Anodna zaštita

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Anodna zaštita

PostPostao/la brujet76 » 16. 04. 2010. (11:16)

Pozdrav,

evo, već dugo čitan ovi forum, ma nisan ima potribu ukjučit se u priču pošta vidin da ima dosta pravih znalaca.
Moran priznat da san puno i naučija od svih skupa.

Nego, iman problem, odnosno nešta ne znan.

radin jedan plastični brod od 9 metri, i stavija bi cinkove brzo (stavit ću slike broda kasnije tamo na temu. To je jedna samogradnja jedrilice iz 70-ih, još uvik u dosta lošen stanju, al' ide nabolje kako se ima para).

Sad me zanima, a sa strane čujen dosta svakakvih komentara učenih i neukih ljudi o tome, kako sve cinkove stavit, povezat, na šta i šta s čime spojit.

Uglavnom, mislin ovako:

- stavit dva okrugla cinka na list kormila
- stavit jedan cink na petu kormila
- povezat vidu bukule s petom kormila bakrenin žicon
- sve ulaze/izlaze ispod vode povezat bakrenon žicon (brončani su svi do jednog),
i to onda zajedno s peton i liston u jedan spoj nekako.
i, da. jedan cink je na onoj original vidi od propele. neki kažu da to ne vaja ništa. uzeo mi brat u Splitu u danga tu vidu. Onda vaja il' ne vaja. Neki se smiju, drugi kažu da je sve isto, a ja neman pojma, priznajen.

Zanima me:
- iman Glomex ploču uzemljenja, triba li i nju povezat s ovin gori? na nju su povezani ograda na provi i stupići, sarče, jarbol, rukohvati, sajle...ni ne znan sve šta je...
- triba li sve povezat s minuson baterije, uzemljenjen motora?

ma tražin po netu već dva dana i nigdi detaljno objašnjeno.

Znan da je jednostavno, al' nije mi struka pa se ne bi volio zaj__at.
plovit i lovit!
brujet76
New Entry

Re: Anodna zaštita

PostPostao/la brujet76 » 16. 04. 2010. (11:51)

Evo, ne budi lin, posla san i u jednu firmu, pa su odgovorili ovako:

U principu trebaju vam 2 kom okrugla na list kormila , 1kom na petu (ne povezivati ga sa štelamortom) , Na štelamorti jedan vijak zamijenite pržunjerom i na kon matice navidajte cink, na osovinu 1 dvodijelni a na kraj osovine cink s navojem5. Na rashladu motora je proizvođač predvidio cink a brončane usise i ispuste možete eventualno povezati i spojiti na drugu stranu pržunjere štelamorte na koju ste stavili cink protekttor. Nemojte međusobno povezivati različite materijale ako ne morate (npr propela i osovina).

Je'l to dobro?

Znači triba bi povezat sve brončane izlaze/ulaze ispod mora sa štelamorton jer su od istog materijala.

a u ciloj priči nema ploče uzemljenja. ona je valjda brončana (po boji je brončana) pa možda i ne triba...

straj me samo da ako ne povežen nju, može li nekako proppast oprema koja je spojena na nju kao uzemljenje (da se struja nekako provlači krotz to di ne triba) ?? jer ona štiti opremu, al' tribala bi valjda i neke uređaje, VHF itd....
plovit i lovit!
brujet76
New Entry

PostPostao/la Gaso » 16. 04. 2010. (13:29)

Dosta ima različitih milješnja o ovome, pa ču ta napisat moje, od onoga što sam pročitao, no kod svog broda uradio sam drugčije.
Kod svog broda, sve sam spojio kako ti želiš, ali sada nebi više tako uradio. Ako sve spojiš zajedno, to funkcionira dobro, ali samo na otvorenom moru, a ne u lučici na vezu, kdje uvijek kojem brodu probija struja, u tom slučaju brod je vrlo ranljiv na koroziju, ako sve spojiš zajedno, ču ti napisat zašto.
Ja sam prije par godina dosta pitao ljudi pa tuko par pitanja u NBN, i nisam dobio jasnog odgovora, šta je najbolje, svi su nešto mutili bez pravih argumenta, pa ču ti ja pokušat argumentirati, ono što se meni čini da je pravilno i zašto.

Prvo u vezi uzemljenja broda. Ti napravi vodič iz akumulatora na - na blok motora. Stavi jedanu cink maticu na propelu i gotovo.
Po onom što sam nakon završetka mog broda pročitao, lošije je imati više kontakta bloka motora sa morem, nega najbolje samo jedan preko osovine i propele, to je zbog toga, ako nekomu na vezi probija struja i stvara se električno polje onda ako imaš samo jedan kontakt tvog uzemljenja sa morem, struja zbog tog polja neče prolaziti kroz uzemljenje. Da ima sva kontakta, recimo dva cinkova na različitim mjestima, koji su u kontaktu sa morem i međusobno povezani, onda ako imaš u moru električno polje, se ti stvara napon između jedno i drugog cink protektora, što veča je udaljenost između njih to gorije. Za predstavo, to ti je slično ko udari grom, pa ako u tom trenutku stojiš na jednoj nogi, neče tu bit ništa, dok ako stoji na dvaji i imaš pola metara između njih, imat češ napon između jedne i druge noge, pače strujo it iz jedne krot tebe, pa po drugoj nogi dalje. Slično ti je ako imaš više cinkova ili drugih brončanih stvari na različitim mjestima po brodu i da ih onda međusobom spojiš, u slučaju električnoh polja, napravit češ goriju situcaci, nego da imaš blok motora spojen sa morem samo preko propele. To ti je razlog zašto sam ja trenutno protiv povezivanja svih metalnih stvari na uzemljenje, makar sam ja prije par godina kod svog broda napravio upravo tako.

Svi brončani ispusti imaju takav sastav, ako su od prave bronče za natiku, da ih ne trebaš štiti sa cinkovima, jer oni imaju potencial u morskom elektrolitu gotovo 0, ako pogledaš neke tablice o potencialima, imaš ih u Burzi Nautike u starim brojevima. Ako ima nulti potencial, to bi značilo da je material nevtralan, što se tiče elektrolitske korozije. Ako ga ne spajaš sa bilo kojim materialno drugog tipa, onda neče bit ni galvanske korozije, koja se stvara zbog dodira dvaju ratzličitih metala, recimo naprimjer osovina-propela. Tako da zbog toga, mislim da nije baš preporučljivo povezivat bronče sa bilo čim. Ako imaš statvenu cjev od inoxa a bukulo od bronče, onda češ trebat stavit zaštito gore, najlakše je to napravit iznutra da staviš uzemljenje gore.
Ja ti predlažem, da napraviš uzemljenje tako da sve što treba uzemljenje staviš na list kormila iznutra, a ne na motor, koji ti služi kao DC masa, znači samo ima gore - akumulatora. Dalje od akumulatora napravi sabirnicu za - i za plus, pa od tamo dalje vučeš vodiče za potrošače.

Recimo ako ti treba zaštita od groma, znači jarbol, koji ograda ili još šta, to bi trebao spajat na uzemljenje, koje ti je recimo kormilo, ili metalna, ali ne i jedno i drugo, ja sam gore napisao za primjer list kormila, dok obično stavljaju u slučaju jedrilice na metalnu kobilicu, ali zbog gornjih razloga, nije pametno spajat kormilo i druge zajedno, zbog velike udaljenosti među njima.

Sad, pošto imaš ploču uzemljenja Glomex, ona ti može poslužiti za RF uzemljenje, znači na tu ploču spojiš Radio, VHF, oni imaju obično izlaz za uzemljenje, pa ga spojiš na tu ploču Glomex, nije to sad isto ko - vodilč radia ili VHF stanice. To se danas najčešče ne radi, ali ne šteti, ako imaš RF uzemljenje, možeš imat puno bolji prijam antene, ali to ovisi od broda do broda, na nekima, rade bolje i drugi sistemi. Kad radiš RF uzemljenje, ono se ne radi sa kabelovima, jer oni hvataju RF smetnje iz zraka, nego se to radi sa posebnim bakrenim trakama, širine cca 5cm i debeljine 1-2mm, možeš to kupiti u boljim nautičnim trgovinama, vidjet češ pod Trake za RF uzemljenje, a imaš i na internetu za kupit.
Oni koji nemaju mogučnost, glomex ploče ili nešto drugog za RF uzemljenje, neki su uspješno to riješili tako, da spojijo ovu traku od bakra sa uzemljenjem broda, znači ono na kormilo, ako je odvojeno od bloka motora ili ako ima samo motor, onda na motor. Između uzemljenja(bilokojeg) i trake vežu 3 kondenzatore od 30pF, to naprave zbog toga, da jednosmjerna struje ne može iz centralnog uzemljenja u RF uzemljenje, dok sva ostala struja AC, što su svi radiski signali i smetnje, ona može kroz ove kondenzatore, znači to je onda uzemljenje samo za izmjenično strujo.

Tebi če bit dovoljno, da ne spajaš ispuste za uzemljenjem, staviš dva cinka na list kormila, staviš cink maticu na propelu i jedan cink na nosač kormila na kobilici i imat češ dovoljno zaštitu. Napraviš uzemljenje na list kormaila, a na motor samo - akumulatora. Ako imaš i statveno cje i bukulo od istog materiala onda, ne trebaš ni to štitit sa cink anodom, ako imaš različita, povuci iznutra od statvene cjevi na uzemljenje. Kablovi izvana u moru, kako ih imaju neki brodovi za spajanje bukule i nosača kormila nisu bakreni, nego su posebni iz materiala slično bronči. Vjerojatno ti to neče trebat, tako da češ imat kablove samo iznutra, a za to imaš posebne kablove za uzemljenje za nautiku i najbolje da su pokositreni, ako nemaš mogučnosti kuputi pokositrene, onda če bit i obični bakreni dobri.

Tako bi ja danas napravio, da ponovno radim moj brod. ;)
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la brujet76 » 16. 04. 2010. (14:02)

Bravo gašo. Triban to sad sve prevest, malo mi je sve još nejasno, al' dosta si napisa i potrudija se.

Ovaj jedna moj, koji mi pomaže oko letrike, kaže da mi triba neki galvanski izolator za priključak na kopno i struju 220V, baš da me zaštiti od drugih brodova u marini i nekih lutajućih struja. Nije to baš jeftino, al' ako znači onda bi uzeo, nema druge.

Znači minus baterija na masu motora (to i inače ide tako valjda).
Dva cinka na list kormila.
Jedan cink na matici propele. Onaj na osovini neće svakako štetit, jer je na istoj osovini samo na drugom mistu.

Sad još ne kužin ovo o statvenoj cijevi i bukuli. Od različitog su materijala, statvena inox a bukula bronca. kako to povezat?
Stavit bragu oko statvene cijevi unutra i stegnit jako žicu (pokositrenu ako nađen), i stavit na uzemljenje (koje?).

Sorry šta ne kužin, al' sve mi je to špansko selo.... nadan se da ću naučit malo više :-)
plovit i lovit!
brujet76
New Entry

PostPostao/la Gaso » 16. 04. 2010. (14:17)

Da - na blok motora, ne može drugčije, ali neki stavljajo, pa tako sam i ja, na blok motora, još vodiče sa kojim su spojini usisi i ostale metalne stvari ispod mora, no ja ti kažem da nije baš najbolje što drugo spajat na motor, nego odvojeno na list kormila, to ti je više zaštita od groma i da štitiš cink anodama ono što treba, pošto se danas večinom koristi bronča, nema puno ostalih stvari, koje treba uzemljit, a bronče ne treba.

Galvasnki izolator, ti je najbolje da je transformator, koji može podnostiti dovoljno struje, a omjer ima 1:1, i preko njega ne ide jednosmerna struja nego zamo izmjenična, ali on ti treba samo ako imaš i 220V instalaciju na brodu, tu mislim da imaš neku pečnicu 220V bojler i nešto drugo isto ko u kuči, znači da ti treba i uzemljenje 220V na potrošaču. Ako imaš samo punjač 220V za akumulatore, i neki invertor za punt laptop i mobilne telefone, onda ti uzemljenje 220V uopšte ne treba.

Možeš to malo jeftinije riješit u vezi galvanskog izolatora, tako da staviš 3-5 jakih dioda, koje podnose veliku struju, tako nemaš kontakta uzemljenje 220V na kopnu i uzemljenje na brodu, pošto diode blokiraju, i ako imaš 3 onda imaš pad napona 5x0.7V, cca 3.5V, što je dovoljno da izbjegneš manjim razlikama potenciala između uzemljenja na kopnu i uzemljenja na brodu, da ne ide struje preko vodiča uzemljenja iz kopna do broda, jer od broda prema kopnu struja ide preko dioda, dok obrnuto ne, pa tako si izbjegao ono što ti pričao tvoj koji ti radi elektriku i upravu je u vezi toga, jer ljudi imaju pogrešno spojena uzemljenja 220V i uzemljenje na brodu, pa tako možeš preko kopna ima direktan spoj drugog broda na vezu. No najbolje ti je ipak izolacijsk transformator u vezi toga. Samo to ti neče koristit ako nekome probija struja pa ide struja u more, ja sam u mom prvom postu napisao za taj primjer.

Napisao sam gore na brzinu, pa ima puno tipkarskih griješka, nadam se da je koliko toliko razumljivo :oops:
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.