vanbrodski vs unutarbrodski motori

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: vanbrodski vs unutarbrodski motori

PostPostao/la chomli » 22. 10. 2023. (14:21)

Gle pretjeruješ sa šešulom. Moj stari ocqueteau PD je imao još dublju kobilicu od mf695, pa nije to ne znam kolika razlika što se tiče ljuljanja u odnosu na sadašnjeg qs650.
Što se tiče debljine plastike to opet ovisi o modelu...

Inače taj stari mf695 ima super krmu al na uštrb kabine koja ima užasan raspored. To je meni bio jedan od razloga zašto ga nisam ni gledao. Dakle uvijek je neki kompromis i što kome odgovara ili ne odgovara.
chomli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la SEA » 22. 10. 2023. (15:27)

chomli je napisao/la:Gle pretjeruješ sa šešulom. Moj stari ocqueteau PD je imao još dublju kobilicu od mf695, pa nije to ne znam kolika razlika što se tiče ljuljanja u odnosu na sadašnjeg qs650.
Što se tiče debljine plastike to opet ovisi o modelu...

Inače taj stari mf695 ima super krmu al na uštrb kabine koja ima užasan raspored. To je meni bio jedan od razloga zašto ga nisam ni gledao. Dakle uvijek je neki kompromis i što kome odgovara ili ne odgovara.

sve ovisi sto zelis ,kabina ljeti je za leci
trebam krmu i platformu a tu je MF695 UM kralj u klasi
wc mu je normalni imas dva lezaja ,kabina je za lec ljeti

svi brodovi u toj klasi su cucavi i kompromis

sad imam gliser dno prije sam imao pd i vozio sam 8-10nm ,sad to nemogu ako ima vala jer me valja dok god nisam dao gasa i brod tad vozi more a ne more njega a ima broda poprilicno

naravno da su sve to moja zapazanja i iskustva ,mozda neko ima drugacija
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la kala » 22. 10. 2023. (20:23)

chomli je napisao/la:Frend koji je imao grašu 20 a sad leidi 660 (Dimulius ga zna i isto je forumaš) tvrdi da mu se leidi 660 puno bolje ponaša na moru i bolje siče valove od graše.
Također autor teme traži brod od 6.5-7m i za mene osobno su tu VB bolja opcija. I to sam obrazložio. A kad neko počne palamuditi da je svima UM najbolja opcija, taj za mene uopće nije relevantan.

Inače ja sam spomenuo jedan od najčešćih problema s neredovitim korištenjem dizel UM.

Napisao sam za isti brod razliku između unutarnjeg i vanjskog . Što se tiče mene imam vb jer mi odgovara za način korištenja . A razliku između Graše i Leidi ne znam jer nisam imao ni vozio ili bio na Graši . Leidi 600/660 je odlična za provom u val , val po krmi , odnosno tri kvarta krme , pa i ne baš ,najblaže rečeno :thumbup:

Autor teme ima slatke brige trenutno, kasnije će imati samo brige :D
kala
Member

Tip plovila: Elan 435f,Suzuki 20

PostPostao/la dimulius » 23. 10. 2023. (07:41)

ja nisan proba Leidi, ali Graso je odlican bez obzira odakle dolazi val. Krma, po krme, nikakav problem :D
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la beba » 24. 10. 2023. (21:14)

Ja sam uvik za unutarnji jer su puno jednostavniji za odrzavanje(impeler,ulje,cink) i to je manje vise to. VB ima puno struje,klapne,sve je minijaturno i danas
bez dijagnostike nemozes nista. Plus izmjena ulja i impelera iskljucivo kad je barka vanka jer sve priko deset ks je zajebano dizat sa barke(otkačit komande).
Vecina smatra da je vb jednostavniji i samim time jeftiniji ali unutarnji koji ima razvod priko zupčanika je vjecan. I sami nikad nebi uzeli vb star 30 godina a unutarnji
ce mnogi kupit jer ih se i tad isplati popravljat.
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la josey » 25. 10. 2023. (06:20)

evo, da ti nebi proturjecio, oko odrzavanja, cjene, gabarita, molit cu te da sad za to sto si napisao navedes argumente al samo u vidu koji unutarnji motor si usporedjivao sa kojim vanbrodskim?

btw dijagnostika ti za nista ne treba ako znas sto radis, a ako neznas onda ti sve dijagnostike ovog svjeta nece pomoc.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la SEA » 25. 10. 2023. (14:39)

josey je napisao/la:evo, da ti nebi proturjecio, oko odrzavanja, cjene, gabarita, molit cu te da sad za to sto si napisao navedes argumente al samo u vidu koji unutarnji motor si usporedjivao sa kojim vanbrodskim?

btw dijagnostika ti za nista ne treba ako znas sto radis, a ako neznas onda ti sve dijagnostike ovog svjeta nece pomoc.

za diesel motore cc 100-150hp mahom se moze cijeli servis program naci iz auto industrije i kamionska ulja ,tako da je servis zbilja gratis
drugo diesel motori traju +20g dok penta i nece bas tako biti dobra poslje + 2000 radnih sati ,more ipak izjede legure
tu su diesel motori bolji

ima nas ,gdje sam i ja ,koji vole cadzu zaprasivaca i neka ima okretnog momenta ,a samim tim i vrstu PD ili D broda

svi novi motori su efi osjetljivi na gorivo i sprice gdje trebas alat ,dijagnostiku za raditi,dok klasicni TD sam skines sprice i u boshiste da ih razradi ili mjenja elemente

opet novi TD su CR gdje zna biti belaja i iznenadzenja i opet trebas servis nekoga s online pristupom

sve je stvar izbora ko sto voli...
sigurno i koji brod imas
SEA
Senior Member

PostPostao/la josey » 25. 10. 2023. (17:50)

ja san se referira na ono da je lakse a i jeftinije napravit servis na dizelu.
meni iskreno nije.
daleko je komodnije radit servis sa nogu.
brod lipo na kraju
skines kapu i drljaš. ne triba se zavlacit u strojrnicu, visit na glavu naopako itd.
a cjena ulja... ha, mozes kupovat ulje i za vanbrodske motore u tokicu pa ce cjena ulja bit kikirki :)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 25. 10. 2023. (18:13)

Kako sa nogu bez da visis zamjenis impeler?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la SEA » 25. 10. 2023. (19:41)

josey je napisao/la:ja san se referira na ono da je lakse a i jeftinije napravit servis na dizelu.
meni iskreno nije.
brod lipo na kraju
skines kapu i drljaš. ne triba se zavlacit u strojrnicu, visit na glavu naopako itd.
a cjena ulja... ha, mozes kupovat ulje i za vanbrodske motore u tokicu pa ce cjena ulja bit kikirki :)

ako gledas mene ,pokora je na motorima raditi, na 4lha yanmarima samo jednu stranu imam dobavljivu kako tako,a za ostalo izadzem svaki put kriv
svaki mestar me poljubi i zahvali se za bilo koje novc eza raditi na motorima

opet ima ta ljubav na prvi pogled prema diesel tehnologiji

benzinci su za mene samo za auta i to do 1200cm3 i to mala auta a sve povise diesel

inace da tokic i intercars ,ja slabo znam terminologiju zamjenskih djelova za pente tako da bjezim od novih spoznaja :Suprise7:
SEA
Senior Member

PostPostao/la josey » 25. 10. 2023. (19:48)

2 perola
impeler?
jos lakse
metnes lipo stolicu i prominis impeler sideci, dok na unitarnjem za prominit impeler il klečiš, il visis naopako

2SEA
znam ja jako dobro kako je to, nisan meštar, odrzavam samo svoje, al redovni servis na unutarnjem je seks samo takav.

a niko ne prica o minjanju bukula, vanjska/ unutarnja, centeiranju motora, curenju ako redovno ne minjas “volvo” bukulu itd, moglo bi se jos poprilicno tiga nabrojit.

unutarnji motor ima svoje prednosti, al da je sveta krava nije.
odrzavanje je daleko lakse na vanjskom, kao i svi popratni radovi.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 25. 10. 2023. (20:14)

Kamo stolicu u more?
Ja lezim na krevetu dok mjenjam impeler... volvo kad sam naucio, sad bih i na moru mjenjao.. bukolu sam na svakoj barki jednom u 10god zamjenio, centrirao motor jednom na primorki
Da ne govorimo o ulju saonspojis cijev na kantu 2min..
A potrebno znanje recimo da nikad na vb nisam promjeniobimpeler nego samo gledaobpa ibkako se bore s polugama za vratit nogu na mjesto... frend za godisnji servis na etecu plati kao ja za 5godina sa zupcastim
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 25. 10. 2023. (20:25)

perola vuces me za jezik,
al bicu pristojan, necu te podbost - zasad.

amo dalje
zasto bi impeler minja u moru?

napisa san
izvadis brod, i napravis servis na motoru sa nogu, bez uvlacenja, zavlacenja u strojarnicu, a isto tako i metnes stolicu iza krme i prominis impeler.
dije problem ?

u tome sta pise da se impeler minja na 200uri, a niko ga ne minja prije 400?

jel ima jos neki problem?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 25. 10. 2023. (21:23)

Priznajem kako sad servis na motoru radim iskljucivo na moru uopce nisam pomislio na servis na suhom.. na primorki jesam radio vecinom na suhom ali vise mi se svidja na moru bar mi ne treba nitko vodu otvarat
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ivan83 » 26. 10. 2023. (22:52)

SEA je napisao/la:
josey je napisao/la:ja san se referira na ono da je lakse a i jeftinije napravit servis na dizelu.
meni iskreno nije.
brod lipo na kraju

ako gledas mene ,pokora je na motorima raditi, na 4lha yanmarima samo jednu stranu imam dobavljivu kako tako,a za ostalo izadzem svaki put kriv
svaki mestar me poljubi i zahvali se za bilo koje novc eza raditi na motorima

opet ima ta ljubav na prvi pogled prema diesel tehnologiji

benzinci su za mene samo za auta i to do 1200cm3 i to mala auta a sve povise diesel

inace da tokic i intercars ,ja slabo znam terminologiju zamjenskih djelova za pente tako da bjezim od novih spoznaja :Suprise7:

Ovisi od broda do broda, meni je u antaresu 805 4lh unutra ima toliko mista oko njega udes doli mozes ici okolo motora doslovno svaki dio motora dostupan
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Shile i 4 gostiju.