IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la stana » 19. 06. 2012. (20:45)

Lady M je napisao/la:Ma tu su oni negdje , samo se neće javit mamu im j...m :D - šalim se
na motoru se temperatura nikad nije digla preko 80 , što se tiće vode u motoru - još je originalni antifriz
od prvog dana unutra , nikad ništa nije ispuštano iz njega , a da li je moguće da turbina jednostavno "crkne"
neki mi čak govore da su možda zbog stare nafte i dizne malo zaćepljene i da bi bilo dobro stavit neki aditiv u gorivo
za pročišćenje dizni i da je onaj od INE na pumpama jako dobar , pa me zanima vaše mišljenje i o tome ?
i da li možda nekom eventualnom korekcijom propele nešto dobio ?

ja u rezervar 50 lit stavio taj inin aditiv računajući da se malo dizne ošiste ipak sam odradio 700 sati u 2 godine i mogu ti reći da mi se čini ok ... kao prvo motor radi mirnije u leru i čini mi se da se buka malo smanjila ... eto toliko neznam jesam ti pomogao ali prije svake sezone ću ponoviti,piše na bocunu svakih 5000 km .
Sve sam to radio jer sam izgubio okretaje i motor mi se malo više nego inače grijao,e sad pazi razlog u mene je bio taj što mi se od panulavanja ispušno koljeno napunilo gareži i more nije moglo kvalitetno hladiti rashladnik izgubio sam 300 okretaja . Sve lipo rastavio očistio stavio aditiv i to je to sve je sad ok
stana
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

PostPostao/la tacek » 04. 07. 2012. (07:20)

dimulius je napisao/la:
tacek je napisao/la:ja mogu samo reci da ako vec uzimas uzmi Michigan PL485 iz NiBrala.
.taj propeler daje bar dvije milje vise od serije GL.

Tacek, evo malo gledam ovaj PL485

Manufactured to ISO Class I.
Built in NiBrAl.
DAR = 85%.
Typical vessel speeds 18 – 32 knots

Dok recimo za GL 473 stoji 14-28 cvorova, a za GL 469 12-24.

Zasto je za poludeplasmance bolji izbor PL485 od GL473 ili GL469?

Koja bi bila optimalna za voznju brzinom od 16-18 cvorova?

Gold line i Power line razlikuju se po efikasnosti. Power Line (PL) propeleri obicno i kod zadanih brzina imaju uvjek koju milju vise u krajnoj brzini. Skuplji su ali ako je u pitanju brzina kupnja se isplati. Zore ima nesto od toga na zalihi koliko cujem.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 04. 07. 2012. (07:24)

stana je napisao/la:
Lady M je napisao/la:Ma tu su oni negdje , samo se neće javit mamu im j...m :D - šalim se
na motoru se temperatura nikad nije digla preko 80 , što se tiće vode u motoru - još je originalni antifriz
od prvog dana unutra , nikad ništa nije ispuštano iz njega , a da li je moguće da turbina jednostavno "crkne"
neki mi čak govore da su možda zbog stare nafte i dizne malo zaćepljene i da bi bilo dobro stavit neki aditiv u gorivo
za pročišćenje dizni i da je onaj od INE na pumpama jako dobar , pa me zanima vaše mišljenje i o tome ?
i da li možda nekom eventualnom korekcijom propele nešto dobio ?

ja u rezervar 50 lit stavio taj inin aditiv računajući da se malo dizne ošiste ipak sam odradio 700 sati u 2 godine i mogu ti reći da mi se čini ok ... kao prvo motor radi mirnije u leru i čini mi se da se buka malo smanjila ... eto toliko neznam jesam ti pomogao ali prije svake sezone ću ponoviti,piše na bocunu svakih 5000 km .
Sve sam to radio jer sam izgubio okretaje i motor mi se malo više nego inače grijao,e sad pazi razlog u mene je bio taj što mi se od panulavanja ispušno koljeno napunilo gareži i more nije moglo kvalitetno hladiti rashladnik izgubio sam 300 okretaja . Sve lipo rastavio očistio stavio aditiv i to je to sve je sad ok

Hvala na informaciji. Ocito forum moze pomoci sa dobrim savjetima. Nadam se da ima slicnih slucajeva.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 09. 08. 2012. (18:30)

svi plove, svi zadovoljni....
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Trogiranin » 10. 08. 2012. (09:55)

Svi, ali ja ću ipak onu trokraku 17x12 morat još malo smanjit na 17x11 ! :wave: :thumbup:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la kalafat » 10. 08. 2012. (11:58)

Ol je Jere sta novo proračuna ?? :lol:
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la tacek » 10. 08. 2012. (18:31)

bolje colu manja nego colu prevelika :thumbup:
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la open510 » 28. 08. 2012. (14:39)

tacek je napisao/la:
dimulius je napisao/la:
tacek je napisao/la:ja mogu samo reci da ako vec uzimas uzmi Michigan PL485 iz NiBrala.
.taj propeler daje bar dvije milje vise od serije GL.

Tacek, evo malo gledam ovaj PL485

Manufactured to ISO Class I.
Built in NiBrAl.
DAR = 85%.
Typical vessel speeds 18 – 32 knots

Dok recimo za GL 473 stoji 14-28 cvorova, a za GL 469 12-24.

Zasto je za poludeplasmance bolji izbor PL485 od GL473 ili GL469?

Koja bi bila optimalna za voznju brzinom od 16-18 cvorova?

Gold line i Power line razlikuju se po efikasnosti. Power Line (PL) propeleri obicno i kod zadanih brzina imaju uvjek koju milju vise u krajnoj brzini. Skuplji su ali ako je u pitanju brzina kupnja se isplati. Zore ima nesto od toga na zalihi koliko cujem.

Evo da se i ja ubacim u temu, obzirom da planiram naručit Betinu 700 sa VM MR 704 LX (230ks). Rekli su mi da na to ide Michigan propeler sa 4 kraka, nisam siguran koji točno i koje veličine/koraka. Vidim da se ovdje raspravlja o sličnom pa da pitam koji bi točno propeler odgovarao na ovakav brod, mislim da mogu naručit bilo koji. Max brzina mi nije najbitnija već putna od 17-20 čvorova i minimalna potrošnja (na toj brzini, ne na minimumu :) ). Očekujem uglavnom plovidbu sa punim tankovima vode i goriva (ukupno oko 350-400L) i cca 3 osobe, brod ima oko 2.7 tona.
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la zore70 » 28. 08. 2012. (17:32)

open510 je napisao/la:Evo da se i ja ubacim u temu, obzirom da planiram naručit Betinu 700 sa VM MR 704 LX (230ks). Rekli su mi da na to ide Michigan propeler sa 4 kraka, nisam siguran koji točno i koje veličine/koraka.

Ako misliš u taj brod stavit taj motor ond nemaš potrebe za istraživanjima...ekipa koja prodaje te motore prodaje i Michigan propelere i znaju šta na tu kombinaciju ide.. ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la tacek » 03. 09. 2012. (07:43)

zore70 je napisao/la:
open510 je napisao/la:Evo da se i ja ubacim u temu, obzirom da planiram naručit Betinu 700 sa VM MR 704 LX (230ks). Rekli su mi da na to ide Michigan propeler sa 4 kraka, nisam siguran koji točno i koje veličine/koraka.

Ako misliš u taj brod stavit taj motor ond nemaš potrebe za istraživanjima...ekipa koja prodaje te motore prodaje i Michigan propelere i znaju šta na tu kombinaciju ide.. ;)

Tu mislim da si ti kralj znalaca. Pa ako nisu ugradio vec 100 takvih motora ili asistirao kod ugradnje - ko bi vise snao o tom motoru i propeli onda ??...
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la zore70 » 03. 09. 2012. (09:52)

E moj Tacek...nije se lako borit sa "stručnjacima" sa klupice uz rivu...
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la open510 » 04. 09. 2012. (07:47)

zore70 je napisao/la:

OK, hvala. Brod dolazi do Splita (tj. Šolte) tek dogodine, ali cut cemo se sigurno još (barem za servis) :D
Kopča je Technodrive 485, svi potrebni filteri su također u narudžbi... ako ima još nešto na šta misliš da tribam obratit paznju kod/do isporuke, viči :o
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la tacek » 14. 09. 2012. (07:29)

zore70 je napisao/la:E moj Tacek...nije se lako borit sa "stručnjacima" sa klupice uz rivu...

ko hoce slusati....more...a ni ne mora...
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 15. 09. 2012. (16:23)

Ove godine prestali ste brinuti o brodovima ocito?? Dolazi jesen a upita nema i nema. Bit ce da svi cekaju proljece... i da kriza ode kako je dosla...
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la luka » 26. 10. 2012. (12:46)

Boga dragog, Jadran ce presuti dok pojedinci shvate da se za optimalnu properu bira(usvaj) motor, a ne za motor propela.
U ovoj temi pojedini nijesu savladali abecedu, a pisu romane.
Kad budu znali da objasne sebi osnovni dijagram zajednickog rada motor-propelera, i kako da izracunaju i nacrtaju ovakv dijagram za optimalnu propelu i motor, odrede radnu tacku .... onda ce znat kakva im propela i motor trebaju, a ne rekla cula kazala.
A da ne pricam sto je kavitacija, kako se racuna kavitaciski broj - odnosno odnos povrsina Ae/A0 (a ne "pokrivenost") iznad kojeg nece doci do kavitacije ....

slika

slika

ili iz dijagra Kt-Kq-J odrediti optimalni propeler

dijagram pada hidrodinamickih karktristika odrdjene setije propela pri odredjenom kavitacionom broju
slika

slika

prognozni dijagram
slika

Promjena efikasnosti propelera u zavisnosti od koraka i broja obrtaja
slika
luka
Meštar kalafat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.