Evo još jednog našeg starog ,spašenog broda. Bivši Jadrolinijin Vladimir Nazor.
SEEAGULL II-ex VLADIMIR NAZOR.jpg
Očito je da sve te stare brodove renoviraju i pretvaraju u jahte razni bogataši ili čarter kompanije, ali ima i slučajeva vani di i države sudjeluju u rekonstrukcijama brodova,pogotovo povjesno značajnih brodova kao što je naš k.u.k. Dalmat.
Možda mi i nemamo kadra koji je sposoban izvršiti takvu jednu rekonstrukciju ( ne mislim na varioce i druge potrebne struke)
Pogledajmo naš novi školski brod , velik ,lip ,blještav itd.-ali za nekog s kontinenta ili nekog ko nije upućen u našu pomorsku povjest ,a i brodogradnju.
Sluša san lani u K orčuli na rivi nekoliko starih brodograditelja kako komentiraju njegov izgled ,šetajući mu od prove do krme. Visok u bandama za metar , neobična i neodgovarajuća krma za takav brod , previsoki jarboli itd.
Istina je da je malo nezgrapan za viditi ,malo je visok. A najviše u oči bode onaj kadar koji sam spominja prije , zašto su baš izabrali tu vrstu broda ,i zašto je tako mali.Imali smo raznih tipova jedrenjaka koji su mogli poslužiti kao uzor, a što je ekipa odabrala ,pa na kraju u Krilu Jesenice ima nekoliko brodova pred kojima se ovaj školski može sakriti. Školski brod jedne države mora biti nešto reprezentativno,nešto od čega zastaje dah. Zar mi već danas nemamo kadra koji pozna pomorsku povjest i da može predložiti veličinu i tip snasti za jedan takav brod. Izgleda da nemamo ,jer za naš školski brod snast je nacrta -konstruira L. Keber brodomodelar. Svaka čast čoviku ,njegovom istraživačkom radu i njegovim prekrasnim maketama. Ali ipak , da ovakvo pitanje rješava brodomodelar?
Eto izgleda da će uskoro brodomodelari biti veći brodograditelji od pravih.Ovo mi se čini dobar primjer di se vidi temelj problema , da mi nemamo ljudi od struke koji bi rješavali kvalitetno gradnje ovakvih brodova ili rekonstrukcije starih.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.