Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
lupis je napisao/la:Taj trup mi je nepoznat, jeli pogođen ili ne za te brzine koje želiš nenam, ali nekako mi se čini da ce trebat bar 100 ks.., ne mislim da ce trebat i više, a od 10-15 ks viška glava ne boli.., ovi motori sa 75-80 ks bi mogli biti na granici...
tragos je napisao/la:glupsoti su pricat o pojedinim markama motora ako s euzima novi motor, nema danas loseg motora na trzistu (izuzev kineskih kopija). problem je sta ljudi kad kupuju motore gledaju samo snagu, a kubikazu , moment, prjenosi omjer malo ko. yanmar ma koliko god bija dobar u rangu do 100 ks nije za neki tezi plasticni brod ili za drveni, jednostavno fali mu kubiku. uz normalno odrzavanje, postivanje uputa proizvodača vecina novih motora bez ikakve generalne moze bez problema odradit 8000 do 10 000 radnih sati.
oliowwe je napisao/la:tragos je napisao/la:glupsoti su pricat o pojedinim markama motora ako s euzima novi motor, nema danas loseg motora na trzistu (izuzev kineskih kopija). problem je sta ljudi kad kupuju motore gledaju samo snagu, a kubikazu , moment, prjenosi omjer malo ko. yanmar ma koliko god bija dobar u rangu do 100 ks nije za neki tezi plasticni brod ili za drveni, jednostavno fali mu kubiku. uz normalno odrzavanje, postivanje uputa proizvodača vecina novih motora bez ikakve generalne moze bez problema odradit 8000 do 10 000 radnih sati.
ajde tragos daj malo informacija kako da gledamo na te nove motore, s obzirom na snagu, kubikazu,moment i prijenosni omjer??? recimo do 100ks, sto je bitno imati na umu kad se vec kupuje novo a da nije samo kolicina kuna
lp
som je napisao/la:Imaš konje za oranje i konje za trke. 100 konja iz 4000 ccm. daju 100 konja i uzbrdo i nizbrdo a 100 konja iz 2000 ccm.kad vide brdo umru od straha.
PanPan je napisao/la:som je napisao/la:Imaš konje za oranje i konje za trke. 100 konja iz 4000 ccm. daju 100 konja i uzbrdo i nizbrdo a 100 konja iz 2000 ccm.kad vide brdo umru od straha.
Jednostavno i slikovito objašnjeno. I potpuno ispravno.
lupis je napisao/la:Nemoj se baš razbacivati sa kubikazom, jer to povlači i težinu, a tu moraš bit oprezan..
U takav brod sve više od 2500 kubika i 300 kila je previše, ja bi, kao konobar, rekao da je to gornja granica koju ne bi nikako smio prijeći.Sad, ako ce motor uz to imati 120 ks umjesto 90-100 tim bolje.
Svakako ti netreba motor od 3500-4000 kubika i 350 -400 kila.
Možda ce ti bolje leć motor od 2200 ccm i 75 ks, nego onaj 50 kila tezi sa 10 ks više, i momentom s kojim se nikad nećeš sastat u zeljenoj putnoj brzini.
Počni kopati po netu, vidi tko što nudi i za koju cijenu..., vodi računa o težini motora jer tu su se mnogi zahebali..., isto kao i sa momentom..
Poznat mi je slucaj di je preglomazan motor ugrađen u plovilo koje zbog prevelike težine motora, kao iz zbog specifičnog momenta, da bi postiglo putnu koja je deklarirana i ostvariva,prisiljen raditi na skoro punom gasu, iako po konjazi bi rekao da ima rezerve...
Ivica DU je napisao/la:pozdrav ekipa mene muči isti problem oko odabira motora (polovnog), kupio sam gliserski škaf 7,8m i širok 3m, prije su bila dva mercrusera 5cilindara koji su izvadjeni i ja bi sad išo na ugradnju jednog motora, dobio sam savjete za ugradnju nekog polovnog camminsa otprilike 250ks 5,9l a mene se više vuče volvo penta oko 200 konja ali dosta manje kubikaže, pa me zanima vaše mišljenje o potrošnji camminsa prema volvu, ili obrnuto?? brzina mi nije najvažnija, kad bi dobio da plovilo može izglisirati da ne vuče more za sobom bio bi zadovoljan.. i još da napomenem gliser je težak 3-3,5 tone
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.