riberer je napisao/la:Od ovoga bi se mogla napraviti zasebna tema ... ako ste za?!
Problem nije baš mali ... ili je on samo, kod opisa karakteristika barke, u nazivu.
Nije samoprazneći, nego je kokpit koji ima mogućnost pražnjenja, što nije baš ... isto.
......... jesmo
Samopr.......
......... ( treba slomit jezik za ovo izgovorit ) na malim barkama , je općenito problem radi visine poda u kokpitu i nivo plohe mora . Lijepo zvuči kad se barka kupuje da ima samoprazneći kokpit , ali je sr@**e kad shvatiš da to baš i ne radi kako si mislio , nego barku treba dooooobro inkrmat da voda iscuri .
Ne može se to napravit , a da se s pravom kaže da je samoodlivno , ako je pod u ili ispod razine mora .
Po meni nije uopće rješenje to da se voda prazni samo kad barka plovi i kad se na krmi mora natovarit bog zna koliko kila tereta da bi iscurila voda . To bi u pravilu trebalo funkcionirat i kad barka stoji u portu na miru i kad pada kiša da je ne moraš ići sekat , nego da voda sama otiče vani i to sva koja padne unutra . To se onda može reć - samoodliv ili samosekanje , manikele rade svoj poso ili samoprazneći kokpit . Ovako kako je to napravljeno na nekim manjim barkama to je s oproštenjem qc , a ne samoodliv . Pod kokpita barke je nagnut prma provi , a izlaz vode iz kokpita je na krmi . Uzmimo ovako : kiša nalije kokpit ( cca 4 - 10 cm vode leži prema provijenom škafu ) , ti ideš ući u barku ( u cijeni koje si platio samoodlivni kokpit ) , ili moraš imat čizme ili ćeš smočit noge ako ugaziš unutra . Ili pri ruci moraš imat opjevani - kablić s ispolcem , klekni lijepo na škaf i prvo isekaj barku , a onda ući u nju da ti noge ostanu suhe . Isti kokot ko da i nema taj samoodlivni kokpit , samo malo manje vode unutra .
Ovo je moje mišljenje , pa ne bi volio da se sad neko od proizvođača ljuti jer , ako nisam u pravu molio bi da me se ispravi . Ovo sam želio napisat u jednoj drugoj temi, ali sam upravo želio otvorit zasebnu temu , jer je baš kako je reko i Riberrrrrrrer , puno širi problem . Mnoge manje ( čitaj niže ) barke , koje imaju samoprazneći kokpit , pate od istih ili sličnih simptoma . A kupcu baš lijepo zvuči da ima SPK , jer baš je dobro da ne treba ići kisnut svaki put kad pada kiša ( onako kako ja moram ići kisnut ) , ako se slučajno nije zajebo pa ostavio čepove unutra ili mu je neki najlonski saket začepio "malu jupicu " , a on se pouzda u samopražnjenje
Na kraju , istu ovakvu gimnastiku s ispolcem i kablićem i ja moram radit na svojoj barci , jer na njoj ne držim zimsku tendu , ali brate , nema ni manikele ( rupe za samoodliv vode ) , pa nemam za čim ni žalit . A ujedno , kad u barku uđe pet šest ljudi pa sjednu na klupice koje su većim djelom u krmenoj polovini barke , noge će im ostat suhe , jer more neće kroz te rupe ulazit unutra , što se isto navodno događa na nekim barkama , pa nema potrebe zabijat kojekakve čepove .
U jednom razgovoru s proizvođačem barke koju sam taj dan kupio , reko sam mu između par osobnih ideja i to - da ja imam ovaj kalup i da ja proizvodim ovu barku , prvo što bi napravio bilo bi to da bi prepravio kalup i da bi je povisio za određenu vrijednost ( trebalo bi točno izmjerit , ali cca 12-15 cm ) i na njoj bi napravio samoodlivni kokpit , ali tako da voda lijepo izlazi vani i da se ne događa da more na isti otvor ulazi unutra . Eto sad iskreno i bez lažne skromnosti , ali osjećam se zadovoljan jer je to dotični proizvođač na varijanti II iste barke i napravio ( uz još par predloženih izmjena , poboljšanja svakako ) . Po onome što sam osobno vidio , mislim da je sve to oko samoodliva dosta uspješno i kvalitetno napravljeno iako moram priznat da je nisam provo u moru , pa ovo ne mogu tvrdit sto posto .
da zaključim svoj osvrt na samoodlivne barke , bolje bez ikakva samoodliva nego s lošim samoodlivom , pa kako god ko to primio
ŽIVIO KABLIĆ S ISPOLCEM