Sitni problemi sa strujom

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Sitni problemi sa strujom

PostPostao/la bobipu » 11. 10. 2013. (21:04)

Evo ovo se meni dešava....do prije malo vrimena mi je alternator dava 14 i priko volti a sad 13.6 i kad gasim motor se ne ugasi isti tren nego 3-4 sekunde nakon šta okrenem ključ, ako se ne varam ovo se dešava nakon špricanja silikon sprejem, šprica san sve spojeve...alternator....el. ventil dovoda nafte...ali i sve ostale....dali je moguče da sam tim špricanjem nešto zaje.. :? i šta sad :?: ..........................šprica san to i prije pa nije bilo problema :wtf:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marušić 21

Re: Sitni problemi sa strujom

PostPostao/la kapetan kuka » 12. 10. 2013. (00:31)

Najlakše ti je odspojiti za početak akumulator pa onda kablove koje si špricao pa oprat sve te spojeve i pustiti ih da se dobro osuše.Kad se osuše vrati sve natrag i probaj pa ćeš vidjet.Budući da si sprejao silikon sprejom vidi čime se čisti ali mislim da bi to išlo sa toplom vodom.Poznanik mi je prije nekoliko godina imao priliku jeftino kupiti Škodu Octaviu tdi koja ja završila u moru a bila je stara dvije godine.Čim su je izvukli iz mora dovezao je auto kod samoposlužne autopraone,otvorio sva vrata i dobro sve isprao vodom.Nakon toga su stavili auto u garažu i cijelo popodne sve do jutra rastavljali sve što su morali da dođu do spoja zadnje žičice.Sve spojeve su isprali u toploj slatkoj vodi čak i motor izvana i promjenili ulje.U ranim jutarnjim satima su već uspjeli upaliti motor koji se odmah ugasio zato jer je voda ušla u kilometar sat kojeg nisu uspjeli spasiti.Na autu su promjenili samo kilometar sat i kompletan elektro set od centralne brave.Treći dan se auto već uredno vozio.Znam da sam išao van teme ali mislim da će ovo nekome koristiti jednog dana ako mu npr. penta padne u more ili slično.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la porer » 12. 10. 2013. (05:09)

Penta nema kilometar sat, što s njom ako padne u more?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dome » 12. 10. 2013. (08:10)

Opereš ju u toploj vodi sa malo likvija a, može i daxa samo ne čarli jer joj smeta miris limuna.Ako nema kilometar sat onda promjeniš elektroniku centralne brave i vozi miško :D
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la ropee » 12. 10. 2013. (08:30)

samo se vas dvojica zaj... ali bobipu još nije dobio dobar odgovor , osim ako ne izvadi iz konteksta kapetana kuke i otpelje barku u garažu i sve ispere slatkom vodom :) .
bobipu - silikon sprej po kontaktima , zašto ? Kupi kontakt sprej ili barem wd40 pa s njim pošpricati kontakte , samo kad se to radi onda se i svaki kontakt izvuče i spoji nazad , da vidiš da li prekida . To što se ne gasi na vrijeme ima veze s elektroventilom , provjeri kontakte :) , a napon iz alternatora regulira regler , stoga provjeriti ili zamijeniti regler i gas .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la kapetan kuka » 12. 10. 2013. (10:57)

Vidim da neki nemaju pametnijeg posla nego da se ovdje sprdaju...
Ovim sam primjerom samo htio reći da se na vrlo jednostavan način može riješiti i puno veći problem od ovoga koji ima bobi.Ne mora on vadit barku radi toga...dovoljno mu je zagrijati malo vode za oprat tih par stopica što ima na motoru.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la bobipu » 12. 10. 2013. (15:04)

A neki lumen me izgleda malo bedastog :crazy: uvijerija da je to isto... :oops: .( nije imao trenutno kontakt spreja ) pa san lipo pošprica sa uvijerenjem da če štitit kontakte od vlage....šta je najgore i na tom spreju je slika spojnih đekova.... :thumbdown:....probat ču to odspojit pa oprat.......dali bi sprej za suho pranje pomoga ?!
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la plavnik » 12. 10. 2013. (15:27)

Ja i na autu, motociklu i na brodu koristim silikon sprej! Savrsena stvar za zastitu od vlage! Spricam i sve kontakte redovito, naravno ne odspajam "đekove", ali pospricam preko njih. Nemam nikakvih problema, dapace. Sumnjam da imas problem zbog Silikon spreja.
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la porer » 12. 10. 2013. (15:31)

Koliko sam shvatio ti si silikon sprejem poprskao same kontakte? Operi to prvo sa nitrom a potom sa alkoholom (može i ona vodka od 1 dl iz dućana) i mirna Bosna.
Silikonom možeš poprskati izvana kasnije, kad je sve spojeno, ne može škoditi.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ropee » 12. 10. 2013. (16:46)

silikon sprej je odličan za zaštitu od vlage , no ne za kontakte . Kontakte rastaviti , očistiti , spojiti natrag
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la som » 12. 10. 2013. (17:34)

Ako te muči vlaga Urethan sprej je bolji 100 puta od silikonskog spreja. Imaš ga u Chipoteci.Koristi ga vojska za zaštitu elektronike od vlage i vrlo je jeftin.Da su ti svi multifunkcionalni sprejevi tako dobri ( WD-40 ili silikon sprej) nebi Mercedes i BMW davali u haubi osnovni alat nego te super sprejeve.

viewtopic.php?f=15&t=3155
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bobipu » 13. 10. 2013. (11:59)

Ma šprica san po motoru sve kablove i đekove...provat cu molat na alternatoru i oprat...a i đek od el.ventila ču isto pa čemo bit pametniji.....samo da se ne napijem.... :lol: :lol:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la bobipu » 16. 10. 2013. (20:33)

Evo ,opra ja te kontakte ali sve ostalo isto...mjerio sam na alternatoru i tamo izlazi tih 13,6v...dali je moguče da zbog slabih baterija i opterečenosti alternatora daje samo 13,6? Prije nego san ga starta izmjerio sam voltažu baterija...prva 12,8v...druga 12,5v....moguče da ne trpe opterečenje....sutra ču probat spojit bateriju od 45ah i sa njom vozit da vidim dali če narast voltići ...ako da znači da mi trebaju dvi nove baterije od 90ah :crazy: :crazy:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la som » 16. 10. 2013. (20:39)

Možda ti je izgorila jedna dioda na alternatoru.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bobipu » 18. 10. 2013. (10:25)

E za to provjerit dolazi majstor od zanata :wave:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.