Pjeskarenje kopera

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Pjeskarenje kopera

PostPostao/la bobipu » 22. 07. 2020. (06:19)

Evo kako piše u naslovu nakon 10 godina mazanja sad je došlo vrime da se to i skine....
Dali netko zna koja bi granulacija pjeska bila adekvatna za taj job...?
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marušić 21

Re: Pjeskarenje kopera

PostPostao/la peroLA » 22. 07. 2020. (08:15)

tu smo prošli po svačemu od na početku šta smo svi bili pametni i brusili, pa rašketa, pa pjeskarenje... ja osobno nebi pjeskario ako je zdrava samo radi toga što je prošlo 10 godina, bolje da ti netko to procjeni prije jer mi se čini da ti je brod relativno novi i nije rebrasti trup pa možda se može izbjeć... mislim da se pjeskari ipak kad je lošije stanje kopera ali i trupa
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la bobipu » 22. 07. 2020. (09:15)

Ma za odradit kako treba ja bi sve skinuo jer je inače polovičan posao....a ovako je jedino jednolično...kemija je isprobana...nemam namjeru to ponavljat...a pjeskario več jesam ali ne koper....pjeskaru imam tako da me brine granulacija ali ču provat na komadu sa strane pa čemo znat...
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la peroLA » 22. 07. 2020. (09:22)

koji koper si koristio i koliko često si ga mazao u tih 10 godina? čisto me interesira.. i naravno da se slažem da za temeljito skidanje je pjeskarenje ali mene jedino mučki dali se to isplati raditi kod potpuno zdravog trupa, dakle pjeskarit origiral gealcoat i onda ga mazati novim premazima a ima samo 10 godina...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la bobipu » 22. 07. 2020. (13:22)

A u prosijeku dvije ruke godišnje s tim da nisam brusio stari koper..znači pranje i mazanje ...škverski koper i dan danas...malo je gušči pa se nakupilo...a i pjeskarenjem se neče đelkot dirat...kao novu sam stavio 4 ruke tvrdog primera i 2 mekog prije kopera...tako da do đelkota se nebi trebalo doči...a i pijesak koji mislim koristit za ovo je neka granulacija ako se ne varam 0.3 / 0.8mm..
Kad se ispjeskari dvi ruke mekega primera i koper...Bar sam tako zamislija... :lol:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la peroLA » 22. 07. 2020. (13:48)

super kad se kužiš u to... recimo kod mene postoji jedan koji zna i nikad ne može a ostali probijuju trupove... pitao sam to za ruke.. jer ja recimo mažem mille nct svake godine ali malo i tanko... i matiram prije nove ruke tako da se meni uopće za sad ne skupljaju slojevi... ali zato kad sam kupio je bilo raznih slojeva tipova itd... meni je takav tretman zadovoljavajuć tj.optimalan jer spuštam barku u 4.mj a vadim u 12. ili 1.
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la frazov » 13. 12. 2020. (06:13)

jeste na kraju ispjeskarili? kakva su iskustva?
kako ste tretirali gecoat nakon pjeskarenja? s čime ste premazali, high protect - primer - koper? ili nesto drugo?
/Frane
frazov
New Entry

Tip plovila: MF 625

PostPostao/la bobipu » 13. 12. 2020. (09:26)

frazov je napisao/la:jeste na kraju ispjeskarili? kakva su iskustva?
kako ste tretirali gecoat nakon pjeskarenja? s čime ste premazali, high protect - primer - koper? ili nesto drugo?

Nisam uspio obavit u 9 mjesecu zbog posla pa sam otkazao..vadit če se u 2/3 mjesecu pa ču javit rezultate...sad su lignje na redu se ne stigne..
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la mares » 26. 12. 2020. (22:19)

Ja sam svojega upravo ispjeskario. Firma se inace bavi restauriranjem spomenika i antiknih stvari. Pjeskarili su pjeskom s vodom tamo da nema onog oblaka prasine kao kod suhog pjeskarenja. Skinut je koper do prajmera/gelcota.
Plan je staviti 2-3 ruke Hempelovog Underwater primera i onda Hard racing.

20201211_101334_HDR_copy_800x400.jpg

20201214_151146_HDR_copy_800x400.jpg

20201214_151120_HDR_copy_800x400.jpg

20201214_151126_copy_800x400.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
mares
Member

Tip plovila: Beneteau Antares 760, Nanni T4.200

PostPostao/la mares » 26. 12. 2020. (22:21)

Evo i kontakt ako nekome treba, cijena za Antares 760 je bila 3.000 kn

20201211_092456_copy_800x400.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
mares
Member

PostPostao/la frazov » 27. 12. 2020. (08:39)

Dobra cijena za brod od 8m! U Dalmaciji bi to bilo minimalno 25% skuplje (zadarska zupanija).
Steta je Hard Racing na ovu cistocu stavljat :lol:
/Frane
frazov
New Entry

PostPostao/la mares » 27. 12. 2020. (09:21)

frazov je napisao/la:Dobra cijena za brod od 8m! U Dalmaciji bi to bilo minimalno 25% skuplje (zadarska zupanija).
Steta je Hard Racing na ovu cistocu stavljat :lol:

Hard racing mi se pokazao super na starom brodu. Nije se puno hvatalo, lako ga je bilo ocistiti
u moru i na kraju sezone bi nakon pranja sa mini-washem bio kao nov. Kod mene je bocata voda, ima
puno izvora, mozda zato. I medupremazni intervali (bez limita) mi pasu.
Naravno, otvoren sam za savjete, pogotovo sad kad krecem sa nule.
mares
Member

PostPostao/la frazov » 27. 12. 2020. (13:16)

U startu isprike za dugi post, ali nadam se da ce nekome koristiti, i da ce iz njega uspjeti izvuci ono sto mu najvise odgovara.

Dakle, zastita ovisi o puno faktora, ima raznih teorija i svatko ima neku svoju temeljenu na prijasnjim iskustvima, za koju je odlucio da je njemu optimalna.
Obzirom na to, odmah se u startu ograđujem naglasavanjem da nikome ne solim pamet i ne zelim nametati svoje nacine.
Misljenja sam da se svaki savjet/iskustvo treba poslusati, a na kraju da se odlucite za ono sto se se vama pokazalo najbolje, s cime cete Vi na kraju biti najzadovoljniji.

Dakle ovo je samo moje osobno misljenje, steceno na temelju prijasnjih iskustava koristenja tvrog i mekog antifaulinga raznih proizvodjaca, te njihovih savjeta i uputstava.

Osobno mislim da Hempel Hard Racing TecCel antifauling ima vise smisla na brodovima koji plove vecim brzimana od 30Nm, jer bi se na tim i vecim brzinama Hempel Mille NCT prebrzo isprao.
Što se tice vrste mora gdje je brod na vezu, mislim da u bocatom moru i opcenito u Jadranu, Hard Racing nece puno pomoci u odnosu na Mille. Stovise, Hempel u opisu proizvoda Hard Racing-a kaze:
"Za hladne I umjereno tople vode" (ako je brod uglavnom u ljetnim mjesecima u moru, onda je to na nekoj granici za umjereno tople, ali uglavnom je to preko 23°C na povrsini)

Također ovisi koliko je netko osjetljiv na detalje i pedantan.
Jer ima ljudi koji ce reci da nema smisla previse mudrovat i truda ulagat u podvodni dio, jer je ionako je pod vodom – tko to vidi…nije ni to daleko od istine, ali osobno nisam jedan od tih. Nemam nista protiv takvog nacina, stovise razumijem taj stav, zato i sam trazim nacine da zadovoljim formu mog pojma optimalnog, ali sa sto manje vremena i ulozenog truda, kao i stvaranja smeća, udisanja stetnih cestica itd.

To govorim zato jer ce pobornici spomenutog nacina obrade povodnog dijela, malo "preletiti" stari koper (ako uopce i hoce) i na njega namazati 1-2 ruke novog.
Napominjem opet, nemam nista protiv toga, samo ja na svoj brod tako nebi.
Umjesto malo "preletiti", nakon pranja, skinuo bih cijeli jedan sloj starog kopera. To se ocjeni lako jer se svaki novi sloj stavlja u drugoj boji (radi lakseg rada takodjer).
I onda se ide jednostavno ili do te donje boje ili do primera (za sto ce ovi spomenuti reci da je covijek spreman za ludnicu, ali svakom svoje...)

A ako jesi onaj "ludi" onda je kud i kamo lakse skidati meki od tvrdog kopera.

Hempel Underwater Primer koji ste spomenuli je OK, ali uglavnom sluzi kao izolacijski premaz izmedju razlicitih tipova antifaulinga ili ukoliko se nanosi noviantifauling na nepoznati, sto kod vas momentalno nije slucaj, obzirom da je odrajeno pjeskarenje.

Sad na ono konkretno kako bih ja postupio na vasem mjestu, tj kako cu ja napraviti sljedece godine u 10-11 mj. kad brod ide vani nakon sezone.

Dakle nakon sto ste napravili odlican posao pjeskarenja, ide zastita:

1. Jedan sloj Hempel High Protect II
2. Ukoliko je potrebno Epoxy Filler – ako je ostalo nesto od pjeskarenja ili bilo sto vam smeta tako da se zapune neravnine
3. Drugi sloj Hempel High Protect II

To bi bila zastita od osmoze i opcenito zastita gelcoata.

Nakon zastitie tzv. izolacijski premaz...

4. Hempel Light Primer 1-3 sloja…kako tko voli, osobno mislim da je 2 sloja uz prethodno navedeno vise nego dovoljno
5. Hempel Mille NCT (meki) 2-3 sloja.
Broj slojeva je najbolje odrediti nakon sezone kada vidite koliko se slojeva ispralo tijekom sezone koristenja broda. Osobno prije svakog perioa koristenja broda stavim 3 sloja Hempel Mille NCT, jer mi se to pokazalo optimalnom potrosnjom tijekom sezone, nakon cega ostatak lagano skinem mini washom bez lezanja ispod broda, brusenja i ostalih radosti koje idu s time.
I prakticki na primer opet stavljam 3 ruke istog antifaulinga. Na taj nacin imam izolacijski premaz cijele sezone, a nakon sezone kada se stavlja novi antifauling se ne gomilaju novi slojevi istog.

Postoji i malo skuplja opcija izolacijskog premaza, sa sustavom Hempel Silic One.
S tim sustavom nemam iskustava (ako netko ima, neka bude ljubazan i podijeli ista), ali navodno je efikasniji u odnosu na druge antifaulinge.
Razlika je u tome sto je Silic One neobrastajuci premaz, za razliku ostalih koji su protuobrastajni premazi.
Naime, protuobrastajni premazi funkcioniraju kontroliranim otpustanjem biocida cime onemogucavaju prianjanje organizama na povrsinu plovila.
Za razliku od protuobrastajnih premaza, sustav neobrastajucih premaza ne oslanja se na biocide, vec se temelji na silikonu i hidrogelu. Površini premaza daje svojstva poput vode, otezavajuzi obrastaju cvrsto prianjanje na trup, pospjesujuci njegovo uklanjanje dok je plovilo u kretanju.

Djeluje mi i ekoloski prihvatljivije rjesenje. S naglaskom na "djeluje" i "prihvatljivije", jer ni jedna opcija nazalost ne ide bas u kos sa ekologijom...

Mozda se odlucim pocastiti s Silic One opcijom sljedece godine...
/Frane
frazov
New Entry

PostPostao/la mares » 27. 12. 2020. (17:32)

Frane, hvala na opsirnom postu i dijeljenju svog iskustva, tome i sluzi ovaj forum, barem ja to tako vidim.
Ja cu ukratko zasto sam se odlucio za kombinaciju underwater primera + hard racing:
Hempelov prirucnik sam skinuo s njihove stranice i procitao od pocetka do kraja. Sve sta si napisao je
tocno. Kada je brod pjeskaren, trazio sam da skinu samo koper, ne i temelj koji je bio ispod njega. Kako
nisam siguran koji je temelj stavljem na gelcot, odlucio sam staviti Underwater primer jer on ide na sve.
Hard racing stavljam zbog pozitivnog iskustva a i nije mi problem prije svake sezone proci podvodni dio
sa brusnim papirom i vodom, tako pregledam komplet podvodni dio i skinem gornji sloj kopera. Na njega
moze ici i Mille ako se odlucim na promjenu.
Razmisljao sam i i o Silic one sistemu, ali nakon sta sam procitao iskustva i pogledao sve sta sam nasao
na youtubeu, odlucio sam da je to ipak rizik u koji mi se ne da ici u slucaju da moram skidati sve (do temelja).
mares
Member

PostPostao/la macro » 28. 12. 2020. (10:03)

Stavi high protect kad si već toliki posa napravija. On ide normalno i na light primer. Slobodno zovni hempelove tehnologe za savjet. I prije svega, obavezno pričekaj baren misec dana da se brod osuši.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550