Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
tomsic davor je napisao/la:Zore mozes li nam ovako u grubo reci...motor recimo 3000e....plus kopca toliko....i tako dalje...
Koliko je odprilike potrebno da se sve to kvalitetno izvede...I sta je najbitnije kod svega toga...?
Trogiranin je napisao/la:A i registar ih više ne priznaje kod novih plovila pogotovu ako je za privredne svrhe. Ekologija i sl.
bakan je napisao/la:Ako ces hladit ispuh moras imat dvi pumpe,jednu cirkulacionu moze i od nekog auta 200 kuna troska i upasovat remenicu i nosac pumpe i pumpu mora za hladit ispuh.Cili sistem mislim da nebi dosa vise od 1000 kuna ako radis sam i imas pumpu mora jer ona je najskuplja.Prorcun isto nije problem uzmu se mjere od nekog rashladnika motora priblizne snage i izracunas volumen,odnosno litrazu cjevi.Bolje je stavit malo duzu cjev pa se ubaci negdi jedan ventil da se cirkulacija vode moze prigusit i na tako postic zeljena temperatura ili napravit recirkulaciju tako da se po potrebi jedan dio tople vode vraca u motor kako bi se podigla radna temperatura.Kad registar nebi prihvaca keel cooling sistem svi brodovi tipa suplajera , dredera,ribarice na sjevernom moru i rjecni brodovi nebi plovili jer bi to bila nemoguca misija.Bija sam 5 godina na suplajerima u africi koji su radili u plitkom moru i da nismo imali ovaj sistem hladenja tribali smo imat jos dva covika koji bi samo cistili filtere mora.Radija sam i na sjevernom moru vanka Engleske di je brod od velikog mora vise u zraku nego u moru i ko tamo nema keel cooling pumpom mora moze vuci samo zrak.
Koliko dode marinizirat industrijski motor triba stavit na papir,ali taj trosak tipa kopca,zvono,nosaci itd je isti bez obzira na koji nacin ces rjesit hladenje.
Kod nas je dovoljno jednom godisnje kad izvadis brod ocistit cjev ispod broda.
Ekspanzioni tank mora biti smjesten visocije od samog motora.
zore70 je napisao/la:Aj evo neki podaci do kojih san onako brzinski doša i iz iskustva znam
Kažeš motor 50 ks...
-Kopča za takvi motor,najjeftinija opcija mehaničke kopče bez kuta izlaza 8500 kn sa popustom
-za spojit tu kopču na motor triba damper...dobar damper.....2500kn
-triba i neka ploča za na zamašnjak uvatit taj damper plus vide plus obrada...ajmo reć prijateljskih 500kn
-a zvono za kopču...plus redukcijska ploča same kopče..onako odokativno mat i obrada...a biće 1000kn
-triba i neka pumpa mora...za takav sustav pola cola..sama pumpa bez remenica...oko 1000kn
-neke remenice za pumpu mora plus nosač pumpe plus remen..materijal i izrada...je bar 600-700kn
-triba složit i neke stope motora..profil,izbušit,zavarit....lagat ćemo da je samo 200kn
-valjalo bi kupit i gumene nosače motora..4kom..da nisu šaljivi....bar 2000kn gledajući po katalozima
-ako ostaje suha grana ispuha valja je zamotat u neku izolaciju...ima mukta u svakom Konzumu
-inox mješalica ispušnih plinova i mora..flanđa,koljena cijevi inox,tokar,varenje...neka neko procjeni sam
-pumpa za vađenje ulja iz kartera-mesing plus crivo..luksuz..ali eto...opet se lažemo da je jeftino..200kn
-a valjalo bi stavit i neku instalaciju ,instrumente..pošto ne priznajem opciju štrc brc;
-brojač okretaja s a satima VDO....oko 1000kn
-sat temparature vdo 350kn
-sender plus alarm temp 280
-sat tlaka ulja 350kn
-sender tlaka ulja 500
-kvalitetna brava 350
-voltmetar 350
- šaka žice,stopice,vezice,zuja,neki prika šta to zna napravit,a neće naplatit....još ga nisan upozna..x kn
-valja taj domaći uradak i piturat..važ primera,važ recimo Hamerita plus redčilo....150 nategnutih kn
-pa onda gomila bragi-šelni,gumenih cijevi,inox,željeznih,šaka vida...ajmo naivno zaokružit na 300kn
-expanziona posuda sa čepom..bogatuni od inoxa siromašniji od željeza..6-7 l...čep oko 50 kn,ostalo po slobodnoj procjeni pi puta oko
-triba ispod broda obisit serpentinu za hlađenje,dali od bakra ili kunifera plus neke prolaze kroz trup,mislim da kupuje li se sve nije ispod 1000kn plus neko da zavari
A neda mi se višeee...neću ni zbrajat a me ne uvati opet bol u kolinu
Uglavnom eto mislim da je to minimum...jer odavna ništa ne ispada iz kamiona,cige su sve metale odnile odavno na otpad..škverovi su umrli ili umiru,svi rade za novce...
E sad,ima tu još i nemjerljivih detalja kao trčanje okolo po tokarima,bravarima,dućanima,metode pokušaja i promašaja,moljakanje,cjenkanje,pive prikama,...čari učenja na svojim novcima kojih ionako nema nikad dosta
Glavni detalj je da kupiš industrijski motor i imaš račun za industrijski motor i garanciju za industrijski motor..
Kako barbi u kapetaniji objasnit transformaciju u brodski...nebu komentiral..
Eventualnu reklamaciju na motor se može okačit mačku o rep..
I za kraj pitanje broj 1 foruma....koliko to košta po danu marinizacije(života i živaca) i isplati li se?
Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.