izracun optimalnog motora

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: izracun optimalnog motora

PostPostao/la lupis » 08. 03. 2015. (08:46)

Taj trup mi je nepoznat, jeli pogođen ili ne za te brzine koje želiš nenam, ali nekako mi se čini da ce trebat bar 100 ks.., ne mislim da ce trebat i više, a od 10-15 ks viška glava ne boli.., ovi motori sa 75-80 ks bi mogli biti na granici...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la oliowwe » 08. 03. 2015. (09:04)

pozdrav ekipa
drago mi je da je tema ozivjela ima lijepih i zanimljivih komentara i prijedloga, i da slazem se da je nezahvalno razgovarat o markama motora, ali kako kod nas prevladava kronicna nestasica love ljudi kupuju sve i svasta, krpare godinama i kao uzivaju po sistemu sam svoj majstor, pa je jeftinje ko fol, ja sam kupio takav brod kakav je iz istog razloga jer sam toliko mogao trenuto dati i sve sto sam do sada uradio sam uglavnom napravio sam, daleko sam od gotovog broda i potrajace to jos koju godinu ali odrzavanje motora mi je uvjek bilo vazno pa mi zato svi dosadasnji motori , auti, tomosi i drugi traju oko 20 tak godina bez problema, neki i duplo duze (traktori :-)) .
Mislim da je tema zanimljiva i da ce vecini bit korisna ne samo meni , to mi je i bila namjera otvaranja teme
lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la oliowwe » 08. 03. 2015. (09:33)

lupis je napisao/la:Taj trup mi je nepoznat, jeli pogođen ili ne za te brzine koje želiš nenam, ali nekako mi se čini da ce trebat bar 100 ks.., ne mislim da ce trebat i više, a od 10-15 ks viška glava ne boli.., ovi motori sa 75-80 ks bi mogli biti na granici...

to je isti trup /brod kao nekadasnja arka 750, jedan tip iz bakra je imao takvog sa 100 konja neki motor pa kaze da mu je isao oko 18 knt, ja bi isao na tu varijantu motora od 100ks, jer kako kazes od viska glava ne boli
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 08. 03. 2015. (09:38)

tragos je napisao/la:glupsoti su pricat o pojedinim markama motora ako s euzima novi motor, nema danas loseg motora na trzistu (izuzev kineskih kopija). problem je sta ljudi kad kupuju motore gledaju samo snagu, a kubikazu , moment, prjenosi omjer malo ko. yanmar ma koliko god bija dobar u rangu do 100 ks nije za neki tezi plasticni brod ili za drveni, jednostavno fali mu kubiku. uz normalno odrzavanje, postivanje uputa proizvodača vecina novih motora bez ikakve generalne moze bez problema odradit 8000 do 10 000 radnih sati.

ajde tragos daj malo informacija kako da gledamo na te nove motore, s obzirom na snagu, kubikazu,moment i prijenosni omjer??? recimo do 100ks, sto je bitno imati na umu kad se vec kupuje novo a da nije samo kolicina kuna
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la Ivica DU » 08. 03. 2015. (14:13)

pozdrav ekipa :wave: mene muči isti problem oko odabira motora (polovnog), kupio sam gliserski škaf 7,8m i širok 3m, prije su bila dva mercrusera 5cilindara koji su izvadjeni i ja bi sad išo na ugradnju jednog motora, dobio sam savjete za ugradnju nekog polovnog camminsa otprilike 250ks 5,9l a mene se više vuče volvo penta oko 200 konja ali dosta manje kubikaže, pa me zanima vaše mišljenje o potrošnji camminsa prema volvu, ili obrnuto?? brzina mi nije najvažnija, kad bi dobio da plovilo može izglisirati da ne vuče more za sobom bio bi zadovoljan.. i još da napomenem gliser je težak 3-3,5 tone
Ivica DU
Member

Tip plovila: Starfisher 840

PostPostao/la som » 08. 03. 2015. (15:26)

Ispod 25 HP ne moraš ni gledati.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la som » 08. 03. 2015. (15:28)

250 HP
som
Old Senior Member

PostPostao/la tragos » 08. 03. 2015. (16:00)

oliowwe je napisao/la:
tragos je napisao/la:glupsoti su pricat o pojedinim markama motora ako s euzima novi motor, nema danas loseg motora na trzistu (izuzev kineskih kopija). problem je sta ljudi kad kupuju motore gledaju samo snagu, a kubikazu , moment, prjenosi omjer malo ko. yanmar ma koliko god bija dobar u rangu do 100 ks nije za neki tezi plasticni brod ili za drveni, jednostavno fali mu kubiku. uz normalno odrzavanje, postivanje uputa proizvodača vecina novih motora bez ikakve generalne moze bez problema odradit 8000 do 10 000 radnih sati.

ajde tragos daj malo informacija kako da gledamo na te nove motore, s obzirom na snagu, kubikazu,moment i prijenosni omjer??? recimo do 100ks, sto je bitno imati na umu kad se vec kupuje novo a da nije samo kolicina kuna
lp

ajmo rec ovako, ugrubo, neka snaga motora xy, za određeni brod, teži brod za istu snagu trazi vecu kubikaža, konkretno o brojevima nema smisla govorit, vecina proizvođača ima klasificirano jel neki motor heavy duty, medium duty , light/pleasure duty. evo primjer na jednom brodu od 7 tona tezine, 9 metri duzine, 3 sirine, donedavno bija motor 70 ks, 3400 cm,atmosferac, sve proracunato kako triba brzina ista i po bonaci i po vitru u provu i krmu. sadasnji motor 75 ks, 2200 ccm, turbinas, isto tako propela kut nagiba omjer kopce kako triba, samo ako nije bonaca brzina pada milju do dvi zavisno od jacine vitra.
tragos
Member

Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la som » 08. 03. 2015. (16:52)

Imaš konje za oranje i konje za trke. 100 konja iz 4000 ccm. daju 100 konja i uzbrdo i nizbrdo a 100 konja iz 2000 ccm.kad vide brdo umru od straha.
som
Old Senior Member

PostPostao/la PanPan » 08. 03. 2015. (17:08)

som je napisao/la:Imaš konje za oranje i konje za trke. 100 konja iz 4000 ccm. daju 100 konja i uzbrdo i nizbrdo a 100 konja iz 2000 ccm.kad vide brdo umru od straha.

Jednostavno i slikovito objašnjeno. I potpuno ispravno. :clap: :thumbup:
PanPan
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la oliowwe » 08. 03. 2015. (18:42)

PanPan je napisao/la:
som je napisao/la:Imaš konje za oranje i konje za trke. 100 konja iz 4000 ccm. daju 100 konja i uzbrdo i nizbrdo a 100 konja iz 2000 ccm.kad vide brdo umru od straha.

Jednostavno i slikovito objašnjeno. I potpuno ispravno. :clap: :thumbup:

:D :D odlicno
dakle prvi dio smo otprilike rijesili, sto vise kubika to bolje, ajmo sad malo o prijenosu snage, pa cemo onda doci i do kopce :D
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la lupis » 08. 03. 2015. (19:35)

Nemoj se baš razbacivati sa kubikazom, jer to povlači i težinu, a tu moraš bit oprezan..
U takav brod sve više od 2500 kubika i 300 kila je previše, ja bi, kao konobar, rekao da je to gornja granica koju ne bi nikako smio prijeći.Sad, ako ce motor uz to imati 120 ks umjesto 90-100 tim bolje.
Svakako ti netreba motor od 3500-4000 kubika i 350 -400 kila.
Možda ce ti bolje leć motor od 2200 ccm i 75 ks, nego onaj 50 kila tezi sa 10 ks više, i momentom s kojim se nikad nećeš sastat u zeljenoj putnoj brzini.
Počni kopati po netu, vidi tko što nudi i za koju cijenu..., vodi računa o težini motora jer tu su se mnogi zahebali..., isto kao i sa momentom..
Poznat mi je slucaj di je preglomazan motor ugrađen u plovilo koje zbog prevelike težine motora, kao iz zbog specifičnog momenta, da bi postiglo putnu koja je deklarirana i ostvariva,prisiljen raditi na skoro punom gasu, iako po konjazi bi rekao da ima rezerve...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la oliowwe » 08. 03. 2015. (19:57)

lupis je napisao/la:Nemoj se baš razbacivati sa kubikazom, jer to povlači i težinu, a tu moraš bit oprezan..
U takav brod sve više od 2500 kubika i 300 kila je previše, ja bi, kao konobar, rekao da je to gornja granica koju ne bi nikako smio prijeći.Sad, ako ce motor uz to imati 120 ks umjesto 90-100 tim bolje.
Svakako ti netreba motor od 3500-4000 kubika i 350 -400 kila.
Možda ce ti bolje leć motor od 2200 ccm i 75 ks, nego onaj 50 kila tezi sa 10 ks više, i momentom s kojim se nikad nećeš sastat u zeljenoj putnoj brzini.
Počni kopati po netu, vidi tko što nudi i za koju cijenu..., vodi računa o težini motora jer tu su se mnogi zahebali..., isto kao i sa momentom..
Poznat mi je slucaj di je preglomazan motor ugrađen u plovilo koje zbog prevelike težine motora, kao iz zbog specifičnog momenta, da bi postiglo putnu koja je deklarirana i ostvariva,prisiljen raditi na skoro punom gasu, iako po konjazi bi rekao da ima rezerve...

hvala lupis
svakako to sve triba uzet u obzir, tezina motora je bitna stavka, ovo je sve da se proba dobiti neki optimalni sablon pa se onda proba birati najbolje
lo
oliowwe
Member

PostPostao/la som » 08. 03. 2015. (20:47)

Ivica DU je napisao/la:pozdrav ekipa :wave: mene muči isti problem oko odabira motora (polovnog), kupio sam gliserski škaf 7,8m i širok 3m, prije su bila dva mercrusera 5cilindara koji su izvadjeni i ja bi sad išo na ugradnju jednog motora, dobio sam savjete za ugradnju nekog polovnog camminsa otprilike 250ks 5,9l a mene se više vuče volvo penta oko 200 konja ali dosta manje kubikaže, pa me zanima vaše mišljenje o potrošnji camminsa prema volvu, ili obrnuto?? brzina mi nije najvažnija, kad bi dobio da plovilo može izglisirati da ne vuče more za sobom bio bi zadovoljan.. i još da napomenem gliser je težak 3-3,5 tone

Da ne bi došlo do zabune jer su dvojica pitali za motor. Evo bar za ovog odgovor. Kažeš da su unutra bila dva Mercruisera po 5 cilindara, najvjerojatnije 4.3 L. Nebitno. Koliko je to bilo konja? Preko nekoliko i osamsto. Napravila ga tvornica s nekakvim proračunima. Da bi gliser od 8 m izašao iz mora da glisira treba puno konja. Imao sam Sandensera 240 DA s 250 konja i bilo je malo stalno se mučiš a to ti je otprilike ista dužina. Nema glisiranja s takvim brodom s malo konja i za malo para. Zaboravi.
som
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 10. 03. 2015. (13:12)

evo nesto se iskristaliziralo od ovih svih odgovora, objasnite malo nama konobarima kako specificni momemt motora utjece na putnu brzinu broda, na sto je potrebno obratiti paznju i dr
lp
oliowwe
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.