keel cooling - marinizacija

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: keel cooling - marinizacija

PostPostao/la zore70 » 01. 11. 2012. (19:25)

Moran samo napomenit ,da nebi došlo do zablude kod kobiličnog hlađenja...nije ovdi samo potribno kupit industrijski motor dvi cjevurine ispod broda i amen..

Triba tu kopča,zvono,dapmer na zamašnjaku,neke stope motora,gumeni nosači,pumpa mora,instrumenti i davači,filter zraka...hlađena grana ispuha(često i bez nje može)..i naravno lipo triba napravit prolaze kroz dno broda,učvrstit cijevi,pravilno postavit ekspanzioni tank..

To sve podosta nadilazi znanja prosječnog bravara,lučica majstora a podosta i koštaju komponente kada se idu kupovat pojedinačno tako da savjetujem prvo upotrebu papira i olovke ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la tomsic davor » 01. 11. 2012. (19:38)

Zore mozes li nam ovako u grubo reci...motor recimo 3000e....plus kopca toliko....i tako dalje...
Koliko je odprilike potrebno da se sve to kvalitetno izvede...I sta je najbitnije kod svega toga...?
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la zore70 » 01. 11. 2012. (19:53)

tomsic davor je napisao/la:Zore mozes li nam ovako u grubo reci...motor recimo 3000e....plus kopca toliko....i tako dalje...
Koliko je odprilike potrebno da se sve to kvalitetno izvede...I sta je najbitnije kod svega toga...?

Pa mora bi uzest godišnji odmor za to sve iskopat iz kataloga,zivkat,tražit ponude,izmišljat...
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 01. 11. 2012. (20:51)

ova vrsta hladenja nije nimalo jeftina, a uz to nije samo stavi cjevi ispod broda, triba proracunat povrsinu cjevi da bi se znalo koliko triba cjevi stavit, pa plus sve ovo gori sta je zore nabroija , pa kad cjevi malo obrastu onda se povecava i temperatura u sistemu, pa triba te cjevi redovito pregledat, pa ih se nemoze piturat, pa kesa i slicnih "plovnih objekata" koji zapnu za njih u plovidbi i jos puno toga, a danas za skoro svaki industrijski motor ima kupit gotova marinizacija pa ne vidin cemu se vracat unazad 50 god a isplativo i nije bas
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Trogiranin » 01. 11. 2012. (22:13)

A i registar ih više ne priznaje kod novih plovila pogotovu ako je za privredne svrhe. Ekologija i sl. :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la pagus » 01. 11. 2012. (23:16)

Trogiranin je napisao/la:A i registar ih više ne priznaje kod novih plovila pogotovu ako je za privredne svrhe. Ekologija i sl. :wave:

E vidiš, to mi nije jasno. Pa što nije keel cooling zatvoren sistem kod kojeg more uopće ne ulazi u brod, nego voda (antifriz) iz motora kruži kroz cijev
položenu uz kolombu ? Zašto bi to bilo neekološki ? Ako se neko boji antifriza - pa i izmjenjivač može procurit kod "normalne" marinizacije.
Moja je barka nekad imala keel cooling , još se vide mjesta gdje su cijevi išle van broda.
Baš moram pitat bivšeg vlasnika kada je to zamijenjeno. Sad imam unutra staru Rakovicu M33 sa SCAM marinizacijom.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la bakan » 02. 11. 2012. (00:01)

Ako ces hladit ispuh moras imat dvi pumpe,jednu cirkulacionu moze i od nekog auta 200 kuna troska i upasovat remenicu i nosac pumpe i pumpu mora za hladit ispuh.Cili sistem mislim da nebi dosa vise od 1000 kuna ako radis sam i imas pumpu mora jer ona je najskuplja.Prorcun isto nije problem uzmu se mjere od nekog rashladnika motora priblizne snage i izracunas volumen,odnosno litrazu cjevi.Bolje je stavit malo duzu cjev pa se ubaci negdi jedan ventil da se cirkulacija vode moze prigusit i na tako postic zeljena temperatura ili napravit recirkulaciju tako da se po potrebi jedan dio tople vode vraca u motor kako bi se podigla radna temperatura.Kad registar nebi prihvaca keel cooling sistem svi brodovi tipa suplajera , dredera,ribarice na sjevernom moru i rjecni brodovi nebi plovili jer bi to bila nemoguca misija.Bija sam 5 godina na suplajerima u africi koji su radili u plitkom moru i da nismo imali ovaj sistem hladenja tribali smo imat jos dva covika koji bi samo cistili filtere mora.Radija sam i na sjevernom moru vanka Engleske di je brod od velikog mora vise u zraku nego u moru i ko tamo nema keel cooling pumpom mora moze vuci samo zrak.
Koliko dode marinizirat industrijski motor triba stavit na papir,ali taj trosak tipa kopca,zvono,nosaci itd je isti bez obzira na koji nacin ces rjesit hladenje.
Kod nas je dovoljno jednom godisnje kad izvadis brod ocistit cjev ispod broda.
Ekspanzioni tank mora biti smjesten visocije od samog motora.
bakan
New Entry

PostPostao/la tomsic davor » 02. 11. 2012. (09:42)

Meni kao laiku se cas ovo cini izvodljivo cas ne....kako pratim vas koji se razumijete vidim da su i tu misljenja podjeljenja....
Do sad nekako najvise vjerujem bakanu jer je covjek to gledao uzivo monogo puta i zna o cemu prica....
Zore je isto dobar mestar za sve ovo ali mi se cini da mu se malo ne da petljat sa svim tim...
Tako da je najbolja opcija ako znate nekog ko to ima i pitat da nam kaze iz prve ruke sta i kako...
Naravno najbitnija je racunica...meni licno ne izgleda preskupo...
Kopcu ne moras stavit novu i jos neke stvari...koje se daju naci polovne a dobre...i mozes ih servisirati da bas budes siguran...
Ali ako je marinizirani motor 8000e a industriski 3500 mislim da tu ima prostora ustedit dosta....
Zore nisam pitao da izracunas svaki saraf koliko kosta kod ovog sistema ali mislim da mozes napamet u grubo ovo reci...
Tipa sve zajedno dodje recimo....500e 1000e...ne mozes valjda fulat u 1000 2000 e...
Bakan jedno pitanje i za tebe....pricao si o nekom bin cooleru...ako sam dobro razumio jeli to nesto na principu da u barci imas bazen koji hladi neka pumpa....
To jest stalno more cirkulise kroz njega...i onda u tom bazenu stoje te bakarne cjevi koje se hlade od toga mora....i koliki bi morao bit taj tank...?
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la bakan » 02. 11. 2012. (15:33)

Bin ili box cooler se ne hladi pumpom vec slobodnim protokom mora.To je u biti isto sta i keel cooler ali je njegova prednost sta stvara manji otpor mora i sta ga je lakse ocistiti jer se vrlo lako izvadi vani,opere i vrati nazad bez da brod vadis vani jer je veliki brod dosta skupo vadit na suho.Bazen bin coolera je u biti tank koji je smjesten u boku broda ispod vodene linije i ima na sebi proreze ili rupe s vanjske strane broda tako da more moze ulazit i izlazit iz njega i tako hladit cjevi coolera dok je brod u pokretu.Kad brod miruje cirkulacija se odvija prirodno na nacin da hladna voda ulazi sa donje strane a izlazi kroz gornje rupe.Taj bazen ,tank je veci od samih cjevi,recimo za motor od 2000 HP jedno 15 centimetara veci sa svake strane od cjevi.
Ako budem ovo radija na svome brodu mislim napravit jednu kombinaciju bin coolera koji se nece moc vadit vani s unutrasnje strane broda.
Sistem hladenja sam zamislija na ovaj nacin:
1-napravit cjev duzine recimo 2 metra u obliku slova U koja ima ulaz i izlaz sa navojima i sajbama radi montaze kroz trup broda
2-ispilat dno broda za duzinu i sirinu savijene cjevi (ispilat sa svake strane po 3-4 centimetra vise zbog bolje cirkulacije mora)
3-isplastificirat kutiju koja je otvorena s donje strane i koja prati liniju broda(kutija je uvucena u brodski trup)
4-ucvrstit cjev u kutiju na kraju i sredini i preko toga pleh vidama uvatit poklopac od plastike ili tankog inoxa koji je izbuzan rupama promjera 12 mm
Ovakav sistem je zamisljen iskljucivo zbog smanjivanja otpora mora i ostecenja same rashladne cjevi.
Eto nadan se da sam pomoga onima koji razmisljaju o ovakvom nacinu hladenja brodskih motora.
bakan
New Entry

PostPostao/la SEA » 02. 11. 2012. (15:57)

Bin ili box cooler taj sistem sam ima na brodu cat motori 800- 1500KW
i za topla mora ne sluzi nicemu (pogotovo ako je kurenat slab ili ga nema)na kraju je hladenje spojeno na fire pumpu
bia je sistem cak ida s pusta zrak u oko box cooler za pospjesit cirkulaciju + anti osmose sistem etc
generalno izmisljane tople vode (osim za hladna mora)

ovi keel system je uobicajen na starim lifeboat imam ih cetri kod sebe sa starim listerima
to radi ok ali u 30g neznam imaju li 200hrs

ka sta je Zore reka
baza motora je jeftinija ali kad se okite sve ludosti okolo ,a pod uvjetom da se kupuje baza motora
konacni proizvod ispada koliko jeftiniji? 10-20%
pod uvjetom da se radi po znatu

dali se sve skupa to isplati,nesto se ustedi potrose se ipak soldi i vrime
a imas uvik polu proizvod bez ikakve garancije
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la tomsic davor » 02. 11. 2012. (16:17)

Bakan dobra ideja....i jednostavna....to mogu sam uradit bez problema...sto se tice ciscenja tih cjevi u bilo kojoj opciji nije mi problem svako po godine izvadit barku na trajler ocistit i vratit...no dobro...
Ako budes to radio stavi koju sliku i malo objasnjenja...
Sto se tice cjene motora da se ustedi samo 10 20 posto....ako je toliko necu to radit sigurno...ali mislim da je dosta vise...
Reko sam vec 3100e industriski perkins....7000e od jlm perkovic...motor od 50 ks...a i taj idustriski se da nac i jos jeftinjie...treba malo jos potrazit...
Kopca je nova 600 ili 700e ne znam sad tacno...a sve ostalo...? Nemam pojma....zato i pitam ljude koji znaju ali nikako da neko da odgovor na to pitanje...
Recimo treba jos 4 5 stavki tu....pa za svaku stavku cjenu u grubo...pa onda svak vidi sta moze uradit sam i koliko se to isplati...
Ajde Zore uzmi godisnji pa nam napravi racunicu.... :D
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 06. 11. 2012. (00:03)

Aj evo neki podaci do kojih san onako brzinski doša i iz iskustva znam

Kažeš motor 50 ks...

-Kopča za takvi motor,najjeftinija opcija mehaničke kopče bez kuta izlaza 8500 kn sa popustom
-za spojit tu kopču na motor triba damper...dobar damper.....2500kn
-triba i neka ploča za na zamašnjak uvatit taj damper plus vide plus obrada...ajmo reć prijateljskih 500kn
-a zvono za kopču...plus redukcijska ploča same kopče..onako odokativno mat i obrada...a biće 1000kn
-triba i neka pumpa mora...za takav sustav pola cola..sama pumpa bez remenica...oko 1000kn
-neke remenice za pumpu mora plus nosač pumpe plus remen..materijal i izrada...je bar 600-700kn
-triba složit i neke stope motora..profil,izbušit,zavarit....lagat ćemo da je samo 200kn
-valjalo bi kupit i gumene nosače motora..4kom..da nisu šaljivi....bar 2000kn gledajući po katalozima
-ako ostaje suha grana ispuha valja je zamotat u neku izolaciju...ima mukta u svakom Konzumu
-inox mješalica ispušnih plinova i mora..flanđa,koljena cijevi inox,tokar,varenje...neka neko procjeni sam
-pumpa za vađenje ulja iz kartera-mesing plus crivo..luksuz..ali eto...opet se lažemo da je jeftino..200kn
-a valjalo bi stavit i neku instalaciju ,instrumente..pošto ne priznajem opciju štrc brc;
-brojač okretaja s a satima VDO....oko 1000kn
-sat temparature vdo 350kn
-sender plus alarm temp 280
-sat tlaka ulja 350kn
-sender tlaka ulja 500
-kvalitetna brava 350
-voltmetar 350
- šaka žice,stopice,vezice,zuja,neki prika šta to zna napravit,a neće naplatit....još ga nisan upozna..x kn
-valja taj domaći uradak i piturat..važ primera,važ recimo Hamerita plus redčilo....150 nategnutih kn
-pa onda gomila bragi-šelni,gumenih cijevi,inox,željeznih,šaka vida...ajmo naivno zaokružit na 300kn
-expanziona posuda sa čepom..bogatuni od inoxa siromašniji od željeza..6-7 l...čep oko 50 kn,ostalo po slobodnoj procjeni pi puta oko
-triba ispod broda obisit serpentinu za hlađenje,dali od bakra ili kunifera plus neke prolaze kroz trup,mislim da kupuje li se sve nije ispod 1000kn plus neko da zavari
A neda mi se višeee...neću ni zbrajat a me ne uvati opet bol u kolinu

Uglavnom eto mislim da je to minimum...jer odavna ništa ne ispada iz kamiona,cige su sve metale odnile odavno na otpad..škverovi su umrli ili umiru,svi rade za novce...

E sad,ima tu još i nemjerljivih detalja kao trčanje okolo po tokarima,bravarima,dućanima,metode pokušaja i promašaja,moljakanje,cjenkanje,pive prikama,...čari učenja na svojim novcima kojih ionako nema nikad dosta

Glavni detalj je da kupiš industrijski motor i imaš račun za industrijski motor i garanciju za industrijski motor..

Kako barbi u kapetaniji objasnit transformaciju u brodski...nebu komentiral..

Eventualnu reklamaciju na motor se može okačit mačku o rep..

I za kraj pitanje broj 1 foruma....koliko to košta po danu marinizacije(života i živaca) i isplati li se?
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la ivan3 » 06. 11. 2012. (00:15)

Evo baba da te kolino ne zaboli ja se potrudija i izračuna sve brojke šta si napisala...

21280 čuna...
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la tacek » 06. 11. 2012. (08:17)

bakan je napisao/la:Ako ces hladit ispuh moras imat dvi pumpe,jednu cirkulacionu moze i od nekog auta 200 kuna troska i upasovat remenicu i nosac pumpe i pumpu mora za hladit ispuh.Cili sistem mislim da nebi dosa vise od 1000 kuna ako radis sam i imas pumpu mora jer ona je najskuplja.Prorcun isto nije problem uzmu se mjere od nekog rashladnika motora priblizne snage i izracunas volumen,odnosno litrazu cjevi.Bolje je stavit malo duzu cjev pa se ubaci negdi jedan ventil da se cirkulacija vode moze prigusit i na tako postic zeljena temperatura ili napravit recirkulaciju tako da se po potrebi jedan dio tople vode vraca u motor kako bi se podigla radna temperatura.Kad registar nebi prihvaca keel cooling sistem svi brodovi tipa suplajera , dredera,ribarice na sjevernom moru i rjecni brodovi nebi plovili jer bi to bila nemoguca misija.Bija sam 5 godina na suplajerima u africi koji su radili u plitkom moru i da nismo imali ovaj sistem hladenja tribali smo imat jos dva covika koji bi samo cistili filtere mora.Radija sam i na sjevernom moru vanka Engleske di je brod od velikog mora vise u zraku nego u moru i ko tamo nema keel cooling pumpom mora moze vuci samo zrak.
Koliko dode marinizirat industrijski motor triba stavit na papir,ali taj trosak tipa kopca,zvono,nosaci itd je isti bez obzira na koji nacin ces rjesit hladenje.
Kod nas je dovoljno jednom godisnje kad izvadis brod ocistit cjev ispod broda.
Ekspanzioni tank mora biti smjesten visocije od samog motora.

Prigusenje nije potrebno jer motor ima vec termostatski ventil Pumpa mora ne treba ako imas suhi ispuh ( samo dobar suhi ispusni lonac od nekog auta i sve izolirano sa minearlnom.
Cijevi se izradi (savije) od mekanog bakra npr za centralno grijanje . bakarne cijevi SE NE OBRASTAJU. Bakar se inace koristi kao antivegetativni sastojak starih i odlicnih premaza (koper!!)
Expnazzioni tank mora biti velicine koja treba za ekspanziju dodatne kolicine vode (antifriza) u sistemu. Mora biti vislje a mora imati i poklopac sa otvaranjem na pritisak koji je manji za 0,5 bar od onoga na motoru!
Izracun cijevi mogu napraviti ako imam podatke motora. Treba uzeti u obzir i nacin koriistenja broda (ako radi u rezimu manjih brzina, rada sa mrezama na mjestu treba to unjeti u kalkulacije jer se motor bez strujanja vode oko cijevi ne moze ohladiti pa treba veca povrsina. pozz
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 06. 11. 2012. (08:23)

zore70 je napisao/la:Aj evo neki podaci do kojih san onako brzinski doša i iz iskustva znam

Kažeš motor 50 ks...

-Kopča za takvi motor,najjeftinija opcija mehaničke kopče bez kuta izlaza 8500 kn sa popustom
-za spojit tu kopču na motor triba damper...dobar damper.....2500kn
-triba i neka ploča za na zamašnjak uvatit taj damper plus vide plus obrada...ajmo reć prijateljskih 500kn
-a zvono za kopču...plus redukcijska ploča same kopče..onako odokativno mat i obrada...a biće 1000kn
-triba i neka pumpa mora...za takav sustav pola cola..sama pumpa bez remenica...oko 1000kn
-neke remenice za pumpu mora plus nosač pumpe plus remen..materijal i izrada...je bar 600-700kn
-triba složit i neke stope motora..profil,izbušit,zavarit....lagat ćemo da je samo 200kn
-valjalo bi kupit i gumene nosače motora..4kom..da nisu šaljivi....bar 2000kn gledajući po katalozima
-ako ostaje suha grana ispuha valja je zamotat u neku izolaciju...ima mukta u svakom Konzumu
-inox mješalica ispušnih plinova i mora..flanđa,koljena cijevi inox,tokar,varenje...neka neko procjeni sam
-pumpa za vađenje ulja iz kartera-mesing plus crivo..luksuz..ali eto...opet se lažemo da je jeftino..200kn
-a valjalo bi stavit i neku instalaciju ,instrumente..pošto ne priznajem opciju štrc brc;
-brojač okretaja s a satima VDO....oko 1000kn
-sat temparature vdo 350kn
-sender plus alarm temp 280
-sat tlaka ulja 350kn
-sender tlaka ulja 500
-kvalitetna brava 350
-voltmetar 350
- šaka žice,stopice,vezice,zuja,neki prika šta to zna napravit,a neće naplatit....još ga nisan upozna..x kn
-valja taj domaći uradak i piturat..važ primera,važ recimo Hamerita plus redčilo....150 nategnutih kn
-pa onda gomila bragi-šelni,gumenih cijevi,inox,željeznih,šaka vida...ajmo naivno zaokružit na 300kn
-expanziona posuda sa čepom..bogatuni od inoxa siromašniji od željeza..6-7 l...čep oko 50 kn,ostalo po slobodnoj procjeni pi puta oko
-triba ispod broda obisit serpentinu za hlađenje,dali od bakra ili kunifera plus neke prolaze kroz trup,mislim da kupuje li se sve nije ispod 1000kn plus neko da zavari
A neda mi se višeee...neću ni zbrajat a me ne uvati opet bol u kolinu

Uglavnom eto mislim da je to minimum...jer odavna ništa ne ispada iz kamiona,cige su sve metale odnile odavno na otpad..škverovi su umrli ili umiru,svi rade za novce...

E sad,ima tu još i nemjerljivih detalja kao trčanje okolo po tokarima,bravarima,dućanima,metode pokušaja i promašaja,moljakanje,cjenkanje,pive prikama,...čari učenja na svojim novcima kojih ionako nema nikad dosta

Glavni detalj je da kupiš industrijski motor i imaš račun za industrijski motor i garanciju za industrijski motor..

Kako barbi u kapetaniji objasnit transformaciju u brodski...nebu komentiral..

Eventualnu reklamaciju na motor se može okačit mačku o rep..

I za kraj pitanje broj 1 foruma....koliko to košta po danu marinizacije(života i živaca) i isplati li se?

Ne tako crno Zore!!!
Zivot je lijep. More i riba su tamo blizu. Ljudi cak i uzivaju u takvom poslu. Sve sto si napisao je istina ali netko koji nema znanja takvog se posla nece ni uhvatiti. Industrijski motori su jeftini. Za garanciju nitko ne pita. Improvizacije su pozeljne....
tacek
Meštar od propela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.