jesu li mi potrebni gumeni nosači motora

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: jesu li mi potrebni gumeni nosači motora

PostPostao/la beba » 13. 10. 2009. (13:28)

Ako ti je u drveni brod montaža u tvrdo se i može opravdat, ali u plastični po meni nikako jer prije sam ima u tvrdo i fala bogu navika san se na buku i trešnju ali kad sam doša na brod u čovika na gumenim nosačma koji ima isti motor nisam se moga načudit razlici tako da san ga stavija na gumene i montira gumgeling (elastična spojka :thumbup: ) I mogu reč da mi je to najisplativija investicija. Pošto održavam i stricov m700 koji je utvrdo tako da se svaki dan posjetim na blagodati gumenih nosača :D U svakom slučaju ako imaš malo para viška to ti dode sa materijalom i rrukama max 3000 kn stavi.
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la Doffla » 13. 10. 2009. (14:12)

beba je napisao/la:Ako ti je u drveni brod montaža u tvrdo se i može opravdat, ali u plastični po meni nikako jer prije sam ima u tvrdo i fala bogu navika san se na buku i trešnju ali kad sam doša na brod u čovika na gumenim nosačma koji ima isti motor nisam se moga načudit razlici tako da san ga stavija na gumene i montira gumgeling (elastična spojka :thumbup: ) I mogu reč da mi je to najisplativija investicija. Pošto održavam i stricov m700 koji je utvrdo tako da se svaki dan posjetim na blagodati gumenih nosača :D U svakom slučaju ako imaš malo para viška to ti dode sa materijalom i rrukama max 3000 kn stavi.

Po tvojim postovima na drugom dijelu foruma shvatio da si iz Ploča to kažem jer je i moj brod u Pločama pa možda znaš koji je to reg. oznaka PL 2?
Doffla
New Entry

PostPostao/la beba » 13. 10. 2009. (14:20)

Kako ne Punoš? Lip brod još sad kad mu je stavljena natkabina ima lipu liniju., ipak je to prvi brod lučke kapetanije u Pločama
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la Doffla » 13. 10. 2009. (14:51)

Je to je od moga pokojnog djeda
Doffla
New Entry

PostPostao/la farymann » 19. 10. 2009. (23:27)

Ja imam motor 1 cilindar na gumenim nosačima 4cm u pastičnom kaiću. Na osovini prije samog motora imam taj gumeni dio(gumena spojka) radi vibracija jer mi je osovina fiksna( ležaj je od lenjo šanto). No međutim to je dotrajano i moram prominiti osovinu i bukulu jer se je poilo i ima lufta. Ja bi sada kupi prokromsku osovinu i u bukulu utokari piksnu s gumenim ležajem. I sad me zanima da li je to sve u redu što planiram i da li da ostavim i dalje gumenu spojku na osovili,ili da je maknem pošto će biti gumeni ležaj. Hvala lipa unaprid
farymann
New Entry

PostPostao/la peškafondo » 20. 10. 2009. (21:11)

farymann je napisao/la:Ja imam motor 1 cilindar na gumenim nosačima 4cm u pastičnom kaiću. Na osovini prije samog motora imam taj gumeni dio(gumena spojka) radi vibracija jer mi je osovina fiksna( ležaj je od lenjo šanto). No međutim to je dotrajano i moram prominiti osovinu i bukulu jer se je poilo i ima lufta. Ja bi sada kupi prokromsku osovinu i u bukulu utokari piksnu s gumenim ležajem. I sad me zanima da li je to sve u redu što planiram i da li da ostavim i dalje gumenu spojku na osovili,ili da je maknem pošto će biti gumeni ležaj. Hvala lipa unaprid

A kako misliš izvesti brtvljenje tog ležaja?
Predpostavljam da sad imaš šupernicu?
Inače taj tip ležaja je predviđen za vanjski ležaj.
Jedno pitanje: koliko ti motor radi na amortizerima,i koliko dugo imas elastičnu spojku,je ona "od uvijek" ili
je naknadno ugrađena?
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

PostPostao/la farymann » 20. 10. 2009. (23:59)

peškafondo je napisao/la:
farymann je napisao/la:Ja imam motor 1 cilindar na gumenim nosačima 4cm u pastičnom kaiću. Na osovini prije samog motora imam taj gumeni dio(gumena spojka) radi vibracija jer mi je osovina fiksna( ležaj je od lenjo šanto). No međutim to je dotrajano i moram prominiti osovinu i bukulu jer se je poilo i ima lufta. Ja bi sada kupi prokromsku osovinu i u bukulu utokari piksnu s gumenim ležajem. I sad me zanima da li je to sve u redu što planiram i da li da ostavim i dalje gumenu spojku na osovili,ili da je maknem pošto će biti gumeni ležaj. Hvala lipa unaprid

A kako misliš izvesti brtvljenje tog ležaja?
Predpostavljam da sad imaš šupernicu?
Inače taj tip ležaja je predviđen za vanjski ležaj.
Jedno pitanje: koliko ti motor radi na amortizerima,i koliko dugo imas elastičnu spojku,je ona "od uvijek" ili
je naknadno ugrađena?

Motor je na amortizerima s elastičnom spojkom oduvik,odkad je motor ugrađen.Što je tiče brvljenja imam trnelu s mazalicom,koju bi i dalje ostavi,a na vanjsku bukulu bi utokari tu piksnu s gumom tj. gumeni ležaj, on će biti vanjski. je li može tako ili???
farymann
New Entry

PostPostao/la peškafondo » 21. 10. 2009. (20:56)

Ako je vanjski onda ok.
Sta nisi rekao da ti je i unutarnji pojeden?
by ab ovo
peškafondo
Member

PostPostao/la farymann » 21. 10. 2009. (21:47)

peškafondo je napisao/la:Ako je vanjski onda ok.
Sta nisi rekao da ti je i unutarnji pojeden?

Da ti pravo kažem nis ni vidi u kakvom mi je stanju unutarnji,ako je dobar ostavit ću tu mazalicu,a ako nije što da radim,kako to urediti,kako da vidim je li u redu? Vanjski je katastrofa,kad mi je bi sad kaić na kraju i kad propelu mićeš gori doli ima lufta i 3mm sigurno :o
farymann
New Entry

PostPostao/la peškafondo » 22. 10. 2009. (21:30)

Nisam nikad vidio kako izgleda ležaj od svetog drva,to mora da je dosta star brod.Ako ti osovina "pleše"i u prednjem ležaju onda ga moraš mjenjati a kako ne znam.
Ja sam imao ležaj od bijele kovine i na tokarskom sam ga tokario do statve i makao ga jer je bio istrošen.
Prirubnice za stiskanje pletenice sam isto skinuo.
Nakon toga sam stavio "volvo"ležaj .
Drveni je vjerovatno uprešan u statvu?
by ab ovo
peškafondo
Member

PostPostao/la farymann » 23. 10. 2009. (14:04)

Neznam sto ti je statva,pretpostavljam statvena cijev. Mi to sve skupa zovemo vanjska bukula,na nju se navidiva statvena cijev i unutarnja bukula koja je takoder zavidala na statvenu cijev s druge strane. Meni je ta piksna utokarena u vanjsku bukulu i sad cu ja to istokariti i ubaciti piksnu s gumom
farymann
New Entry

PostPostao/la Strici » 09. 01. 2010. (14:59)

Ne nadovezujem se na ništa dosad napisanog.
Gumeni se amortizeri stavljaju naravno zbog vibravija, pogotovo kod jednocilindričnih, kao Torpedo/Volvo koje na pojedinim okretajima tako vibriraju brod da nesmiš držat usta otvorena ako su ti zubi blombirani.
Po meni je normalno da ako je osovina u "tvrdoj" statvenoj cijevi, dakle ležajeva od teflona ili od bijele kovine, onda se i motor nesmije tresti, odnosno vibrirati kao na gumenim blokovima. Jer se vibracije prenose na taj tvrdi ležaj. Dakle ako se motor trese, a da bi se na cijelom brodu ublažile vibracije, prvi ležaj osovine mora biti isto elastičan.
Inače da si malo prije zapitao, ili možda po datumu i jesi, a ja ne i pročitao, nedavno sam prodao 4 prava kvalitetna silent bloka i dobio 10 Eura. No računam da dobri silent blokovi do jedno 60X60 mm nisu više od 15-tak Eura, po komadu.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la farymann » 11. 01. 2010. (11:31)

sve ste dobro rekli,a što su vam silent blokovi? amortizeri za motor? 60x60 je li to visina 6cm?
farymann
New Entry

PostPostao/la borro » 13. 01. 2010. (11:03)

Znalci, trebam pomoć, gdje naći ovakav ili najsličniji ovome - nosač motora tj. amortizer, na motoru su dva a ovaj konkretno je iznad kopče :think:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la porer » 13. 01. 2010. (11:36)

Ovaj moj frend to radi, javi mu se. Pošalješ HP expresom i za dva dana imaš natrag.

viewtopic.php?f=89&t=2738
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.