Punjenje baterije s pomoćnim motorom

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Punjenje baterije s pomoćnim motorom

PostPostao/la peroLA » 06. 06. 2011. (13:03)

Ovako imam glavni motor DMB i jednu bateriju, za sad nije nikada pala, ali stigo je novi frižider, radio itd... interesira me dali je moguće u slučaju da padne baterija. Priključiti kablove na pomoćni motor da se baterija napuni.. pomoćni je Mercury 6ks 4t, koji dolazi bez baterije, ali predpostavljam da ima izlaz za struju...pa da se u izlaz ušteka adapter a na drugu stranu +- baterija.
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Punjenje baterije s pomoćnim motorom

PostPostao/la gre » 06. 06. 2011. (13:20)

Možeš tako puniti bateriju ali...
Ukoliko motor radi na minimumu onda i daje minimu struje ovo ti je općenito za sve motore. Tek se na većim okretajima generira dovoljna struja za punit bateriju.
Tako ako si mislio upalit pomoćni motor i pustiti ga da radi na minimumu i tako punit bateriju to nemože ići.
gre
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Jedrilica El Bimbo

PostPostao/la Gaso » 06. 06. 2011. (20:01)

Pa imaš kurblu kod DMB-a, i upali glavni motor, DMB ima sigurno barem 10x jači alternator. Vanbrodski ti je dobar samo za sonder, nečeš ni u 10sati na ful gasu napunit akumulator.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la peroLA » 06. 06. 2011. (22:31)

hm, kurbulu mi je biviši vlasnik predao, i rekao ne pokušavaj, a frend koji ima istu je rekao da je probao samo jednom, i nikad više, jer da su mu zubi predragi... tako da probao nisam nikad... zar altenator na mercuriyu nebi dovoljno napunio za start uz dekompresor.. uz dekompresor mi je palila po najvećim zimama sa po 10-15 dana odmora
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la dome » 07. 06. 2011. (00:44)

mercury MF6 nema serijski ugrađen alternator pa ako ga želiš morati ćeš ga kupiti a, košta preko 1000 kunica a, uza sve to kao što ti je već saopćeno na 1/3 gasa ne daje ni 8V tako da ispod ful gasa gdje daje 12V i može puniti sa do 6A na uru nećeš puniti akumulator.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Gaso » 07. 06. 2011. (14:33)

Mežeš kupiti i onaj start assistant, kosšta cca 40€, onaj koji ima neki kompresor i lampicu, pa imaš to na brodu.
Ja imam jedan takav, samo ni onaj nije dovoljno jak da če ti upalit DMB-a, ja sam sa njim jednom pokušao upaliti Lombardini LDW 502, ali ga je ovaj start asistant jedva pokretao, znači samo sa njime neče iti. Ali ako ga spojiš usporedno na akumulator, koji nije dovoljno jak za pokret motora ali ipak ima nešto struje unutra, onda u kombinaciji sa start assistantom češ bez problema pokrenuti motor. Bez kompresije, vjerojatno bi bio i ovaj dovoljno jak.
Mislim, na ovo:
http://cgi.ebay.co.uk/12v-PORTABLE-CAR- ... 0481577861
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.