veliki momenat = mali broj okretaja = teski motor = problemi na malom, laganom brodu koji bi tija ic brzo
Triba ti sta jaci i sta laganiji motor.
Idealno:
yanmar 125 ks
vm MR 504 130
Alternative:
lombardini 87ks
perkins 75
Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
makineta je napisao/la:A ljudi moji sta ste ga iskomplicirali sa otim snagama,konjima,kubicima.Čovik moj ja ti mogu reć iz mog primjera,jer su brodovi slične dužine,dobro moj je vjerovatno nešto teži,yanmar 110ks iz 2000 kubika se s njim doslovno igra.Max brzina 17,5nm....putna na preporučenim okretajima od yanmara 2800-2900 14nm i to je ono sta sam i tija dobit od tog broda i tog motora.Pod ovim ''igra'' ti želim reći da pod normalnim opterećenjem brod ne gubi na brzini ni uzbrdo ni nizbrdo .Mislim da si i ti spominja ove brzine da bi tija postići,pa evo ti razmisli .
E da,ovo su brzine sa čistim propelerom i dnom,a takvo je manje više uvik
lupis je napisao/la:Hehe, nije ta pasara išla tako jer je Yanmar u njoj...., išla bi tako i s torpedom 9 ks..
S yanmarom 2.0, 110 ks nećeš fulat...., sad ti ostaje vidjet možeš li uštediti par 1000 eu..
Hyundai 2.2, sa 140 ks?
Pa mašeš likovima sa Yanmarom dok prolazis uz njih..., i za razliku u cijeni kupit ženi auto za u butigu...., ili odes na godišnji negdi...., avionom...
oliowwe je napisao/la: znam da nije isla tako zbog yanmara ali htio sam samo raci kako je to pogodjen motor, lipo radi i tjera pasaru lagano, ali i cijena je bila preko 50000 kn za tih 8ks
proizvodjac mog broda je naveo u dokumentima max snagu motora koji se moze ugradit u brod a to je 89kwh ili cca 120ks, ja nebi isao preko toga, znaci do 100ks smatram da je dosta nek malo bude i u rezervi
evo i drugi je u listi , hyundai,
josme je napisao/la:čitam i divim se svim postovima....a nitko ni riječi da brodica treba imati neki certifikat koji je netko stručan napravio i da proizvođač po tom certifikatu preporuča snagu motora...
lupis je napisao/la:Hehehehe...
"Čita i divi se....., ni riječi..."...
hehehehe....
...zvali su ga Stivi......, Stivi Vonder....
Pape je napisao/la:...samoubit ću se od ovih postova dok se čeka fiskalizacija računa kase na šanku...
Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.