TROLING VENTIL,kako radi,čemu služi..

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: TROLING VENTIL,kako radi,čemu služi..

PostPostao/la dimulius » 01. 03. 2012. (08:59)

zore70 je napisao/la:Kad je troling ventil ukljucen on omogucava kontolirano klizanje lamela radi smanjenja okretaja na izlaznom vratilu kopce...pritom se dio ulja iz protoka pumpe usmjerava na podmazivanje stova lamela da nebi doslo do ostecenja.

To san razumija, ali sta mu je veca muka - sporije ili brze?
Ili mu je skroz isto?
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Pape » 01. 03. 2012. (10:02)

...lamelama? ...pa logika, ako troling prouzrokuje klizanje lamela, onda ti je valjda jasno da tu lamele više pate nego u normalnom pogonu...više proklizaju na 0,5čv nego na 3,5čv...opet logika....samo opet ne razumin čemu to pitanje, i čemu služi....ne bi da ćeš ositit tu razliku u urima kad kopči dođe vrime da minjaš lamele....osin jasno ako nešto ne zajebeš.... :mrgreen:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la dimulius » 01. 03. 2012. (10:52)

Pape je napisao/la:...lamelama? ...pa logika, ako troling prouzrokuje klizanje lamela, onda ti je valjda jasno da tu lamele više pate nego u normalnom pogonu...više proklizaju na 0,5čv nego na 3,5čv...opet logika....samo opet ne razumin čemu to pitanje, i čemu služi....ne bi da ćeš ositit tu razliku u urima kad kopči dođe vrime da minjaš lamele....osin jasno ako nešto ne zajebeš.... :mrgreen:

zato sta mi se cini da je obrnuto ;)
kod minimalnog proklizavanja (vece brzine) je sila koja se prenosi veca, a visak ulja koji ostaje od smanjenog pritiska na lamele, manji.

A kako su meni rapale draga zanimacija, ne bi mi bilo drago da tu bude kakvih problema.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 01. 03. 2012. (11:01)

...je, al je brzina proklizavanja manja...tako da ostavimo to strojarima i njihovim formulicama...

...al za rapalicu...koji kua će ti troling uopče?! ....4čv...ideala... :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la malub1 » 01. 03. 2012. (12:02)

Šta veća brzina ,više okretaja većeve proklizavanje , više TRENJA.Trenje uzrokuje zagrijavanje (pregrijavanje) = šteta.
Čista logika i fizika.
Zato je valjda i ograničan broj okretaja kod kojih se smi koristit.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la Trogiranin » 01. 03. 2012. (12:12)

Pape 4 čv za šta ? Palamidu i šta još ? Tunja ? ha ha
Za zubu je i 2,0 puno, kakoš utopit sistem na 50 m, lignja će se i ćapat do 2,5, ali priko toga ritko koja. Saruna i ušatu, koju iglicu, lokardu i sl.i do 3-3,5, ali brate 4 malo je u nas terena i ribe za te brzine. Ima rapala i drugih varalica osim za glisere :wave: Dosta ljudi koristi izraz Rapala za većinu panulavanja jer je ipak Rapala bila daleko prije ostalih i to je u narodu ostalo. Ko će danas reć iden na Mariu ??? :lol: O panuli živim mamcima na tim brzinama ... Hm ... :thumbup:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Pape » 01. 03. 2012. (12:27)

....na zubu Rapalom na 2kt?!...a, aj dobro... :lol:

onda dalje...

...panulava san na živu Rapalu!.... : Laughing3: : Laughing3: : Laughing4:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 01. 03. 2012. (13:07)

nemojte mi zamrljat pitanje :twisted:

(malub1, broj okretaja motora je uvik isti. Brzina se regulira vecim ili manjim proklizavanjem (otvorenoscu ventila)).
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la malub1 » 01. 03. 2012. (15:41)

(malub1, broj okretaja motora je uvik isti. Brzina se regulira vecim ili manjim proklizavanjem (otvorenoscu ventila)).

Na isto ti dođe. Ako je veći tlak uz istu brzinu automatski je veće trenje tako da je i zagrijavanje veće.
malub1
Old Senior Member

PostPostao/la som » 01. 03. 2012. (21:32)

TV ventil nije prvobitno izmišljen za panulu nego da brodima s prevelikom minimalnom brzinom olakša manovru.To je dosta jednostavno za izračunati. Cijena ventila+komande i ugradnja.Penta je skuplja cca 2.5 puta.Nemožeš ništa sje....at. Da ne govorimo o nabijanju radnih sati, servisima, taloženju čađe na turbini, klipovima, ventilima, i sl. E sad ko voli nek izvoli.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la zore70 » 01. 03. 2012. (22:05)

dimulius je napisao/la:
Pape je napisao/la:...lamelama? ...pa logika, ako troling prouzrokuje klizanje lamela, onda ti je valjda jasno da tu lamele više pate nego u normalnom pogonu...više proklizaju na 0,5čv nego na 3,5čv...opet logika....samo opet ne razumin čemu to pitanje, i čemu služi....ne bi da ćeš ositit tu razliku u urima kad kopči dođe vrime da minjaš lamele....osin jasno ako nešto ne zajebeš.... :mrgreen:

zato sta mi se cini da je obrnuto ;)
kod minimalnog proklizavanja (vece brzine) je sila koja se prenosi veca, a visak ulja koji ostaje od smanjenog pritiska na lamele, manji.

A kako su meni rapale draga zanimacija, ne bi mi bilo drago da tu bude kakvih problema.

Potpuno je svejedno jeli min ili max dok troling koristis u okvirima dozvoljenog...a posto se ionako koristi za smanjenje broja okretaja na minimumu onda nemamo sta pricat,sve je jasno.

Jedina kvaka je ne zaboravit iskljucit troling kad se misli vozit u visim okretajima,onda mogu nastat nevolje.

Vecina TV ima prekidac na koji se moze spojit signalizacija da je ukljucen,potpune sigurnosti i neke automatike nema,valja pazit ka sta triba pazit i za ne izac na sike,nece samo od sebe ;)

Teorije o zacepljenjima turbine,klipova i sl. nemaju osnove.
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la malub1 » 02. 03. 2012. (15:43)

Može li se kod elektromehaničkkog TV ugradit jedan PLC koji bi ga isključiva kad motor uvati neki određani broj okretaja ?
malub1
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 03. 03. 2012. (00:11)

malub1 je napisao/la:Može li se kod elektromehaničkkog TV ugradit jedan PLC koji bi ga isključiva kad motor uvati neki određani broj okretaja ?

A sve se moze ako ti to znas izvest i imas novaca za financirat...
Osobno ne volim previse komplikacija oko pogona ali ko voli neka kemija ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la jmt » 01. 04. 2012. (12:45)

malub1 je napisao/la:Može li se kod elektromehaničkkog TV ugradit jedan PLC koji bi ga isključiva kad motor uvati neki određani broj okretaja ?

može ,plc moze sve samo se ja pitam jedno ako se vozim u trećoj brzini u autu i čini mi se prebrzo zasto jednostavno ne stisnem kvačilo pa ću "kontrolirano "ići sporije .Troling je čista kompenzacija redukcije na štetu dugotrajnosti kopče i po meni tu je priči kraj.Jedino pravo rješenje je za brzinu broda od 0 do koliko ide je pitch propeler a u kombinaciji s plc-om da sam dize broj okretaja motora prema otklonu lista propele je nesto fantastično.
poz
jmt
Member

Tip plovila: prvić 25

PostPostao/la dimulius » 01. 04. 2012. (15:19)

jmt je napisao/la:zasto jednostavno ne stisnem kvačilo pa ću "kontrolirano "ići sporije .Troling je čista kompenzacija redukcije na štetu dugotrajnosti kopče i po meni tu je priči kraj

ne pratis na satu :Other54:
kod upaljenog trolinga imas visak ulja koji se usmjerava na lamele.
Znaci, radi se o kontroliranom proklizavanju koje, sve dok zabunom ne das gas, nece bitno utjecat na zivotni vijek kopce.

Idealno bi bilo imat jos jednog malog dizela pa s njime panulavat, ali ako mogu birat izmedju kerefeka sa vanbrodskim motorom (skini, dizi, stavi, spusti, gledaj di vozis sa platforme, produzetak rucice, rezervar vadi spremi...) i skidanja 10% zivota kopci (a sta mi u stvarnom zivotu nece znacit nista), onda ja biram trolling.
dimulius
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.