Remont unutarbrodskog motora

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Remont unutarbrodskog motora

PostPostao/la dimulius » 11. 11. 2021. (11:43)

ma naravno da je problem na drugom mistu.
U konkretnom slucaju radilo se tocno o brodu ka sta je tvoj (antares 760), ali debelo preopterecenom, a onda vozenom skoro na 100% opterecenja.
I onda to na kraju rezultira problemom, sta je prilicno logicno.

Ali istina da se otislo malo off topic :D
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la josey » 11. 11. 2021. (17:46)

mares je napisao/la:Kako ce brusiti blok za klipove u nadmjeri kad je blok s kosuljicama? A ako je kosuljica toliko
potrosena (ovalna) da ju treba brusiti, onda je i toliko termicki vec opterecena da ju treba zamijeniti
a ne brusiti i oslabiti.

I opet pitam, koji su to radni sati na kojima se mjenjaju klipovi i (ili) kosuljice? Shvatio bih da se radi
o ribaricama sa 25-30.000 sati, ali brodice za slobodno vrijeme?
Ako uredno odrzavani dizel motor potrosi klipove ili kosuljice u 2-3.000 sati, onda je problem drugdje.

zasto bi bila termalno opterecena ako je ovalna? (kosuljica oltiga cilindar) i ako je pri tome ovalna 2/100mm
zato treba mjenjat kosuljice?
nebi reka,
probijes blok 0.5mm veci
nabijes unutra nove klipove sa prstenovima i sve radi sljedecih par tisuca sati.

nije sve u mehanici crno i bjelo, zapravo je sve sivo.
pohabali se prstenovi i pohabali ce cilindri i odma je motor klan to je ubijeno. pa jos nisan vidija motor koji se ne "trosi" pa da neznan koje ulje stavis unutra
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la mares » 12. 11. 2021. (12:38)

josey je napisao/la:
mares je napisao/la:Kako ce brusiti blok za klipove u nadmjeri kad je blok s kosuljicama? A ako je kosuljica toliko
potrosena (ovalna) da ju treba brusiti, onda je i toliko termicki vec opterecena da ju treba zamijeniti
a ne brusiti i oslabiti.

I opet pitam, koji su to radni sati na kojima se mjenjaju klipovi i (ili) kosuljice? Shvatio bih da se radi
o ribaricama sa 25-30.000 sati, ali brodice za slobodno vrijeme?
Ako uredno odrzavani dizel motor potrosi klipove ili kosuljice u 2-3.000 sati, onda je problem drugdje.

zasto bi bila termalno opterecena ako je ovalna? (kosuljica oltiga cilindar) i ako je pri tome ovalna 2/100mm
zato treba mjenjat kosuljice?
nebi reka,
probijes blok 0.5mm veci
nabijes unutra nove klipove sa prstenovima i sve radi sljedecih par tisuca sati.

nije sve u mehanici crno i bjelo, zapravo je sve sivo.
pohabali se prstenovi i pohabali ce cilindri i odma je motor klan to je ubijeno. pa jos nisan vidija motor koji se ne "trosi" pa da neznan koje ulje stavis unutra

Ne citas ili ne zelis citati moj post.
Ako je motor normalno odrzavan, za mjenjat kosuljice ce trebati jaaaako puno radnih sati.

A izgleda i ne kuzis pojam kosuljice u cilindru. Ako izbrusis blok na prvu nad-mjeru, dobit ces luft između kosuljice
i cilindra. Blokovi sa kosuljicama se NE bruse, osim u slucaju erozije ili korozije rashladnog prostora. Tada se stavljaju
kosuljice kojima je VANJSKI promjer veci a unutarnji (gdje je klip) ostaje isti.
A u strojarstvu je sve crno bijelo. Za sve postoji razlog.
I opet, daj nam primjer motora kojemu je bilo potrebno brusiti cilindar ili kosuljicu, radni sati, tip motora i izmjerene vrijednosti
pa mozemo diskutirati.
mares
Member

Tip plovila: Beneteau Antares 760, Nanni T4.200

PostPostao/la josey » 12. 11. 2021. (17:31)

koji motor koji blok?
evo, duratec 2.0 tvornicki aluminijski blok, motor sa 147ks, n/a olitiga atmosvera
ugradjen turbo sa 67/91mm kompresorskim djelom, turbinski dio 80mm.

2.8 bara boosta, 100 oktana benzin 818ks mjereno na valjcima,
ja sastavio, ja tunirao, u autiću od 1330kg daily driver KKN (klima koza navigacija a ne neka sklepotina) i eto dolazimo do kosuljica, kosuljice ugradjene naknadno u alu blok, darton mid sleeves od bullet proof celika (koja mu je din oznaka neznam, al znam da je jebeno tvrd - tako je tokar koji je obradu radio rekao, i da se zbog bullet proof jebeno prodaje, cisti marketing a mozda i ne, al su skupe jako) treba brusit nakon 15 000km,

eto pitao si koji motor koji blok, ja sam ti odgovorio.

znaci nisan idiot znan sta ti pricam, a tretiras me ko idiota, a isto tako znam da je tvoje pitanje bilo usmjereno na dizel motore al sam se pravio blesav ko sta se ti pravis blesav i mene pravis blesavim.
jesmo sad ok?

jel sad mozemo nastavit normalno pricat?

ili ces da se i dalje pravimo blesavi pa da ti pricam o opelu koji ima gizani blok i koji nema kosuljice pa busimo blok 0.50 ili 1.00 vise? isto 2.0 atmosvera na 2.0 turbo preko 3.5 bara boosta i preko 1000ks, a maleni 2.0 :wtf: :wtf: :wtf:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la mares » 12. 11. 2021. (18:01)

josey je napisao/la:koji motor koji blok?
evo, duratec 2.0 tvornicki aluminijski blok, motor sa 147ks, n/a olitiga atmosvera
ugradjen turbo sa 67/91mm kompresorskim djelom, turbinski dio 80mm.

2.8 bara boosta, 100 oktana benzin 818ks mjereno na valjcima,
ja sastavio, ja tunirao, u autiću od 1330kg daily driver KKN (klima koza navigacija a ne neka sklepotina) i eto dolazimo do kosuljica, kosuljice ugradjene naknadno u alu blok, darton mid sleeves od bullet proof celika (koja mu je din oznaka neznam, al znam da je jebeno tvrd - tako je tokar koji je obradu radio rekao, i da se zbog bullet proof jebeno prodaje, cisti marketing a mozda i ne, al su skupe jako) treba brusit nakon 15 000km,

eto pitao si koji motor koji blok, ja sam ti odgovorio.

znaci nisan idiot znan sta ti pricam, a tretiras me ko idiota, a isto tako znam da je tvoje pitanje bilo usmjereno na dizel motore al sam se pravio blesav ko sta se ti pravis blesav i mene pravis blesavim.
jesmo sad ok?

jel sad mozemo nastavit normalno pricat?

ili ces da se i dalje pravimo blesavi pa da ti pricam o opelu koji ima gizani blok i koji nema kosuljice pa busimo blok 0.50 ili 1.00 vise? isto 2.0 atmosvera na 2.0 turbo preko 3.5 bara boosta i preko 1000ks, a maleni 2.0 :wtf: :wtf: :wtf:

Nemamo sta pricati. Covjek je stavio link za klipove s kosuljicama za Volvo dizel a ti si mu napisao da brusi blok i stavi veci klip.
Kao i svaki put kad si u krivu prebacujes pricu. Ali nebitno, meni je samo u interesu da oni koji ne znaju sve (kao neki) dobiju tocnu
informaciju.
mares
Member

PostPostao/la josey » 12. 11. 2021. (18:54)

pa bog te dragi nece!
zasto da da za klip 1300 eura ako moze busit blok / kosuljice (izgleda da ovaj dio ne razumjes, ako blok nema kosuljice busi blok, ako blok ima kosuljice busi kosuljice) na 0.5 vecu mjeru i plati klip 250e umjesto 1300?

KOJI DIO NIJE JASAN????????????????????????

i koju sam ja PM okrenuo?

jesi pitao koji blok i koji motor jesam ti napisao? sta sam ja sad okrenuo?
sto si pitao to sam ti rekao

al kad ja pitam, eeeeeeeeeeeee, onda ti nikad ne odgovoris nego mudrujes, jer vjerojatno radis ko mehanicar pa moras prodavat pricu kako je to velika filozofija.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la šalvađente » 12. 11. 2021. (21:02)

Ma ja sam samo komentirao da klip nemože koštati 1300 eura zato što sam ga ja prije 5 g. za TAMD 22 komplet s karikama plaćao 130 funti a TAMD 31,41 ima stubline koje se vade i priložio sam cijenu za cijeli komplet 600 eura koja je opet puno manja od 1300 samo za klip. I to nije sve, kada sam nosio glavu na strojnu obradu kod pokojnog ing. Gregureka u Zagrebu oni su imali još povoljnije i kvalitetnije dijelove.
šalvađente
New Entry

PostPostao/la josey » 12. 11. 2021. (21:12)

a ja sam samo rekao da ako tolko kosta klip, da onda za te novce mos narucit custom klipove.
al jebiga nikad ne valja.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la mares » 12. 11. 2021. (22:46)

josey je napisao/la:pa bog te dragi nece!
zasto da da za klip 1300 eura ako moze busit blok / kosuljice (izgleda da ovaj dio ne razumjes, ako blok nema kosuljice busi blok, ako blok ima kosuljice busi kosuljice) na 0.5 vecu mjeru i plati klip 250e umjesto 1300?

KOJI DIO NIJE JASAN????????????????????????

i koju sam ja PM okrenuo?

jesi pitao koji blok i koji motor jesam ti napisao? sta sam ja sad okrenuo?
sto si pitao to sam ti rekao

al kad ja pitam, eeeeeeeeeeeee, onda ti nikad ne odgovoris nego mudrujes, jer vjerojatno radis ko mehanicar pa moras prodavat pricu kako je to velika filozofija.

josey je napisao/la:koji ce ti k kosuljice?
uzmes oversized piston 0.5 ili 1.0 ili 1.5
i prbusis blok na tu miru i cao
klip bi tiba bit oko 250e-300e al opet daleko je to od onih 1300e po komadu
mares
Member

PostPostao/la josey » 13. 11. 2021. (09:17)

pa opet koji dio nije jasan?
ekipa ostavi std size klipove, i ako se sjeba blok ili i kosuljice
onda izbijaju postojece kosuljice i nabijaju oem size, ako blok nema kosuljice onda buse blok pa nabiju kosuljice i buse za std velicinu klipa.
zasto? da bi ti ostala std velicina klipa???
pa stavis 1 step oversized i bok.

sta opet nije jasno?
mislin da ri previse toga nije jasno a izdajes se za velikog strucnjaka.
mozda i jesi al ti je onda komunikacija na razini ja sam bog za motore vi svi ostali ste idioti.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la mares » 13. 11. 2021. (10:54)

Stvarno mi nije do rasprave s tobom.
Ako bude kakvih tema i pitanja gdje mogu pomoci svojim skromnim znanjem i iskustvom rado
ću se javiti.
mares
Member

PostPostao/la josey » 13. 11. 2021. (13:00)

cinjenica je da si napisa jedno veliko nista, a da su forumi puni ekipe poput tebe, vatas se na neke izjave ne procitavsi temu od pocetka i izvlacis iz konteksta.
slobodno se javi oduci put i napisi nista !
josey
Old Senior Member

PostPostao/la mares » 13. 11. 2021. (16:19)

Pusica!
mares
Member

PostPostao/la josey » 13. 11. 2021. (17:52)

i tebi dvije :* :*
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 13. 11. 2021. (19:56)

Ovo je ko kad je moj prijatelj Vuco rekao da se vraća iz Njemačke. Kazao sam mu spremi 20 eura a Adriana nautica u Puli je odmah pored tvoje zgrade. Zašto? Pa tamo za 20 eura kupiš špag osmicu a ispred dućana imaš i drvo i klupicu.
Jebemti smanjite tenzije ako tko šta ima reći pa da i nije u pravu nije na ovakav način potrebno komentirati. A sad moderator nek briše, AC/DC svira :)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.