostPostao/la niko » 03. 04. 2013. (11:54)

Ubacija san podatke u neki grubi kalkulator i izbacija mi je da sa kopčom 2,5 i propelom dijametra 18 sa 4 kraka bi postizao brzinu od 18 milja na 31oo okretaja kad bi motor na tim okretajima imao 75ks.
niko
Member

PostPostao/la zore70 » 05. 04. 2013. (07:17)

niko je napisao/la:Evo da se ubacin u temu.
Iman Esteou 630 i motor mercedes OM 604, osovina 30mm..Napomena motor je složen sa bosh pumpom izbačen comonrail.
Pitanje glasi koja kopča i propeler?

Postavija si teško pitanje...

Prvo,imaš automobilski motor sa jako visokim brojem okretaja...motor koji je kako ja kažem "šupalj"..vrlo nezgodan za direktni pogon broda.

Drugo..ono šta mu je davalo dobar dio perfomansi, momenta,snage i ekonomije je uklonjeno...primjera radi,sa originalnim sustavom ubrizgava je gorivo na 1600-1800bara u 5 stupnjeva,kontroliranom količinom,dužinom i kutem ubrizgavanja,bla bla...i nabačena bosch pumpa sa 150-200bara tlaka..i pretvorilo ga u prastarog petaka kojipuno zuji a malo daje..
I povrh svega ostaje pitanje kvalitetne marinizacje...plus cijene i isplativosti cile balade..

O legalizaciji i atestu ,trenutnoj cijeni potrebnih dijelova marinizacije nebi.. to na stranu za razmišljanje..

Spasit te jedino može povozitost tog broda..bez ljutnje sve ostalo je promašaj...moje osobno mišljenje :angel:

Po meni tu triba nabacit kopču redukcije bar 3;1 da se dobije na potisku,pazit na odabir kopče i hladnjaka jer su visoki ulazni okretaji.

O izračunu propelera se nema šta realno pričat jer ne znam koji čarobnjak bi odredija stvarnu snagu i moment tog motora i na kojim okretajima..to će tribat gađat ka bingo listić,na tvoju žalost..možda komparirat sa nekim sličnim pa probavat:roll:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Pape » 05. 04. 2013. (08:50)

...ja nisan ništa tija govorit, čeka san da ŽorŽ napiše koju...al ako se nema za novi brodski, pokuša bi pronač kojed dobrog polovnjaka i napravit mu jedan dobar servis...ovo s auto motorima, marinizaciji, atestima, ...a na kraju i proračunima... :sick: ...neče se puno uštedit s obzirom koliko kose će otpast dok sve to ne bude 1/1....a i šteta bi bila za ti brod da je neka štrapađozla od motora unutra, pa da brod ne ide šta bi triba ić...a i ne mora se unutra uvalit 70-80-90ks...lipo bi on iša i sa 60ks...kad vidiš onog Esteua 730, sa 84ks kako ide....triba bi i ovi sa 24ks manje i metar krači i puuuuno lakši....imat slične brzine...

...eto moje mišljenje ako išta pomaže.... :eh:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la niko » 05. 04. 2013. (09:19)

Slažem se sa svim što ste napisali.U biti sve staje u rečenicu koliko muzike toliko para pa će tako i biti.Ovaj motor je već u garaži komplet repariran i na njega će ić cca
2500 eur marinizacije.Neko vrime san radija na strojnom održavanju i iman vrhunskog brodskog meh. naraspolaganju tako da taj dio nebi triba biti problem.
Ovaj motor nije za usporedbu sa radnom brodskom makinjom a to mu i nije namjena.Zore ovo nije petak nego četvrtak sa dvi bregaste i četiri ventila po cilindru.
Comonrail je namjerno izbačen jer neželim nikakove egasove na brodu na kojeg mislin stavit duple komande.Moram negdi iskopat krivulju odnosa okretaja i konja i onda će stvar biti puno jasnija.Opet ponavljam ovaj motor nije kao brodski ali isto tako nije loša opcija za nekih 5-6 god. uporabe uz male troškove održavanja samog motora.Djelova iman ko u priči 100met od kuće ček i nediljon.Nemojte se ljutit jako cijenim vaše mišljenje i znam da mi želite dobro ali po vama skoro ispada da brod s ovin motorom neće ni isplovit iz porta.Stvar je u tom da ja s ovon makinjom moran provesti u ljubavi idućih 5 godina.Ako bi se vozija imeđu 2800 i 31oo okretaja i na osovini uspilo dobiti 60-70 ks neće to bit ni tako loše.Ako i ne bude tako šparat ću ga do zadnje godine a onda razvalit u visokin okretajima.
niko
Member

PostPostao/la niko » 05. 04. 2013. (09:55)

Evo upravo sam promatrao krivulje dizelskih motora. Najveći broj konja se izvuče u većine do 75% okretaja.Dobije se više od 75% snage.Posli tih okretaja krivulja konja više ne raste nego se lagano penje jer dosta energije ide u gubitke.S ovin motorom u brodu računam na max. okretaje do 3800 ev 4000 okretaja i vjerovatno sam optimista ako
očekujem nekih 75-80 ks na ulazu u osovinu.Eto ispravite me ako negdi kardinalno griješim.Morete mi slobodno napisat i da san magarac neću se ljutit.
niko
Member

PostPostao/la Pape » 05. 04. 2013. (20:36)

...Niko, pusti sad odma u startu krivulje snage...ovde ćeš morat uzest hidrauličnu kopču, mehanička ne dolazi u obzir jer bi ti se brzo razletila...a samo da ti kažen da nova kopča od tehnodrajva dođe 18k i neto sitno kuna, pa damper ( par ijada kuna) pa jedna dobra pumpa impelerska par ijada kuna, pa di ti je zvono, pa di su ti hladnjaci, pa četiri nosača za motor ako češ uzest da valjaju...računaj da ti je svaki minimalno 100€ komad...pa ebate evo čujem da su instrumenti recimo VDO otišli opet cijenom gori...ja ću ti samo reć da san za onih par "satiča" od kojih san brojač okretaja, fibra motora, tlak uja dobija na pokon i iša kupit jedan posrani voltmetar i brojač sati i još po šakice adapterića, sijalica i kontakata s popustom jebačkim za mene ispalo je 700 i nešto kuna...stopice tuljke, žice, lema, krpe konca neču ni brojat...da san sve iša kupit komplet sve ispod 2 ijade pa i više ne bi proša za cilu tablu tad...a kamoli sad...još mrvu i moš uzest novoga...i prst u uvo...2500€, će tu bit malo...

...a onda vratimo se na sam motor, koliko ima to čudo kad ka središ konja...izbacija si sve šta mu je bilo bitno da ima tih 95ks...na temelju čega će ti Tacek dat propelu, čovik će izračunat, ti'š natakat, brod ne ide, davi motor ili ide u sve đire da nisi ni trepnija...opet vadi brod...daj drugu propelu, pogađaj jel, nije li, može li bolje...ajme....

sve ovo dobronamjerno ti govorin, niko sritniji da ti brod zavozi kako triba od mene, i evo ja bi prvi doša ga u ŠB vidit, i to baš od gušta...ebiga navija san za Zoricu da sredi ti brod, s onim zamišljenim lombardincem, nisu se zvide poklopile...i jebat ga...žaj je mislin više meni nego njemu...i evo stvarno držin ti fige da uspiješ sve iz prve...i da guštaš s tim brodom...čim zaplovi i kažeš da je to to...eto me tamo, doša bi stvarno iz gušta....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 05. 04. 2013. (21:55)

niko je napisao/la:Slažem se sa svim što ste napisali.

ali po vama skoro ispada da brod s ovin motorom neće ni isplovit iz porta.

Stvar je u tom da ja s ovon makinjom moran provesti u ljubavi idućih 5 godina.

Ako bi se vozija imeđu 2800 i 31oo okretaja i na osovini uspilo dobiti 60-70 ks ..

Ako i ne bude tako šparat ću ga do zadnje godine a onda razvalit u visokin okretajima.

Ali..ako...neka ti Bog da sriće da ga mariniziraš u 2500e i da guštaš..tvoj motor,tvoj brod,tvoji novci,tvoj život..svi sretni..

Ali..sve šta san ti napisa je iz vlastitog iskustva..marinizira san dosta motora,svojevremeno proizvodija i hladnjake,zvona..onda i danas znam koliko šta košta,kako triba i ne triba..

Možda bi bilo bolje da san muča i pokuša ti uvalit štagod za taj motor pa štagod zaradit nego realno posavjetovat?
Ma bolje mi je bilo posve zanemarit pitanje ;)

Ka šta je reka Pape..di veće sriće nego da se provozamo u tom brodu..ipak san po njemu zaviriva prije tebe :wave:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la niko » 06. 04. 2013. (10:19)

Kad san napisa 2500 eur u to sam upakova izmjenjivač, auspuh, hladnjak ulja ,pumpa, cijevi znači samo marinizacija motora da može upalit i ladit se. U tu priču ne upadaju satovi, tabla, KOpča ,zvono ,lamela...... itd .Ode čovik mora pazit da precizno piše.Kod nas u Šibeniku ljudi su odradili masu ovakvih motora i zadovoljni su njima.Da se ovo ugrađuje u Galeba onda bi točno zna šta očekivat.Ovaj brod je druga priča.
Zore svaki korektan meštar će reagirat ko ti zato te neki ljudi koje ja znan i cijene.Ova moja priča je krpačina i nastojin iz nje izvuć najbolje moguće pa se dosta toga odrađuje na prijateljskoj bazi.Ušićarit neću puno toga san svijestan.Radija san na jahtama od 30 met do 40met. na održavanju jedno kratko vrime tako da je meni ovo više izazov i pokušavan nešto naučit.Oću li to skupo platit na kraju ko zna.Znaš kao ova priča ide ako se pomučin na motoru možda stavin bolji sonder itd.Glava puca i puna kalkulacija šta je reka Pape.
niko
Member

PostPostao/la ivan3 » 06. 04. 2013. (10:52)

Ma jebeš sonder, jebeš gps, jebeš televizije. To se uvik može stavit. Napravi motor kako triba pa te igračke uvik mogu doć.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la niko » 06. 04. 2013. (11:33)

Pape šta se tiče kopče obavezno hidraulična tmc 345a ima san jednu repariranu za 1000 eur sa lamelon.Tek san juče proda mali brod pa čovika moran nazvat možda jo nije pošla.Ovi motor i lombardinac kojeg si spomenuo su gabaritno braća pa sam se zbog toga i odlučio na njega.Lombardini je provjerena priča 87 ks na 3600 tj. 82 ks na propeli.Mercedes ima 50 kubika više i 95 konja na 5000.Meštar tvrdi da bi meca tribala zavrtit sa ovom postavom nešto priko 4000 tako da nebi tribalo falit puno konja od ovih 95.Nadam se da će priča biti barem blizu ovog lombardinca.Nadan se putnoj brzini od nekih 13-15 milja.Ako i ne uvatin bogu fala.Vozikat ću se na 8 milja malo trošit i malo uživat idućih 5 god. Uzeja san digitqalni laserski tahometar za izmirit okretaje na radilici pa ćemo vidit kako stojimo kad ga upalimo.
Evo još jedno pitanje za one sa iskustvom dvoumim se između kopči zf 25a i tmc 345a .
Da olakšan za Zf znam koje ulazne okretaje pdnosi dok za 345a ne znam.
ZF 25 a podnosi 5500rpm u srednjoj i lakoj uporabi do 115 kw.
TMC 345a ?
niko
Member

PostPostao/la dome » 06. 04. 2013. (14:36)

4200 o/min i 135 ks

Ja sam je imao na FNM-u od 155 ks (za kojeg ne vjerujem da ima toliko konja ali to je već neka druga priča).Prije par dana sam sreo sadašnjeg vlasnika i rekao mi je da je odpanulao sa tom kopčom preko 600 sati bez ikakvih problema.Napomena u nju obvezatno ulje SAE30.Lokalni meštri su skloni uliti ATF ali ne slušaj ih ni pod razno .............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.