keel cooling - marinizacija

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: keel cooling - marinizacija

PostPostao/la zore70 » 06. 11. 2012. (09:12)

tacek je napisao/la: Sve sto si napisao je istina ali netko koji nema znanja takvog se posla nece ni uhvatiti. Industrijski motori su jeftini. Za garanciju nitko ne pita. Improvizacije su pozeljne....

Industrijski motor je jeftin....ali kad ga zakenjaš..ispadne mnogo skup i bez povratka ;)

Znanja..improvizacije...paaa žicon vezat kopču za motor,u stvari znamo da je bolja getriba,pasala bi priča se od Una 1.0?Nju malo epoxy filerom prilipetaš za motor...uplastificirat motor direktno za brod...prednji lonac od stojadina na motor,zadnji sa duplon cjevi kroz krov kabine...gori klapna od traktora Goldoni,polovna naravno..instrument tabla od peglice-model compact,pumpa mora od pritakanja vina iz susudove zalihe,remenice od isluženog fiće-malo se pripuntaju elektrodom za osovinu i radilicu..kablaže ima po perilicama,stopica isto..di koji senzor bi pasa isto iz perilice suđa...cjevi ima na svakoj ogradi..

Tokari,inox varioci ,električari,svi rade po cili dan mukta za bocu loze..i eto bizmis ;)

I glavno da je industrijalac jeftin..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Kapo » 06. 11. 2012. (12:54)

zore70 je napisao/la:
Industrijski motor je jeftin....ali kad ga zakenjaš..ispadne mnogo skup i bez povratka ;)

Znanja..improvizacije...paaa žicon vezat kopču za motor,u stvari znamo da je bolja getriba,pasala bi priča se od Una 1.0?Nju malo epoxy filerom prilipetaš za motor...uplastificirat motor direktno za brod...prednji lonac od stojadina na motor,zadnji sa duplon cjevi kroz krov kabine...gori klapna od traktora Goldoni,polovna naravno..instrument tabla od peglice-model compact,pumpa mora od pritakanja vina iz susudove zalihe,remenice od isluženog fiće-malo se pripuntaju elektrodom za osovinu i radilicu..kablaže ima po perilicama,stopica isto..di koji senzor bi pasa isto iz perilice suđa...cjevi ima na svakoj ogradi..

Tokari,inox varioci ,električari,svi rade po cili dan mukta za bocu loze..i eto bizmis ;)

Alan Ford ?
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la riberer » 06. 11. 2012. (13:04)

Pomalo, ali sigurno u neke druge vode ... Miki Maus, rekao bih ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la sikira » 06. 11. 2012. (13:55)

zore70 je napisao/la:
tacek je napisao/la: Sve sto si napisao je istina ali netko koji nema znanja takvog se posla nece ni uhvatiti. Industrijski motori su jeftini. Za garanciju nitko ne pita. Improvizacije su pozeljne....

Ja nebi ni getribu od una nego bi direkt spojia na osovinu, instrument tabla ti ne triba,pumpu staviš onu koju vrti bušilica
sikira
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pershing 115'

PostPostao/la kalafat » 06. 11. 2012. (16:49)

tacek je napisao/la:
bakan je napisao/la:Ako ces hladit ispuh moras imat dvi pumpe,jednu cirkulacionu moze i od nekog auta 200 kuna troska i upasovat remenicu i nosac pumpe i pumpu mora za hladit ispuh.Cili sistem mislim da nebi dosa vise od 1000 kuna ako radis sam i imas pumpu mora jer ona je najskuplja.Prorcun isto nije problem uzmu se mjere od nekog rashladnika motora priblizne snage i izracunas volumen,odnosno litrazu cjevi.Bolje je stavit malo duzu cjev pa se ubaci negdi jedan ventil da se cirkulacija vode moze prigusit i na tako postic zeljena temperatura ili napravit recirkulaciju tako da se po potrebi jedan dio tople vode vraca u motor kako bi se podigla radna temperatura.Kad registar nebi prihvaca keel cooling sistem svi brodovi tipa suplajera , dredera,ribarice na sjevernom moru i rjecni brodovi nebi plovili jer bi to bila nemoguca misija.Bija sam 5 godina na suplajerima u africi koji su radili u plitkom moru i da nismo imali ovaj sistem hladenja tribali smo imat jos dva covika koji bi samo cistili filtere mora.Radija sam i na sjevernom moru vanka Engleske di je brod od velikog mora vise u zraku nego u moru i ko tamo nema keel cooling pumpom mora moze vuci samo zrak.
Koliko dode marinizirat industrijski motor triba stavit na papir,ali taj trosak tipa kopca,zvono,nosaci itd je isti bez obzira na koji nacin ces rjesit hladenje.
Kod nas je dovoljno jednom godisnje kad izvadis brod ocistit cjev ispod broda.
Ekspanzioni tank mora biti smjesten visocije od samog motora.

Prigusenje nije potrebno jer motor ima vec termostatski ventil Pumpa mora ne treba ako imas suhi ispuh ( samo dobar suhi ispusni lonac od nekog auta i sve izolirano sa minearlnom.
Cijevi se izradi (savije) od mekanog bakra npr za centralno grijanje . bakarne cijevi SE NE OBRASTAJU. Bakar se inace koristi kao antivegetativni sastojak starih i odlicnih premaza (koper!!)
Expnazzioni tank mora biti velicine koja treba za ekspanziju dodatne kolicine vode (antifriza) u sistemu. Mora biti vislje a mora imati i poklopac sa otvaranjem na pritisak koji je manji za 0,5 bar od onoga na motoru!
Izracun cijevi mogu napraviti ako imam podatke motora. Treba uzeti u obzir i nacin koriistenja broda (ako radi u rezimu manjih brzina, rada sa mrezama na mjestu treba to unjeti u kalkulacije jer se motor bez strujanja vode oko cijevi ne moze ohladiti pa treba veca povrsina. pozz

sve to lipo stoji u teoriji, samo cjevi od grijanja se ne koriste u te svrhe nego cjevi sa debljom stjenkom, suhi ispuh malo je zajebanije napravit triba varit cjevi na licu mista, fleksibilne cjevi mozes zaboravit. bakar ne obrasta al se vrimenom trosi otpusta spojeve, jednostavno za provjerit skines i izvagas cjevi nakon par godina upotrebe. triba negdi visocije smistit i expanzioni tank, voda san takve tankove i u nadkabinama grezo ta vidit i neprakticno. sve i svemu proslo svrseno vrime
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la tomsic davor » 06. 11. 2012. (17:32)

O malo se razvila tema...nema nista dok ne pocnu prepirke...ne moze to jednostavno...
Milo mi je sto se tacek ukljucio...vidio sam da ga dosta puta napadate al dobro covjek se ne uzbudjuje previse....
U svakom slucaju sto vise iskustsava to bolje...nisam ni na strani taceka ni zoreta...jednostavno sam pitao ljude koji se kuze u to da malo pojanse...
Ali vidim ni oni se ne mogu dogovorit medjusobno...
Zore ono sto si ti sve nabrojao stoji da dodje toliko...za nekog...ali ja sve to mogu u pola manje platit...minimum....i recimo da kopcu imam vec...
Znaci ta cifra se drasticno smanji..a preko zime svedno imam slobodnog vremena...tako da se mozda sve to i isplati...
Jedino me brine sto to nisam vidio u zivo i sto se nije javio niko ko to koristi...i da moze reci da ga sluzi 5 10 godina...
Sve ostalo za sada vjerujem taceku... :D
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la Thomy » 06. 11. 2012. (18:44)

tomsic davor je napisao/la:a....
Recimo motor od 60 ks dodje....oko 8000e....ja sam gledao perkinsa od jlm perkovica jer mi se to cini ok...
Taj isti motor koji nije mariniziran....dodje oko 3 3500e...

Di se ima za kupiti ti motori za
oko 3 3500e
...? ime firme ili sl. :?:
:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la dome » 06. 11. 2012. (19:22)

http://www.tehnodiesel-group.com/hr/pon ... torji.html

BU Power Systems Hrvatska
Viskovo 138
Viskovo , 51216

Phone numbers: +385 5154 5701
Fax Number +385 5125 6652
E-Mails: info@bu-perkins.hr
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la tomsic davor » 06. 11. 2012. (19:39)

402d-05 1.909,00

403d-07 1.989,50

403d-11 2.156,25

403d-15 2.397,75

404d-15 2.604,75

404d-22 2.794,50

404d-22T 3.174,00

To ti je od 14 do 50 ks cini mi se...vidi na perkins tacnu snagu...firma je Bu power sistem 051 545 701
Uz motor ide minimalni pritisak ulja davac
Kriticna temperatura vode davac
Proizvodjac vdo sa deutch konektorima....ja ne znam sta to znaci ali lik mi je to posalo sa cjenama...
Mozda ima negdje jos jeftinije treba se raspitati...ovu firmu sam nasao na perkinsovom sajtu...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 06. 11. 2012. (20:49)

tomsic davor je napisao/la:O malo se razvila tema...nema nista dok ne pocnu prepirke...ne moze to jednostavno...
Milo mi je sto se tacek ukljucio...vidio sam da ga dosta puta napadate al dobro covjek se ne uzbudjuje previse....
U svakom slucaju sto vise iskustsava to bolje...nisam ni na strani taceka ni zoreta...jednostavno sam pitao ljude koji se kuze u to da malo pojanse...
Ali vidim ni oni se ne mogu dogovorit medjusobno...
Zore ono sto si ti sve nabrojao stoji da dodje toliko...za nekog...ali ja sve to mogu u pola manje platit...minimum....i recimo da kopcu imam vec...
Znaci ta cifra se drasticno smanji..a preko zime svedno imam slobodnog vremena...tako da se mozda sve to i isplati...
Jedino me brine sto to nisam vidio u zivo i sto se nije javio niko ko to koristi...i da moze reci da ga sluzi 5 10 godina...

ja san to radija na nekih 5 6 brodova, davno dok su bowmanove garniture za marinizaciju bile u suvo zlato, scam i perković nisu ni postojali, i to dobro funkcionira, danas u vrime kad cilu marinizaciju mozes kupit i daleko daleko je trajnije nego radit monade sa cjevima ispod broda ne vidim smisla vracat se 25 30 god unazad. takvi sistemi se ugraduju jos jedino na nekim specijalnim plovnim jedinicama ka sta su remorkeri i to se predvidi u projektiranju broda, a to radit na neki brod za osobne potribe nema smila. za privredne svrhe neces dobit dozvolu uopce ako to napravis. a i pitanje je i za osobne svrhe kako registrirat industrijski motor. kad sve zbrojis i oduzmes nema tu ustede
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la zore70 » 06. 11. 2012. (20:54)

tomsic davor je napisao/la:ali ja sve to mogu u pola manje platit...minimum....i recimo da kopcu imam vec...

Eto vidiš,kad imaš sve u pola cijene,šta se čeka,navali na projekt,podili sa nama tok događaja u slici i riječi,pomogni drugima..ja to odavna ne radim niti bi sebi radija..

A virujem da bi i mnogi sa foruma pa i ja naručili štagod opreme u po cijene ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la vadaabordocazzo » 06. 11. 2012. (21:09)

bakan je napisao/la:Vrlo jednostavan sistem.Bija san na dosta vecih brodova koji su imali takav sistem i nikad nismo imali problem s tim,dapace pokaza se vrlo dobar jer nema ciscenja filtera mora(pogotovo se korist na brodovima koji rade u plitkom moru).Moj otac je ima na trabakulu Famosa 200 konja sa takvim hladenjem i nikad problema dok je sa motorom koji je ima rashladnike ima problem jer je prilikom veceg valjanja usis pumpe mora bija izvan mora pa je pumpa vatala zrak.I rodak ima perkinsa rakovicu na isti sistem.Trenutacno sam na brodu koji ima bunkcooler-e,a to je isto sta i keel cooler samo sta cjevi nisu sa donje strane broda nego se nalaze u bazenima za hladenjena boku brodskog trupa.ovakav sistem je jos bolji od keel coolera jer cjevi mozes po potrebi ocistit bez da brod vadis vani i vrlo bitno smanjuje otpor mora koji je puno veci kod keel coolera.ako uvatim vrimena planiran svoj torpedo stavit na sistem bunk coolera.sve sta treba za ovo je par cjevi,pumpa vode-mjesalica, ekspanzioni tank i malo dobre volje.Brodovi na kojima se koristi keel cooler su konstrukcijski izvedeni tako da je prednja trecina trupa izvedena u obliku skaline,odnosno tako da cjevi za hladenje ne strse van trupa kako bi se smanjila ostecenja(imaju dosta tanku stjenku) i otpor mora.

Kolega, na kakav bi brod ovo stavio??
vadaabordocazzo
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: gajeta 6,50 sa T18/24

PostPostao/la tomsic davor » 06. 11. 2012. (23:05)

Zore ja nisam ni znao za ovo do prije po godine...nego su mi ljudi na forumu to preporucili...
Ne kazem da cu radit to...a ni da necu...samo pokusavam naucit nesto od vas slozit sve kockice i vidjeti da li se to isplati ili ne...
Hvala na odgovoru prije svega..al ne znam sta mislis pod tim da ces uzet i ti u po cjene...
Rekao sam vec da bi mi dosta toga uradili prijatelji zato bi me i doslo sve jeftinije...a sto se tice registracije za to nema problema....
Kalafat ako si to vec radio daj malo reci kako su se pokazali ti sistemi i koliko je to komplikovano uraditi...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la Thomy » 07. 11. 2012. (07:27)

Dome,Davore :thumbup:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la zore70 » 07. 11. 2012. (08:52)

tomsic davor je napisao/la:Hvala na odgovoru prije svega..al ne znam sta mislis pod tim da ces uzet i ti u po cjene...
Rekao sam vec da bi mi dosta toga uradili prijatelji zato bi me i doslo sve jeftinije...a sto se tice registracije za to nema problema....

Nema na čemu :thumbup:

Na šta san mislija...pa većinu stvari nemožeš napravit sam ni sa prikom...moraš kupit..kopča,damper,pumpa mora,instrumenti,materijal,nosači motora..a cijene koje san stavija su više nego povoljne,da nebi bilo zabune ja to ne prodajem niti bi radija elemente..samo san pretpostavija odokativno..

Ako ima tih stvari negdi u po cijene..na to san mislija ;)

Evo recimo točna cijena pumpe mora u jednoj HR veletrgovini naut. opreme je 850 kn plus pdv,dakle još više nego san pretpostavija da bi se dalo iskopat...a ti bi naša još upola..možda neku isluženu koja možda ne paše,možda i bi..

Lako je nać nekog priku,entuzijasta da ti nešto probuši ,zavari usitno...ovo je malo veći zahvat i nebi tija da neko dođe u zabludu da se to može sve za par sto E..pa da bude kako triba

Šta se tiče registracije,nisan ni sumlja..ipak svi živimo u leglu korupcije.. :(

Nemoj mislit da laprdan...u životu san marinizira priko 40 mercedesa,perkinsa,golfova...uvozija komponente,znan šta pričan ;)
zore70
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.