Rezervar za dizelaša

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Rezervar za dizelaša

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (07:06)

Pošto u glavnom tanku nikad neće biti manje od polovice goriva a to je 30-40 lit teško da dnevni može povući zrak jer je u njemu uvijek 5 lit jer se kompletno nalazi ispod najniže razine glavnoga.Znači dnevni je pun do vrha i ne može povući zrak a povrat ionako ide u glavni tank,koliko se goriva vrati toliko se i ulije u dnevni
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (07:17)

Ne razumijem, pošto dnevni vuče iz velikog. Pa ako je čevjeku motor povukao zrak iz velikog, tako če po cjevi izlaza-iz velikog povremeno povuč zrak, to je jasno, je to mu je u stvari i problem. Ovaj zrak če it onda dalje po cjevi u malog i tamo ostat. Šta ja tvrdim je, da če se polako nakupljat zrak u malom. Ako motor radi i u dovodnoj cjevi je neki tlak, onda ovaj zrak iz malog neče moč nazad u velikog, nego če tamo ostat, dok ne gasimo motor ili če motor stat, dok se ne nakupi zraka u malom, do razine cjevi usisa nafte, koju uzima motor u dnevnom rezervaru. Dnevni uvijek povuče, šta mu glavni rezervar da, ako je to zrak, onda vuče zrak.
Mislim, da to nije najbolje rješenje.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (07:25)

Gašo mislim da ako je dnevni pun do vrha da ne može povući zrak kad nema kamo zrak ući,moje mišljenje zato i diskutiramo
franco
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (07:31)

Evo skice ,šta kažeš?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (08:00)

Ne radi se o motoru da povuče zrak, nego da če dnevni povuč zrak iz glavnog, pošto preko glavnog se povremeno povuče zrak, onda tek nakon nekog vremena če se dogodit, da če bit dnevni pun zraka i dobavna pumpa neče više povuč nafto, jest istina da ako je dnevni zapremnine 1L to če bit puno prije nego ako je 10L, ali u principu ti trebaš iz dnevnog odvajat zrak da če to radit kako treba. Jer ti motor stvara tlak u cjevi i nije to ista situacija, kao za slučaj da se motor gasi. Tako kako predlažeš, dnevni rezervar neče bit uvijek potpuno pun, malo razmisli, kakvi su uvjeti kad je na cjevi tlak, koji stvara pumpa goriva. Taj tlak je isti na usisu nafte u glavnom, pa tako i u čitavom dnevnom rezervaru, ko u svim cjevima, ove cjevi su sve pod tlakom i to je razlog, da zrak, ako se jednom nalazi u malom, neče moč izači, dok motor radi, kad ga gasiš onda da, ali samo ako je cjev velikog promjera. Zamisli, iz glavnog usisna cjev povuče zrak, pa onda samo slijedi zrak po toj cjevi, glavni(povuče zrak) -> ide po po cjevi -> dnevni, pa tu onda zrak ostaje. Motor če još vuč naftu dok se ovaj zrak ne razteže toliko, da izjednači tlak koji stvara dobavna pumpa motora. Pošto ti je zrak rastezljiv, kad se jednom nađe u cjevi, na usisu glavnog rezervara če tlak past na nulo, znači neče moči povuč nafto.
Pa možeš zamisliti dnevni tank, ko neko vrlo dugo obično, cjev za gorivo, da dobiješ tih 5L zapremnine, pa si predstavljaj da je ova tvoja zapremnina dnevni rezervar. Kad ti jednom povuče zrak u cjev, i ako na putu do motora zrak nisi nekako odvojio od nafte, on če jednom doč do motora.
Ali neznam dali smo se mi razumjeli, ja sam tebe pitao, za slučaj, da ovaj obstoječi usis iz glavnog, koji se sad koristi spojiš na dnevni, tako sam ja razumjeo iz tvog posta, da želiš upravo to.
To što ja predlažem, je da se napravi novi usis iz glavnog sa donje strane i ne koristi se obstoječi, pa napravi odušnik iz dnevnog ili da se napravi neka velika cjev, kao šti si ti predložio ali isto sa donje strane glavnog rezervara ali bez da se koristi stari usis glavnog rezervara, ako če cjev bit velikog promjera, oda če zrak moči it nazad prema glavnom i sve to stoji kako si zamislio.
Ali ako ovu debelo cjev spojiš preko normalnog usisa iz glavnog rezervara neče biti dobro. Jer u stvari to je isto, recimo ko da staviš neki separator goriva od zapremnine 5L na najdonju točku broda, ali kad če jednom u ovaj separator doči zrak, onda če motor stat, baš zbog toga što je zrak rastezljiv.
Nadam se, da sam bio razumljiv.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (08:10)

Gašo mislim da će morat napravit novi usis na dnu vel. tanka za dobavu goriva u dnevni a dnevni bi možda trebao imati dva ulaza tako da se zrak može kompenzirati kroz gornju cijev nazad u glavni tank Šta kažeš
franco
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 20. 01. 2009. (09:43)

još jedno rješenje; na tragu onog što imamo ajmo rezimirati;
imamo glavni tank i problem povlačenja zraka u dobavu motora. prema onom što ste rekli trebalo bi napravit mali dnevni tank od 10 litara cca i na njega spojiti još jedan mali poludnevni tank i nakon toga nema šanse da zrak dođe do motora.
zaključak: glavni tank-dnevni tank-poludnevni tank
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (09:45)

Franco, da to bi bilo OK, šta predlažeš.

Malo sam crtao:
Ako nemamo oduška u dnevnom rezervaru, šta se desi.
1. Dnevni rezervar je potpuno pun prije valjanja broda:
slika
2. Brod počne valjati, dnevni rezervar povuče zrak.
slika
2. Na usis glavnog rezarvara opet dođe nafta. Pošto su tlakovi takvi, zrak ne može izlaziti nazad u rezervar po usisnoj cjevi. To bi bilo jedino moguče ako bi cjev bila puno veča od cjevi za gorivo motora, ako su cjevi jednakog promjera, zrak ne može izlaziti. Ovo štopanje se može dogoditi čak prije, jer je zrak rastezljiv, pa če na usisu glavnog rezervara tlak polako bit jednak vanjskom+visinska razlika, što više zraka dođe u dnevni spremnik.
slika
3. Na kraju se desi, dok se tlakovi izjednače, vanjski + još dodatak koji svara razina nafte u glavnom rezervaru, pumpa ne može više raditi podlak, zato treba cjeli sistem odzračiti.
slika

Sve ove probleme izbjegnemo ako uradimo:
slika
samo treba pazit, da je cjev između dnevnog i glavnog rezervara nešto veča od one na motoru, pošto puma stvara veču razliku tlaka, nego visinska razlika između cjevi goriva u dnevnom i glavnom rezervaru. Protok između dnevnog i glavnog nesmije biti manji od protoka kojeg stvara pumpa.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (11:55)

Evo riješenja: Dakle dovod od glavnog do dnevnog min 25mm a moze i veća cijev, dok se odušak dnevnog tanka spaja t spojem sa oduškom glavnog tanka.Vazno je da ako je moguće izvesti dnevni tank bude cijeli ispod razine usisa glavnog tanka
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (12:18)

franco je napisao/la:Evo riješenja: Dakle dovod od glavnog do dnevnog min 25mm a moze i veća cijev, dok se odušak dnevnog tanka spaja t spojem sa oduškom glavnog tanka.Vazno je da ako je moguće izvesti dnevni tank bude cijeli ispod razine usisa glavnog tanka

:thumbup:
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 20. 01. 2009. (23:10)

Evo i mene ljudi od prijatelja koji se bavi inoxom. kemijali smo po dana . Bili do Profil inixa u splitu po lim i zavarili jedan mali tank 20x20x15 cm dakle 6 litara. Spajam ga sa dnevnim tankom cijevi promjera 20 mm jer sam na njemu u prvobitnoj verziji bio probio rupu na dnu i stvio kuglični inox ventil za škorlat eventualno nakupljenu vodu i šporkicu ali će mi ona sad super doć da preko nje punim dnevni slobodnim padom. Usis sa glavnog prebacujem na dnevni promjer cijevi 8 mm koja je koso odrizana i spuštena do dna dnevnog tanka. Usis glavnog tanka sa kojeg je motor do sada vukao gorivo blindiram, a odušak sa dnevnog ću spojiti na odušak glavnog sa jednim " Y " spojem promjera 16 mm kojeg sam pronašao u Danga u Splitu. Kad sve to posložim slijedi proba a i neka sličica ako sve bude šljakalo .Inače hvala svima na trudu i ovo je u biti ista stvar kao kod majstora Gaše sa njegove zadnje skice. POZDRAV SVIMA !
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Trogiranin » 20. 01. 2009. (23:13)

:thumbup: :thumbup: :wave: :wave: :clap: :clap: :thumbup:

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 20. 01. 2009. (23:59)

Eto,saš moć na podinu a neš krepat o straja oće stat po onom moru :mrgreen: :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Trogiranin » 21. 01. 2009. (00:02)

HE HE a danas je baš bilo lipo jugo za provat ali barka je u boksu.Danas se turpijalo i pod svitlom ! :crazy:

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 01. 02. 2009. (18:29)

ajde bogati trogirani pazi se , uvatit če te gripa pa sts onda :P
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.