Imaš na internetu puno toga, kako se puni Olovni, AGM i GEL, to je opčenito za sve GEL akumulatore da se drugačije pune i još svaki proizvađač ima mala odstupanja kod napona kod svake faze, ali ne više od -+5% i u svakom malo boljem solarnom regulatoru imaš opcije, da podesiš program punjenja na olovni, AGM, gel, a jedni imaju posebno čak i za Optima AGM baterije. Imaš 3 faza punjenja koje se razlikuju po trajanju a i naponi punjenja su za svaki tip različiti. Možeš puniti AGM i Olovnog po istom režimu, jer je vrlo mala razlika u fazama punjenja, dok gel se puni sasvim drugačim naponima, znači bez ikakvih problema, možeš puniti AGM i Olovni direktno sa alternatorom, dok bi za GEL idealno trebalo imati dodatan pametni regulator između alternatora i akumulatora, jer inače neče akumulator izdražati koliko bi mogao, imaš regulator od MasterVolt, pa mislim da čak Quick isto. Za gel je napon punjenja optimalan oko 13.5V, za napon faze održavanja float 13.2V , dok za AGM i olovni su veče vrijednosti.
Voltmetar treba na kontrolni ploči bit takav, da je uvijek isključen, samo dok te zanjima napon, tek onda se uključi, kad pritisnes na njega. Ja imam takvog i ne troši ništa.
Inače i kod AGM akumulatora, isto nema održavanja, što je bolje možeš ga puniti i 10x večom strujom od GEL i neče se grijati, može se isprazniti i do 50%, tu je GEL bolji, i AGM se može bez problema puniti sa alternatorom i ne treba komplicirati sa nekim regulatorima. Zato se meni čini puno boljim izborom, za servisni/startni u slučaju da se ima jedan akumulator AGM akumulator, koji ima par puta veču startnu struju, dok GEL nema tako velike starne struje i nije namjenjen za start motora.
Tab u stvari ne radi dugo GEL baterije nekih 4 godina, dok AGM več duže vrijeme, pa da možda nemaš ti u stvari AGM akumulatore.
A što se kvalitete tiče, TAB akumulatori su bili jedni između najboljih do tad kad se kopalo olovo u Mežici, jer je bilo izuzeto dobro olovo za akumulatore, pa su u prosjeku više izdržali ti akumulatori, sada oni samo pretapaju staro olovo, koje večinom nije iz Mežice i nije više takav kvalitet olova koje je bilo nekad. To su rječi jednog inžinjera u TAB, pošto smo prijatelji i moj stari je nekada radio u TAB kao inžinjer. Tako da ja nebi previše komplicirao u uvezi akumulatora, da treba bit baš TAB, jer trenutno kvalitetom nisu ništa bolji od BOSH ili VARTA ili od neke druge poznate firme, koja nije baš neka kineska, tako da mislim, da je bolje uzet neki VARTA ili BOSH, odnosno šta ima u ponudi, ako je dobra cjena kdje u Hrvatskoj.