IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la Bigi » 07. 01. 2011. (16:37)

madi je napisao/la:
Bigi je napisao/la:pozdrav
madi tebi bi ovdje moga stati veci propeler jer imas dosta mjesta i ispunjavao bi norme odstupanja, samo trebas vidjet dali se moze povečat iklinacija motora ( nagib motora) to ti je malo veci zahvat.
kakve su ti preformanse ovako kako je sada?

Kod mene je u pripremi motor Nanni diesel N4.380 (175ks) koji dopušta 7° nagiba, dok je max preporučen nagib osovine 6°.
S obzirom da motor mogu povući prema provi, računam da bi smanjio kut osovine uz planiranu dužinu osovine sa unutarnje strane barke od 80-90cm i samim time se bez problema uklopiti u zadane parametre sa tendencijom još manjeg nagiba osovine.

Visina od inox pete s donje i trupa barke sa gornje strane je 56cm.

Prema proračunima planiram staviti propelu 19×22.

Brodograditelj je rekao da bi osovina trebala izaći 34cm od kolumbe (što je i visina na prikazanoj slici).

Neznam zašto je par cm niže rađeno ono proširenje gdje bi trebao i biti postavljen zadnji vanjski ležaj.

Dali se ja mogu spustiti tih par cm prema dolje ako postignem zadovoljavajuće stupnjeve, jer ću na taj način postići i veće
udaljenosti s gornje i donje strane propele, a samim time i "ispravniji" rad propele?

bilo bi idealno ako se spustiš da tih par cm i nagib ti bude u toleranciji dibiva se veci dijametar. po ovome ako ti osovina bude izlazila točno u centru i sa dijametrom od 19 in imas mali razmak između propele i broda manje od deset posto što nije preporučljivo.
koja je to propela sa 4 ili 3 lista i s kojom pokrivenosti DAR
daj mi sve ostale parametre
Bigi
New Entry

PostPostao/la madi » 07. 01. 2011. (16:43)

Bigi je napisao/la:
bilo bi idealno ako se spustiš da tih par cm i nagib ti bude u toleranciji dibiva se veci dijametar. po ovome ako ti osovina bude izlazila točno u centru i sa dijametrom od 19 in imas mali razmak između propele i broda manje od deset posto što nije preporučljivo.
koja je to propela sa 4 ili 3 lista i s kojom pokrivenosti DAR
daj mi sve ostale parametre

Evo jedan od proračuna kojemu sam najbliži:

INPUT TORQUE 4.9 HP/100
PROG.1 FOR SHAFT DRIVE BOAT
OUTPUT TORQUE 12.2 HP/100
TOTAL LADEN WEIGHT Tons 3.5
POWER/WEIGHT RATIO 50.0 HP/TON
WATERLINE LENGTH Met. 6.7
MONO/CAT M
NUMBER OF ENGINES 1
HORSEPOWER 175
ENGINE R.P.M. 3600
GEAR REDN RATIO 2.5 :1
PROP DIAMETER X PITCH 19.0 X 22.0’’’
STYLE 3-BLADE E/SKEEWED
SPEED kts 19.9 KN
MATERIAL NIBRAL
BLADE AREA RATIO 65 %
MAX PROP DIAMETER ins 19.0
BLADE LOADING 86 %
B.A.R. REQUIRED 65
EFFICIENCY 60 %
SLIP 22 %
SHAFT DIAMETER mm. 40.00
SHAFT MATERIAL AISI 630 STAINLESS T-MET
MAX BEARING SPACING 1.90 Met.
DIESEL CONSUMPTION 0.52 NM/Lit
PROP THRUST 770 Kilos
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Bigi » 07. 01. 2011. (17:00)

javim ti se sutra ovi moji su zatvorili a ja san na godisnjem pa neman sve kod sebe
Bigi
New Entry

PostPostao/la Jenny » 07. 01. 2011. (18:58)

evo kome treba preporučene dimenzije oko propele
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la madi » 07. 01. 2011. (19:16)

Bigi je napisao/la:javim ti se sutra ovi moji su zatvorili a ja san na godisnjem pa neman sve kod sebe

:thumbup:

Jenny, od koristi je slika, ja sam je "zavrtio" na nekoliko tema ... :wave:
madi
Old Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 08. 01. 2011. (10:42)

Jenny je napisao/la:evo kome treba preporučene dimenzije oko propele

Dobra slika :thumbup:
E ,D i C kod mog motora malo šetaju,ovisno voziš li naprid ili nazad....... :lol:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 08. 01. 2011. (10:52)

Na 80-tak cm dugačkoj osovini (sa unutarnje strane barke) kolika je preporučena dužina statvena cijevi.

Koji prozvođač ima 18-20cm dugačku bukolu?
madi
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 08. 01. 2011. (15:38)

madi je napisao/la:Na 80-tak cm dugačkoj osovini (sa unutarnje strane barke) kolika je preporučena dužina statvena cijevi.

Koji prozvođač ima 18-20cm dugačku bukolu?

Jedina mogucnost da ti netko napravi od inoxa. Nema te duzine na trzistu bar za promjere osovine 30 do 40 mm
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 08. 01. 2011. (15:42)

Jenny je napisao/la:evo kome treba preporučene dimenzije oko propele

Odlicno. Ima samo nekih izutetaka kada su obliki dna drukciji (polu sapnica, V profil dna, ravno dno) oblik i debljina kolombe, nosaca kormila (debljina, oblik, ) i polozaj lista kormila ( u centru vrtnje kod jednog motora i van centra kod twin instalacije)
Ali je informacija potpuno tocna i vazi za vecinu aplokacija.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Bigi » 08. 01. 2011. (16:49)

madi onaj proračun je dobar smo sto 19 in propeler ti je na knap ima 9 posto ostupanja između broda i njega (racunato da ti osovina bude točno u centro)
sto se tice bukule nazovi ovaj broj 0915434738 jure, imaju novi tip bukula , ja mislim spanjolske ne vataj me za ric , vidi pa ce ti objasnit
reci mi koji bi propeler uzimao
e i po mojoj preporuci DAR 85 posto jer ima dosta konja i jaku kopču, ali može i 79 posto
Bigi
New Entry

PostPostao/la madi » 08. 01. 2011. (18:08)

Bigi je napisao/la:madi onaj proračun je dobar smo sto 19 in propeler ti je na knap ima 9 posto ostupanja između broda i njega (racunato da ti osovina bude točno u centro)
sto se tice bukule nazovi ovaj broj 0915434738 jure, imaju novi tip bukula , ja mislim spanjolske ne vataj me za ric , vidi pa ce ti objasnit
reci mi koji bi propeler uzimao
e i po mojoj preporuci DAR 85 posto jer ima dosta konja i jaku kopču, ali može i 79 posto

Bigi, :thumbup: .

Tacek je imao "debelo" svoje prstiće u promjeni omjera kopče i odabiru propele. :thumbup:

Propelu, kao i cjelokupni osovinski vod, još nisam uzeo, skupio sam par ponuda i do polovice veljače ću neku odabrati (tijekom ožujka treba to sve pobacati u barku).

Kao što sam prije rekao i pitao, dali je "zločesto" spustiti se i izaći niže kroz trup sa osovinskim vodom od preporučenih 34cm od kolumbe?

Imali potrebe ići sa dužom bukolom?
madi
Old Senior Member

PostPostao/la Jenny » 08. 01. 2011. (19:09)

madi izlaz osovine radiš prema više kriterija, preporučeni nagib motora, mogučnosti pomicanja motora za dobivanje tog nagiba znači prema naprijed ili spuštanje niže, a onda veličine propele i smještanja u okvire dimenzija s slike koju sam stavia ranije, znači izlaz ti ne mora bit na 34 cm od kolumbe nego di tebi paše samo moraju biti zadovoljeni svi nabrojani kriteriji, a osnovno je da definiraš največi moguči nagib motora odnosno kut osovine preko kojeg nesmiš iči pa onda štimaš i još napomena šta je kut osovine manji to je bolje.
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la tacek » 09. 01. 2011. (10:19)

Evo jedan dio o propelerima koji sam vec napisao dok su grickalice na stolu :clap:
Madi, vidim da je problem u prostoru ili nagibu propelera. Tu moze rjesiti problem t.zv. rake propelera. Pokusavao sam jednostavnim objasnjenjima svu problematiku napraviti jednostavnu. Nadam da mi uspjeva.

Rake propelera

Za nas jedna nerazumljiva engleska riječ. U istini je jedna od osnovnih karakteristika propelera koju rijetko upotrebljavamo a donosi nam dosta vidljivih prednosti. Rake znači nagib krila propelera naprijed i natrag ako propeller gledamo sa strane. Na propeleru bez rake nagiba lopatice su sa svojim vrhom centrirane u istoj ravnini sa sredinom nasadnog dijela propelera (hub). U koliko je u pitanju pozitivni rake lopatice su nagnute natrag a kod negativnog rakea naprijed u smjeru vožnje. Pozitivni rake nudi nam podosta prednosti. Vjerovatno ste taj fenomen ili rake propelere primjetili na vanbrodskim i Z-pogonima koji imaju pozitivni rake jer su zbog velikih brzina okretanja osjetljivi na kavitiranje i ventiliranje. Nagib prema natrag (prema krmi) omogućava da je efektivni promjer propelera manji a omogućava i trimanje propelera na način, da taj nikada ne radi previše blizu površine vode i na taj način onemogučava ventilaciju propelera. Ventilaciju sprijećava i smanjenje podtlaka koji se stvara ispred propelera sa pozitivnim rakeom. Ventilacija je proces kdje podtlak koji stvara propeler ispred sebe( na strani motora) vuče zrak sa površine vode u obliku trube u podtlaćeni dio mlaza vode koji se stvara ispred propelera. Možemo si misliti da je ventilacija neželjen proces jer propeler djelimično djeluje u vrtlogu zraka pa gubi time na efektu i iskorištenju. Propeler je stvoren da djeluje nesmetano u puno tvrđoj vodi za koju je i projektiran a ne u zraku ili mješavini vode i zraka. Pozitivni rake pozitivno djeluje i na brzo dizanje pramca plovila iz vode a to nam je kod gliserskih plovila jako važno jer je za brzo izglisiranje taj efekat vrlo poželjan. Obrnuto negativni rake utjeće, da se previše dignuti pramac izravna. Rake na taj način obavlja dio posla koji inače obavljaju trim ploče ili trimanje pogonske noge vanbrodskog ili Z-pogona. Ali na puno bolji i ‘pametniji’ način bez gubitaka potrebne snage motora. Sa trim pločama naime gubimo dio energije a kod propelera sa rakeom sva se energija motora pretvori u brzninu.
Na instalacijama sa unutarnjim motorom možemo koristiti pozitivan rake tamo kdje se na stražnjem dijelu dno plovila diže prema krmi (što je više ili manje uobičajeno). Time i dobivamo na većem promjeru propelera, koji je obično determiniran sa udaljenosću između osovine i dnom plovila a i na smanjenju obodne brzine propelera, koja koristi smanjenoj mogućnosti kavitacije. Što veći je rake to veči propeler možemo namjestiti u definiran razmak izmedju osovine i dna plovila. Rake ima dobre a i loše osobine : visok pozitivni rake omogućava bolje iskorištenje u vožnji naprijed pored ostalih več opisanih dobrih strana a ima puno manji efekat u vožnji natrag a to bi značilo manje manevarske sposobnosti plovila Znači treba taj podatak uzeti u obazir odabirom rake propelera jer moramo več u početku znati šta od plovila zahtjevamo ili šta nam je važnije ili če nam dobro sluziti u korištenju plovila.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Kapo » 09. 01. 2011. (13:33)

tacek je napisao/la:Evo jedan dio o propelerima koji sam vec napisao dok su grickalice na stolu :clap:
Madi, vidim da je problem u prostoru ili nagibu propelera. Tu moze rjesiti problem t.zv. rake propelera. Pokusavao sam jednostavnim objasnjenjima svu problematiku napraviti jednostavnu. Nadam da mi uspjeva.

Rake propelera

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la škampar » 09. 01. 2011. (16:23)

Tacek dali znaš možda razliku cijene i mogućnosti nabave npr(klasićnu Radiće 3kraku propelu naspram Rake)?
škampar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: elan 22 fl

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.