Hidraulično kormilo - Dalmatinka

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Hidraulično kormilo - Dalmatinka

PostPostao/la peroLA » 02. 02. 2011. (19:10)

Hm, ovako na prvom ovogodišnjem điru primijetio sam da se kormilio čudno ponaša, mislio sam da treba malo podmazat iza na mazalici ali ništa.. zadnji put kad sam s kraja gledao barku primijetio sam trag žute masti ispod kormila sve do dna kookpita pa skoro pao koliko je masiti izašlo, predpostavljam da je tijekom zime popustio semering... Dali ima tko iskustva repariranja takvih mehanizmima.

Hvala na pomoći, subotu je ionako planirano vađenje pa da sredim do proljeća...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Hidraulično kormilo - Dalmatinka

PostPostao/la kalafat » 02. 02. 2011. (19:57)

a odakle ti mast cidi iz cilindra ili pumpe. i jesi siguran da je mast a da nije ulje iz sistema hidraulike.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la peroLA » 02. 02. 2011. (23:35)

Sorry hehe tlo je bilo masno, cijedilo je ulje...krivo sam napisao, e sad ja sam vidio točno ispod kormila da cijedi sa vanjske strane..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 02. 03. 2011. (00:46)

peroLA je napisao/la:Hm, ovako na prvom ovogodišnjem điru primijetio sam da se kormilio čudno ponaša, mislio sam da treba malo podmazat iza na mazalici ali ništa.. zadnji put kad sam s kraja gledao barku primijetio sam trag žute masti ispod kormila sve do dna kookpita pa skoro pao koliko je masiti izašlo, predpostavljam da je tijekom zime popustio semering... Dali ima tko iskustva repariranja takvih mehanizmima.

Hvala na pomoći, subotu je ionako planirano vađenje pa da sredim do proljeća...

O čemu se tu uopće radi ? hidraulični sistem se sastoji od pumpe ,cjevovoda i hidrauličnog cilindra. Koji to proizvođač ima mazalice na hidraulici - nisam nikad ni čuja ni vidija -možda ipak postoji.Kad kažeš trag ispod kormila vjerojatno misliš na kolo kormila,a .i trag izlazi ispod osovine na koju je nataknuto kormilo i tu je riječ o pumpi.Imam scamovu hidrauliku i s pumpom nisam ima nikad problema ,a sa cilindrom češće -svake dvi godine na servis. Zaboravio sam napomenuti čudan osjećaj u kormilu je bio vjerojatno zrak u sistemu kod gubitka ulja.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la peroLA » 04. 04. 2011. (21:05)

Evo, bliži se sezonaa pa ubrzano krenule pripreme, dakle ovako, skinuli smo timun-kormilo(nažalost nema slike), i iza se nalazi mehanizam okrugli, zavidan sa tri vide na barku. Semering izgleda ko nov a primijetili smo da su te vide bile labave, predpostavljam da su se odvidale od vibracija, i po tragu ulje i cijedilo baš između stjenke barke i mehanizma, zavidali i izgleda da je ok. Sad me interesira koje ulje ide unutra i dali ga je potrebno staviti do vrha, predpostavljam da da..?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 04. 04. 2011. (22:19)

Ja stavljam INA ATF B2 ,a dali je to najbolje rješenje neznam .Stari vlasnik je to liva ,a ja samo nastavija i pošto nikad nije bilo problema nisam ni razmišlja o drugoj vrsti ulja, mada neki preferiraju gušća ulja, ali stvarno neznam točan odgovor.Ne livam ga do čepa , već malo ispod , primjetio sam da sam sistem izbaci višak kroz odušak na čepu.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la peroLA » 07. 04. 2011. (14:00)

eh heh, ipak pušta na semering... sad je i problem što je osovina iz zvana vidno izjedena, pa ako je takva i iz nutra morat ću je mjenjat... nova je nešto manje od 300kn kažu u SCAM-u
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 09. 05. 2014. (11:13)

Bok, evo mene opet nešto kopka... uz puno sretnih milja primijetio sam da barka dosta sama skreće, tj. kad se pusti kormilo barka odmah ide u stranu i na vrlo malim brzinama... dok na većim i težim brodovima skoro i ne treba popravljat pravac... e sad mene interesira dali se sistem može nekako pritegnut tj., podesiti da se kormilo okreće sa nešto većom silom?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la neli27 » 09. 05. 2014. (17:39)

Probaj ovo,blokiraj list kormila i polako napravi pritisakna timunu u jednom pravcu,ako primjetiš da timun polako vrtiš u jednom smjeru(kao da proklizava) nema pomoči imat češ i dalje držanje pravca,šalji pumpu u SCAM.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la Groff » 09. 05. 2014. (19:45)

peroLA je napisao/la:Bok, evo mene opet nešto kopka... uz puno sretnih milja primijetio sam da barka dosta sama skreće, tj. kad se pusti kormilo barka odmah ide u stranu i na vrlo malim brzinama... dok na većim i težim brodovima skoro i ne treba popravljat pravac... e sad mene interesira dali se sistem može nekako pritegnut tj., podesiti da se kormilo okreće sa nešto većom silom?

Ne verujen da to ima smisla, prednost hidraulike nad sajlun je da lakše okrećeš timun, tj da se ne mučiš a normalno je da ti onda barka skreće ( ako pustiš timun ) radi izboja.
Groff
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la zorica » 09. 05. 2014. (19:54)

peroLA je napisao/la:Bok, evo mene opet nešto kopka... uz puno sretnih milja primijetio sam da barka dosta sama skreće, tj. kad se pusti kormilo barka odmah ide u stranu i na vrlo malim brzinama... dok na većim i težim brodovima skoro i ne treba popravljat pravac... e sad mene interesira dali se sistem može nekako pritegnut tj., podesiti da se kormilo okreće sa nešto većom silom?

Imas u scam-a pumpu sa dvostruko nepovratnim ventilom koja sluzi da to sprijeci. Okrenes kormilo di oces i ono ne mrda.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.