DobroMore je napisao/la:josey je napisao/la:netriba bit strucnjak za ubacit podatke u najprimitivniji software za izracun propele pa vidis da ti u idealnim uvjetima za taj brod od 6t potirat 7kn triba 21ks
a da ti za “klizecih” 7.5kn treba vec 28-30ks
vidi josey, meni je maks brzina trupa 7.1 čv. prema Vicprop kalkulatoru imam dovoljno konjice za željenu brzinu.
Jedino mi nije jasno što upisati pod "Number of shaft bearings (per shaft):" odnosno broj ležajeva po osovini - nisam sigurani koliko ležajeva da upišem, imam VP sail drive 120 SB (KG120B) 2.2:1.
Po opvom kalkulatoru ispada da bi mogao ići nešto veći prop.
Također kaže da za 7 čv trebam 25ks
da!
25ks!
tvoj motor na 3200rpm ima 28ks
jel znas izracunat snagu na okretajima iz krivulje momenta?
ajde vidi na kolko rpm moras vrtit motor da bi imao tih 25ks.
ok sad izracunaj kolika je brzina propelera na tim
okretajima motora, i iz toga izracunaj kolika bi ti teoretski trebala bit korisnost propelera.
kao sto sam rekao,
ako imas motor koji se vrti 3200
ako je kopca stvarno 2.2:1
ako je propeler stvarno 14x10
i ako je brod cist,
da onda je 5kn premalo za pun gas (3200 rpm) i rekao sam da problem negdje je, ali neznam gdje.
u propeleru sigurno nije (pod uvjetom da su gore navedeni podatci tocni)
samo izgleda da niko ne cita ono sta ja pisen, ili
procitaju djelomicno i onda se cude.
sto se cice tomosa 4 i 14ks
rekao si da bi da ti putna (a spominjao si 2200rpm) brzina bude 7kn.
na 2200rpm
imas cca 14ks (nedami se tocno racunat al
tu negdje cca)
sa 14ks sigurno brod nece ic 7kn ako ti sam
kalkulator kaze da ti treba 25ks, a 25ks ti je nesto preko 3000rpm (ako bas hoces izracunam ti tocno, iako je lakse da napises koji je motor pa da
nadjemo dijagram snage momenta i potrosnje)
jel me kuzis sto hocu rec?
za pocetak
vidi jel se motor vrti stvarno 3200
ako se vrti
ona taj propeler koji je nazivno 14x10 bi ja dao premjerit jel on stvarno 14x10, mozda je 14x8 i eto belaja.
ako je 14x10
onda je problem negdi drugo.
e di, neznam, al tu je stvar dosta jednostavna, daj odgovarajuci broj konja (imas) daj odgovarajuci propeler (imas) i brod mora ic.