Komande za kopču???

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Komande za kopču???

PostPostao/la baran » 06. 03. 2011. (18:56)

Bog. evo imam jedan problem i evo da postavim temu kako bi prikupio još koju ideju kako da to rješim.
Problem je u sljedećem.
Imam brod za turizam od 18 metara bavim se višednevnim izletima i na brodu je motor perkins 120 ks,6 cilindri
moj problem je u komandama kopče.Pošto sam pri izgradnji broda a na uštrb prostora odlučio na jednu mehaničku kopču koja je u liniji sa motorom(radilica i osovina su u ravnini)ta kopča je bila na jednom starom valjku u cestogradnji i ja sam ga preradio i ugradio na brod.funkcijonalnos je izvaredan kao i brzina,opterečenje motora.pa i prostor u strojarnici.
Ali pošto je kopča mehanička ja sam kroz brod provukao cjevi od 22mm i pomoču pužnih vijaka i poluga uspjevam upravljati kopčom.sve to radi,mislim funkcijonalno je ali upravljanje vršim okretanjem malog kotača u komandnom mostu.sada bi želio da ugradim standardnu polugu za uključivanje isključivanje kopče.Standardne sajle ne dolaze u obzir jer treba prilična sila da se uključi kopča,sama duljina od nekih 14m cirka od mosta do kopče tu soluciju isključuje.
U razgovorima sa nekim kolegama strojarima čuo sam o malim elektromotorima sa prekidačima koji se ugrade na kopču a poluga služi kao prekidač(IZMJENIVAČ SMJERA STRUJE)Ti elek.motori imaju mali pužni vijak koji upravlja uključivanjem kopče.
Ako netko ima slično nešto ili nekakvo iskustvo sa sličnim problemom bio bi zahvalan da me uputite gdje da nabavim to(neko zastupništvo)ili se opet naslonit na svoju inovetnost.
unaprjed zahvalan BARAN V.L
baran
New Entry

Re: Komande za kopču???

PostPostao/la tacek » 07. 03. 2011. (08:09)

Elektromehanski prijenos vrsi aktuator. Djeluje na 12 ili 24 V. Komanda je elektricna. Nude ga svi: ZF, TechnoDrive, Cobelt, TwinDisc. Pozdrav
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la baran » 07. 03. 2011. (16:27)

a imaš li neku adresu gdje da to nabavim ili možda web stranicu.
čisto da vidim kako to izgleda i eventualnu mogućnost ugradnje na moju kopču koja da ponovim nije standardna.
unaprjed hvala
baran
New Entry

PostPostao/la tacek » 09. 03. 2011. (07:43)

baran je napisao/la:a imaš li neku adresu gdje da to nabavim ili možda web stranicu.
čisto da vidim kako to izgleda i eventualnu mogućnost ugradnje na moju kopču koja da ponovim nije standardna.
unaprjed hvala

Mozda Kobelt iz Kanade: http://kobelt.com/pdf/ElectronCat%2009-2010.pdf
U nacelu svi zastupnici koji prodaju kopce mogu ponuditi taj dio
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la franco » 09. 03. 2011. (09:59)

A možda da razmisliš o ideji ugradnje hidrauličnog timuna i cilindra kormila kao poluge.Mislim da bi i sistem male hidro pumpe na motoru i cilindra riješilo problem.u kabini ti je samo razvodni ventil i sva instalacija se napravi od bakrenih cijevi. Govorimo o ideji ali mislim da bi to bila i najjeftinija solucija
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la ceko » 10. 03. 2011. (12:37)

I meni je to palo na pamet.. Mislim da bi to bilo najbolje rješenje.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.