Vožnja za trajektom

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Vožnja za trajektom

PostPostao/la valko » 21. 06. 2011. (07:38)

Narode,
Evo jedno možda glupo pitanje ali nema veze, možda bi se našlo još takvih na forumu.
Neki dan sam išao na Brač i bilo je malo jače jugo. Grašo je na nekih 11 milja brzine brodio bez skakanja ali ipak je dosta valjalo. U jednom trenutku sam prolazio pored trajekta i "pala" mi je ideja na pamet da se "ušlepam" iza njega. Trajekt je "peglao" valove i iza njega je bilo puno mirnije voziti (otprilike istom brzinom jer tako i trajekt ide). Sve u svemu učinio sam vožnju ugodnijom.
Dok sam se tako šlepao do Brača pala mi je i druga stvar na pamet koju vas u stvari želim pitati. Naime, trajekt dok vozi propelama ostavlja iza sebe more puno mjehurića. Zanima me bi li ti mjehurići mogli biti štetni za propelu? Nešto u smislu kavitacije ili slično? Zna li ko šta o tome?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

Re: Vožnja za trajektom

PostPostao/la Rexi » 21. 06. 2011. (09:34)

nisi rekao kako blizu se vozis iza njega.
ono sto sam ja primjetio sa gliserom je svakako da mi hvata previse zraka kad sam pre blizu :mrgreen: pa se automatski dize brzina okretaja - sto nije dobro i onda na momente dolazi opet opterecenje.

ali za neki mirniji brodic mislim da nema problema, ionako njegove propele rade na vecoj dubini od tvoje
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la sinitram » 21. 06. 2011. (09:38)

Valko,
Kada se pilot ukrcaje na brodove onda pilotina prati brod u zavjetrini ako ima dosta mora, iako je dosta brza od broda nema smisla se valjat bezveze. Jedino je opsano voziti pored broda (sa strane) radi mjenjanja kursa broda, moglo bi doci do sudara. Pogotovo ako te ne vidi.
Sto se tice kavitacije, tebi to nikako nemoze ostetiti brod ni propelu. Kavitacija se stvara na propeli i u stvari je maleni baluni zraka koji sadrzi vrlo visoku temperaturu i kad pukne razara metal. Kavitacija se stvara u blizini propele i kormila, ustvari uvijek iza propele radi voznje naprijed.
Tako nema frke i uzivaj u zavjetrini!!

:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la valko » 21. 06. 2011. (10:04)

Hvala na odgovorima i drago mi je da je vožnja za trajektom OK. Inače, može kao ideja biti korisno i drugima. Puno je lakše pustiti trajekt da probija valove i pomalo za njim. Žena mi se već prijavila da će gledati vozni red trajekata da možemo za njima kad god je loše vrime :D
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la teo_ribar » 21. 06. 2011. (11:53)

valko je napisao/la: Žena mi se već prijavila da će gledati vozni red trajekata da možemo za njima kad god je loše vrime :D

ali pazi da ti ne naplate kartu za trajekt :mrgreen:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la bajica » 21. 06. 2011. (12:25)

dodao bi još da voziti bočno blizu puno većeg broda nije pametno zbog mogućnosti ''prisisa''. nadtalkovi su na provi i krmi, a podltak se javlja po sredini broda. stoga manji može biti privučen. da ne govorim da se more krmenog kvartira usisava pod krmu u propelu.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la teo_ribar » 21. 06. 2011. (13:20)

bajica je napisao/la:dodao bi još da voziti bočno blizu puno većeg broda nije pametno zbog mogućnosti ''prisisa''. nadtalkovi su na provi i krmi, a podltak se javlja po sredini broda. stoga manji može biti privučen. da ne govorim da se more krmenog kvartira usisava pod krmu u propelu.

stručno takozvani bank effect
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la bajica » 21. 06. 2011. (14:47)

da, umnožak brzine i pritiska je konstanta, pa kad sa malo vode pod kobilicom voziš u uskom kanalu brzo ,na strani bližeg banka padne pritisak a poveća se brzina protoka vode. brod ima tendencu ići di je manji tlak pa se na kraju nasuče na kontra stranu, jer kormilar mahinalno da kormilo u suprotnu stranu. ovdje se pak radi o brodima u prolazu, ali su fizikalni principi isti.
bajica
Member

PostPostao/la sinitram » 21. 06. 2011. (14:54)

Bajica i Teo,

onda bi svaka pilotina zavrsila pod kobilicom broda. Isitna da postoji bank effect ali on moze povuci covika ali ne i brod od 8 metara pod more. Moze doci do sudara ako se nepazi, to je vjerovatnije da se dogodi. Ali mislim da niko nije toliko lud doci blizu trajekta a uostalom ugrozava svoj zivot.
Ipak ovdi pricamo o trajektu od stotinjak metara a ne o gudi od 300K tona.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 21. 06. 2011. (14:57)

bajica je napisao/la:da, umnožak brzine i pritiska je konstanta, pa kad sa malo vode pod kobilicom voziš u uskom kanalu brzo ,na strani bližeg banka padne pritisak a poveća se brzina protoka vode. brod ima tendencu ići di je manji tlak pa se na kraju nasuče na kontra stranu, jer kormilar mahinalno da kormilo u suprotnu stranu. ovdje se pak radi o brodima u prolazu, ali su fizikalni principi isti.

Zaboravija si squat efekt, prvo bi bubnija od dno a tek onda u bankinu... :lol: Sala mala... :wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

PostPostao/la bajica » 21. 06. 2011. (14:59)

cijenjeni kolega, nitko nije ni rekao da će brodica pod kobilicu. isto tako ti je dobro poznato da pilot station nikad nije u krmenom kvartiru, itd. mirno more.
što se tiče bubanja o dno, no comment. vjerujem da si često u Kiel kanalu itd. i znaš o čemu pričam. ima kanala i kanala. i brod ne mora ogrebati bandom kanal a da bi timunjer kada osjeti da ga privlači da timun u kontru.
bajica
Member

PostPostao/la sinitram » 21. 06. 2011. (15:19)

Ajde bajica sta si se nakostrijesija! nisam ni pomislia te sprdat...niti ti solit pamet.
Oprosti ako je tako zvucalo....
Ali .. sam si napisa " pa kad sa malo vode pod kobilicom voziš u uskom kanalu brzo" zato squat. A i ja uzimam cesto pilota po krmi radi malog freeboard-a.
Nebitno.

pozdrav iz Klaipede!
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.