Ispušni lonac

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Ispušni lonac

PostPostao/la bobipu » 25. 01. 2011. (22:27)

Pozdrav svima
Trebam pomoć,dali ima netko skicu unutrašnjosti ispušnog lonca vodom hlađenog za motor 60 ks, sam bi ga napravio od inoxa pa me zanima dali ima pregrada i sl. Hvala
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marušić 21

Re: Ispušni lonac

PostPostao/la Gaso » 28. 01. 2011. (07:43)

Ne isplati ti se radit ispušni lonac iz inoxa, za 3-5 godine če ti puštat vodu, ja sam ga napravio sa 3 pregrade, ali u prvoj prilici ču ga izbacit i promjenit sa plastičnim. Kupi Vetus plastični, ima puno modela pa češ nekako izkombinirat, ako ima malo mjesta oko motora.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la matee » 16. 03. 2011. (18:42)

napravi od stakloplastike, iskopiraj ove plastične, kakvi su izvana takvi i iznutra.
bit će jeftinije a kvalitetnije.
matee
Member

Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la Trogiranin » 16. 03. 2011. (18:47)

,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la skanap » 16. 03. 2011. (18:50)

Gaso je napisao/la:Ne isplati ti se radit ispušni lonac iz inoxa, za 3-5 godine če ti puštat vodu, ja sam ga napravio sa 3 pregrade, ali u prvoj prilici ču ga izbacit i promjenit sa plastičnim. Kupi Vetus plastični, ima puno modela pa češ nekako izkombinirat, ako ima malo mjesta oko motora.

ovde se nebi slozija sa tobon,inox auspuh napravija san i ugradija jako puno komada i nikad nije bilo ni najmanjeg problema,to ti jako odgovorno tvrdim,naravno,auspuh mora imati cinkove i sve ostalo
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PostPostao/la udica » 16. 03. 2011. (19:54)

...ovako san ja jednom davno puncu napravija lonac od cunifera 3 mm, na njega san doda 2 trake za noge i jedan čep da se ispusti voda i to je to, e sad na koju stranu je bija spojeno prema motoru a na koju stranu prema vanka :?:

...uglavnom lonac je radija ko vetusov 8-)

...poklopac i dno sam istuka da bude ko peka !
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
udica
Old Senior Member

Tip plovila: Atlantic 560 PH Honda 90VTEC

PostPostao/la skropec » 28. 08. 2011. (16:44)

Eto i ja sam napravio ispušni lonac od pleksiglasa (ljepljenog, da dobije potreban oblik i dimenzije) a nakon toga sam ga lamelirao s matom i dobro svaki sloj natopio smolom. Prethodno sam ugradio koljena za ulazak i izlaz ispuha i mora.
To sam sve radio zbog toga jer mi nijedan ispušni lonac koji sam mogao kupiti natržištu nije odgovarao zbog oblika i/ili dimenzija.
Naime imam sreću da moj stari YANMAR (3GM30) budući je direktno hlađen morem ima radnu temperaturu termostata 46-53 stupnja C pa sam sav cjevovod napravio od cijevi za kanalizaciju s originalnim brtvama fi 50mm i mogu reći da ovu sezonu radi besprijekorno.
Što se tiče pregrada njih nema jer se sa uronjenom ispušnom cijevi postiže isti učinak a bitno je da ulazna cijev ne ulazi više od ca. 5mm u ispušni lonac.
Ispuh se radi tako da cijev ide skoro do dna lonca (5 mm od dna) ali mora biti REZANA POD KUTEM OD 45 stupnja kako bi more imalo dovoljno otvora za izlazak mora i ispuha.
U svakom slučaju u loncu ne bi smjelo biti više od 1/4 do 1/3 mora jer mu ostatak treba za tlak ispuha. Čep za ispuštanje mora sam ulamelirao u lonac.
Nadam se da će nekome ovi moji eksperimenti pomoći. :thumbup:
skropec
New Entry

Tip plovila: Sirius s Yanmarom 3GM30

PostPostao/la Gaso » 01. 09. 2011. (12:07)

skanap je napisao/la:
Gaso je napisao/la:Ne isplati ti se radit ispušni lonac iz inoxa, za 3-5 godine če ti puštat vodu, ja sam ga napravio sa 3 pregrade, ali u prvoj prilici ču ga izbacit i promjenit sa plastičnim. Kupi Vetus plastični, ima puno modela pa češ nekako izkombinirat, ako ima malo mjesta oko motora.

ovde se nebi slozija sa tobon,inox auspuh napravija san i ugradija jako puno komada i nikad nije bilo ni najmanjeg problema,to ti jako odgovorno tvrdim,naravno,auspuh mora imati cinkove i sve ostalo

Ja nemam cink, jer mi lonac nije lako dostupan, ali imam samo spojenog na uzemljenje broda i nije OK.
Možda bi bilo OK, da bi se lonac na kraju kalio(neznam kako se kaže, da ga zagrijaš u peči), meni polako pušta na varu i to na par mjestima. Inače inox kad je u elektrolitu i kad se taj grije nije baš najbolji, jer ima manu posebne korozije "pitting corosion", jer nije potpuno homogen material, ako ga pogledaš pod mikroskopom, nego sastoji iz puno zrna različitih svojstva, pa ako je potopljem u "vruči elektrolit", kod hladnog nema toga, onda između dva zrna se lokalno napravi galvanski člen i korozija nastane između dva različita zrna, jedno zrno je onda ko katoda i drugo anoda, pa polako nestane jedan od materiala odnosno inox postane rupičast i sa godinama se polako večaju ove rupe. Zato nije najbolji material za npr. ispušni kolektor ili inox ispušni lonac, ovisi od veličine zrna unutra materiala, ali svejedno neče viječno potrajati takav lonac, to se svakako može smanjiti sa cink protektorom, ali ja nisam imao mogučnost staviti ga zbog promjene istog, tako da imam samo uzemljen lonac ali nije OK, radio sam inox samo zbog dimenzija, jem mi plastični nisu odgovarali zbog ugradnje. Ali svakako bi odlučio za plastični, jer nema problema sa korozijom, pa i cink ne treba promjeniti. Večina stavlja plastični, vjerojatno zbog toga što se u praksi skroz godine pokazao da imao najmanje problema. Imam par kolega, koji su imali ugrađen inox lonac, jer ima je Vetus bio preskup, pa nakon 5-10g svima je procurio lonac, jedino neznam dali su imali neki cink u loncu ili ne, ja mislim, da nisu imali.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 01. 09. 2011. (12:55)

inox nemozes kalit, nego samo vrist popustanje zavara a to je skoro i nemoguce u uvjetima kako se radi bilo u kucnoj radinosti ili po radionama, jer skoro niko nema te peći za popustanje jer za to bi tribali skoro pa labaratorijski uvjeti. a inox + toplina + morska vode bez zastite cinkovima po meni je bacanje para iako oni vetusovski ispusni lonci kostaju ka likarija daleko su isplativiji od inoxa
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Gaso » 01. 09. 2011. (17:32)

Dobro da si me popravio, ja sam mislo na popuštanje zvara samo nisam znao kako se točno kaže, imao sam ja mogučnost napravit to u laboratorijskim uvjetima, jer su okolo mene(mog kraja rođenja), Železara RAVNE i ostale firme koje to rade i imaju takve peči i žao mi je sto nisam nosio tamo da mi to naprave, stari mi radi u ovoj struci čitav život pa zna sve kolege što sa bave time tako da uvijek jeftino prođem i kod nekih specialnih čeličnih stvari, svi inženjeri metalurgije, su mi kasnije kazali da bi to trebalo napraviti.
A i osobno sam za ispušni lonac više sklon plastiki, ipak nije problem sad u cjeni jer je i plastični skup kako kažeš ali u odnosnu na čitav brod je mali trošak, ali ipak ne stavljaju svi bez veze plastične u brodove.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la motonave » 01. 01. 2012. (22:30)

Kad mi je počeo baliti inox lonac po varovima lipo sam ga zamotao s dva mata, također i spojne cijevi.
Već dvije godine tako funkcionira.

Novog ču sigurno raditi od plastike (ne paše mi nijedan konvencionalni).
Inače najbolje je da je ulaz na samom vrhu lonca, a cijev izlaza ravno odrezana pri samom dnu odmaknuta minimalno za
1/4 unutarnjeg dijametra što znači da nije prigušen ulaz u cijev s obzirom na njenu nutarnju površinu.
kaže moj meštar mome meštru: eee moj meštre!!!
motonave
New Entry

Tip plovila: drvena pasara - md2; prvić 25 - 3ym30

PostPostao/la tacek » 06. 01. 2012. (08:51)

Kako god smisljali toplu vodu Vetus jos uvjek (uz nebroj kopija) nema konkurencije. Savjet je Vetus.
tacek
Meštar od propela

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: VERMO 65 i 1 gost.