Postao/la 2105 » 17. 04. 2021. (07:19)
Ja je nemam ali sam slučajno naletio (ima vec godina...) na čovika koji je na interesant način to sklopio pa samo informativno...koga zanima iako nije na 12 v a sistem je totalno neovisan od solara i motora.
Na Lady 660, taman je testirao po jakom Maestralu, toliko jakom da sam ja stajao u pojadi i nije mi bilo jasno kako on vanka stoji na mistu provom u vitar nekih 3 ure skoro do noči i “bala” na maretama...kasnije smo dosli u istu valu i dok je skidao minnkotu sa prove ukratko mi je objasnio, covik je doslovno inovator i kako sam čuo ima nekoliko težih zaštičenih patenata, naš je ali je radio u Americi.
Uzeo je onu jednu od jačih (neznam sad koji točno model) na 36v, spojio tri mala akumulatora od 56AH u seriju te sklop koji automatski pali mali hondin agregat čim zatreba....čovik se potrudio...smišna ideja...za smanjit potribu za velikim akumulatorima a ne bit ovisan o kapacitetu.
Kaže da je upravo bio prvi put testirao, čekao je jači vitar za tet i da je zadovoljan, da jos mora ustimat neke sitnice..neznam sve detalje niti sam ga više ikad trefio. Sad koliko je to sve šolada je druga stvar...rekao mi je samo da bi u Americi to sigurno bilo nekih 3 puta jeftinije. Ima bit da mu je bio izazov to spojit i dotjerat, neznam koliko je koristi, vidim povremeno Brod.