Mjerenje nivoa goriva

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Mjerenje nivoa goriva

PostPostao/la Boccone » 18. 04. 2014. (16:03)

peroski je napisao/la:
Boccone je napisao/la:
peroski je napisao/la:Možeš sa dva T komada i komadom prozirne gume napravit sljedeće.
Izlaz iz tanka prema motoru prekineš i ubaciš jedan T komad. Na njega okomito uz tank ( ili kako vec možeš ) fiksiraš okomito komad prozirne cijevi te sa drugim T komadom povežeš na odušak. Baždariš rezervar pri naljevanju i gotovo. :wave:

Evo pianje vezano za ovo gore navedeno;

Da li na kraju te prozirne cijevi u najgornjem dijelu može biti jednostavno čep tako da bude zatvoreni sistem bez povrata ponovo u rezervar.
Pretpostavljam da je u stvari samo tlak bitan unutar te prozirne cijevi.

Pozdrav
k
Nemože bit čep jer bi se u cijevi zadržao zrak. Znači pri naljevanju nafta nebi slobodno punila cijev odozda jer zrak nema kud izač, a to bi za rezultat imalo stvaranje stlačenog zraka u prozirnoj cijevi i nivo nafte u rezervaru i cijevi nebi bio isti jer zakon spojenih posuda ne vrijedi ako nisu obje posude otvorene.
Znači moglo bi se cijev na vrhu nepovezat na odušak nego ostavit otvorenu, ali onda puštaš isparavanja nafte i mirise unutar broda.

Da, upravo tako.
Negdje sam vidio jedan sličan sistem na malo vecim brodovima gdje je staklena cijev koja ima na donjem dijelu neki botun koji se pritisne i nivo u cijevi se tad spusti odnosno digne na nivo u rezervaru.
Mislim da gornji dio nije bio povezan sa rezervarom ali kao sto smo prije zakljucili, zrak mora odnekle doci i izaci.
Boccone
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Jeanneau esteou 630 Perkins 4108

PostPostao/la Boccone » 18. 04. 2014. (16:15)

Uglavno odlična ideja.
Već radim na teoretski na tome.
Na drvenoj kutiji od rezervara ću ispilati okomiti rez na debljinu gume koja će biti nivokaz, spojiti u donjem dijelu odmah na ventilu a gornji dio ili probiti u vrhu rezervara ili kroz čep. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Boccone
New Entry

PostPostao/la peroski » 18. 04. 2014. (19:10)

Ha možda ti je za vrh cijevi najlakše stavit odušak koji bi bio recimo 10-15 cm visočiji od vrha rezervara. Mada mi je malo neobično da nemaš odušak na rezervaru koji bi mogao iskoristiti, jer ipak svaki tank diše.
Bušenje rezervara na mjestu, narezivanje ili spajanje na cijev od uljeva mi se sve čini kao dodatni posao koji se može izbjeći. Neznam gdje ti je smješten rezervar ali ako ti nije baš dostupan možeš napraviti i ''remote verziju'' :o na način da cijev izvučeš dalje od samog rezervara, na mjesto gdje ti je lakse za spojit i gdje ti je lakse za vidit nivo goriva. Kombinacije su neograničene kad shvatiš koja su ograničenja :wave:
Svakako imati ma pameti sigurnosni aspekt i ne dati prednost praktičnosti ispred sigurnosti. ( spojevi , brage, preglednosti...)
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la Boccone » 18. 04. 2014. (19:50)

peroski je napisao/la:Ha možda ti je za vrh cijevi najlakše stavit odušak koji bi bio recimo 10-15 cm visočiji od vrha rezervara. Mada mi je malo neobično da nemaš odušak na rezervaru koji bi mogao iskoristiti, jer ipak svaki tank diše.
Bušenje rezervara na mjestu, narezivanje ili spajanje na cijev od uljeva mi se sve čini kao dodatni posao koji se može izbjeći. Neznam gdje ti je smješten rezervar ali ako ti nije baš dostupan možeš napraviti i ''remote verziju'' :o na način da cijev izvučeš dalje od samog rezervara, na mjesto gdje ti je lakse za spojit i gdje ti je lakse za vidit nivo goriva. Kombinacije su neograničene kad shvatiš koja su ograničenja :wave:
Svakako imati ma pameti sigurnosni aspekt i ne dati prednost praktičnosti ispred sigurnosti. ( spojevi , brage, preglednosti...)

Sam čep na rezervaru je odusak jer se ne moze pravilno zatvoriti, jos nisam skuzio da li je prijasnji vlasnik imao razloga za to ili je to bilo ad hoc rjesenje.
Uglavnom kroz taj cep je vracen povrat u rezervar a sam cep se ne moze zavidat vec stoji labavo.
Ne moze ispasti jer sredina upada u rupu rezervara a i guma povrata ga donekle drzi u centru.
Inace u taj rezervar stane oko 12 litara nafte tako da bi bilo fino imati neku indikaciju.
I to cemo srediti alimsad mi je veca nepoznanica zasto kad ubacujem naprijed ili unazad kopca krci dok ne upadne.
Boccone
New Entry

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.