Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
josey je napisao/la:100ks?
malo mi je ovo malo i propela i okretaja.
ja na 100ks na malo laganijem brodu iman propelu 13x21 i vrti preko 5600
omjer je doduse malo veci 2.15:1
al 1500 okretaja vise nego kod tebe na 4” vecem koraku
1” koraka je 300rpm, znaci 1500+ 1200, 2700rpm,
po tome ispada da je razlika u vise od 30ks
josey je napisao/la:ne citas pazljivo.
razlika je i propeler 13x21, ti imas 13x17
1” propelera na istom motoru ubije 200-300rpm
sad racunaj
tebi brod ili ima vise kila
ili motor nema 100ks, sto izgleda i nema nego 80
ajmo onda druga usporedba
yamaha 80 sa ecuom od yamahe 90 (us market)
13x19 propeler (2” veci neg tvoj)
ispuca se u 2 m i izglisira, i tuce u blokadu na 6100 rpm.
meni tu nesto nije ok.
ili propeler nije taj 13.75x17 nego je veci
ili rpm satic ne pokazuje kako treba (al signal dobiva sa radilice valjda pa to mozemo zanemarit)
ili motor nema toliko ks (mozda sporki injektori)
ili brod ima vise kila
miki1981 je napisao/la:Šta bi značilo daleko više od 1300? Je 1500 daleko više od 1300 ili je tek 1800 daleko više od 1300? Govorim, naravno, u kontekstu motora i broja okretaja. Čisto da znam omjere. Jer npr 1500 mene se ne čini daleko više, ali tko zna, možda to na malom brodu, na moru znači puno? A možda i ne...
filip_ri je napisao/la:Hmm, koliko sam ja čuo ta brodica nema neki performance trup već je više nalik na poludeplasmanski za stabilnost.
U kombinaciji s velikom težinom i motorom 1.7 s upitnih 100 ks i 2.07:1 mislim da je ipak preveliki pitch propelera.
Svakako bi trebalo pogledati i jel na odgovarajucu visinu montiran motor.
Trebao bi to riješiti jer ako prazan ide max do 4500 okretaja unistit ces motor vozeci dugorocno tako.
miki1981 je napisao/la:filip_ri je napisao/la:Hmm, koliko sam ja čuo ta brodica nema neki performance trup već je više nalik na poludeplasmanski za stabilnost.
U kombinaciji s velikom težinom i motorom 1.7 s upitnih 100 ks i 2.07:1 mislim da je ipak preveliki pitch propelera.
Svakako bi trebalo pogledati i jel na odgovarajucu visinu montiran motor.
Trebao bi to riješiti jer ako prazan ide max do 4500 okretaja unistit ces motor vozeci dugorocno tako.
Pa vjerujem da nije performance trup, ali mislim da svakako je gliserski. A motor je 2.1 To je 2015g Mercury, oni su 2.1
Visina je ok, ono, da bude ono krilce iznad propele u ravnini sa dnom? To je tako postavljeno, da. Mislim da je dno cca 2 cm niže od onog krilca, i po svemu što sam čitao bi to moralo bit ok.
A možda je problem malo ovo malo ono...tj malo ta pumpa goriva možda nije u optimalnoj formi pa ne pumpa kako bi trebala na višim okretajima, malo je možda dno, malo je težina, i malo je do propele...tko zna.
najveća mi tlaka pumpa goriva, jer mi se neda vadit van brod da bi mi je serviser zamijenio. a drukčije ne ide. Tako da će to sve skupa onda vjerojatno počekat kraj sezone, a do tad ga neću forsirat...
Ali svejedno bi bilo dbro ako bi mi netko tko se kuži u to mogao dat izračun propele za moj slučaj, čisto da imam podatak od nekoga tko se baš kuži u to.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.