Kopča TM 345A i ... SAE30 ili 15W40 ... ?

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Kopča TM 345A i ... SAE30 ili 15W40 ... ?

PostPostao/la josey » 06. 06. 2025. (10:06)

da ne pišemo u 100 tema,

Rab je napisao/la:Da malo aktualiziram temu. Imam problem da između 850 i 1000 o/min kopča, melje drobi, lupa, klopara kao da će se raspasti, a radi se o novoj kombinaciji Craftsman 4.80 i kopča TM345 2,47:1. Nakon 1000 o/min sve je mirno i bez vibracija. Motor instaliran i centriran po pravilima struke, na motoru je R&D damper ploča "lamela" 42AN151 koja ima gumene umetke, nema federa i za očekivati je bilo da će to mekano raditi ali nije tako. Dodatno kopča kod uključivanja udari uz jaki trzaj, u kopči je SAE 30 ulje prema preporuci s ovog foruma. Kopča kad se odvoji osovina mirno radi, prodavač je pregledao i ustanovio da je kopca ispravna a da damper ne ulazi u garanciju. Imam svakakvih prijedloga, umetnuti elastičnu spojku tipa Bullflex ili GyroFlex, između kopče i osovine dok drugi kažu da to za ovaj problem neće pomoći, da jedino može pomoći Centaflex damper "lamela" dual stage i to nije 100% garancija da će problem nestati. Kako se radi o dosta velikoj investiciji za oba komada cca 1300€ ne kupuje mi se sva moguća "dodatna oprema" bez ikakve garancije, a opet ovako voziti razbiti ću kopču.

prvo sto sam ti napisao je da ako ti tako jako udari kad ukopcavas da je torzioni ublazivac.
dalje su bili nosaci pa je nov motor, pa jel visok ler, pa ... vrtimo se u krug

ako to mislis rjesiti, morat ces mjenjat torzioni, ali, eh, ali, kod mene na drvenjaci je isti simptom, kad ukopcas cuje se udarac, i osjeti se trzaj.
torzioni sam ti slikao kako izgleda.

na francuzu, ukopcam i niti cujem niti osjetim da sam ukopcao.
razlika novi motor vs 20 god star motor (na 20 god starom motoru se nista ne cuje)

neznam vise sta bi ti pametno rekao, znam da je frustrirajuce jer si kupio novi motor i ni u snovima nisi mislio da ces imat ove probleme, al to je tako.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

Re: Kopča TM 345A i ... SAE30 ili 15W40 ... ?

PostPostao/la Rab » 06. 06. 2025. (17:10)

Idem u tom pravcu, mijenjam torzioni R&D 42AN151 koji je došao sa motorom, za Centaflex DS 22, SAE6.5 DT20/40 26 zubi. To je dual stage torzioni koji u SCAM- a ima ludu cijenu cca 900€, pa tražim dalje. Evo dodatne glupe investicije mijenjam novi torzioni za noviji, ali se ovako ne može voziti. Pokušavam usporediti da li su ova 2 torziona ublaživača po nekom standardu direktna zamjena da ne moram skidati i tokariti zamašnjak, ako neko može pomoći......, vidim da im je vanjski promjer isti 215,9 mm, 6 rupa, 26 zuba.

https://e-rubber.eu/product/centaflex-d ... 61470-000/

Ovo je model koji bi trebao biti direktna zamjena
Rab
New Entry

Tip plovila: Saga 27

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.