vanbrodski vs unutarbrodski motori

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: vanbrodski vs unutarbrodski motori

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 16. 10. 2023. (23:09)

... reka bi moj pijatelj Marinko " da je bolje imat vanjski motor stavili bi ga i na tanker " ... :D
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la josey » 17. 10. 2023. (07:45)

100x san napisa 100x cu ponovit,
na tako malim brodovima ja bi uvjek VB
jednostavno se tu nema sta puno objasnjavat zasto, vb se namece ko logicno rjesenje.

12m i vise, unutarnji, dizel, nikqkve, struje, hibridi, plinovi, benzinci, nego dizel vulgaris.

a moj prijatelj marinko je reka da dizel valja ima bi ga nosac aviona.
ne kupuješ šleper za ic po kruv i mliko u konzuma jelda?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 17. 10. 2023. (08:41)

evo ga Josey u svom stilu, 12m i više ;) i u pozadini Will Smith "Welcome to Miami" , i scena od Baywatcha kad Pamela vozi onaj veliki žuti gliser u narančastom kostimu pun gas

Uglavom dobro se tema razvija, tebi preostaje pregledat jedno i drugo, u konačnici ako kupuješ polovno a ne misliš mjenjat motor novim, onda itekako ovisi o konkretnom brodu i stanju više nego činjenicama i na kraju sreći pa šta uleti...

Ako ti je opcija mijenjat motor novim, onda vb je jednostavnije, a da potreviš loš brodski išo bi na vađenje i popravak, eto... bitno ne kupit sa brodskim i stavljan vanjski i đisije radit... sretno
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la eneja » 17. 10. 2023. (12:04)

Fala svima puno na dosadašnjim iskustvima i savjetima, pomaže ;)

kad uvatim vrimena ovaj dan dva, probat cu rezimirat sve napisano s nekakvim zaključkom općenito vezano za ovu temu, najviše ovisno o preferencijama osobe koja kupuje brod (jer mi se pari da na kraju najveću ulogu igra kakve maritimne sposobnosti želiš, po kakvom ćeš vrimena vozit, koliko ti znači kombinirana vožnja, kakvim tehnikama ribolova se baviš itd...)

dotad, ako vam još nešto padne napamet pišite, da imamo šta bolji input :D
eneja
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: galeb

PostPostao/la dimulius » 17. 10. 2023. (13:53)

chomli je napisao/la:Mom brodu također samo fali režim između 8.5 i 10kt iako je s VB motorom.

Jasno da ga mozes vozit 10 ili 11, ali zar ti potrosnja po milji tada nije osjetno veca nego da ga dignes na 18cvorova?
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la chomli » 17. 10. 2023. (14:31)

dimulius je napisao/la:
chomli je napisao/la:Mom brodu također samo fali režim između 8.5 i 10kt iako je s VB motorom.

Jasno da ga mozes vozit 10 ili 11, ali zar ti potrosnja po milji tada nije osjetno veca nego da ga dignes na 18cvorova?

Nikad ga ne vozim tako pa ne znam, iako već na 11kt ima neloš krmeni val. Naravno nakon 15kt je to ono pravo. Ovaj trup od mog broda je sličan MF 625 i Antares 650 i ima malu kobilicu. Tako da nije čisto glisersko dno.
chomli
Senior Member

Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la Dalmato » 17. 10. 2023. (18:40)

eneja je napisao/la:Dobar dan svima,

odlučio sam pokrenit ovu široku temu s obzirom da smo ja i otac trenutno u potrazi za novim brodom i imamo dileme vezano za unutar vs vanbrodski motor.
Tražimo deplasmanca cca 6,5 do 7 metara (tipa MF 695) za ribolovne i izletničke svrhe, tako da se analiza može ograničit na ovakav tip broda.

Molim forumaške znalce da mi udjele koji savjet vezano za ovo prema sljedećim kriterijima (napisat cu i svoju dosadašnju pretpostavku za svaki kriterij pa mi možete dat svoje mišljenje :))

1. Trošak kupnje/posjedovanja motora

- cijena motora u startu: manji trošak za vanjski ako uspoređujemo motor koji će dat istu brzinu (usporedba malo slabijeg vanbrodskog sa jačim unutarnjim), iako je ovo diskutabilno jer neću kupovat novi...
- troškovi održavanja (sama usluga god servisa i dijelovi): koja je verzija jeftinija? - po člancima na netu mi izgleda da je vanjski jeftiniji zbog jednostavnijeg servisa, a za dijelove ne znam
- potrošnja goriva (usporedba motora koji razvijaju istu brzinu- malo slabiji vanjski vs unutarnji): koja verzija manje troši? stekao sam dojam da za manje brodove manje troši vanjski kad se sve uzme u obzir, ali molim vas vaše
mišljenje
- trošak velikih servisa/obnove: možda ovo ide u korist unutarnjeg (manji trošak) s obzirom da imaju dulji vijek trajanja, a time i rjeđu potrebu za obnovom/mijenjanjem

- zaključak vezan za trošak kupnje/posjedovanja općenito: unutarnji/vanjski?

2. Praktičnost (o estetici nećemo pričat jer mislim da je pre subjektivno)

- izletničke aktivnosti (kupanje): što se mene tiče prednost ide unutarnjem s obzirom na 'čistu' krmenu platformu i često komotniji vanjski kokpit, bez obzira na kutiju za motor u vanjskom kokpitu
- ribolov: - kančanica: praktički nema utjecaja, možda čak prednost vanjskom jer nema kutije za motor, pa je kretanje slobodnije
- panula: čini mi se optimalna kombinacija unutarnji motor s troling ventilom i duplim komandama --> mogućnost lova iz ruke, a ako se lovi štapom opet si bliže štapu za reagirat. mišljenja?

znam da je tema široka i možda će nekom izgledati banalno s obzirom na iskustvo, ali odlučio sam ovako potražiti mišljenje s obzirom da nemam iskustva sa poludeplasmanskim tipom broda i ne znan šta očekivat (imali smo starog Galeba dosad).

hvala :)

Ja sam ti testirao MF 695 UB i MF 695 VB , a imao sam i galeba.
MF 695 VB jedini plus su veća brzina i bolje upravljanje krmom vožnjom unatrag, sve ostalo su minusi.
MF 695 UB ima tvorničku krmenu platformu dimenzije 200X100, što malo koji brod ima,a ljeti je neprocjenjiva za uživanje.
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la šalvađente » 17. 10. 2023. (19:00)

Ja sam testirao unutarnji izmučeni dizel i vanjski izmučeni benzin, vanbrodski je puno puno jeftiniji za održavanje i popravak a da mogu kupiti novo samo unutarnji
šalvađente
New Entry

PostPostao/la josey » 18. 10. 2023. (09:57)

peroLA je napisao/la:evo ga Josey u svom stilu, 12m i više ;) i u pozadini Will Smith "Welcome to Miami" , i scena od Baywatcha kad Pamela vozi onaj veliki žuti gliser u narančastom kostimu pun gas

Uglavom dobro se tema razvija, tebi preostaje pregledat jedno i drugo, u konačnici ako kupuješ polovno a ne misliš mjenjat motor novim, onda itekako ovisi o konkretnom brodu i stanju više nego činjenicama i na kraju sreći pa šta uleti...

Ako ti je opcija mijenjat motor novim, onda vb je jednostavnije, a da potreviš loš brodski išo bi na vađenje i popravak, eto... bitno ne kupit sa brodskim i stavljan vanjski i đisije radit... sretno

a zasto se ogranicit na pamelu i na 9m gliser?
ako cemo pretjerivat moze i 20m sa 6x 600ks na krmi, i pici 60+ čvorova

12m je neka razumna granica, imat ces 2 vanbrodska sa po 300-350ks, a tako bi imao i dva dizela unutra. preko te duzine je vec malo preserans (iz moje perspektive) sa VB (amerikanci i to).
i ne vidim apsolutno nijednu prednost turbodizela inboard u odnosu na benzinca outboard. al bas nijednu.
odrzavanje teze i skuplje
brzine manje
zauzima vise prostora na brodu
manevriranje losije
potrosnja? tu je u 10% a bas me briga

uostalom, valjda postoji razlog zasto se europska brodogradilista brodica okrecu u tom smjeru, osim ekologije naravno.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la ginekol7 » 18. 10. 2023. (13:51)

Ala šta je dobro :clap: :clap:
Još ako se ja uključin u raspravu Perola če poslat nekoga da me ubije ali neka,
vridilo bi riskirat :lol:
Ajjjjmoooooo!! Kokice mi se lade :wave:
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 18. 10. 2023. (14:11)

ginekol7 je napisao/la:Ala šta je dobro :clap: :clap:
Još ako se ja uključin u raspravu Perola če poslat nekoga da me ubije ali neka,
vridilo bi riskirat :lol:
Ajjjjmoooooo!! Kokice mi se lade :wave:

možete se sladit ali tema uopće nije išla u smjer kokica bilo je dosta dobrih komentara koji normalnom čovjeku mogu pomoć, tako da su se možda ohladile kokice, možda zato jer ovdje nije riječ o pilanju, preradama, izradama tehnički neispravnog i nelegalnog već od odabiru plovila iz 2005 gode iz neke serijske proizvodnje sa atestom.... i to što sam balansirao joseya jer u sklopu 2005godišta broda od manje od 7 m spominje 12m sa po dva motora itd sa cijenom od više stotina tisuća eura, a ovdje je budget ispod 30ako se ne varam...

dobar tek s kokicama.... ps. na krmi ima više mjesta za kupanje i ribolov ako ne strši ništa osim štapa, čudno da netko nije predložio čovjeku da napravi primorku s vanjskim i utuče preko 10tisuća pa nakraju sve baci u smeće
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 18. 10. 2023. (16:24)

razbacujemo se, ima se! Za 10000E kupiti ću Primorku, ugraditi spojler sa nosačem, izvaditi motor,
maknuti kutiju motora i sve pripremiti za ugradnju VBMa.
Ev. prodajom osovinskog voda, kormila i ugrađenog motora vratiti nešto para.
Nego, koliko si takvih brodova vidio u smeću? :wave:
Isprika zbog oftopika, neću više.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la SEA » 18. 10. 2023. (23:59)

eneja je napisao/la:
chomli je napisao/la:super korisna analiza, fala :)

kad uzimam sve dosad rečeno u obzir, imam osjećaj da su vanbrodski na isti brod (uz istu željenu putnu brzinu) ekonomičniji?

glavne mane su im vezane za praktičnost i osjećaj u smislu držanja mora, mogućnosti panulavanja vani, osjećaja sigurnosti, krmene platforme...

znatiželje radi, zna li itko zašto su MF-i cca 2005-o godište rađeni većinom u varijanti sa unutarnjim motorom?

da da, mislim da razumim, sa UB si fleksibiliniji ako želiš kombiniranu vožnju, ekstremi su manje izraženi i može se lakše kombinirat

ja mislim da je tebi najbolje uzest brod na vesla i na napuhavanje
jer napuses ga i bacis u more i poslje spremis ,neplacas vez
nema motora u zdravom tjelu zdrav i duh

MF695 s unutrasnjim motorom je sika na moru za ove nove MF s vanjskim motorom,ljudi koji rade plastiku znaju o cemu pricam
ima krmu za plesati ,platformu za uzivati ,cilu krmu mos stavit u kos tentu i zatvoriti ako hoces

oni s vanjskim je cucav tamo gdje nama treba brod ,krma i platforma

i to nije za usporediti + jedan je gliser drugi PD

a troskovi?

pa to su brodovi od +30teur na trk ,tih troskova svugdje ima

zato ako gledas sto je povoljnije ,onaj na napuhavanje i vesla su izbor za tebe

inace dimulius je napisao dva tri posta veoma dobra s extra odgovorima
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la šalvađente » 19. 10. 2023. (09:12)

Od kada ima sve više hibrida u prestižnim servisima se pojavio višak automehaničara zato što se novi benzinski motori jednostavno ne kvare, 500000 km bez ijednog kvara. Nema kompliciranih boš pumpi, visokotlačnih, dizni elektronskih-mehaničkih, agr-ova, kompliciranih katalizatora, regeneracije, dvomasenih zamašnjaka... i svih ostalih skupih komponenti koje imaju dizel motori euro 6 norme. Tu i tamo ode neka čelija akumulatora ali to je i onako posao za mehatroničare. Benzinci su budućnost
šalvađente
New Entry

PostPostao/la peroLA » 19. 10. 2023. (09:24)

eto juga i kiša, eto off topica... pričat o auto industriji u ribolovunamoru..... govorimo od 2005 godini što je super napredak od 1977. A eto idemo i u budućnost koja će se sa auti na brodove presilikati kroz nekoliko desetljeća, osim pojedincima kao što i uvjek to biva
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.