Dosta ima različitih milješnja o ovome, pa ču ta napisat moje, od onoga što sam pročitao, no kod svog broda uradio sam drugčije.
Kod svog broda, sve sam spojio kako ti želiš, ali sada nebi više tako uradio. Ako sve spojiš zajedno, to funkcionira dobro, ali samo na otvorenom moru, a ne u lučici na vezu, kdje uvijek kojem brodu probija struja, u tom slučaju brod je vrlo ranljiv na koroziju, ako sve spojiš zajedno, ču ti napisat zašto.
Ja sam prije par godina dosta pitao ljudi pa tuko par pitanja u NBN, i nisam dobio jasnog odgovora, šta je najbolje, svi su nešto mutili bez pravih argumenta, pa ču ti ja pokušat argumentirati, ono što se meni čini da je pravilno i zašto.
Prvo u vezi uzemljenja broda. Ti napravi vodič iz akumulatora na - na blok motora. Stavi jedanu cink maticu na propelu i gotovo.
Po onom što sam nakon završetka mog broda pročitao, lošije je imati više kontakta bloka motora sa morem, nega najbolje samo jedan preko osovine i propele, to je zbog toga, ako nekomu na vezi probija struja i stvara se električno polje onda ako imaš samo jedan kontakt tvog uzemljenja sa morem, struja zbog tog polja neče prolaziti kroz uzemljenje. Da ima sva kontakta, recimo dva cinkova na različitim mjestima, koji su u kontaktu sa morem i međusobno povezani, onda ako imaš u moru električno polje, se ti stvara napon između jedno i drugog cink protektora, što veča je udaljenost između njih to gorije. Za predstavo, to ti je slično ko udari grom, pa ako u tom trenutku stojiš na jednoj nogi, neče tu bit ništa, dok ako stoji na dvaji i imaš pola metara između njih, imat češ napon između jedne i druge noge, pače strujo it iz jedne krot tebe, pa po drugoj nogi dalje. Slično ti je ako imaš više cinkova ili drugih brončanih stvari na različitim mjestima po brodu i da ih onda međusobom spojiš, u slučaju električnoh polja, napravit češ goriju situcaci, nego da imaš blok motora spojen sa morem samo preko propele. To ti je razlog zašto sam ja trenutno protiv povezivanja svih metalnih stvari na uzemljenje, makar sam ja prije par godina kod svog broda napravio upravo tako.
Svi brončani ispusti imaju takav sastav, ako su od prave bronče za natiku, da ih ne trebaš štiti sa cinkovima, jer oni imaju potencial u morskom elektrolitu gotovo 0, ako pogledaš neke tablice o potencialima, imaš ih u Burzi Nautike u starim brojevima. Ako ima nulti potencial, to bi značilo da je material nevtralan, što se tiče elektrolitske korozije. Ako ga ne spajaš sa bilo kojim materialno drugog tipa, onda neče bit ni galvanske korozije, koja se stvara zbog dodira dvaju ratzličitih metala, recimo naprimjer osovina-propela. Tako da zbog toga, mislim da nije baš preporučljivo povezivat bronče sa bilo čim. Ako imaš statvenu cjev od inoxa a bukulo od bronče, onda češ trebat stavit zaštito gore, najlakše je to napravit iznutra da staviš uzemljenje gore.
Ja ti predlažem, da napraviš uzemljenje tako da sve što treba uzemljenje staviš na list kormila iznutra, a ne na motor, koji ti služi kao DC masa, znači samo ima gore - akumulatora. Dalje od akumulatora napravi sabirnicu za - i za plus, pa od tamo dalje vučeš vodiče za potrošače.
Recimo ako ti treba zaštita od groma, znači jarbol, koji ograda ili još šta, to bi trebao spajat na uzemljenje, koje ti je recimo kormilo, ili metalna, ali ne i jedno i drugo, ja sam gore napisao za primjer list kormila, dok obično stavljaju u slučaju jedrilice na metalnu kobilicu, ali zbog gornjih razloga, nije pametno spajat kormilo i druge zajedno, zbog velike udaljenosti među njima.
Sad, pošto imaš ploču uzemljenja Glomex, ona ti može poslužiti za RF uzemljenje, znači na tu ploču spojiš Radio, VHF, oni imaju obično izlaz za uzemljenje, pa ga spojiš na tu ploču Glomex, nije to sad isto ko - vodilč radia ili VHF stanice. To se danas najčešče ne radi, ali ne šteti, ako imaš RF uzemljenje, možeš imat puno bolji prijam antene, ali to ovisi od broda do broda, na nekima, rade bolje i drugi sistemi. Kad radiš RF uzemljenje, ono se ne radi sa kabelovima, jer oni hvataju RF smetnje iz zraka, nego se to radi sa posebnim bakrenim trakama, širine cca 5cm i debeljine 1-2mm, možeš to kupiti u boljim nautičnim trgovinama, vidjet češ pod Trake za RF uzemljenje, a imaš i na internetu za kupit.
Oni koji nemaju mogučnost, glomex ploče ili nešto drugog za RF uzemljenje, neki su uspješno to riješili tako, da spojijo ovu traku od bakra sa uzemljenjem broda, znači ono na kormilo, ako je odvojeno od bloka motora ili ako ima samo motor, onda na motor. Između uzemljenja(bilokojeg) i trake vežu 3 kondenzatore od 30pF, to naprave zbog toga, da jednosmjerna struje ne može iz centralnog uzemljenja u RF uzemljenje, dok sva ostala struja AC, što su svi radiski signali i smetnje, ona može kroz ove kondenzatore, znači to je onda uzemljenje samo za izmjenično strujo.
Tebi če bit dovoljno, da ne spajaš ispuste za uzemljenjem, staviš dva cinka na list kormila, staviš cink maticu na propelu i jedan cink na nosač kormila na kobilici i imat češ dovoljno zaštitu. Napraviš uzemljenje na list kormaila, a na motor samo - akumulatora. Ako imaš i statveno cje i bukulo od istog materiala onda, ne trebaš ni to štitit sa cink anodom, ako imaš različita, povuci iznutra od statvene cjevi na uzemljenje. Kablovi izvana u moru, kako ih imaju neki brodovi za spajanje bukule i nosača kormila nisu bakreni, nego su posebni iz materiala slično bronči. Vjerojatno ti to neče trebat, tako da češ imat kablove samo iznutra, a za to imaš posebne kablove za uzemljenje za nautiku i najbolje da su pokositreni, ako nemaš mogučnosti kuputi pokositrene, onda če bit i obični bakreni dobri.
Tako bi ja danas napravio, da ponovno radim moj brod.