Ručna pumpa za ispumpavanje ulja

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Ručna pumpa za ispumpavanje ulja

PostPostao/la perkins27 » 08. 12. 2012. (17:20)

Cogi potpisujem! Takvu pumpu sa brtvon od koze san ima u brodu duuugo vrimena, a radila je prilicno jer sa mora minjat ulje svakih 50 sati, a vozilo se...
Onda je jedan dan nisan nasa u brodu...
Onda san nasa veterinarsku spricu-inekciju- mislin da je sluzila za umjetnu oplodnju krava ili sl., lipa kromova od jedno 3 i po deca, navuka na nju gumu i kroz sondu od ulja peglaj. Posli san stavija jos duzu gumu i moga san dobavit svaki kantun u karteru. Jedino sta si je mora drzat s obe ruke, ali je bila odlicna, jos je u drvenome brodu.
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la zaratino81 » 31. 01. 2013. (21:48)

one plastične su ok, uz više adaptera tj. cijevčica dade se izvuć ulje iz svakog kartera, čak san i sebi iz auta vadija ulje tako bez kapi prolivene vani.
zaratino81
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Drvena pasara 6,5 m VM 6 kW

PostPostao/la solozabal » 04. 02. 2013. (17:37)

evo nisam se javlja na ovoj temi odavna pumpu sam kupija onu metalnu i stavija pleteno crivo na nju probusija cep i to je to
evo ovako to izgleda.
slika
jos joj nisan napravija nosace ali bit ce i to skoro.. :thumbup:
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la solozabal » 05. 02. 2013. (08:56)

evo sinoc san nesto nabrzinu sklepa al obicno to onda tako i ostane za stalno :lol:
slika
solozabal
Member

PostPostao/la tramontana » 06. 02. 2013. (21:27)

Fino :thumbup: .

Imaš li sliku kako si to na čep spojio? Uđe li kolika količina ulja u tu cijev (mislim, nemam pojma je li dok motor radi ulje u karteru pod tlakom, pa ga tjera u ovu pumpu :? )?
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la som » 06. 02. 2013. (22:30)

Čep. Čep. Čep. Pumpa ima čeeeeeep..Majko moja koliko filozofije oko jednostavne pumpe.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la pagus » 06. 02. 2013. (23:12)

Uzmeš čep od kartera, odneseš kod meštra koji radi hidrauliku, on ti u čepu izbuši rupu, nareže navoj i montira crijevo. Drugu stranu montiraš na pumpu i prst u uvo :thumbup:

slika

U karteru ti nema tlaka, ako ne vjeruješ otvori čep za dolijevanje ulja dok ti motor radi, pa ćeš vidit.
Nemaš brige što se pumpe tiče.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la solozabal » 07. 02. 2013. (10:08)

eto lipo ti je pagus opisa kako i sta nije ovo atomska fizika nemoj komplicirat :wave:
a sliku cu ti stavit popodne kad dođen s posla :thumbup:
solozabal
Member

PostPostao/la tramontana » 07. 02. 2013. (13:36)

Some, pitao sam za čep kartera, o kojemu je solozabal pisao,a čepom pumpe se ti zabavljaj :thumbdown:

Pagus hvala :thumbup:
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la som » 07. 02. 2013. (18:10)

tramontana je napisao/la:Fino :thumbup: .

Imaš li sliku kako si to na čep spojio? Uđe li kolika količina ulja u tu cijev (mislim, nemam pojma je li dok motor radi ulje u karteru pod tlakom, pa ga tjera u ovu pumpu :? )?

Mislin neznam šta onda znaći ovo o tome koliko ulja ulazi u cijev i dal ga tjera u pumpu. To pitanje nema veze s time kako je spojeno na čep od kartera.Za tvoju info da znaš ti i ostali koji ne razumiju pumpa ima dvi spojnice: jedna se spaja na karter kroz koju se vadi ulje i ta je trajno spojena a ona druga gornja ima na sebi vidu koja služi ka čep. Makneš vidu i staviš gumu za izvadit staro ulje pa kad to obaviš vratiš vidu koja je ujedno i čep i nije te briga za tlak ulja u karteru.Tehnologija starija od motora.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la solozabal » 07. 02. 2013. (18:35)

Evo ka sta san i obeca slika čepa i spoja sa pletenim
crivom.
slika
Potpuno ista stvar ka u pagusa
solozabal
Member

PostPostao/la piškera » 21. 03. 2013. (14:35)

neli27 je napisao/la:To ti je vakumska pumpa ja je imam godinu dana,puno sam ulja izvukao koristim i za santine i za mjesta koja su nepristupačna,imaš ih u Motomarineru rijeci od 5lit.dođe 360kn imaš od 8lit i 10lit. šalju pouzečem.

Ja planiram kupiti takvu pumpu,malo sam se raspita,kažu da je dobra,ali ta me tvoja cijena malo buni,što nije oko 800-tinjak kuna,a i više !!??
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la Pape » 21. 03. 2013. (21:26)

som je napisao/la:
tramontana je napisao/la:Fino :thumbup: .

Mislin neznam šta onda znaći ovo o tome koliko ulja ulazi u cijev i dal ga tjera u pumpu. To pitanje nema veze s time kako je spojeno na čep od kartera.Za tvoju info da znaš ti i ostali koji ne razumiju pumpa ima dvi spojnice: jedna se spaja na karter kroz koju se vadi ulje i ta je trajno spojena a ona druga gornja ima na sebi vidu koja služi ka čep. Makneš vidu i staviš gumu za izvadit staro ulje pa kad to obaviš vratiš vidu koja je ujedno i čep i nije te briga za tlak ulja u karteru.Tehnologija starija od motora.

...pidu matejinu...ja neman čep na pumpi od uja za išekavanje, a sa gornje strane....šta ću sad muko moja.... :sick:

...a nego recite vi meni imate li kakovi čep na zavidavanje na šipci od uja...meni tu sve nešto labavo stoji, samo potegnem kažiprstom...

:wtf:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la zore70 » 25. 03. 2013. (19:58)

solozabal je napisao/la:Evo ka sta san i obeca slika čepa i spoja sa pletenim
crivom.
slika
Potpuno ista stvar ka u pagusa

E baš i nije isto ka u Pagusa..i to s astanovišta sigurnosti..mislija san mučat ali pošto si usuja lovu u generalku....šteta bi bilo...

Crivo koje ima Pagus je pravo crivo sa žičanim opletom unutar presjeka gume...kod tebe je stavljeno jeftino crijevo iz programa crijeva za dovode i povrate goriva iz doba druga Tita za tamiće,Dajceve i sl...tanko gumeno crijevo bez tekstilnog ojačanja- pletiva u sebi,sa vanskim opletom od tankih čeličnih žičica koje su samo jako tanko galvanizirane...iako izdaleka izgleda kada je inox..to je samo za cestovnu upotrebu iz nekih dalekih vemena,danas ga nema ni u jednom SAE standardu kvalitete za cestu a kamoli za more...
U uslovima soli,blizine kaljuže i sl..ta zaštita izvana brzo sagnjije,iskorodira oplet a onda ostaje skoro ništa od crijeva..ulje odeeee vani iz kartera i motor papa...zbog banalnog neznanja onoga ko ti ga je preporučija..i razlike od 30-tak kuna..dakle pripazi dok je na vrime ;)
Tj,lipo skini i neka ti meštar naštanca crijevo 2TE...znat će on ako je pravi šta je to..ako ne onda je..konobar..
E da,i lipo si ga usuka na ovoj slici gori..da ga još prije vrag odnese..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la zore70 » 25. 03. 2013. (20:15)

Pape je napisao/la:...pidu matejinu...ja neman čep na pumpi od uja za išekavanje, a sa gornje strane....šta ću sad muko moja.... :sick:

...a nego recite vi meni imate li kakovi čep na zavidavanje na šipci od uja...meni tu sve nešto labavo stoji, samo potegnem kažiprstom...

:wtf:

Tava i gotovo...

Drži prst dok voziš..

Zezu na stranu..danas mnogi motori rade sa pozitivnim tlakom u karteru,naročito brzohodni.....malim ali ga ima...imaju i kolektore uljnih para koji vraćaju kondenzirano ulje u karter,imaju o-ringove na šipki od ulja(Pape čitaj..)...ima ih još više u našim brodima koji su malo "ocvali" pa pušu kompresiju u karter..

Iz svih tih razloga uvik čep na pumpu jer s e može dogodit da tlak iz kartera podigne kuglicu-ventil u pumpi,naročito ako je pumpa nisko i onda dođe do curenja oila koje može bit i kobno..

Osim tog aspekta ima i ekološki...zašto bi ti nakon ispumpavanja ulja curilo na izlazu iz pumpe pod motor,makar i par kapi svaki put?

Pape...Sea Shepherd te prati :Other19:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.