IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 06. 03. 2011. (10:53)

Karlo Yachting je napisao/la:sorry nisam nikog htio uvridit, molim još jednom za oprost

naša sam na netu 15 programa, možda 2 valjaju iti malo.

usput sam skroz zbunjen od svih različitih proračuna, i preporuka

od broja krila i promjera propelera, i svak daje drugačija Dar-%

pet drugačijih omjera kopče, od 1,56, pa 1,81, pa do 2,3

a nitko ne nudi konkretne odgovore.

nema druge nego kockat i riskirat

napravit ču ča sam mislio, na kraju kad bude gotovo vagat pa onda još jednom računat

još jednom sorry

Ma kakav sorry. Druzimo se da pomognemo a ne da odmognemo (ima i takvih). Programa ima dosta vani. Za profesionalno racuna se potpuno drukcije i prvo treba izracunati precne proreze, oblik, strujanja vode, velicinu nadogradnje (zbog utjecaja vjetra) itd. A kod jednostavnih programa treba svoje znanje i iskustvo pokusavat prenjeti preko programa u djelo. Ja sam si program nekim dodatnim algoritmima malu 'unapredio'. Nekada inace svaki program zasteka i izracuna neku budalastinu. To je to.. Nema puno pameti. Vise su iskustva.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la ŠARUN » 06. 03. 2011. (11:10)

Tacek može li meni jedan proračun propelera :thumbup:

Galeb turist 6.75 ,širin 2.20,vodena linija sa spojlerom 7.40, Mercedes 240d,72 ks,kopča 2:1 desnookretna, težina 2.7T
Zahvaljujem
ŠARUN
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau espace 625,Yanmar

PostPostao/la tacek » 07. 03. 2011. (08:11)

ŠARUN je napisao/la:Tacek može li meni jedan proračun propelera :thumbup:

Galeb turist 6.75 ,širin 2.20,vodena linija sa spojlerom 7.40, Mercedes 240d,72 ks,kopča 2:1 desnookretna, težina 2.7T
Zahvaljujem

Nemam bar dva podataka: max okretaji motora kod max snage i tezina mi se cini za taj brod premala. Ocito nije ukljucena voda, gorivo i posada....
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la ŠARUN » 07. 03. 2011. (08:22)

max broj okretaja 3200,težina 3.5 T
ŠARUN
Member

PostPostao/la zore70 » 07. 03. 2011. (08:39)

ŠARUN je napisao/la:max broj okretaja 3200,težina 3.5 T

Sa pogrešno danim podatcima dobit ćeš i garantirano pogrešan izračun propelera pa će ti onda bit kriv onaj koji ti
je sračuna ili proda propeler...
Motor OM616 ili kako ga znaju zvat po autu iz kojega je..240D...nema 72KS na 3200 o/min :wtf:
Taj motor ima u autu 72 KS na vrlo visokih 4400 o/min...!!
U brodu je totalno druga slika....triba još odbit gubitke na kopči,pumpi mora,toplinske gubitke....barem 5-7%..plus šta na tako visokim okretajima ima jako loš okretni moment...
A sad će neko reć da ga neće vozit tako nego puno manje okretaja...točno,ali tada ima daaaleko manje snage....
A to treba očitat iz dijagrama snage i okretaja za taj motor...možda ima 40 ks na 3000 ok ili sl...a propela se računa za neke druge snage...pa kad se spali motor onda udri u plač...

Mislim da san o ovin detaljima puno puta pisa,samo niko ne vodi računa,svi opale maksimalne konje na okretaja koliko misle...a to nema veze sa realnim stanjem :o
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la zore70 » 07. 03. 2011. (08:42)

Slično je i sa motorima od recimo Golfa 1.6D...većina kaže iman 55-60 ks ...na 3000ok....kad ono ispod 50ks na 5400okretaja..
A tamo di bi oni vozili..na tim okretajima nema taj motorić ni 30-35 ks..pa se iznenade kako su potrošili puste pare
a brod ne ide :(
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la ŠARUN » 07. 03. 2011. (08:48)

Ni ja više neznam koliko ks ima taj motor ,puno podataka ali samo kad vrti u autu a u brodu nešto sasvim drugo.Ful okretaji su mu 4400 a u vožnji prije dok nije riknija 3100 a sad 2800
ŠARUN
Member

PostPostao/la zore70 » 07. 03. 2011. (09:55)

ŠARUN je napisao/la:Ni ja više neznam koliko ks ima taj motor ,puno podataka ali samo kad vrti u autu a u brodu nešto sasvim drugo.Ful okretaji su mu 4400 a u vožnji prije dok nije riknija 3100 a sad 2800

Ma čekaj,nije mi jasno nikako..kako ti padaju max okretaji?
Nije ti uštelovana sajla,poluga na VT pumpi ili nešto treće??
Jeli ti ista propela,kopča-omjer?
kako mjeriš broj okretaja..di,na koji način?
Jesi šta minja..alternator..remenice...jesi siguran u izmjerene okretaje?
Koliko ti vrti okretaja motor u prazno,na leru?
Da se negdi ne krije neki od uzroka prijašnjeg rikavanja motora,koliko znam nije se ni otkrija stvarni uzrok :? ..pazi se ;)
Aj nabaci malo informacija,bit ćemo onda pametniji...
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 07. 03. 2011. (12:33)

ŠARUN je napisao/la:Ni ja više neznam koliko ks ima taj motor ,puno podataka ali samo kad vrti u autu a u brodu nešto sasvim drugo.Ful okretaji su mu 4400 a u vožnji prije dok nije riknija 3100 a sad 2800

treba pogledati koliko se stvarno motor okrene na leru i kakva mu je specifikacija. Treba pogledati njegovu krivulju snage. nemas li tocnih podataka samo cemo napraviti zbrku i troskove za propeler. Tocni podaci su jedini relevantni faktor tocnog izracuna.
pozdrav
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 07. 03. 2011. (12:35)

zore70 je napisao/la:

Ma čekaj,nije mi jasno nikako..kako ti padaju max okretaji?
Nije ti uštelovana sajla,poluga na VT pumpi ili nešto treće??
Jeli ti ista propela,kopča-omjer?
kako mjeriš broj okretaja..di,na koji način?
Jesi šta minja..alternator..remenice...jesi siguran u izmjerene okretaje?
Koliko ti vrti okretaja motor u prazno,na leru?
Da se negdi ne krije neki od uzroka prijašnjeg rikavanja motora,koliko znam nije se ni otkrija stvarni uzrok :? ..pazi se ;)
Aj nabaci malo informacija,bit ćemo onda pametniji...

Mozda se brod ili propela obrasli o pa ne postigne ni 2800 okretaja. Sta znaci riknia? Bio je problem sa motorom a sada nema snage?? Šta ste popravljali. Mozda popravak nije bio OK? Previse pitanja za dobar odgovor.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Jenny » 07. 03. 2011. (14:03)

ja mislim da je tu posrijedi prevelika propela, da je zato motor i riknija i galebu je koliko znam vodena linija s spojlerom 6,50 metara, a ne 7,40 jedino ako Šarun nije stavija kakvu ploču od 1,5 metri umisto spojlera :lol:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la zore70 » 07. 03. 2011. (14:19)

Ima tu puno nepoznatih detalja..sad kad su nemale pare uložene u popravak motora triba sve nepoznanice dovest
u red...baratat sa relevantnim podatcima i tek onda izabrat propeler

Davno san te stare čađomire radija pa neznan di su mi podaci sa dijagramima snage ali budem pokuša nać nešto...
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 07. 03. 2011. (14:41)

Tacek, ako si mislio na mene, ispričavam se. Nije mi cilj opstruirati, upravo naprotiv! Pozdravljam tvoju inicijativu i trud da nešto sam napraviš, a posebno što pomažeš i nesebično se daješ!
Isto tako s druge strane pokušavam L.D-a uvjetiti da se varem i temi-dve uključi u rad foruma. Barem propeleri i tipovi dna - ponašanje barki i slično. Ali čovjek je svojevremeno sudjelovao na nekim forumima i kaže da mu je dosta toga da se trudi i daje svoje znanje, i to sa ostvarenim rezultatima, a da ga se pljuje i degradira. Mislim dijelom ga razumijem...ljudi su takvi, kad sve od tebe znaš obično ostaneš posran, no ja ću još probati.
nevezano za izračun propelera, u mom prisutstvu je jednom uvaženom članu ovog foruma objasnio vrlo slikovito, što znači kolumba za dolazak mora na propeler i što gubi sraćivanjem iste (i opet sam bio u totalnoj zabluci, kad ono sve suprotno). Dobio bi više štete nego koristi.

A usput, ako imaš volje, možeš meni dati izračun tek da vidim što bi rekao tvoj stroj (ne u svrhu da bi ti se suprotstavljao ili te opstruirao, tek informativno): brod 6,3m, 2 tone, na vodenoj liniji cca 5,8-6m. Makina 18 ks pri 3200, najveći moment na 2600. Očekivana brzina 6,5-7NM. Čisti deplasman.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la ŠARUN » 07. 03. 2011. (15:48)

Evo kako stvari stoje motor prije generalke
max okretaji u leru 4400
minimum u leru 800
max u vožnji 3150
max brzina čisto dno i propela 11.5 čv
min brzina 2.2 čv
štelana boš pumpa kod najboljeg bošista u Zadru
propela korigirana 2950 na 3150 okretaja pri punoj brini sa 4 stokilaša

posli generalke
max okret 4400
minimum 800
max u vožnji 2800
max brzina 6 miseci u moru,obrasla propela 7.8 čv sam u brodu
kopča ista
min brzina 2 čv
pumpe,remeni,marinizacija ,isti od prije
okretaji ispitani od stručne osobe
ŠARUN
Member

PostPostao/la teranavis » 07. 03. 2011. (17:02)

u vecini slucajeva kod takvih motora kad bosh pumpa ode kod bošiste na tretman više nevalja :lol: .....mozda vam to sad suludo zvuci ali ja to govorim iz vlastitog iskustva...i to je prva stvar od kud bi ja krenuo ...propela je zadnja
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.