Propeler za Jonhson pente

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Propeler za Jonhson pente

PostPostao/la Miljac » 16. 06. 2016. (13:24)

kpt je napisao/la:sta vi strucnjaci kazete na to i na koji propler onda da idem 10x15 ili nesto manje?
cak u nekim ducanima su se cudili kad sam reko da je gore 10x15(navodno da nije redoviti propeler u ponudi)

1. utvrditi koji je propeler sada na motoru - ovo je obavezno !!!
2. izmjeriti brzinu neopterećenog čamca kod 1000-1500-2000-2500-3000-3500-4000-4500-5000-5500-6000 rpm
3. izmjeriti brzinu full opterećenog čamca kod 1000-1500-2000-2500-3000-3500-4000-4500-5000-5500-6000 rpm
4. informacije o motoru max.HP/Rpm i Gear Ratio su obavezne !!!

Bez ovih podataka zaboravi da će ti netko "iz rukava" izvući podatak koji bi ti prop bio koliko-toliko optimalan.
Osim ako netko ima test istog ili sličnog gumija s tim motorom.

Kao što sam ti već napisao 10x15 je "najbrži" prop predviđen za taj motor i sumnjam da tvoj 4,30m gumi može glisirati sa 6-7 osoba (veliko opterećenje) s tim propelerom.

Lijepo za početak skini i pogledaj... to je 15 min. posla a neprocjenjivo manje muke oko nagađanja optimalne veličine.

I da ne bude zabune i nepotrebnih replika, ja nisam stručnjak ali imam dobrih iskustva s odabirom optimalnog propa za par motora pa za početak kreni od ovog gore šta sam napisao.
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la dmeter » 16. 06. 2016. (19:33)

kpt je napisao/la:pozzz svima

solas sam dobio cijenu u zapresicu....rjesavaju se lagera pa su takve cijene i za dimenziju 10x12....pa eto ako nekome treba u zapresicu se moze nabavit za tu cijenu 500kn. dobio sam i popust preko telefona, samo pristojnost
MG-mehanika, Prigorje-Zapresic

je li to ta tvrtka http://www.mgmehanika.hr odakle njima propeleri na stranicama imaju samo neke opruge
dmeter
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bavaria 38

PostPostao/la kpt » 17. 06. 2016. (08:20)

Miljac je napisao/la:
kpt je napisao/la:sta vi strucnjaci kazete na to i na koji propler onda da idem 10x15 ili nesto manje?
cak u nekim ducanima su se cudili kad sam reko da je gore 10x15(navodno da nije redoviti propeler u ponudi)

1. utvrditi koji je propeler sada na motoru - ovo je obavezno !!!
2. izmjeriti brzinu neopterećenog čamca kod 1000-1500-2000-2500-3000-3500-4000-4500-5000-5500-6000 rpm
3. izmjeriti brzinu full opterećenog čamca kod 1000-1500-2000-2500-3000-3500-4000-4500-5000-5500-6000 rpm
4. informacije o motoru max.HP/Rpm i Gear Ratio su obavezne !!!

Bez ovih podataka zaboravi da će ti netko "iz rukava" izvući podatak koji bi ti prop bio koliko-toliko optimalan.
Osim ako netko ima test istog ili sličnog gumija s tim motorom.

Kao što sam ti već napisao 10x15 je "najbrži" prop predviđen za taj motor i sumnjam da tvoj 4,30m gumi može glisirati sa 6-7 osoba (veliko opterećenje) s tim propelerom.

Lijepo za početak skini i pogledaj... to je 15 min. posla a neprocjenjivo manje muke oko nagađanja optimalne veličine.

I da ne bude zabune i nepotrebnih replika, ja nisam stručnjak ali imam dobrih iskustva s odabirom optimalnog propa za par motora pa za početak kreni od ovog gore šta sam napisao.

nisam nikoga htio uvrijediti s strucnjaci, to sam mislio iskreno...jer za sada ste mi samo pomogli....pa mislim da ste strucnjaci

1. trenutacni propeler koji je gore 10x15 s ostecenim percima, i trese penta pri izglisiravanju....kad izglisira camac smiri se sve (proplere koji sam prosle godine imao vizualno mi se cini da je isto bio 10x15 samo crne boje i camac mi se cini da ide isto) stoga imam pretpostavku da je to 10x15 takodjer bio

2.nazalost vozim na ruku, od struje nemam nista
3.ista stvar, cijeli zivot vozim gumije samo na ruku bez komandi
4.s tim informacijam ne raspolazem, ali cu zato dns ic doma kod svojih po users manual od pente. mislim da bi tamo moglo pisat to

5. camca kad sam solo i more je kao ulje ide oko 50-55km/h mjereno gps aplikacija preko mobitela, camac ima dosta veliki V izrez prema moru i nisam do vidjao nigdje kod nase gradnje mozda tu i tamo koji talijan, uglavnom s oradom sam puno zadovoljniji nego maestral RIB, bolje maritimne sposobnosti, okreti nagli trzajevi itd. uglavnom zadovoljniji sam s oradom

a kada sam zvao sve ove ducane od 5 ducana u 3 su se cudili da imam gore 10x15.....nekima cak i nema u katalogu te dimenzije
najozbiljnije ti kazem da 6,7 osoba izglisira, treba gledat da sam ja 73kg i da uvijek furam barem 4 cure i frenda kako koji...jedom kad ide prijatelj koji je oko 100kg nemoze izglisirat...nagib penete nista ne pomaze eventualno kad prodje neki jaki glisre pa me njegova brazda pogurne
inace s camcem vucem i skije i tube tu trebao kao s 6 osoba puno vremena da izglisira do kraja

penta kao i camac je na moru(nema prikolicu) na suhom je preko zime, zato trazim "terensko" krpanje gumenjaka.....stoga nisam u mogucnosti ic dole skidat elisu, ali sam zato angazirao suseda koji mi je iscitao sta trenutacno pise na elisu. da sam bar dole najmanji je problem skinut.
tu je sad onaj crv sumnje koja je prije elisa bila ali stvarno vozim vec gumije 15tak godina...kad se to desilo provrtavanje nisam bio na godisnjem pa je otac furao pentu kod garrya u bibinje, on mu je cak vracao tu nasu prvi propleu(crnu) ali ju je zaboravio na zidicu, cim je godisnji krenuo prvi dan kad sam isao na djir sam primjetio samo to tresnju pente kod izglisiravanja, max brzini priblizno identicna

evo danas idem po usersmanual mozda tamo nesto pise. a bubu u uho mi bacio prodavac iz rijeke, da predjem na 10x13, mozda da ne osjetim toliki downgrade brzine da odem na 10x14?
kpt
New Entry

Tip plovila: gumenjak

PostPostao/la kpt » 17. 06. 2016. (08:24)

dmeter je napisao/la:
kpt je napisao/la:pozzz svima

solas sam dobio cijenu u zapresicu....rjesavaju se lagera pa su takve cijene i za dimenziju 10x12....pa eto ako nekome treba u zapresicu se moze nabavit za tu cijenu 500kn. dobio sam i popust preko telefona, samo pristojnost
MG-mehanika, Prigorje-Zapresic

je li to ta tvrtka http://www.mgmehanika.hr odakle njima propeleri na stranicama imaju samo neke opruge

je kolega to je ta firma, nema na webu nigdje ponude, samo ih nazovi slobodno
oni su ti bili glavni zastupnici solasa i punili su valjda sve ove ostale ducane
vec dosta se ne bave time, rade jos za brodove i same brodove
ali imaju na lageru jos neki propela
kazem cijena je brutala, 500kn....prvo je oko 600kn al samo sam ljubazan bio zenska preko telefona odmah rekla da ide jos popust, i cijena je onda oko 510kn. da bar imaju 10x14 odmah to pazarim i ako bude osjetno lose nece mi biti zao 500kn
ovako ako uzmem manju propleu i svugdje su cijene cca 800kn razcaram se radi para i radi propele :D
kpt
New Entry

PostPostao/la Miljac » 17. 06. 2016. (08:56)

Ja neću nagađati niti dati bilo kakav komentar bez potrebnih podataka.
Vizualno 10x15 i 10x13 se skoro ne razlikuju osim ako ih oba imaš u rukama i gledaš istovremeno.

Mjerenja brzine i Rpm-a bez opterećenja i s punim opterećenjem je obavezno i bez toga je odabir elise obično nagađanje.

Ostaje ti nadati se da možda netko ima istu ili sličnu kombinaciju gumenjaka i motora pa ti da savjet po kojem bi se empirijski moglo zaključiti koja ti elisa treba. Naravno uz uvjet da znaš točno koja veličina je sada.
Ili da ti netko posudi elisu za probu.
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la kpt » 24. 06. 2016. (08:53)

pozdrav
evo iscupao papire kad je motor kupljen

sve sam prelistao nasao sam ovu tablicu

slika

tu ljepo pise 10x15
samo u redu prije pise elisa2......sta to znaci jel netko zna, posto tablica ili spominjanje rijeci elisa1 nema nigdje.
i pise da se motor vrti na 5500okretaja

pozz

edit: nez zasto ali kad kliknete na sliku, samo se pola stranice pojavi, treba opet kliknut pa otovori cijeli list u novom tabu. inace na drugim forumima mi se to ne desava, koristim zaslike i tinypic inace
kpt
New Entry

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.